Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Inne => Wątek zaczęty przez: w 2008-02-23, 12:48:29

Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-23, 12:48:29
Witam

Szukam programu który by mi pokazywał jak długo w sumie już działa mój komputer, ile już danych zostało przesłąnych w sumie. Jest może taki program?

Pozdrawiam
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-23, 13:25:52
conky?
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-23, 13:44:18
konsola:
uptime
top

www:
http://sysinfo-project.pl/
http://phpsysinfo.sourceforge.net/
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-23, 19:07:39
Chodzi mi dokladnie o coś takiego, że sumuje uptime (tak jak ten serwis w linku) ale najlepiej gdyby net był do tego nie potrzebny chyli taki program np. jako skrypt basha co przy wyłączaniu komputera dodaje do jakiegoś pliku systemowego uptime, KB wysłane, KB ściągnięte... Jest coś takiego czy trzeba samemu pisać?
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-02-24, 12:32:03
$ uptime

$ cat /proc/uptime

$ top

$ cat /proc/net/dev

# ifconfig

# ifconfig eth0

Polecam mrtg - z początku służył do monitorowania ruchu w sieci, a obecnie potrafi monitorować wieeele rzeczy. No ale jego konfiguracja do najprostszych nie należy.

Dużo prostszy jest phpsysinfo - kiedyś używałem ale z tego co pamiętam musiałem naprawić w nim jakiś (prosty) błąd.

Mam nadzieję że pomogłem wystarczająco, a jak będziesz potrzebował coś więcej, albo nie będziesz czegoś rozumiał to pisz.

----------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Jeśli chodziło Ci o graficzne programy do takich rzeczy to polecam gnome-system-monitor (najczęściej System->Administracja->Monitor systemu albo Aplikacje->Narzędzia systemowe->Monitor systemu).
W KDE jest bardziej "wypasiony" monitor (osobiście go nie lubię) - jak się nazywał to nie pamiętam ale włączało się go przez skrót ctrl+esc albo ctrl+shift+esc.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-24, 12:51:54
Znam te polecienia :) ale chodziło mi o program liczący sume tego wszystkiego. tzn. mam nowego laptopa i ile w sumie przepracował :) coś tego typu. uptime po resecie kompa się zeruje. Uznalem, że napisze takie coś sam i wrzuce sobie na mojego homepage w formie statystyk ;] wlasnie pisze skrypt php :) zwykły już mam

#! /bin/sh
#### BEGIN INIT INFO
# Provides:          yourinfo
### END INIT INFO
#
# Author:       Adam (dotevo) Jordanek
#

STRONA="http://dotevo.yoyo.pl/statystyka.php5?"
while [ true ]
do

UPTIME=$(uptime | awk '{print $3}')
ETH0DOWN=$(/sbin/ifconfig eth0 | grep 'RX byte' | awk '{print $3 $4}')
ETH0UP=$(/sbin/ifconfig eth0 | grep 'RX byte' | awk '{print $7 $8}')
WIFI0DOWN=$(/sbin/ifconfig wifi0 | grep 'RX byte' | awk '{print $3 $4}')
WIFI0UP=$(/sbin/ifconfig wifi0 | grep 'RX byte' | awk '{print $7 $8}')

FULL="${STRONA}pass='*******'&uptime='${UPTIME}'ð0d='${ETH0DOWN}'ð0u='${ETH0UP}'&wifi0d='${WIFI0DOWN}'&wifi0u='${WIFI0UP}'"
echo $FULL
wget $FULL -o cos
rm cos
sleep 2m
done
napisałem również skrypt deamona :)
#! /bin/sh -e
#### BEGIN INIT INFO
# Provides:          yourinfo
### END INIT INFO
#
# Author:       Adam (dotevo) Jordanek
#
set -e

PATH=/bin:/usr/bin:/sbin:/usr/sbin
DAEMON=/usr/sbin/yourinfo

test -x $DAEMON || echo "/usr/sbin/yourinfo not found" && exit 0

. /lib/lsb/init-functions

case "$1" in
    start)
        log_daemon_msg "Start" "yourinfo"
        echo "started"
        start_daemon $DAEMON
        log_end_msg $?
    ;;
  stop)
        log_daemon_msg "Stop" "yourinfo"
        killproc $DAEMON
        log_end_msg $?
    ;;
  force-reload|restart)
    $0 stop
    $0 start
    ;;
  *)
    echo "Usage: /etc/init.d/yourinfo {start|stop|restart|force-reload}"
    exit 1
    ;;
esac

exit 0
ale wie ktoś jak się to dodaje do listy skryptów odpalanych na start? kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam :P
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-02-24, 13:44:25
Cytat: dotevo
ale wie ktoś jak się to dodaje do listy skryptów odpalanych na start? kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam :P
Hmm piszesz takie skrypty a tego nie wiesz... (sorki za sarkazm).

