Nowe posty

Autor Wątek: winedbg --auto  (Przeczytany 3399 razy)

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
winedbg --auto
« dnia: 2005-09-04, 01:10:21 »
No więc jak w temacie - grub sie zatrzymuje tuz po pokazaniu ze wykrył zero pamięci i tych napisów \\"bash-like\\" ale przed pokazaniem kursora
Czyli nie wczytuje menu bo zdaje sie nie ma gdzie
grub-install /dev/hda dziala
komendy:
root (hd0,0)
setup (hd0)
z basha wydane z dzialajacego systemu tez dzialaja,
menu jest poprawne (kiedys mialem takie samo i dzialalo)
aktualnie od dluuugiego czasu uzywam lilo
distro to gentoo
a grub 0.96, zreszta 0.97 tez nie dziala

Offline Andrew

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
winedbg --auto
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-09-14, 16:23:46 »
2005-09-04 01:10:21 capsel napisał:

> No więc jak w temacie - grub sie zatrzymuje tuz po pokazaniu ze wykrył zero pamięci i tych
 > napisów \\"bash-like\\" ale przed pokazaniem kursora
 > Czyli nie wczytuje menu bo zdaje sie nie ma gdzie
 > grub-install /dev/hda dziala
 > komendy:
 > root (hd0,0)
 > setup (hd0)
 > z basha wydane z dzialajacego systemu tez dzialaja,
 > menu jest poprawne (kiedys mialem takie samo i dzialalo)
 > aktualnie od dluuugiego czasu uzywam lilo
 > distro to gentoo

Jeżeli ci żaden bootloader nie działa to może usuń MBR?
 > a grub 0.96, zreszta 0.97 tez nie dziala
 >

Offline Tomcio Paluch

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 676
    • Zobacz profil
winedbg --auto
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-09-14, 17:16:51 »
Kolega moze rozwinie troche temat, bo skoro sie nie laduje to znaczy ze cos jest spaprane.

Masz konfig gruba ktory dzialal i nagle przestal ? Wartalo by sie zastanowic jak do tego doszlo.
Czy ta konfiguracja dzialala pod inna dystrybucja a w Gentoo przestala czy tez masz Gentoo od samego poczatku i nagle przestala dzialac.
Zwroc uwage ze inna jest konfiguracja gruba (lilo zreszta tez) dla kernela wyprodukowanego z palca a inna dla genkernela. Szczegoly w handbooku Gentoo (http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#book_part1_chap10).

Jezeli masz osobna partycje dla boot to upewnij sie ze jest ona zamontowana w momencie odpalania grub-install (lub samego grub).

Ja uzywam zarowno lilo jak i gruba, jak dotychczas bez problemow.

Offline

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Zobacz profil
winedbg --auto
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-09-21, 11:43:33 »
2005-09-14 17:16:51 Xax79 napisał:

> Kolega moze rozwinie troche temat, bo skoro sie nie laduje to znaczy ze cos jest spaprane.
 >
 > Masz konfig gruba ktory dzialal i nagle przestal ? Wartalo by sie zastanowic jak do tego
 > doszlo.
 > Czy ta konfiguracja dzialala pod inna dystrybucja a w Gentoo przestala czy tez masz Gentoo od
 > samego poczatku i nagle przestala dzialac.
 > Zwroc uwage ze inna jest konfiguracja gruba (lilo zreszta tez) dla kernela wyprodukowanego z
 > palca a inna dla genkernela. Szczegoly w handbooku Gentoo
 > (http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#book_part1_chap10).
 >
 > Jezeli masz osobna partycje dla boot to upewnij sie ze jest ona zamontowana w momencie
 > odpalania grub-install (lub samego grub).
 >
 > Ja uzywam zarowno lilo jak i gruba, jak dotychczas bez problemow.

Na pewno nikt sie tego nie spodziewal ale winny byl moj kompilator :D
Otuz nie potrzebnie wlaczylem opcje USE=\\"hardened\\" w make.conf (gentoo uzywam). A stwierdzilem to probujac kompilowac starsze wersje grub.

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
winedbg --auto
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-09-04, 00:01:17 »
Hej.
Zainstalowalem Cedege w wersji z dzisiejszego CVS. Instalacja mniej-wiecej bez problemow, nie znalazl rejestru Windowsowego (chociaz sama instalke owszem), ale po zmianie praw zainstalowal regapi.

Za kazdym razem, kiedy Cedega dochodzi do momentu inicjalizacji rzeczy odpowiadajacych za muzyke, probuje uruchomic winedbg. I tutaj mamy problem, poniewaz przekazuje argument --auto i sie wysypuje. Kiedy recznie probuje to sprawdzic, okazuje sie, ze winedbg nie rozpoznaje argumentu --auto. Wydawac by sie moglo, ze sama instalka (skrypt jest) pownna modyfikowac wszelkie niezbedne pliki, ale jako ze CVS zazwyczaj dziala lewo, zaczalem guglac :)

Wedlug tego: http://www.winehq.org/hypermail/wine-patches/2001/10/0141.html musze edytowac ~/.wine/system.reg oraz spatchowac winedbg.c przed jego kompilacja. Niestety, cztery z pieciu zmian fail'uja, a ta niby-zmiana z system.reg wyglada conajmniej podejrzanie.

Jakis maly hint odnosnie odpalenia tego winedbg? Jesli nie, to moze jakis substytut? Skoro inny debugger, to jak skonfigurowac wine?

Offline Jacek Łuczak

  • Users
  • Prawie jak Guru
  • ****
  • Wiadomości: 437
    • Zobacz profil
winedbg --auto
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-09-04, 01:04:49 »
2005-09-04 00:01:17 -Rythin- napisał:

> Hej.
 > Zainstalowalem Cedege w wersji z dzisiejszego CVS. Instalacja mniej-wiecej bez problemow, nie
 > znalazl rejestru Windowsowego (chociaz sama instalke owszem), ale po zmianie praw zainstalowal
 > regapi.
 >
 > Za kazdym razem, kiedy Cedega dochodzi do momentu inicjalizacji rzeczy odpowiadajacych za
 > muzyke, probuje uruchomic winedbg. I tutaj mamy problem, poniewaz przekazuje argument --auto i
 > sie wysypuje. Kiedy recznie probuje to sprawdzic, okazuje sie, ze winedbg nie rozpoznaje
 > argumentu --auto. Wydawac by sie moglo, ze sama instalka (skrypt jest) pownna modyfikowac
 > wszelkie niezbedne pliki, ale jako ze CVS zazwyczaj dziala lewo, zaczalem guglac :)
 >
 > Wedlug tego: http://www.winehq.org/hypermail/wine-patches/2001/10/0141.html musze edytowac
 > ~/.wine/system.reg oraz spatchowac winedbg.c przed jego kompilacja. Niestety, cztery z pieciu
 > zmian fail'uja, a ta niby-zmiana z system.reg wyglada conajmniej podejrzanie.
 >
 > Jakis maly hint odnosnie odpalenia tego winedbg? Jesli nie, to moze jakis substytut? Skoro inny
 > debugger, to jak skonfigurowac wine?

Sprobuj cos ala --disable-debug (lub --disable-winedbg). Debuger nie jest Ci potrzeby o ile wiesz co robisz:D.  Poza tym, to za duzo nie wynika z twojego pytania!