Nowe posty

xx Problem ze sterownikami. (2)
Dzisiaj o 17:45:19
xx Serie kompilacji bez instalacji dla “emerge” w Gentoo (2)
2024-04-08, 18:40:04
xx Plasma 6 w Neonie ssie trochę mniej ... (17)
2024-04-05, 10:03:46
xx Problem z Linux Lite po instalacji (3)
2024-04-03, 14:23:40
xx Jak właczyć num locka przy starcie systemu debian 12? (12)
2024-04-02, 17:43:54
xx Brak dźwieku w systemie. (5)
2024-04-02, 16:13:41
xx Dystrybucja pod HP Omen (7)
2024-03-29, 11:33:05
xx [Poradnik] Wyszukiwanie Sterowników (2)
2024-03-27, 21:08:23
xx Ile pingwinów? (1)
2024-03-27, 08:59:24
xx problem z instalacja sterowników do karty sieciowej (3)
2024-03-18, 18:10:16

Autor Wątek: grub + newbie  (Przeczytany 9180 razy)

dazgo

  • Gość
grub + newbie
« dnia: 2005-11-24, 08:25:10 »
Witam!
Mam problem z neostrada a konkretnie z firmware do Speedtouch 330 (czarny)
Zrobiłem wszystko jak należy ale przy uruchamianiu neostrada_tp start wyskakuje mi jedno \\"nieudane\\" ładowanie firmware do modemu. Konkretnie to jest coś takiego, że ...
.../modem_run nie ma takiego pliku lub katalogu.
Proszę o pomoc jak wgrać ręcznie firmware do modemu.
Zastrzegam, że jestem laikiem i dopiero zaczynam pracę z linuksem
System : Free Mandriva 2006, Sempron 2 64-bit 2500+...
Proszę o pomoc na forum lub mail: dazgo@gazeta.pl

Xax79

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-11-24, 12:34:26 »
2005-11-24 08:25:10 dazgo napisał:

> Zrobiłem wszystko jak należy ...
Ciekawe spostrzezenie. Ale skoro nie dziala to widocznie cos spaprales :)
A tak w ogole to co zrobiles ? Moze jakiegos linka do opisu wg ktorego postepowales bo watpie zebys to robil z glowy, tym bardziej ze:

> Zastrzegam, że jestem laikiem i dopiero zaczynam pracę z linuksem

Nie wiem czy gorzej masz Ty czy ja, bo nie wiem jak Ci to wytlumaczyc tak zeby bylo prosto. Ja rowniez ostatnio wpadlem w szpony monopolisty tepsy i rowniez mam modem speedtouch 330. Neostrade postawilem w jakies 15 minut, nie liczac kompilacji kernela. Tylko ze w odroznieniu od Ciebie mojego kompa napedza Gentoo ale to nie jest powodem ze u mnie dziala a u Ciebie nie.

A wiec:
- po pierwsze - co do jasnej ciasnej zrobiles ? Nie wiem czemu wszyscy mysla ze tutaj sa magowie i wrozki (w mniejszej liczbie, ale sa), ktorzy na haslo \\"Nie dziala mi XYZ\\" beda rwac sie do odpowiedzi z gotowym rozwiazaniem. Napisz jakie kroki poczyniles.

- po drugie - odpwiedz pierwej na pierwsze to bedzie po drugie ... a w sumie to po trzecie.

Pzdr.

dazgo

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-11-24, 14:08:08 »
zrobilem konfiguracje zgodnie z tepsa, wczesniej zainstalowalem wszystko co potrzebne - biblioteki itp. bylo ./instalacja ./konfiguracja i kicha :(



2005-11-24 12:34:26 Xax79 napisał:

> 2005-11-24 08:25:10 dazgo napisał:
 >
 > > Zrobiłem wszystko jak należy ...
 > Ciekawe spostrzezenie. Ale skoro nie dziala to widocznie cos spaprales :)
 > A tak w ogole to co zrobiles ? Moze jakiegos linka do opisu wg ktorego postepowales bo watpie
 > zebys to robil z glowy, tym bardziej ze:
 >
 > > Zastrzegam, że jestem laikiem i dopiero zaczynam pracę z linuksem
 >
 > Nie wiem czy gorzej masz Ty czy ja, bo nie wiem jak Ci to wytlumaczyc tak zeby bylo prosto. Ja
 > rowniez ostatnio wpadlem w szpony monopolisty tepsy i rowniez mam modem speedtouch 330.
 > Neostrade postawilem w jakies 15 minut, nie liczac kompilacji kernela. Tylko ze w odroznieniu
 > od Ciebie mojego kompa napedza Gentoo ale to nie jest powodem ze u mnie dziala a u Ciebie nie.
 >
 > A wiec:
 > - po pierwsze - co do jasnej ciasnej zrobiles ? Nie wiem czemu wszyscy mysla ze tutaj sa
 > magowie i wrozki (w mniejszej liczbie, ale sa), ktorzy na haslo \\"Nie dziala mi XYZ\\"
 > beda rwac sie do odpowiedzi z gotowym rozwiazaniem. Napisz jakie kroki poczyniles.
 >
 > - po drugie - odpwiedz pierwej na pierwsze to bedzie po drugie ... a w sumie to po trzecie.
 >
 > Pzdr.