Sam skrypt (raczej ten drugi co wkleiłeś) wrzucasz do /etc/init.d (plik powinien mieć rozszerzenie .sh a nazwa powinna opisywać co to w ogóle jest) następnie robisz link np tak:

ln -s /etc/init.d/uptime_od_instalacji.sh /etc/rc2.d/S90uptime_od_instalacji

rcX.d to katalog z linkami do skryptów które są wykonywane w zależności od wybranego poziomu pracy (/etc/inittab man inittab) gdzie X oznacza właśnie ten tryb pracy - nas interesują od 2-5 + ewentualnie S (1) - czyli tryby używane podczas pracy. Gdyby cię interesował bardzo dokładny uptime (razem z czasem podczas wyłączania/restaru) to musiałbyś zainteresować się trybami 0 i 6 ale to by kosztowało trochę więcej pracy.

W większości dystrybucji domyślny poziom pracy (runlevel) to 3, a w Debianie to 2.

W każdym takim katalogu powinien (chyba) być plik README. Gdyby go nie było:

Cytat: README
The scripts in this directory are executed each time the system enters
this runlevel.

The scripts are all symbolic links whose targets are located in
/etc/init.d/ .

To disable a service in this runlevel, rename its script in this directory
so that the new name begins with a 'K' and a two-digit number, where the
number is the difference between the two-digit number following the 'S'
in its current name, and 100.  To re-enable the service, rename the script
back to its original name beginning with 'S'.

For a more information see /etc/init.d/README.
Jak ci się chce to możesz jeszcze sprawdzać jaki jest bieżący poziom pracy za pomocą polecenia runlevel (man runlevel).

Jest jeszcze jeden (prostszy) sposób. Mianowicie wrzucasz ścieżkę twojego skryptu do pliku /etc/rc.local który jest "odpalany" w trybach 2-6 jako jeden z ostatnich:

Cytat: /etc/rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

. /katalog/jakis_skrypt # . wkleja zawartosc skryptu do skryptu
                                          # tak samo jak w php: include('plik.php');
                                          # albo w C/C++: #include "cos.h" oraz #include ""

/katalog/moj_skrypt

exit 0
--------------------------------------------------

Dla adminów/modów:

Zapewne takich informacji jest pełno w necie (jak ja zaczynałem to doszedłem do tego bez niczyjej pomocy, grzebiąc w /etc - nie miałem jeszcze neta w domu), ale wolałem napisać swoje. Gdyby jednak ten post miałby iść do kasacji to proszę wcześniej o info.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-24, 19:31:20
Cytat: norbert_ramzes
Hmm piszesz takie skrypty a tego nie wiesz... (sorki za sarkazm).
NO co :P mogę czegoś nie wiedzieć :)
norbert_ramzes ja piszę chyba pierwszy raz coś tego typu. A wrzucałem pod gentoo

Jeśli ktoś jest zainteresowany takim czymś to mogę gdzieś to wrzucić... Już dane mi wrzuca do bazy mysql teraz muszę tylko zrobić by generował statystyki ;]
Jak skończę to udostępnię to na GPL ;]
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-02-24, 19:37:22
Cytat: dotevo
Jak skończę to udostępnię to na GPL ;]
I wrzuć linka w tym temacie :)
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-26, 06:39:53
http://www.dotevo.yoyo.pl/yourinfo.php5?machine=benek-jajcarz

Wejdz i zobacz :) na razie to jest wersja beta ale już w pełni sprawna :) skrypt na kompie zapisuje dane na dysku jesli brakuje połączenia z netem, a jak jest połączenie z netem to wysyła uptime gdy sie bylo online :)

Co o tym myslisz??
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-26, 10:20:32
Niezłe. Na prawdę. Ale mi by się nie chciało. Ukłony w twoją stronę jak będziesz miałe to gotowe to także jestem za tym abyś to udostępnił (najlepiej na LGPL lub tym podobnej).

