Nowe posty

xx Przydatne Linki (4)
Wczoraj o 14:13:00
xx Awstat (0)
2019-08-22, 14:55:15
xx SMB - Access denied z Windows (9)
2019-08-19, 11:27:24
xx Kali Linux - książka. (0)
2019-08-19, 00:20:25
xx Arch - startx dla uruchomienia GNOME powoduje wyłączenie komputera (6)
2019-08-18, 14:37:04
xx Nie moge urchmomic laptopa - grub rescue. (1)
2019-08-17, 18:24:00
xx Po aktualizacji zniknęły niektóre funkcje (45)
2019-08-14, 06:39:01
xx Operacje na bitach. (4)
2019-08-10, 21:44:36
xx Pblem z montowaniem dysku sieciowego (1)
2019-08-09, 23:36:45
xx [Promocja] Mój nowy kanał na YouTube o Linuksie po polsku. (0)
2019-08-07, 20:36:10

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości -

Strony: [1] 2
1
Instalacja / UBUNTU i Windows Xp
« dnia: 2007-06-17, 04:27:46 »
>2007-06-17 00:16:21 TheUsh napisał:
 >
 > Czasem jak czytam wypowiedzi na forach windowsowych to aż głowa boli od tych pseudotechnicznych
 > sformułowań :D

Mnie generalnie odrzuca tylko te ich logo, zresztą więcej nie zdążyłem przeczytać bo mi myszka okienko w przeglądarce zamyka.

 > I jeszcze mały offtopic, wie ktoś może czy jest poprawne takie sformułowanie jak: dysk/partycja
 > systemowa? Szczerze mówiąc brzmi to bardzo sztucznie.

No ja też się zastanawiam czy Giertych pozwoli nam tak mówić ;>


2
Instalacja oprogramowania / Subiekt GT Linux
« dnia: 2007-06-15, 00:34:38 »
Szczerze słyszałem opinie iż nie da rady przepchnąć subiekta GT na linuxie, dlatego nawet się za to nie brałem, może niepotrzebnie zrezygnowałem.

ale trzymam kciuki...
jak ci się uda to prosimy o jakiś artykuł

3
Inne / aMule problem z Temp
« dnia: 2007-06-14, 22:07:53 »
to może znaczyć iż emule nie ma uprawnień do katalogu Temp, ale nie koniecznie ;>

jak zmienić uprawnienia?
man chmod



2007-06-14 22:01:54 monia_stn napisał:

> elo ludziska mam big problem z aMulem kiedy chce go wlaczyc wyswietla mi sie komunikat : FATAL
 > ERROR Bad permissions on Temp directory!
 > i co ja mam z tym fantem zrobic????
 > ps jestem poczatkujacym uzytkownikiem mandrivy 2006

4
X Serwer / error 104
« dnia: 2007-06-15, 00:25:48 »
tak szczerze to linuxa masz, tylko że tryb tekstowy, do trybu graficznego (takiego fajnego z myszką) potrzebujesz mieć poprawnie skonfigurowane X-y, wiec albo edytujesz plik
/etc/X11/xorg.conf ręcznie (wtedy jak to przejdziesz, będziesz miał jakie takie pojęcie co w nim siedzi)

lub bo niektórzy wychodzą z założenia - po co się męczyć, i dla twojej dystrybucji (Debian) w konsoli wystarczy wpisać:

dpkg-reconfigure xserver-xorg

a potem według opisu np na stronie:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3055#3055

i jak już będziesz mógł myszką szorować po ekranie to tu masz
sterowniki do swojej karty graficznej:
http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html

generalnie musisz sobie wyrobić pewną zaradność w systemie i cierpliwość, bo możemy cię naprowadzić na rozwiązanie problemu, ale rozwiązanie przeważnie leży po twojej stronie

powodzenia,


2007-06-14 23:15:28 0987 napisał:

> a mógłbyś mi powiedzieć co z tym zrobić moja karta graficzna to radeon x 800 xt (256 na 512 mb)
 > a skad sciągnać sterowniki pod tego Debiana i jak je zainstalować skoro nie moge uruchomić
 > linuxa:(??