Maciek_Rutecki

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-11-24, 15:44:25 »
2005-11-24 14:08:08 dazgo napisał:

> zrobilem konfiguracje zgodnie z tepsa, wczesniej zainstalowalem wszystko co potrzebne -
 > biblioteki itp. bylo ./instalacja ./konfiguracja i kicha :(
 
Czyli co zrobiłeś?

http://rtfm.killfile.pl/

--
Maciek

amdfanatyk

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-11-24, 16:20:05 »
google i speedtouchconf

krzysztof.wloskowicz

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-11-25, 22:11:53 »
2005-11-24 15:44:25 Maciek_Rutecki napisał:

> 2005-11-24 14:08:08 dazgo napisał:
 >
 > > zrobilem konfiguracje zgodnie z tepsa, wczesniej zainstalowalem wszystko co potrzebne -
 >  > biblioteki itp. bylo ./instalacja ./konfiguracja i kicha :(
 >  
 > Czyli co zrobiłeś?
 >
 > http://rtfm.killfile.pl/
 >
 > --
 > Maciek

krzysztof.wloskowicz

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-11-25, 22:26:59 »
2005-11-24 15:44:25 Maciek_Rutecki napisał:

> 2005-11-24 14:08:08 dazgo napisał:
 >
 > > zrobilem konfiguracje zgodnie z tepsa, wczesniej zainstalowalem wszystko co potrzebne -
 >  > biblioteki itp. bylo ./instalacja ./konfiguracja i kicha :(
 >  
 > Czyli co zrobiłeś?
 >
 > http://rtfm.killfile.pl/
 >
 > --

 > Maciek

Jezeli próbujesz dopiąc neostradę do Mandrivy to będzie problem :
1. pliki instalacyjne na płycie z tepsy były testowane i działają na Auroxie.
2. program instalacyjny szuka modułów ,które nie są rozpakowane -instalowane w trakcie instalacji Mandrivy. Trzeba się zalogować jako root , olać czerwony ekran i ostrzeżenie, nautilusem odszukać moduły ppp* .ko.tg i przede wszystkim moduł usb_ohci.ko.tg - to jest moduł wsparcia dla usb , jeżeli nieodnajdziesz go , to poszukaj innego zestawu instalacyjnego Mandrivy. Bez tego pliku nic nie ruszy. Wystarczy ,że po odpaleniu ./ifconfig -a na liście nie znajdziesz połaczenia typu ppp i to już wystarczy Mandriva nie wystartuje z neostradą. Jeżeli te informacje pokrywają się z Twoimi obserwacjami daj znać. A wogóle odnoszę wrażenie różne zestawy instalacyjne różnie się zachowują , nie ma jednolitego standardu,
krzysiek
krzysztof.wloskowicz@port.allianz.pl

gentoo437

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-11-26, 00:13:23 »
JAK TE DEBILE NIE ODPOWIEDZĄ CI PO LUDZKU TO JA TO NAPISZĘ :) 1.SKRYPT NEOSTRADY JEST DO DUPY NIOA LE JAK JUŻ Z NIEGO INSTALOWAŁEŚ TO JAKOŚ TO PRZE ŻYJEMY. 2. TERAZ ŚCIĄGNIJ OFICJLNE STREOWNIKI DO MODEMU ROZPAKUJ PLIK Z NIMI WEJDZ ZA POMOCĄ KONSOLI DO FOLDERU ZE STEROWNIKAMI WPISZ \\"./ CONFIGURE\\" PÓŹNIEJ POCZEKAJ CHWIĘ JAK NAPISY PRZESTAN SIĘ PRZEWIJAĆ WPISZ \\"MAKE\\" A PÓŹNIEJ JESZCZE \\"MAKE INSTALL\\" I POCZEKAJ CHWILĘ, NETA PÓŹNIEJ URUCHOM JUŻ ZE SKRYPTU NEOSTRADY WPISUJĄC \\"NEOSTRADA_TP START\\"
NAPISZ W RAZIE PROBLEMU. PZDR.