Mam tylko jedno pytanie: czy uwzględniłeś (a to na lapim norma) hibernację OS/kompa? Podczas hibernacji uptime dalej klika, a komp jest wyłączony! Jeżeli masz jakiś pomysł jak to uwzględnić to super (ja często korzystam z hibernacji i to na przeróżne sposoby (echo disk >/sys/power/state; hibernate itd)). Życzę powodzenia.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-26, 17:39:23
:) nie zajeło mi to dużo czasu :) A co do hibernacji to chcesz zeby dodawało do uptime czy nie? bo to zaden problem zrobic by nie dodawało ;]
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-27, 20:07:35
To trochę bezsens żeby czas hibernacji dodawało do uptime (co jest domyślne - tak robi kernel), ponieważ komp jest wtedy wyłączony, albo przynajmniej nie działa pod kontrolą zahibernowanego systemu. Ale można by było zrobić tak że twój program/skrypt (niepotrzebne skreślić) dawał by dwa wyniki z hibernacją i bez. Mi raczej się bardziej przyda opcja bez (lub dwie naraz). Często hibernuje z powodu - moja siostra (przeszkadza jej komp w spaniu, a ja bym na nim mógł spać).
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-02-27, 21:22:06
Planuje napisanie skryptu instalacyjnego, który bedzie generował plik bash :) dzieki temu np. jak ktos ma 3 karty sieciowe bedzie mógł widziec osobne statystyki dla każdej :) (oczywiscie wtedy plik php na stronke tez bedzie musiał być wygenerowany) ale to juz raczej nic trudnego, ale troszke czasu zajmie wiec pewnie dopiero w weekend napisze :) jak to zrobie to gdzies wrzuce :) oczywiscie na wolnej licencji
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-06, 17:23:09
norbert_ramzes
 wrzucam linka :) miałem mało czasu więc dopiero teraz, ale zapraszam do przetestowania programiku. Nie jest skonczony ponieważ trzeba samemu edytować plik yourinfo.php5 :)

http://dotevo.jogger.pl/2008/04/06/yourinfo-0-2-statystyki-twojego-komputera/
Zapraszam do komentowania :)
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-04-06, 18:51:40
Cytat: dotevo
Zapraszam do komentowania :)
Całość przypomina skrypt(y) zrobiony na chwilę a nie coś do normalnego użytku.

Instalując to zdenerwowało mnie kilka rzeczy:

1. Marne teksty, brak akapitów i wszystko z dużych liter.

2. Po instalacji musiałem sam utworzyć bazę danych.

3. Przy pytaniu o port MySQL powinno pisać że to opcja (php zwykle domyślnie używa 3306)

4. OMG mało kto będzie chciał się zastanawiać jak powinna wyglądać tabela (tabele) w bazie.

5. Jak wystąpi jakiś problem (czytaj: błąd) np. brak bazy czy tabeli to trzeba przed tym się ustrzec a nie że lecą warningi i skrypt działa dalej w najlepsze. Wszystko trzeba przewidzieć.

6. Hasło przez GET??? Użyj formularza.

7. Jak to osiągnie m/w wersję 1.0 pasowałoby zrobić tak żeby to jakoś wyglądało i miało ręce i nogi (choćby tagi html body... albo echo "costam\\n\\n" jeśli przez powłokę (http://pl.php.net/manual/pl/features.commandline.php)).

8. Twoje skrypty są trochę mało czytelne, choć widziałem gorsze...

PS. Widzę że zajmujesz się też elektroniką :)
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-06, 21:38:09
Wiem, że sporo błędów jest ale nie od razu Rzym zbudowano :P co do hasła hmmm.... wtedy tak to odpada wget :/

PS> Tak :) elektroniką a skąd wiesz?  :P
PS. PS. Najpierw jeszcze chce napisać tego yourinfo.php5 tak żeby był poprawny niezależnie od ilości wybranych interface. :) Potem jeszcze chce dodać coś takiego jak Średnia prędkość. No i oczywiście popoprawiam te błędy o których mówiłeś... Troche ich jest wiec nie wiem czy nie bedę pisał w wolnym czasie, albo po maturze :P
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Kuba w 2008-04-07, 08:27:36
Cytat: dotevo
Wiem, że sporo błędów jest ale nie od razu Rzym zbudowano :P co do hasła hmmm.... wtedy tak to odpada wget :/
wgetem możesz przesłać hasło metodą POST tak samo, jak z formularza:
wget --post-data="haslo=plepleple" http://serwer.domena/strona.php
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-07, 11:15:49
Tak to jest to proste do naprawienia :), dzięki ;]

PS. Jestem osobą, która potrzebuje jakiejś motywacji :P niech ktoś powie, że to fajny program :P
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-07, 15:37:37
Skoro to ma pomóc, zatem - to jest fajny program.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-08, 09:29:15
Mam małe problemy, mianowicie gdy wykonam komende:
 wget --post-data "pass=*********&machine=benek-jajcarz&uptime=131ð0up=0ð0down=0&wifi0up=5370&wifi0down=142963" http://dotevo.yoyo.pl/statystyka.php5

On mi sciąga plik:


400 Bad Request



400 Bad Request




nginx/0.5.33




gdzie robię błąd? To chyba akurat nie zależy od pliku na serwerze.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-08, 18:39:41
Mnie tam on nie działa.
wykonałem zgodnie z instrukcją, ale zawsze jak próbuję wykonać yourinfo.sh mam komunikat że net nie działa.
Konfiguracja to strona http://localhost/adm/statystyka.php? i ten adres wchodzi za pomocą wgeta
Dodatkowo na każdej stronie mam komunikaty:
Notice: Undefined index: date in /var/www/adm/statystyka.php on line 6
SELECT * FROM yourinfo WHERE date = '20080408' AND machine = 'Sciagalnia'
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/adm/statystyka.php on line 26
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-09, 11:05:09
Przy tym jak tworzyłem skrypt instalacyjny sporo chochlików mi się wdarło :/ w sumie chyba wszystkie naprawiłem, tylko zanim udostępnię chciałem z tym post zrobić :| no chyba, że na razie zostawię GET. Zaraz wrzucę nowy skrypt zobaczysz czy Ci zadziała.

