Siemka!
Po przekopaniu kilku różnych dystrybucji, po licznych wizytach na distrosea, przychodzę do was z zapytaniem o wybór odpowiedniej dla mnie dystrybucji
Zacznę może od tego co już wiem:
- podstawowe komendy w systemie linux
- rozróżniam środowiska graficzne
- wiem czym są i w jakich dystrybucjach stosuje się pakiety .deb .rpm .flatpak .snap
- nie boje się korzystać z terminala
- najbardziej odpowiada mi menadżer pakietów .deb oraz korzystanie z sudo "apt"
- z każdym dniem wiedzy przybywa
Teraz kilka pytań i moje zapotrzebowanie
Z całej bazy wszystkich dystrybucji tych bardziej znanych i mniej znanych jeśli miałbym wybierać postawiłbym na coś opartego o Debiania/ Ubuntu.
- Najważniejszym aspektem jest dla mnie świetna praca przeglądarki Firefox, Slacka oraz Visual Studio Code.
sam producent z tego co zrozumiałem utworzył paczkę .deb (pomijam .rpm celowo) bo taka jest na oficjalnej stronie VSC, kto w takim razie tworzy flatpak oraz wersję snap? która z tych paczek będzie najbardziej stabilna?
- Skoro o stabilności już mowa, używam dość "nowego" sprzętu, który posiada Ryzena 5 oraz RTX 3050ti, potrzebuję dystrybucji z w miarę nowym kernelem [ale teraz to już chyba nie problem
] i dobrze współpracującą z Nvidią
- Chciałbym nauczyć się jakiejś dystrybucji na desktopie oraz skonfigurować serwer pod strony www, Teamspeaka, może jakiś serwer w CS + NAS [ jeśli chodzi o serwery, będą to moje pierwsze kroki, więc będzie to poligon testowy
]
Wybrałem środowisko graficzne!
[wiem, że można je modyfikować na setki sposobów, ale chciałbym mieć coś out of the box, z ewentualnymi minimalnymi zmianami
]
- LQXT > chyba moje ulubione środowisko, co o nim myślicie? miałem z nim problem odnośnie steama, w którym nie dało się zmienić żadnej opcji w ustawieniach, z pomocą przyszedł pakiet menadżera okien xfwm4, który rozwiązał problem
- Cinnamon > świetne środowisko! tutaj nie miałem większych problemów, zastanawia mnie jego przyszłość zwłaszcza, że pewnie twórcy Minta mają ograniczony budżet
- KDE Plasma > no i od biedy KDE Plasma, fajnie wygląda, ale liczba możliwości konfiguracji przy każdym kliknięciu myszki jest przytłaczająca
Moimi faworytami są [kolejność bez znaczenia]:
- Linux Mint / Mint Debian Edition
- Lubuntu 24.04
- Debian LXQT/Cinnamon
- Ubuntu Cinnamon > ta wygląda wspaniale! ale podobno robi to jakiś nastolatek? warto temu zaufać?
- Fedora/Nobara Lxqt/Cinnamon/ KDE
- Sparky Lxqt/KDE Plasma + wersja semirolling
i na koniec pytanie o Ubuntu. Podobno ma on przejść na wersję Snap Only. Czyli nie zainstaluję już pakietów .deb? jeśli twórcy tak podchodzą do tematu, a społeczność linuxa ma zupełnie odwrotne zdanie, warto interesować się Ubuntu i jej forkami?
a no i co sądzicie o dystrybucji Fedora / Euro linux pod desktopa i pod serwer
Mam nadzieje, że wyczerpałem moje pytania, dzięki z góry każdemu za odpowiedzi!