Nowe posty

Autor Wątek: HDMI - problem w poprawnym działaniu  (Przeczytany 1922 razy)

Offline Karsi

  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
HDMI - problem w poprawnym działaniu
« dnia: 2022-01-11, 13:09:19 »
Witajcie - nazywam się Karol - nienawidzę Windowsa - choć nic mi nigdy nie zrobił, za wszelką cenę chcę pracować na linuxach ale moja wiedza jest niestety mizerna i ubolewam nad tym faktem.
Korzystam z laptopów (niestety) i przy konfiguracji AMD Renoir/rx5600m bądź tu116 (nvidia 1660ti maxq w połączeniu z AMD integrą) mam wielki kłopot praktycznie w każdej z dystrybucji. Przerobiłem prawie wszystko na Archu, na Debianie i RPM. W każdej z distro albo nie wykrywa mi monitora który mam dzielnie podłączony pod hdmi bo niestety nic innego nie ma do podłączenia, albo gdy już mam lustrzane odbicie i wszystko działa jak należy po wyłączeniu ekranu w laptopie bądź przełączeniu tylko na ekran HDMI  - jak już go wyświetli jest wszystko mega spowolnione (reakcja na kliknięcia myszą) sam kursor myszy działa dobrze. Jest to totalnie irytujące, zmiany sterowników nie pomagają - choć zmienić potrafię tylko w Manjaro...
Aha dodam że środowisko które uwielbiam to KDE i tam to się dzieje, ale np. Zorin posiada swoje środowisko które też tak się dziwnie zachowuje...
Pod systemem MS niestety albo stety wszystko działa i śmiga ale akurat to mnie najmniej cieszy bo uwielbiam Linuxa.
Proszę o poradę i przepraszam za przydługi wstęp.

Offline marcin21

  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 116
    • Zobacz profil
Odp: HDMI - problem w poprawnym działaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 2023-04-06, 11:39:18 »
Mnie na Zorinie lite potrafił się wyłączyć ekran podczas oglądania fjlmu
« Ostatnia zmiana: 2023-04-06, 12:39:01 wysłana przez marcin21 »

Offline 1709

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2769
  • 1709
    • Zobacz profil
Odp: HDMI - problem w poprawnym działaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 2023-04-08, 08:48:38 »
Cytuj
przy konfiguracji ...
inxi -Fxxrzc0
Powie ciut więcej.


Może to coś pomoże
Cytuj
enabling the dedicated GPU as the primary graphics card.
https://9to5linux.com/how-to-connect-your-laptop-to-an-external-monitor-on-linux-fix-for-hdmi-no-signal-issue
Ale w zależności jaki masz błąd.
Bo my tego nie wiemy.
Nie wiemy jak to robisz. Możesz też sprawdzić logi systemowe.

Cytuj
jak już go wyświetli jest wszystko mega spowolnione
- Może to także zależeć od wydajności twojego sprzętu.
Pomyśl o sprawdzeniu wydajności systemu w " monitorze systemu " z HDMI
oraz ponownie ale bez dodatkowego monitora.
- Możesz pomyśleć nad lżejszym środowiskiem graficznym.
- Możesz też pomyśleć nad komputerem zamiast laptopa ( laptopy ogólnie nie są demonami szybkości )

Sama idea
" podłącz kabel, włącz na obu urządzeniach i działa "
wydaje się być prosta  https://askubuntu.com/a/976752
- Piszę to jako laik, bo pod Linuxem jeszcze nie miałem okazji sprawdzać.
Choć po filmikach na "YouTube" widzę że to działa
"  how to connect second monitor or tv in ubuntu  "
https://www.youtube.com/watch?v=oTNWC4uT8BA
"  How to connect ubuntu to TV or projector via HDMI cable|Malayalam|things you should knowusing ubuntu  "
https://www.youtube.com/watch?v=tfZ-AcV0tTE
« Ostatnia zmiana: 2023-04-08, 08:53:25 wysłana przez 1709 »
PS: Brak polskiej czcionki, nie jest to brak lenistwa, a jej brak w systemie i brak czasu na reczne poprawki.