Witajcie. Mam nie typowe pytanie.
Próbowałem szukać przeróżnych forach ale nie wiem co mam wpisywać aby rozwiązać swój problem
Otóż pracuje na ekranie EINK takim jak tu.
https://www.panelook.com/ED312TT2_E%20Ink_31.2_EPD_overview_27060.htmlRozdzielczość ekranu to 2560 x 1440 pixeli.
Ale ten ekran tak naprawdę składa się z czterech o rozdzielczości (640 x 1140) ekranów sklejonych
ze sobą.
W załączniku przedstawiam wizualizację "sklejonych ekranów"
W linux po zainstalowaniu driverów od ekranu widzę ekran o rozdzielczości (640 x 5760) 4 ćwiartki po 1140 = 5760.
czyli każda z czterech ćwiartek jest umiejscowiona jedna pod drugą.
Zastanawiam się czy można to w jakiś sposób ułożyć nie pod sobą a obok siebie. Tak abym miał w systemie widoczny
faktyczny ekran o rozmiarach 2560 x 1440.
Nie wiem w ogóle jak zabrać się za to.
Szukałem informacji o wirtualnym frame buffer. może udało by się wyciąć fragmenty ekranów i ustawić obok siebie.
Szukałem informacji o remapowaniu pixeli we framebuffer.
Ale niestety nic ciekawego nie znalazłem.
Bardzo proszę o pomoc choć naprowadzeniu pod jakimi frazami mam szukać.
Ogólnie rzecz biorąc będę pracował w środowisku X. W tym środowisku będę wyświetlał kontent
na w/w ekran. I teraz jak zrobię zrzut z ekranu lub połącze się przez x11vnc to widzę jeden wąski
a długi monitor. Ciężko mi na tym wyświetlić nawet zdjęcie ponieważ proporcje ekranów się nie zgadzają.
W mojej głowie rodzi się pomysł aby w jakiś magiczny sposób podzielić ten framebuffer i z niego
stworzyć wirtualny na podstawie tego podzielonego ekranu.
Kurcze nie wiem nawet jak mam to wyjaśnić.