Nowe posty

xx Touchpad po pewnym losowym czasie przestaje reagować (7)
Dzisiaj o 13:28:28
xx badblocks nie sprawdza dalej. (3)
Wczoraj o 20:44:36
xx Automat/scrypt do uruchamiania bootowalnego USB (0)
2019-04-22, 22:15:41
xx Zdalne polaczenie z posrednikiem pod Ubuntu bez GUI (2)
2019-04-22, 20:59:31
xx Uprawnienia (1)
2019-04-22, 14:10:38
xx bład krytyczny na dysku, dysk jest w LVM (2)
2019-04-19, 06:38:20
xx Przekierowanie na bezpieczną stronę z SSL (1)
2019-04-16, 19:52:43
xx bootloader (4)
2019-04-13, 18:31:03
xx Ubuntu i Bluetooth (1)
2019-04-12, 10:12:18
clip Opera - odtwarzanie niektórych filmów nie działa (1)
2019-04-12, 00:41:50

Autor Wątek: [szukam programu] do sumy uptime itp  (Przeczytany 17619 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« dnia: 2008-02-23, 12:48:29 »
Witam

Szukam programu który by mi pokazywał jak długo w sumie już działa mój komputer, ile już danych zostało przesłąnych w sumie. Jest może taki program?

Pozdrawiam

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 96
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-02-23, 13:25:52 »
conky?

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 154
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-02-23, 13:44:18 »

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-02-23, 19:07:39 »
Chodzi mi dokladnie o coś takiego, że sumuje uptime (tak jak ten serwis w linku) ale najlepiej gdyby net był do tego nie potrzebny chyli taki program np. jako skrypt basha co przy wyłączaniu komputera dodaje do jakiegoś pliku systemowego uptime, KB wysłane, KB ściągnięte... Jest coś takiego czy trzeba samemu pisać?

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-02-24, 12:32:03 »
$ uptime

$ cat /proc/uptime

$ top

$ cat /proc/net/dev

# ifconfig

# ifconfig eth0

Polecam mrtg - z początku służył do monitorowania ruchu w sieci, a obecnie potrafi monitorować wieeele rzeczy. No ale jego konfiguracja do najprostszych nie należy.

Dużo prostszy jest phpsysinfo - kiedyś używałem ale z tego co pamiętam musiałem naprawić w nim jakiś (prosty) błąd.

Mam nadzieję że pomogłem wystarczająco, a jak będziesz potrzebował coś więcej, albo nie będziesz czegoś rozumiał to pisz.

----------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Jeśli chodziło Ci o graficzne programy do takich rzeczy to polecam gnome-system-monitor (najczęściej System->Administracja->Monitor systemu albo Aplikacje->Narzędzia systemowe->Monitor systemu).
W KDE jest bardziej "wypasiony" monitor (osobiście go nie lubię) - jak się nazywał to nie pamiętam ale włączało się go przez skrót ctrl+esc albo ctrl+shift+esc.
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-02-24, 12:51:54 »
Znam te polecienia :) ale chodziło mi o program liczący sume tego wszystkiego. tzn. mam nowego laptopa i ile w sumie przepracował :) coś tego typu. uptime po resecie kompa się zeruje. Uznalem, że napisze takie coś sam i wrzuce sobie na mojego homepage w formie statystyk ;] wlasnie pisze skrypt php :) zwykły już mam

#! /bin/sh
#### BEGIN INIT INFO
# Provides:          yourinfo
### END INIT INFO
#
# Author:       Adam (dotevo) Jordanek
#

STRONA="http://dotevo.yoyo.pl/statystyka.php5?"
while [ true ]
do

UPTIME=$(uptime | awk '{print $3}')
ETH0DOWN=$(/sbin/ifconfig eth0 | grep 'RX byte' | awk '{print $3 $4}')
ETH0UP=$(/sbin/ifconfig eth0 | grep 'RX byte' | awk '{print $7 $8}')
WIFI0DOWN=$(/sbin/ifconfig wifi0 | grep 'RX byte' | awk '{print $3 $4}')
WIFI0UP=$(/sbin/ifconfig wifi0 | grep 'RX byte' | awk '{print $7 $8}')

