Witam
Piszę tego topika dla tych, którzy posiadają procesor Pentium III Celeron Copermine 1Ghz & 100Mhz.
Jeżeli piszczy wam pc-speaker podczas wzmożonej pracy komputera - kompilacja, przerabianie baz danych, wypakowywanie wypasionych archiwów, to...
... oznacza, że Twoja płyta nie za dobrze dogaduje się z procesorem. P3CC, jest procesorem, który sam \\"dobiera\\" sobie voltarz na miarę wykonywanej pracy. Oczywiście jest to voltarz określony - max 1.74 V. Przy maksymalnym poborze energi, ze sprawnym układem chłodzenia maksymalna temperatura procka powinna wynieść 74 stopnie celcjusza.
Akurat u mnie, na dzień dobry po włączeniu komputera mam voltarz 1.74 i temperature 74 stopni celcjusza :-)
Więc, jeżeli planujesz kompilacje lub jakąś bardzo obciążającą prację na komputerze, zmniejsz w biosie taktowanie procesorowi na 667MHz z zegarem 66Hz. P3CC, ma kilka opcji taktowania na których działa, ale 667/66 jest drugą działającą po 1GHz

Mimo, że u mnie BIOS proponuje po drodze 10 innych opcji :-)
Wynikiem będzie zmniejszenie efektu przegrzewania sie procesora - na dzień dobry 59 stopni celcjusza. Voltarz pozostanie bez zmian 1.74.
I.... nie piszczy
Hehe ciekawe. Nie widzę różnicy w pracy systemu pomiędzy 1GHz/100MHz a 667MHz/66MHz :-) Tylko kompiluje się troszeczkę wolniej :-)
Powodzenia :-)