Forum Linux.pl

Sprzęt => Monitory => Wątek zaczęty przez: w 2009-09-03, 02:06:30

Tytuł: Problem z monitorem iiyama ProLiteE1700SV - openSuse
Wiadomość wysłana przez: w 2009-09-03, 02:06:30
Witam, w czasie bootowania się systemu obraz jest przesunięty w lewą stronę, w momencie jak system się uruchomi jest dobrze. Jeśli w trakcie bootowania włączę w opcjach monitora ustawienia auto obraz przesuwa się po zalogowaniu. Jak ten problem naprawić ?
Tytuł: Problem z monitorem iiyama ProLiteE1700SV - openSuse
Wiadomość wysłana przez: arctgx w 2009-09-03, 02:35:35
Zerknij czy zadziała u Ciebie program xvidtune. Zmieniasz w nim parametry i próbujesz za pomocą Apply. Po wykalibrowaniu klikasz na show. Do terminala, z którego odpaliłeś xvidtune, trafia linijka trybu, którą w xorg.conf trzeba wkleić w sekcję Modes, a potem użyć.

Przykładowy wpis dla Xorg w wersji od 1.5 wzwyż:
Section "Modes"
        Identifier      "tryby"
        ModeLine "1024x768_85.00"  94.50 1024 1096 1192 1376  768 769 772 808 +hsync +vsync
        Modeline "1280x1024_85.00"  157.50  1280 1344 1504 1728  1024 1025 1028 1072 +hsync +vsync
        # 1024x768 115.74 Hz (CVT) hsync: 95.37 kHz; pclk: 132.75 MHz
        Modeline "1024x768_116.00"  132.75  1024 1104 1208 1392  768 771 775 824 -hsync +vsync
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "SyncMaster"
        DisplaySize     312 234
        UseModes        "tryby"
        Option          "PreferredMode"         "1024x768_116.00"
EndSection
(tryby tutaj pochodzą niekoniecznie z xvidtune).