Tryb instalacji wybrałem jako automatyczny.
Warning: do not select BTRFS! In openSUSE 13.2 BTRFS is the default file system during the installation, so be careful to change that.BTRFS causes a lot of write actions, because of the snapshots that Snapper makes of your system. That's not good for an SSD....
The file systems which work best with SSD drives are BTRFS and EXT4. However, BTRFS is still experimental, so Ext4 is the safest choice.
W menu Bios nie mam możliwości zamiany dysków między portami, nie mam też opisanych dysków jako GOODRAM 1 i GOODRAM 2 jak uruchomię boot menu.W Boot Menu mogę tylko zamieniać pozycjami poszczególne urządzenia pomiędzy sobą.Gdy rozwinę + z zakładce boot prioryty order pozycje Hard Drive zamieszczam screena również, to wyświetla mi się tylko jeden dysk GoodRam, a w laptopie mam 2 dyskiSSD GoodRam.
na czas instalacji odłączył zbędne dyski (dysk).
Userze 1709 zwracam się do Ciebie z bardzo uprzejmą prośbą o wrzucenie screenu - jeśli to możliwe który pokazuje jak wrzucić Bootlader
Drogi użytkowniku,- uprzejmię informuję że na 14 obrazku widać napis "nie instalować" "instalować" przy wspomnianej tablicy MBR i partycji "/", ponieważ stworzyłem tylko partycje "/". Domyślnie te opcje (napisy) były najlepiej ustawione i w moim przypadku nie zmieniałem jak na obrazku widać.- gdy na wspomnianym obrazku 14 widzisz "nie instalować" rozumiemy że system zainstaluje. Jak klikniesz ten napis to zmieni się na "instalować" i wtedy nie zainstaluje.- "/" to oznacza że cały system będzie instalowany na owej partycji. Bootloader, czyli w tym przypadku grub2 także.- Instalator linuxa pozwala także system podzielić na części, tak jak teraz zrobiłeś ( /home, /boot, /usr, ...) . Radzę w takim przypadku przeczytać jakiś poradnik, ponieważ ja nie dziele systemu. Mogę się tylko domyślać że "nie instalować" powinno być przy wspomnianej partycji "/boot", dzięki temu komputer będzie wiedział że z tej partycji ma uruchomić system. - jeśli chciałeś tylko stworzyć pusta partycje, to przy 11 obrazku zostaw puste pole zamiast /, /root, /boot, /usr,... lub co tam jest do wyboru.
OffTopic: Koledzy biorący udział w wątku: jeszcze trochę takich barokowych grzeczności a zgolę brodę, odłożę steka i zacznę wcinać kiełki soi. Rurek niestety nie mam i żona nie pozwoli kupić (mądra kobieta).