5
X Serwer / error 104
« dnia: 2007-06-14, 21:35:29 »
może problem z sterownikami od karty graficznej, może sterowniki których używasz nie obsługują karty która może masz, może..

chyba w logach X-ów można dokładniej to sprawdzić,

no chyba iż znajdziesz iż twoje sterowniki których używasz obsługują twoją kartę, to możemy chyba to jeszcze zwalić na rozdzielczość ekranu, lub może ustawienia monitora, w sumie to ja nic nie wiem...

mam nadzieje iż pomogłem,


2007-06-14 18:02:53 0987 napisał:

>  mam taki problem z Linuxem Debian GNU/Linux 4,0 etch (taki sam jest z
 >  mandrivą 2007) w czasie instalacji nie miałem możliwości skonfigurowania
 >  serveru X nie wiem nawet czemu nie wyświetlilo mi sie to okno a
 >  wyskoczył komunikat ze POMYŚLNIE zakończone instalację. po uruchominiu i wpisaniu startx
 > wyskakuje mi komunikat
 >
 >
 > "Fatal server error
 >  no screens found
 >  XID: fatal l0 error 104 (connection rest by peer) on X server ":0.0"
 >  after 0 requests (0 known processed) with 0 evetns remaining"
 >
 >  bede bardzo wdzieczny za udzielenie jakiejkolwiek mi rady co z tym
 >  zrobić pozdrawiam

6
Tips & Tricks / Jak to zrobić spod konta shellowego ??
« dnia: 2007-06-14, 21:51:58 »
lub

man wget
man crontab

dowolna liczba rozwiązań problemu..


2007-06-13 22:43:34 dariush napisał:

> Witam !
 > Posiadam konto shellowe na pewnym serwerze.
 >
 > Chcialbym w pamięci konta ( czyli pod screenem ) odswiezac pewna strone co 10 sekund.
 >
 > Jak to zrobic ? Chce sie wylogowac z konta i chce aby w tle byla odswiezana pewna www co 10
 > sekund.
 >
 > Licze na pomoc Wink

7
Archiwum / Nowy dział w forum
« dnia: 2007-06-17, 03:24:05 »
jestem absolutnie za działem /dev/null osobiście uwielbiam to urządzenie, praktycznie trafia tam wszystko... ;D

2007-06-13 16:24:01 Kaka napisał:

> Fajna sprawa, ale ja jeszcze czekam na dwie rzeczy na forum:
 >
 > 1) Dział: /dev/null z siedmiodniowym zapłonem :D
 >
 > 2) RSS'y
 >
 >
 > Co do pierwszego to moim zdaniem przyda się coś takiego, bo aktualnie jak piszemy "Do
 > kasacji" to co dalej? Już nie raz się zdarzało, że jakaś osoba zagląda na forum co dwa dni,
 > patrzy, nie ma jego tematu i na nowo go pisze. Zresztą, jakby był taki dział to by nie trzeba
 > pilnować "kiedy usunąć dany temat".
 >
 > Co do drugiego, to mam ostatnio mało czasu i rzadko zaglądam na forum i moim zdaniem, RSS'y
 > naprawdę przydałby się tutaj. Szukałem podobnego tematu na forum (o RSS'aach) ale się nie
 > doszukałem.
 >
 >
 >
 > Pozdrawiam.

8
Inne / Po instalacji i ładowaniu monitor sięwygasza :(
« dnia: 2007-06-14, 17:27:14 »
być może twoja dystrybucja domyślnie startuje w trybie graficznym, a tam nie wydaja twój monitor bo ustawienia go przerosły.

obstawiam parametry HorizSync i VertRefresh (gdzieś w okolicy pliku ;] /etc/X11/xorg.conf) lekko przegięte w stosunku do twojego monitora, może podczas instalacji wybrałeś nie ten monitor choć nie wiem jak to w susłach instalacja przebiega czy wy tam sobie wybieracie monitory i jakimi myszkami się szoruje po pulpicie ;>.

mimo wszystko - powodzenia, i cierpliwości..




2007-06-09 20:50:42 azi napisał:

> witam!
 > Dzisiaj zainstalowałem sobie LINUXA openSUSE 10.2.
 > Instalacja przebiegała bez problemów ale po zakonczeniu konfiguracji i instalacji i po próbie
 > uruchomienia LINUXA po chwili ładowania się monitor wygasł i nic....
 > Wiecie może co mam zrobić ?

9
Administracja / problem z phpmyadmin
« dnia: 2007-06-11, 15:48:31 »
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=linux+odzyskiwanie+plik%C3%B3w&btnG=Szukaj&lr=

trzymam kciuki iż się uda.. ;>


2007-06-08 16:32:03 axlinux napisał:

> Witam mam Ubuntu.
 >
 > Zainstalowałem sobie phpmyadmin za pomocą: sudo apt-get install phpmyadmin
 >
 > no i w katalogu /var/www miałem plik phpmyadmin
 >
 > i teraz już go nie mam bo go przez pomyłkę skasowałem?? jak go odzyskać lub wejść do phpmyadmin
 > inną drogą.
 >
 > Dzięki za pomoc :)

10
Sieć / Samba - konfiguracja
« dnia: 2007-06-16, 13:55:00 »
to już mi się chyba wszystkie pomysły skończyły


2007-06-15 17:43:25 starken napisał:

> 2007-06-14 17:14:20 luik napisał:
 >
 > >
 >  > no to radosną nowinę mam dla ciebie
 >  >
 >  > minimalny config żeby działało to:
 >  >
 >  > [global]                                                                        
 >  > workgroup = STANCJA                                                            
 >  > netbios name = KILLER                                                          
 >  > server string = killer                                                          
 >  > security = share  
 >  >
 >  > tylko zamieniłem grupę roboczą i u mnie na stancji wszystko śmiga oki,  normalnie wchodzę
 > do
 >  > linuxa -w pasku adresu wpisz.. Killer
 >  >
 >  > i nie wiem czy rożne dystrybucje mogą inaczej czytać configa, w końcu coś musi trzymać
 > się
 >  > jakiś standardów (jak nie będzie robił tego linux, to kto?), w razie czego było to
 > testowane na
 >  > slacku 11, jeśli u ciebie nie działa, to może powód by wrócić do korzeni..
 >
 > A u mnie to nie działa. Nawet jak zmieniłem innym komputerom też grupę roboczą na STANCJA.
 >
 > Nie działa tzn. mam na myśli że nadal trzeba wpisywać IP.

11
Sieć / Samba - konfiguracja
« dnia: 2007-06-14, 17:14:20 »
no to radosną nowinę mam dla ciebie

minimalny config żeby działało to:

[global]                                                                        
workgroup = STANCJA                                                            
netbios name = KILLER                                                          
server string = killer                                                          
security = share  

tylko zamieniłem grupę roboczą i u mnie na stancji wszystko śmiga oki,  normalnie wchodzę do linuxa -w pasku adresu wpisz.. Killer

i nie wiem czy rożne dystrybucje mogą inaczej czytać configa, w końcu coś musi trzymać się jakiś standardów (jak nie będzie robił tego linux, to kto?), w razie czego było to testowane na slacku 11, jeśli u ciebie nie działa, to może powód by wrócić do korzeni..

12
Sieć / Samba - konfiguracja
« dnia: 2007-06-13, 17:34:06 »
2007-06-13 13:04:40 starken napisał:

> Napisanie KILLER z dużych liter nie pomogło...

hmmm, tekst w stylu a u mnie działa, chyba nie za wiele ci pomoże ;],
oczywiście po napisie "KILER" jest tylko znak nowej linii, bez żadnych spacji. A potem resetujesz po zmianach w pliku - sambe, i ustawienia w windzie ?(coś w stylu wyłącz połączenie, włącz, napraw, start, uruchom, cmd, format c:, sorki rozpędziłem się;)


a ze nie za bardzo już mam pomysłów, może zaszalejemy na maxa,

domain master = yes                                                            
local master = yes                                                            
preferred master = yes                                                        
                                                                               
wins support = yes                                                            
os level = 64            


 > Może to kwestai wersji samby? Czy wie ktoś może jaka wersja samby była domyślnie na Slackwarze 9.1?

 samba 2.2.8a

13
Sieć / Samba - konfiguracja
« dnia: 2007-06-11, 15:27:01 »
spróbuj napisac nazwe z wielkich liter:

netbios name = KILLER

mam nadzieje ze pomogłem..

14
dolnośląskie / Jelenia Góra #Slackware# #Slax#
« dnia: 2007-06-07, 13:49:12 »
slackware-11.0 - reklamować nie trzeba.
slackware-10.2
slax-5.1.8.1 - live slacka, rozwiązanie stworzone po drugiej stronie sudetów. Bardzo mała przyjemna dystrybucja do kawiarenek lub na komputery kumpli gdzie jesteśmy skazani tylko na mało stabilne rozwiązania okienkowe.

Jak dostać?

- najlepiej umówić sie na gg 790338 [luik], i wpaść z czystymi płytkami, przegranie oczywiście za darmo. Niech sie szerzy grono linuxowców ;]

w razie czego mail: luik(losowy_znaczek)bielawa.info

15
Konfiguracja / Wentylator sie nie kręci na procku ....
« dnia: 2007-06-18, 14:24:31 »
Znaczy się jak mam pisać z błędami, to lepiej nie pisać? Czy nie liczy się to aby przekazać informację (dogadać się, pomóc sobie), dopuszczając nawet niewielkie skazy w tekście (czyli błędy ortograficzne, składniowe) - wymyślone/określone przez aktualnie panujące trendy językowe (które jak to trędy, pewno się zmienią, wiec po co ciągle ta nagonka w internecie na ludzi z dysklekcją)?


2007-06-17 14:23:35 Maciek_Rutecki napisał:


 > Popracuj nad ortografią (uprzedzając: nie
 > obchodzą mnie czyjeś papiery na dysleksję, w Łodzi kosztują od 100 PLN - cena dwóch wizyt u
 > lekarza :P)
 >
 > --
 > Maciek
 >

Strony: [1] 2