Nowe posty

Autor Wątek: Problem z monitorem iiyama ProLiteE1700SV - openSuse  (Przeczytany 5473 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Problem z monitorem iiyama ProLiteE1700SV - openSuse
« dnia: 2009-09-03, 02:06:30 »
Witam, w czasie bootowania się systemu obraz jest przesunięty w lewą stronę, w momencie jak system się uruchomi jest dobrze. Jeśli w trakcie bootowania włączę w opcjach monitora ustawienia auto obraz przesuwa się po zalogowaniu. Jak ten problem naprawić ?

Offline arctgx

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2753
    • Zobacz profil
Problem z monitorem iiyama ProLiteE1700SV - openSuse
« Odpowiedź #1 dnia: 2009-09-03, 02:35:35 »
Zerknij czy zadziała u Ciebie program xvidtune. Zmieniasz w nim parametry i próbujesz za pomocą Apply. Po wykalibrowaniu klikasz na show. Do terminala, z którego odpaliłeś xvidtune, trafia linijka trybu, którą w xorg.conf trzeba wkleić w sekcję Modes, a potem użyć.

Przykładowy wpis dla Xorg w wersji od 1.5 wzwyż:
Section "Modes"
        Identifier      "tryby"
        ModeLine "1024x768_85.00"  94.50 1024 1096 1192 1376  768 769 772 808 +hsync +vsync
        Modeline "1280x1024_85.00"  157.50  1280 1344 1504 1728  1024 1025 1028 1072 +hsync +vsync
        # 1024x768 115.74 Hz (CVT) hsync: 95.37 kHz; pclk: 132.75 MHz
        Modeline "1024x768_116.00"  132.75  1024 1104 1208 1392  768 771 775 824 -hsync +vsync
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "SyncMaster"
        DisplaySize     312 234
        UseModes        "tryby"
        Option          "PreferredMode"         "1024x768_116.00"
EndSection
(tryby tutaj pochodzą niekoniecznie z xvidtune).
Użytkownik: Ib5sXfcCkvYR
Hasło: adam