2005-11-24 08:25:10 dazgo napisał:

> Witam!
 > Mam problem z neostrada a konkretnie z firmware do Speedtouch 330 (czarny)
 > Zrobiłem wszystko jak należy ale przy uruchamianiu neostrada_tp start wyskakuje mi jedno
 > \\"nieudane\\" ładowanie firmware do modemu. Konkretnie to jest coś takiego, że ...
 > .../modem_run nie ma takiego pliku lub katalogu.
 > Proszę o pomoc jak wgrać ręcznie firmware do modemu.
 > Zastrzegam, że jestem laikiem i dopiero zaczynam pracę z linuksem
 > System : Free Mandriva 2006, Sempron 2 64-bit 2500+...
 > Proszę o pomoc na forum lub mail: dazgo@gazeta.pl

gentoo437

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-11-26, 00:20:12 »
SPOSÓB DZIAŁA NA 100%. TEPSA CHYBA W TYCH SWOICH STEROWNIKACH MA SKISZONE I DLA TEGO TRZEBA ŚCIĄGAĆ OFICJALNE STERY. a tu bezpośredni link do tych sterowników : http://prdownloads.sourceforge.net/speedtouch/speedtouch-1.3.1.tar.gz?download

2005-11-26 00:13:23 gentoo437 napisał:

> JAK TE DEBILE NIE ODPOWIEDZĄ CI PO LUDZKU TO JA TO NAPISZĘ :) 1.SKRYPT NEOSTRADY JEST DO DUPY
 > NIOA LE JAK JUŻ Z NIEGO INSTALOWAŁEŚ TO JAKOŚ TO PRZE ŻYJEMY. 2. TERAZ ŚCIĄGNIJ OFICJLNE
 > STREOWNIKI DO MODEMU ROZPAKUJ PLIK Z NIMI WEJDZ ZA POMOCĄ KONSOLI DO FOLDERU ZE STEROWNIKAMI
 > WPISZ \\"./ CONFIGURE\\" PÓŹNIEJ POCZEKAJ CHWIĘ JAK NAPISY PRZESTAN SIĘ PRZEWIJAĆ WPISZ
 > \\"MAKE\\" A PÓŹNIEJ JESZCZE \\"MAKE INSTALL\\" I POCZEKAJ CHWILĘ, NETA PÓŹNIEJ
 > URUCHOM JUŻ ZE SKRYPTU NEOSTRADY WPISUJĄC \\"NEOSTRADA_TP START\\"
 > NAPISZ W RAZIE PROBLEMU. PZDR.
 >
 > 2005-11-24 08:25:10 dazgo napisał:
 >
 > > Witam!
 >  > Mam problem z neostrada a konkretnie z firmware do Speedtouch 330 (czarny)
 >  > Zrobiłem wszystko jak należy ale przy uruchamianiu neostrada_tp start wyskakuje mi jedno
 >  > \\"nieudane\\" ładowanie firmware do modemu. Konkretnie to jest coś takiego, że
 > ...
 >  > .../modem_run nie ma takiego pliku lub katalogu.
 >  > Proszę o pomoc jak wgrać ręcznie firmware do modemu.
 >  > Zastrzegam, że jestem laikiem i dopiero zaczynam pracę z linuksem
 >  > System : Free Mandriva 2006, Sempron 2 64-bit 2500+...
 >  > Proszę o pomoc na forum lub mail: dazgo@gazeta.pl
 >

jsu

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-11-26, 12:01:28 »
A ja sądzę, że te wszystkie ściągania, kompilacje itd trzeba najzwyczajniej olać. Mandriva (wcześniej Mandrake) ma to do siebie, że sterowniki do SpeedToucha (Sagema też) ma na płytach instalacyjnych. Instalacja jest banalna. Jako początkujący zapewne wybierzesz tryb graficzny. Zatem zrób tak:
1. Otwórz Centrum Sterowania:
Menu->System->Konfiguracja->Konfiguracja komputera.
2. Wybierz sekcję: Sieć i Internet
3. Wybierz w prawym panelu Konfiguracja nowego interfejsu sieciowego (ikona z ołówkiem)
4. Wybierz połączenie ADSL
Dalej dasz sobie radę, bo modem powinien zostać wykryty i pojawić się na liscie urządzeń.  Wypełnij formularze zgodnie z danymi rejestracyjnymi. Po zakończeniu procedury powinieneś mieć połączenie z Internetem.
Gdybyś jednak coś spaprał to w sekcji Sieć i Internet wybierz: Usuwanie interfejsu (to będzie ppp+) i zacznij konfigurację od nowa.
Na koniec w sekcji Bezpieczeństwo skonfiguruj Osobistą zapore sieciową (odznacz Wszystko i zaznacz to czego naprawdę potrzebujesz) i ciesz się.
Zapewniam, że ten sposób instalacji jest prostszy i szybszy niż w Windach (ok. 5 min, chyba że trzeba połaczyć się ze stroną rejestracyjną, to wtedy dłużej).
Nie martw się o pliki sterowników, czy czegoś tam. Instalator sam poprosi o włożenie odpowiedniej płyty.
Jeszcze raz powtórzę: Wszystko co niezbędne do instalacji jest na płytach Mandrivy. Płyty od TPSA nie dotykać!
Pozdrawiam i życzę powodzenia w boju.
(jsu)