PS. Dzięki za testowanie :D

EDIT: adress nowej wersji http://dotevo.jogger.pl/2008/04/09/yourinfo-0-3/
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-04-09, 19:28:54
Może być get i post zarazem, ale bezpieczniejszy jest post.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-10, 11:52:33
http://chomikuj.pl/dotevo/yourinfo(1).php5

Zrobiłem plik  yourinfo.php5 :) powinien pasować już każdemu.

HOWTO:
-Ściagamy plik
-edytujemy w nim:
*nazwe bazy danych, adres, uzytkownika i hasło
-wrzucamy na serwer
-Na naszej stronie dajemy link do pliku wygladający
a)http://adress.pl/yourinfo.php5?machine=NAZWA_MASZYNY_PODANA_PODCZAS_INSTALACJI&type=today jesli chcemy by pokazywał dzisiejsze statystyki
b)http://adress.pl/yourinfo.php5?machine=NAZWA_MASZYNY_PODANA_PODCZAS_INSTALACJI jesli chcemy by pokazywał wynik ogólny

Cytat: norbert_ramzes
Może być get i post zarazem, ale bezpieczniejszy jest post.
Spokojnie :) postaram się to zrobić na POST :) na razie chce ogólnie by działało.

PS. Jeśli ktoś, gdzieś umieścił już to na internecie to proszę o informacje czy skrypt działa poprawnie. Jeśli nie, to co się dzieje.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-04-10, 19:27:58
Cytuj
yourinfo.php5
Czasy kiedy skrypty miały rozszerzenie np. .php3 daaaawno minęły a obecnie zapisuje się je jako .php niezależnie od wersji (z małymi wyjątkami).
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-10, 21:54:29
Oj mylisz się :) na yoyo połowa bibliotek jest powylaczana jeśli masz php. Dobry przykład PDO :) nie chodzi jesli plik masz w rozszerzeniu php :) musi być php5. Dlatego tak napisałem, trochę z przyzwyczajenia.

PS. To akurat każdy może spokojnie sobie zmienić :) tylko musi też w linkach pozmieniać i formularzu
PS.PS. Myślałem, że projekt będzie cieszył się większym zainteresowaniem :/
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-11, 15:48:56
Ok, mogę potwierdzić że skrypt prawie działa. Prawie tzn. ciągle pojawiają się komunikaty na stronie.
Naprawiłbym je, gdybym sam je zrozumiał:|

Notice: Undefined variable: ret in /var/www/adm/yourinfo.php on line 69

Notice: Undefined offset: 1 in /var/www/adm/yourinfo.php on line 120

Notice: Undefined offset: 2 in /var/www/adm/yourinfo.php on line 120
Jednakże ten algorytm pobierania danych wysłanych to powinieneś poprawić; nie powinien  po uruchomieniu pobierać wartości 0, bo to nieprawda.

PS: Jakiej bazy danych i PHP używasz??
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: w 2008-04-11, 18:17:44
co do pierwszego błędu. Trochę dziwny spróbuj dodać na początku funkcji $ret=NULL; albo $ret="";
Jeśli chodzi o drugi błąd to może masz wylączone global ? W sumie to ja znam php na tyle, żeby coś napisać, dziwne bo u mnie działa. Może ktoś wie o co chodzi?

MySQL: 5.0.51a
PHP: 5 coś
Niestety ja to mam na yoyo.pl i na tym testowalem.

A co do tego, że wysyła zero to zrobilem w sumie tak specjalnie. Znaczy tak, żeby nie wysyłał zera tylko faktyczne dane można prosto przerobić, ale wtedy po wylaczeniu i wlaczeniu ponownym programu już się wynik nie będzie zgadzał. Ogólnie jest to do zrobienia i pewnie następna wersja będzie miała to poprawione.
Tytuł: [szukam programu] do sumy uptime itp
Wiadomość wysłana przez: Norbert Kiszka w 2008-04-11, 19:28:54
Zmienne globalne zwykle są domyślnie wyłączone i słusznie. A dlaczego tak to chyba nie muszę tłumaczyć...