Nowe posty

xx postfix otrzymane emaile from z mojej domeny (2)
Dzisiaj o 07:59:13
xx Zmiana części pliku tekstowego (sed?) (5)
Wczoraj o 16:31:07
xx Problem z uruchomieniem Kali Linux! (6)
2019-11-16, 18:06:29
xx Prawy przycisk myszy - > Nowy plik (4)
2019-11-14, 21:35:55
xx Konto root i crontab backupu (2)
2019-11-13, 22:51:23
xx Najlepsze gry na Androida według Was (3)
2019-11-13, 14:04:31
xx jak w C++ robić operacje na pieniądzach (7)
2019-11-13, 14:00:35
xx [C++] Do czego potrzebny jest czas kompilacji (1)
2019-11-13, 13:57:53
xx chrome - urządzenie audio (4)
2019-11-10, 12:33:43
xx PORADNIK ! [Poszukiwanie bledow] (1)
2019-11-09, 17:54:50

Autor Wątek: dalej ucze sie C++ :)  (Przeczytany 8062 razy)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« dnia: 2005-05-27, 00:02:42 »
Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo. Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
       Z góry dzięki za wskazówki.

Offline Michał Loose

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 171
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #1 dnia: 2005-05-27, 01:17:30 »
2005-05-27 00:02:42 ww1000 napisał:

> Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo.
 > Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem
 > żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się
 > instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
 >        Z góry dzięki za wskazówki.

Wygląda ta to, że masz płytę tylko z wersją na 32 bit., bowiem wersja dla 32  i 64 bit ma pojemność 7,5 GB na dwuwarswowej DVD (zdublowane na 32 i 64 bit)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #2 dnia: 2005-05-31, 11:42:13 »
Na stronie suse były 2 wersje 32 i 64 obie załmowały 3,1 GB i obie były identyczne.
Ściągnąłem oczywiście 64bit. Pozatym gdy przeglądałem zawartość płyty znalazłem 1,4GB rmp\\'ów 32bitowych (i586) i 1GB 64bitowych( w tym 64bitowe wersje jądra)(x86_64) i trochę (i686).

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #3 dnia: 2005-05-31, 16:22:34 »
2005-05-27 00:02:42 ww1000 napisał:

> Mam Athlona64-300+, ale mój Suse Linux 9.2, wersja na DVD(3,1GB) zainstalował mi się 32bitowo.
 > Specjalnie instalowałem jeszcze raz przekopując wszystkie opcje instalacji, ale nie znalazłem
 > żadnego przełącznika 32/64bit. Czytałem że instalator sam wykrywa na jakim sprzecie się
 > instaluje i wybiera opcje 32 lub 64 tylko że mi instaluje 32. Co z tym zrobić??
 >        Z góry dzięki za wskazówki.

Suse odróżnia programy 64-bitowe,wystarczy je uruchomić. Przy własnoręcznym kompilowaniu trzeba używać odpowiedniego kompilatora. Biblioteki są rozdzielone, wszystko powinno grać.

Pozdrawiam
bolid

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #4 dnia: 2005-06-03, 14:37:31 »
Pakiety 64bitowe ani steroniki 64bit mi się nie istalują. Wypisuje mi że są dla platformy x86_64.

Offline Piotr Potera

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #5 dnia: 2005-05-26, 20:05:08 »
Witam,
kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
"invalid conversion from `const char*' to `char'"

Dlaczego?

*** kod ***

                     int metry;
      float stopy;
      float przelicznik= 0.3;
      char m;
            
      cout << "Podaj dlugosc w metrach: ";
      cin >> metry;
      
      stopy = metry * przelicznik;
      
      cout << "n";
      
      if(metry==1)
         {
         m="metr";
         }
            
         else if(metry==2 or metry==3 or metry==4)
         {
         m="metry";
         }
         
         else
         {
         m="metrow";
         }
               
      cout << stopy << " stop = " << metry << m << "." << "n";

Offline jan karwowski

  • Users
  • Guru
  • *****
  • Wiadomości: 844
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #6 dnia: 2005-05-26, 21:49:56 »
2005-05-26 20:05:08 arti040 napisał:

>
 > Witam,
 > kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
 > "invalid conversion from `const char*' to `char'"
 >
 > Dlaczego?
 >
 > *** kod ***
 >    char m;         
 >    m="metr";
 >    m="metry";
 >    m="metrow";

Typ char przechowuje jeden
i TYLKO jeden znak ascii
(a wlasciwie 8-bitowa liczbe)

Tak wiec nie mozesz przypisac
do niego calego lancucha znakow.

Poczytaj o tablicach.

Mozesz tez zapoznac sie ze switch,
to przydaje sie w podobnych
sytuacjach, zamiast else if.

pozdrawiam




Offline Piotr Potera

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #7 dnia: 2005-05-26, 22:00:33 »
2005-05-26 21:49:56 jk33 napisał:

> 2005-05-26 20:05:08 arti040 napisał:
 >
 > >
 >  > Witam,
 >  > kolejny problemik - przy probie kompilacji ponizszego programu kompilator wyrzuca blad:
 >  > "invalid conversion from `const char*' to `char'"
 >  >
 >  > Dlaczego?
 >  >
 >  > *** kod ***
 >  >    char m;         
 >  >    m="metr";
 >  >    m="metry";
 >  >    m="metrow";
 >
 > Typ char przechowuje jeden
 > i TYLKO jeden znak ascii
 > (a wlasciwie 8-bitowa liczbe)
 >
 > Tak wiec nie mozesz przypisac
 > do niego calego lancucha znakow.
 >
 > Poczytaj o tablicach.
 >
 > Mozesz tez zapoznac sie ze switch,
 > to przydaje sie w podobnych
 > sytuacjach, zamiast else if.
 >
 > pozdrawiam
 >
 >


Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu "string" czy cos? ;)

Offline Konrad Zapałowicz

  • Users
  • Stały bywalec
  • ***
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #8 dnia: 2005-05-27, 01:01:05 »
> Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu "string" czy cos? ;)

Jest - wchodzi w skład biblioteki standardowej. Musisz tylko zainkludowac nagłówek string.h i już możesz używać stringów, np:
string a = "ala";

Jeżeli chcesz używać BCB, to oni mają tam własną klasę AnsiString.
Jak używasz QT to masz QString

A jak się podszkolisz w c++ to sam sobie napiszesz klasę do tekstów - taką jak lubisz :)

Pozdrawiam,
Bergo

Offline Piotr Potera

  • Users
  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 68
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #9 dnia: 2005-05-27, 01:25:02 »
2005-05-27 01:01:05 bergo napisał:

> > Aha. A nie ma czegos takiego jak zmienna typu "string" czy cos? ;)
 >
 > Jest - wchodzi w skład biblioteki standardowej. Musisz tylko zainkludowac nagłówek string.h i
 > już możesz używać stringów, np:
 > string a = "ala";
 >
 > Jeżeli chcesz używać BCB, to oni mają tam własną klasę AnsiString.
 > Jak używasz QT to masz QString
 >
 > A jak się podszkolisz w c++ to sam sobie napiszesz klasę do tekstów - taką jak lubisz :)
 >
 > Pozdrawiam,
 > Bergo
 >

Aha ;) A co to BCB? QT? Zanim dojde do QT... ;)

Offline

  • Users
  • Nowy na forum
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
dalej ucze sie C++ :)
« Odpowiedź #10 dnia: 2005-05-27, 13:02:38 »