Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - michu seishin

Strony: [1] 2 3 ... 9
1
Instalacja / Problem po instalacji slackware
« dnia: 2007-02-21, 23:34:59 »
> Czy to mozliwe, ze nie zainstalowalem lilo?

no baa ze mozliwe;
sprobuj wlaczyc komputer z plytki instalacyjnej slck i podaj odpowiednie parametry ( root=/dev/hd__ lub sd-coś jezeli masz sata )
co mozna podac w parametrach masz opisane pod ktoras z kart pomocy w booupie plyty ( F2, F3 czy jakies podobne)
po podaniu odpowiednich parametrow i wlaczeniu systemu zaloguj sie jako root i masz dwie opcje:
1. skonfiguruj lilo i wgraj je na mbr (lub gdzie chcesz)
2. zainstaluj GRUB i ciesz sie nim, jako nowym menagerem bootowania
grub oczywiscie tez wymaga konfiguracji

powodzenia

2
Instalacja / Witam na forum i co przed instalacja?
« dnia: 2006-04-08, 23:04:15 »
zamomnialem co dalej... no to mniej wiecej::
-restart (albo 2)
-boot z cd mandrivy, a swoja droga to wybierz jakies normalne dystro
-instalacja w czasie ktorej stworzysz partycje linuxa / i opcjonalnie druga na swap
-instal pakietow
-boot loader -> i tu musisz pamietac zeby sobie dodac windowsa
-radowanie sie z posiadanie linuxa

podczas wszystkich tych krokow pomoca i rada ci bedzie sluzyl instalator

3
Instalacja / Witam na forum i co przed instalacja?
« dnia: 2006-04-08, 23:00:10 »
mozna zmniejszyc partycje windy i na wolnym miejscu utworzyc partycje (ze 2) na linuxa. sluzy do tego program ktory (o ile dobrze pamietam %_%) nazywa powerquest partition magic;
cos mi sie swieci nawet ze przejal to symantec? i wydaje jako 'norton partition magic'....
mysle ze sie w tym bez problemu polapiesz -> prog na winde, okienka itd

4
Urządzenia sieciowe / intel pro/100 smiga na 50kb/s
« dnia: 2006-04-08, 23:34:58 »
problem zostal rozwiazany przy pomocy młotka i kosza na śmieci;

5
Urządzenia sieciowe / intel pro/100 smiga na 50kb/s
« dnia: 2006-04-08, 22:08:15 »
dziendobrywieczor,
mam karte sieciowa intel pro/100; uzywam do niej modulu e100 i calosc dziala tak ze max predkosc po lanie przez ta karte to ok 50kb/s!!!
gdy odpalam skrypty startowe network (rc.inet1 bo mam slck) to w logu mam ze uznano karte za istniejaca, zaladowano modul, i dopisuje ze karta pracuje jako full-duplex 100Mbps...
i czy ktos moze wie dlaczego tylko takie zawrotne predkosci jak 50kb/s osagam?

z gory dziekuje za wszelka pomoc

6
Sieć / Jak udostępnić pliki z WinXP aby linux je widział?
« dnia: 2006-04-07, 17:14:12 »
wychrzanic zapore microshitu?
skonfigurowac sambe?
zmienic winde na linuxa?

7
Sieć / plykta msi k8n neo2 platinium + lan marvell 88E1111
« dnia: 2006-04-07, 17:19:30 »
> sk98lin jest juz wycofywany...
 > skorzystaj lepiej z skge lub sky2 - teraz nie pamietam ktory z nich jest
 >odpowiedni dla twojego chipu...

wiem; mam moduly do sk98lin, skge, sky2...
posiadam rowniez moduly forcedeth i nvnet

gdy wykonam cos takiego
1. dodaje do /etc/modprobe.conf 'alias eth2 xxx' -> xxx to nazwa modulu
2. dodaje adresik w /etc/rc.d/rc.inet1.conf dla eth2 (bo na 0 mam loc a na 1 net)
3. #/etc/rc.d/rc.inet1 stop & start
4. ifconfig -> jest eth0 , jest eth1 i ni ma 2
w logu se czytam ze zaladowal modul i nic wiecej

