Nowe posty

xx Zlecę skrypt w bashu (0)
2020-02-19, 14:07:39
xx Nadawanie praw katalogom takich, jak nazwa usera (4)
2020-02-17, 14:15:18
xx Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi (44)
2020-02-16, 12:17:18
xx Komputer do nauki linuxa (10)
2020-02-15, 07:03:28
xx Patronat serwisow internetowych. (1)
2020-02-13, 00:13:24
xx Xfce-terminal v 0.8.7.4 - jak ustawić wklejanie skopiowanego tekstu? (3)
2020-02-12, 18:59:24
xx HD ISO, jak odzyskać starsze pliki (6)
2020-02-12, 10:54:31
xx QEMU KVM gpu passthrough brak obrazu (4)
2020-02-11, 17:05:06
xx i7-9700 + Intel H370 (0)
2020-02-11, 12:36:55
xx Co to jest .xsession-errors.old ? (1)
2020-02-09, 22:55:09

Autor Wątek: Lilo problem  (Przeczytany 2181 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Lilo problem
« dnia: 2015-03-20, 23:22:42 »
Witam   jestem nowy na forum mój system to Slackware 14.1 i mam problem z Lilo a dokładnie nie widzi mi mojego systemu Windows 7.Przedstawiam plik /etc/Lilo.conf co muszę zmienić, żebym mógł w końcu mieć wybór systemu :P. Z góry dzięki za  pomoc :)



# LILO configuration file
# generated by 'liloconfig'
#
# Start LILO global section
boot = /dev/sdb

#compact        # faster, but won't work on all systems.

# Boot BMP Image.
# Bitmap in BMP format: 640x480x8
  bitmap = /boot/slack.bmp
# Menu colors (foreground, background, shadow, highlighted
# foreground, highlighted background, highlighted shadow):
  bmp-colors = 255,0,255,0,255,0
# Location of the option table: location x, location y, number of
# columns, lines per column (max 15), "spill" (this is how many
# entries must be in the first column before the next begins to
# be used.  We don't specify it here, as there's just one column.
  bmp-table = 60,6,1,16
# Timer location x, timer location y, foreground color,
# background color, shadow color.
  bmp-timer = 65,27,0,255
# Standard menu.
# Or, you can comment out the bitmap menu above and
# use a boot message with the standard menu:
#message = /boot/boot_message.txt

# Append any additional kernel parameters:
append="/dev/sdb4 vt.default_utf8=0"
prompt
timeout = 300
# Normal VGA console
vga = normal
# Ask for video mode at boot (time out to normal in 30s)
#vga = ask
# VESA framebuffer console @ 1024x768x64k
# vga=791
# VESA framebuffer console @ 1024x768x32k
# vga=790
# VESA framebuffer console @ 1024x768x256
# vga=773
# VESA framebuffer console @ 800x600x64k
# vga=788
# VESA framebuffer console @ 800x600x32k
# vga=787
# VESA framebuffer console @ 800x600x256
# vga=771
# VESA framebuffer console @ 640x480x64k
# vga=785
# VESA framebuffer console @ 640x480x32k
# vga=784
# VESA framebuffer console @ 640x480x256
# vga=769
# ramdisk = 0     # paranoia setting
# End LILO global section
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sdb4
  label = linux
  label = Windows
  read-only  # Partitions should be mounted read-only for checking
# Linux bootable partition config ends

# Windows bootable partition config ends
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/sdb1
  label = Windows
  read-only
other = /dev/sdb1
  label = Windows
  table = /dev/sdb
# Windows bootable partition config ends

Offline Paweł Kraszewski

  • Administrator
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 2564
  • Lenistwo jest matką potrzeby = babcią wynalazku
    • Zobacz profil
    • keybase.io/pkraszewski
Lilo problem
« Odpowiedź #1 dnia: 2015-03-21, 09:25:00 »
A czy masz jakiś konkretny powód użycia Lilo zamiast Gruba?

Z zamierzchłych czasów używania lilo pamiętam, że przed instalacją lilo trzeba było zapisać oryginalny MBR Windows i odpalać go z lilo przez opcję chyba chainload.
Paweł Kraszewski
~Gentoo/FreeBSD/OpenBSD/Specjalizowane customy

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
Lilo problem
« Odpowiedź #2 dnia: 2015-03-21, 19:50:13 »
Od razu mówię , że jestem początkujący jeśli chodzi o slacka  więc nie bardzo wiem jak zainstalować gruba :)  bo jak zdejmuje  flagę Windowsa bootable i zapisuje w cfdisku to mi się no rmlanie uruchamia linux :P