FULL="${STRONA}pass='*******'&uptime='${UPTIME}'ð0d='${ETH0DOWN}'ð0u='${ETH0UP}'&wifi0d='${WIFI0DOWN}'&wifi0u='${WIFI0UP}'"
echo $FULL
wget $FULL -o cos
rm cos
sleep 2m
done
napisałem również skrypt deamona :)
#! /bin/sh -e
#### BEGIN INIT INFO
# Provides:          yourinfo
### END INIT INFO
#
# Author:       Adam (dotevo) Jordanek
#
set -e

PATH=/bin:/usr/bin:/sbin:/usr/sbin
DAEMON=/usr/sbin/yourinfo

test -x $DAEMON || echo "/usr/sbin/yourinfo not found" && exit 0

. /lib/lsb/init-functions

case "$1" in
    start)
        log_daemon_msg "Start" "yourinfo"
        echo "started"
        start_daemon $DAEMON
        log_end_msg $?
    ;;
  stop)
        log_daemon_msg "Stop" "yourinfo"
        killproc $DAEMON
        log_end_msg $?
    ;;
  force-reload|restart)
    $0 stop
    $0 start
    ;;
  *)
    echo "Usage: /etc/init.d/yourinfo {start|stop|restart|force-reload}"
    exit 1
    ;;
esac

exit 0
ale wie ktoś jak się to dodaje do listy skryptów odpalanych na start? kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam :P

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-02-24, 13:44:25 »
Cytat: dotevo
ale wie ktoś jak się to dodaje do listy skryptów odpalanych na start? kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam :P
Hmm piszesz takie skrypty a tego nie wiesz... (sorki za sarkazm).

Sam skrypt (raczej ten drugi co wkleiłeś) wrzucasz do /etc/init.d (plik powinien mieć rozszerzenie .sh a nazwa powinna opisywać co to w ogóle jest) następnie robisz link np tak:

ln -s /etc/init.d/uptime_od_instalacji.sh /etc/rc2.d/S90uptime_od_instalacji

rcX.d to katalog z linkami do skryptów które są wykonywane w zależności od wybranego poziomu pracy (/etc/inittab man inittab) gdzie X oznacza właśnie ten tryb pracy - nas interesują od 2-5 + ewentualnie S (1) - czyli tryby używane podczas pracy. Gdyby cię interesował bardzo dokładny uptime (razem z czasem podczas wyłączania/restaru) to musiałbyś zainteresować się trybami 0 i 6 ale to by kosztowało trochę więcej pracy.

W większości dystrybucji domyślny poziom pracy (runlevel) to 3, a w Debianie to 2.

W każdym takim katalogu powinien (chyba) być plik README. Gdyby go nie było:

Cytat: README
The scripts in this directory are executed each time the system enters
this runlevel.

The scripts are all symbolic links whose targets are located in
/etc/init.d/ .

To disable a service in this runlevel, rename its script in this directory
so that the new name begins with a 'K' and a two-digit number, where the
number is the difference between the two-digit number following the 'S'
in its current name, and 100.  To re-enable the service, rename the script
back to its original name beginning with 'S'.

For a more information see /etc/init.d/README.
Jak ci się chce to możesz jeszcze sprawdzać jaki jest bieżący poziom pracy za pomocą polecenia runlevel (man runlevel).

Jest jeszcze jeden (prostszy) sposób. Mianowicie wrzucasz ścieżkę twojego skryptu do pliku /etc/rc.local który jest "odpalany" w trybach 2-6 jako jeden z ostatnich:

Cytat: /etc/rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

. /katalog/jakis_skrypt # . wkleja zawartosc skryptu do skryptu
                                          # tak samo jak w php: include('plik.php');
                                          # albo w C/C++: #include "cos.h" oraz #include ""

/katalog/moj_skrypt

exit 0
--------------------------------------------------

Dla adminów/modów:

Zapewne takich informacji jest pełno w necie (jak ja zaczynałem to doszedłem do tego bez niczyjej pomocy, grzebiąc w /etc - nie miałem jeszcze neta w domu), ale wolałem napisać swoje. Gdyby jednak ten post miałby iść do kasacji to proszę wcześniej o info.
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-02-24, 19:31:20 »
Cytat: norbert_ramzes
Hmm piszesz takie skrypty a tego nie wiesz... (sorki za sarkazm).
NO co :P mogę czegoś nie wiedzieć :)
norbert_ramzes ja piszę chyba pierwszy raz coś tego typu. A wrzucałem pod gentoo

Jeśli ktoś jest zainteresowany takim czymś to mogę gdzieś to wrzucić... Już dane mi wrzuca do bazy mysql teraz muszę tylko zrobić by generował statystyki ;]
Jak skończę to udostępnię to na GPL ;]

Offline Norbert Kiszka

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1846
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-02-24, 19:37:22 »
Cytat: dotevo
Jak skończę to udostępnię to na GPL ;]
I wrzuć linka w tym temacie :)
"Ostrzeżenie menedżera okien: Okno 0x3e00019 (MPlayer) ustawia atrybut MWM, określający, że jego rozmiar okna jest niezmienny, lecz jednocześnie ustawia minimalny rozmiar na 1 x 1, a maksymalny rozmiar na 440 x 120. To nie ma żadnego sensu."

http://lottalinuxlinks.com/files/linux_mobile.jpg

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-02-26, 06:39:53 »
http://www.dotevo.yoyo.pl/yourinfo.php5?machine=benek-jajcarz

Wejdz i zobacz :) na razie to jest wersja beta ale już w pełni sprawna :) skrypt na kompie zapisuje dane na dysku jesli brakuje połączenia z netem, a jak jest połączenie z netem to wysyła uptime gdy sie bylo online :)

Co o tym myslisz??

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 225
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-02-26, 10:20:32 »
Niezłe. Na prawdę. Ale mi by się nie chciało. Ukłony w twoją stronę jak będziesz miałe to gotowe to także jestem za tym abyś to udostępnił (najlepiej na LGPL lub tym podobnej).

Mam tylko jedno pytanie: czy uwzględniłeś (a to na lapim norma) hibernację OS/kompa? Podczas hibernacji uptime dalej klika, a komp jest wyłączony! Jeżeli masz jakiś pomysł jak to uwzględnić to super (ja często korzystam z hibernacji i to na przeróżne sposoby (echo disk >/sys/power/state; hibernate itd)). Życzę powodzenia.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-02-26, 17:39:23 »
:) nie zajeło mi to dużo czasu :) A co do hibernacji to chcesz zeby dodawało do uptime czy nie? bo to zaden problem zrobic by nie dodawało ;]

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 225
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-02-27, 20:07:35 »
To trochę bezsens żeby czas hibernacji dodawało do uptime (co jest domyślne - tak robi kernel), ponieważ komp jest wtedy wyłączony, albo przynajmniej nie działa pod kontrolą zahibernowanego systemu. Ale można by było zrobić tak że twój program/skrypt (niepotrzebne skreślić) dawał by dwa wyniki z hibernacją i bez. Mi raczej się bardziej przyda opcja bez (lub dwie naraz). Często hibernuje z powodu - moja siostra (przeszkadza jej komp w spaniu, a ja bym na nim mógł spać).

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-02-27, 21:22:06 »
Planuje napisanie skryptu instalacyjnego, który bedzie generował plik bash :) dzieki temu np. jak ktos ma 3 karty sieciowe bedzie mógł widziec osobne statystyki dla każdej :) (oczywiscie wtedy plik php na stronke tez bedzie musiał być wygenerowany) ale to juz raczej nic trudnego, ale troszke czasu zajmie wiec pewnie dopiero w weekend napisze :) jak to zrobie to gdzies wrzuce :) oczywiscie na wolnej licencji

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
[szukam programu] do sumy uptime itp
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-04-06, 17:23:09 »
norbert_ramzes
 wrzucam linka :) miałem mało czasu więc dopiero teraz, ale zapraszam do przetestowania programiku. Nie jest skonczony ponieważ trzeba samemu edytować plik yourinfo.php5 :)

http://dotevo.jogger.pl/2008/04/06/yourinfo-0-2-statystyki-twojego-komputera/
Zapraszam do komentowania :)