8
Sieć / plykta msi k8n neo2 platinium + lan marvell 88E1111
« dnia: 2006-04-06, 19:21:01 »
jestem (prawie %_%...) szczesliwym posiadaczem plytki msi neo2 platinium, ktora ma na sobie 2 zintegrowane sieciowki (gigowe):
1. realtek 8110s
2. marvell 88E1111

realtek chodzi jak maly motorek na module r8169, ale nie moge wlaczyc drugiej karty => marvella

obecnie mam slamd64-current na 2.6.16.1

blagam o jakies instrukcje
z gory dziekuje za wszelka pomoc ^_^

9
Inne urządzenia / jak zainstalowac drukarke panafax uf-585
« dnia: 2006-02-26, 11:22:27 »
2006-02-26 11:15:39 jezior napisał:

 > Brak mozliwosci skorzystania z takiej drukarki pod systemem innym niz windows.

OoO dziendybry jezior ^_^

dzieki za pomoc!
wyglada na to ze ide szukac innej drukarki...

10
Inne urządzenia / jak zainstalowac drukarke panafax uf-585
« dnia: 2006-02-26, 11:03:00 »
mam durkarke panafax uf-585 i nie wiem jak ja zainstalowac ;]

szukalem drivera do niej ale jak podaje producent::
http://panasonic.co.jp/pcc/products/en/bfax/download/

sa tylko drivery na winde, a nigdzie nie moge znalezc jakiegos na linuxa

prosze o jakies instrukcje

11
Konfiguracja / problem z arts
« dnia: 2006-02-19, 12:02:45 »

12
Konfiguracja / problem z arts
« dnia: 2006-02-19, 12:01:28 »
bo alse sie instaluje 'inaczej' z paczek sobie zainstaluj:
alsa-utils
alsa-lib

a alsa-driver (alsa-oss) skompiluj ze zrodelkow, poniewaz jest to scisle powiazane z jajkiem jakiego uzywasz, i co do jajka to nie mozesz wbudowac alsy w jadro bo sie ze zrodelek nie bedzie chciela zainstalowac.
potem #alsaconfig i #alsactl store zeby zachowac ustawienia

mozna tez wbudowac wszystkie drivery alsy w jadro ale jakos mi to rozwiazanie nie pasi i nie bardzo sie zaglebialem w to jak sie to robi, ale jest mnostwo how-to na googlu od tego

sprawdziles czy nie ma tu w serwisie podrecznika do alsy?
i czy sukales u siebie w HOW-TO's instrukji?

13
Przeglądarki internetowe / firefox-1.5 i libgobject-2.0.so.0
« dnia: 2006-02-19, 11:17:55 »
udalo sie ^_^ dziala
nie wiem czemu on chcial korzystac z wersji biblioteki 64bit, z ktora sie nie wlaczal, zamiast 32bit'owej; chyba dlatego ze werja 64 jest preferowana przez system ze wzledu na architekture...

pomyliem sie troche prze kompilacji 32bitowej wersji biblioteki bo, zrobilem #./configure a potem.... #make install @_@ w czasie wyjscia na herbate zapomnialem o  make... i zainstalowal mi builda 64 jako 32, na co nie zwrocilem uwagi, a jeszcze raz sprobowalem skompilowac zrodelka i o wszystkim pamietalem; bi-arch dziala.

dziekuje za pomoc jezior ^________^

14
Przeglądarki internetowe / firefox-1.5 i libgobject-2.0.so.0
« dnia: 2006-02-19, 10:58:34 »
2006-02-18 20:04:23 jezior napisał:

 > I masz takowy symlink znajdujacy sie w jednej ze sciezek ld.so.conf wskazujacy na 32bit
 > biblioteke libgobject-2.0.so.costam?
 >

w folderze /usr/lib64 mam biblioteke w werji 64bit, a w
/usr/lib mam biblioteke w build'zie 32bit

15
Przeglądarki internetowe / firefox-1.5 i libgobject-2.0.so.0
« dnia: 2006-02-18, 19:45:33 »
2006-02-17 12:08:54 jezior napisał:

 > A moglbys zacytowac swoj ld.so.conf?

jasne, przepraszam za opoznienie ale bylem na maratonie wladdcy pierscieni

# cat /etc/ld.so.conf
/usr/local/lib
/usr/X11R6/lib
/usr/X11R6/lib64
/usr/x86_64-slackware-linux/lib
/opt/kde/lib
/opt/kde/lib64
/usr/lib64/qt/lib
/usr/lib
/usr/lib64
/usr/local/lib64
 

Strony: [1] 2 3 ... 9