Nowe posty

Autor Wątek: parę problemów dla wytrwałych  (Przeczytany 9053 razy)

Offline Szymon Bieniek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« dnia: 2005-06-03, 17:19:10 »
Próbuję skompilować ze źródeł MPlayera pod SuSe 9.2. Wcześniej pod SuSe 9.1 udało sie to bez większych problemów z MPlayerem 1.0pre5. Zrobiłem Upgrade do 9.2, przestał działać i teraz próbuję kompilować ponownie.
Niestety po uruchomieniu ./configure (+ opcje typu gui, kodeki itp) w dochodzi do
Checking for GUI.... yes             a później:
Error: X11 support required for GUI compilation

No niestety nie czaję o co w tej chwili chodzi.. zważywszy ze pod 9.1 działało...
Proszę o jakąś radę lub pomoc w rozwiązaniu problemu.

Porady typu: a przecież pod SuSe jest Kaffeine proszę odpuścić. Wiem o tym. Kaffeine z silnikiem Xine ma się jednak nijak do MPlayera.. przyzwyczaiłem się do niego i jestem zadowolony.
Próbowałem instalować MPlayera z paczki od Packmana ale ciągle mam brak liblzo.so.1. Zainstalowałem lzo i dalej to samo...

.... help...??

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 76
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-06-04, 19:35:31 »
Sprawedz w manualu czy dla GUI ./configure nie powinno by¢ z jakas opcja

Offline Szymon Bieniek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-06-06, 10:02:01 »
2005-06-04 19:35:31 G_P napisał:

> Sprawedz w manualu czy dla GUI ./configure nie powinno by¢ z jakas opcja

no musi być ./configure --enable-gui i tak też zrobiłem...

o co chodzi z tym X11... tego nie rozumiem...

Offline

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 76
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-06-06, 10:09:44 »
To problem z zależnościami pakietowymi. Czegoś ci brakuje do Mplayera. To jest dla Ubuntu ale może..
http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-1562.html

Offline mateusz serkowski

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-06-07, 12:14:24 »
siemanko, mialem ten sam problem , zainstalowalem wszystkie pakiety xfree xorg i X11 ktore mialy cos takiego z nazwie i dzialalo :)

Offline Szymon Bieniek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-06-08, 13:51:11 »
2005-06-03 17:19:10 mody napisał:

Czy chodzi tu może o to że MPlayer najnowszy potrzebuje najnowszych bibliotek xorg?? czyli w tym wypadku 6.8.2??

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-06-03, 13:40:43 »
Witam
gdyby ktoś natknął się na rozwiązanie byłbym wdzięczny za pomoc:
1.cdcat - uruchamia się, kreci się klepsydra na pasku i po chwili się wyłącza - oto cały efekt - co z tym zrobić?? i dlaczego tak się dzieje?
2.basket - nie mogę znaleźć opcji żeby umieścić go w autostarcie
3.pwn dictionary - plik angpol.win - skąd go zassać ( tzn. kto mi go pozyczy na pare minut, żeby przetestować - potem oczywiście go usune :):) )
4.f4lm - cz to norma że nic nie działa? albo może coś źle robię, ale nie moge nawet wstawić ramki kluczowej na osi
5.autotrace - instalował ktoś? i udało mu się potem toto znaleźć? :)
pozdrawiam
tomek

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1403
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-06-03, 22:38:55 »
2005-06-03 13:40:43 pandamiś napisał:

> Witam
 > gdyby ktoś natknął się na rozwiązanie byłbym wdzięczny za pomoc:
 > 1.cdcat - uruchamia się, kreci się klepsydra na pasku i po chwili się wyłącza - oto cały efekt
 > - co z tym zrobić?? i dlaczego tak się dzieje?

Probowales uruchomic z konsoli? Sprobuj program uruchomic w niej i napisz co ci sie wyswietla

 > 2.basket - nie mogę znaleźć opcji żeby umieścić go w autostarcie

Jesli masz KDE to w katalogu /home/user/.kde/autostart (oczywiscie zamiast user bedzie twoja nazwa uzytkownika) umiesc do niego skrot
:P

Offline Grzesiek O

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 27
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-06-03, 22:57:52 »
 > 3.pwn dictionary - plik angpol.win - skąd go zassać ( tzn. kto mi go pozyczy na pare minut,
 > żeby przetestować - potem oczywiście go usune :):) )

www.google.pl

 > 5.autotrace - instalował ktoś? i udało mu się potem toto znaleźć? :)
 
man locate
man whereis

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-06-04, 17:00:22 »
2005-06-03 22:57:52 grzes napisał:

>
 >  > 3.pwn dictionary - plik angpol.win - skąd go zassać ( tzn. kto mi go pozyczy na pare
 > minut,
 >  > żeby przetestować - potem oczywiście go usune :):) )
 >
 > www.google.pl
 >
 >  > 5.autotrace - instalował ktoś? i udało mu się potem toto znaleźć? :)
 >  
 > man locate
 > man whereis
 >

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-06-04, 17:04:51 »
dla grzesia :)
3.jedyne co w gugle można znaleźć to np:
"WORKSHOP - Linux - Kpwndict
Chodzi o plik angpol.win. Przy pierwszym uruchomieniu programu program poprosi
 o wskazanie mu jego umiejscowienia. Jedną z najważniejszych cech kpwndict ...
members.elysium.pl/ytm/html/kpwndict.html - 10k - Kopia - Podobne strony" - czyli informacje o stronce autora :) nie znalazłem miejsca skąd można zassać wspomniany plik
5.autotrace - w międzyczasie znalazłem rpm-a, tylko że pojawia się odwieczny problem:
plik "‎/usr/bin/autotrace" nie reaguje na uporczywe klikanie :) - wkurzające, próbowałem z "chmod-em" ale niewiele to dało

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #11 dnia: 2005-06-04, 17:09:15 »
dla ush-a :)
2.cdcat: kolejne próby w katalogu:usr/share/applications (tu jest ten nieszczęsny ..desktop)
[tomek@tomek applications]$ cdcat
Segmentation fault
[tomek@tomek applications]$ cdcat.desktop
bash: cdcat.desktop: command not found
to samo dzieje się po "su", dodam jeszcze że skróty do open offica otwierają się normalnie

basket - dzięki, jusz go dowiązałem, wypróbuję po restarcie :):)

Offline

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 1403
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #12 dnia: 2005-06-04, 17:49:55 »
2005-06-04 17:09:15 pandamiś napisał:

 > [tomek@tomek applications]$ cdcat.desktop
 > bash: cdcat.desktop: command not found

a sprobuj ./cdcat.desktop i sprawdz czy ten plik napewno jest wykonywalny
:P

Offline Tomek

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 42
    • Zobacz profil
parę problemów dla wytrwałych
« Odpowiedź #13 dnia: 2005-06-05, 18:22:37 »
a więc:
1../cdcat.desktop i ... permision denied, ale:
przelogowałem się na root'a i na początek próbowałem uruchomienia - zero, próbowałem też zaznaczyć okienko przy "wykonywalny", w zakładce ustawienia zaawansowane odhaczyłem też opcję "zezwalaj na uruchamianie" (opcje te są niedostępne z poziomu uzytkownika) - pojawia się okienko "uaktualniam konfigurację systemu" po czym.. opcje te są dalej ODZNACZONE