gentoo437

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-11-26, 14:02:07 »
u mnie ten graficzny sposób nie działał. kompilacja sterowników jest najlepsza i najpewniejsza. pozdr.

2005-11-26 12:01:28 jsu napisał:

> A ja sądzę, że te wszystkie ściągania, kompilacje itd trzeba najzwyczajniej olać. Mandriva
 > (wcześniej Mandrake) ma to do siebie, że sterowniki do SpeedToucha (Sagema też) ma na płytach
 > instalacyjnych. Instalacja jest banalna. Jako początkujący zapewne wybierzesz tryb graficzny.
 > Zatem zrób tak:
 > 1. Otwórz Centrum Sterowania:
 > Menu->System->Konfiguracja->Konfiguracja komputera.
 > 2. Wybierz sekcję: Sieć i Internet
 > 3. Wybierz w prawym panelu Konfiguracja nowego interfejsu sieciowego (ikona z ołówkiem)
 > 4. Wybierz połączenie ADSL
 > Dalej dasz sobie radę, bo modem powinien zostać wykryty i pojawić się na liscie urządzeń.
 > Wypełnij formularze zgodnie z danymi rejestracyjnymi. Po zakończeniu procedury powinieneś mieć
 > połączenie z Internetem.
 > Gdybyś jednak coś spaprał to w sekcji Sieć i Internet wybierz: Usuwanie interfejsu (to będzie
 > ppp+) i zacznij konfigurację od nowa.
 > Na koniec w sekcji Bezpieczeństwo skonfiguruj Osobistą zapore sieciową (odznacz Wszystko i
 > zaznacz to czego naprawdę potrzebujesz) i ciesz się.
 > Zapewniam, że ten sposób instalacji jest prostszy i szybszy niż w Windach (ok. 5 min, chyba że
 > trzeba połaczyć się ze stroną rejestracyjną, to wtedy dłużej).
 > Nie martw się o pliki sterowników, czy czegoś tam. Instalator sam poprosi o włożenie
 > odpowiedniej płyty.
 > Jeszcze raz powtórzę: Wszystko co niezbędne do instalacji jest na płytach Mandrivy. Płyty od
 > TPSA nie dotykać!
 > Pozdrawiam i życzę powodzenia w boju.
 > (jsu)
 >

amdfanatyk

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-11-26, 14:04:16 »
2005-11-26 00:13:23 gentoo437 napisał:

> JAK TE DEBILE NIE ODPOWIEDZĄ CI PO LUDZKU TO JA TO NAPISZĘ :)

gentoo437 jestes glupia jebana ciota i w dodatku smierdzisz kupa; wypierdalaj!

gentoo437

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-11-26, 14:07:11 »
poziom twoich tekstów jest wprost proporcjonalny do twojego IQ (ilorazu inteligencji)

2005-11-26 14:04:16 amdfanatyk napisał:

 > gentoo437 jestes glupia jebana ciota i w dodatku smierdzisz kupa; wypierdalaj!

amdfanatyk

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-11-26, 14:11:44 »
jak myslisz pedale, ze umiesz zainstalowac spt330 to jestes drugi vinci.

dazgo

  • Gość
grub + newbie
« Odpowiedź #14 dnia: 2005-11-27, 00:03:28 »
Hej - zainstalowałem modem - raczej mandriva to za mnie zrobila, skopiowalem plik mgmt.o do /sbin/share/speedtouch - tak jak instalator o to prosil. Stworzylem w tr.graf. polaczenie - ADSL , wpisalem wszystko , DNS-y, login, haslo i... po 19 sekundach laczenia wyswietla mi komunikat zebym sprawdzil polaczenie w Centrum Sterowania Mandriva... normalnie załamka... już nie wiem co mam robić ... a na winde wracać nie chce, bo to ścierwo.... POMÓŻCIE...