Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki -

Strony: [1]
1
Witam serdecznie. Mam problem z udostępnieniem swojej sieci na dwa komputery poprzez dwa kable Ethernet. Idzie to tak:
 Komputer stacjonarny ma dwie karty sieciowe i z niego idą dwa kable Ethernet. Jeden kabel podłączony jest do karty sieciowej od laptopa i karty sieciowej od stacjonarnego, a drugi do mojego modemu od internetu i do następnej karty sieciowej w stacjonarnym, mam internet z Dialogu jakby co.
Udostępnienie zrobiłem tak: Panel sterowania (przełączcie na widok ikon, a nie kategorii), Centrum sieci i udostępniania, Zmień ustawienia karty sieciowej i tam mam trzy połączenia:
Połączenie Lokalne 1 i Połączenie Lokalne 2 to są obie karty sieciowe tego stacjonarnego komputera. Natomiast trzecie połączenie o nazwie Dialog to wiadomo, łączę się za jego pomocą do internetu.
Kliknąłem PPM na Dialog, Udostępnianie i zaznaczyłem Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera. Poniżej wskazałem Połączenie lokalne 2, bo ono jest od drugiej karty sieciowej z której kabel Ethernet idzie do laptopa.

I jest w porządku, oba komputery mają połączenie z internetem. Jednak nie mam pojęcia jak zrobić w ten sposób na Linuksie, aby przez 2 kable Ethernet dwa kompy miały internet.

Systemy operacyjne:
Komputer stacjonarny:
Windows 7 i Ubuntu 10.10
Laptop - Windows Vista

No cóż, niestety, nie posiadam Routera :P

2
Witam serdecznie, posiadam Ubuntu 10.04 ze środowiskiem GNOME. Mam zainstalowany ClamAV z nakładką ClamTK. Pojawia mi się komunikat, że silnik antywirusowy nie jest aktualny, jak wiemy opiera się on na ClamAV. Natomiast ClamTK mam w najnowszej wersji. Chodzi o to, że nie wiem jak zainstalować ClamAV 0.96.2 (aktualnie posiadam 0.96.1) bez kompilowania z pakietu tar.gz. Wszedłem na oficjalną stronę ClamAV, aby pobrać jej najnowszą wersję, a dokładnie to tutaj zajrzałem:
http://www.clamav.net/lang/en/download/packages/packages-linux/
No i jest tam napisane dla Ubuntu, że ClamAV znajduje się już w repozytoriach, są one wspierane przez programistów i mogą być aktualizowane do nowszej wersji. Jest tam również podane, aby posłużyć się poleceniem apt-cache search clamav, żeby znaleźć listę pakietów dostępnych do instalacji.

No dobra, zainstalowałem prawie wszystkie te pakiety, odpuściłem tylko te które są zbędne. Jednak po wgraniu dodatkowych i tak w repozytoriach nie znajduje nowej wersji. A pomyślałem jak niby ma znaleźc, skoro te dodatkowe pakiety nie oferują aktualizacji, tylko po prostu wzbogacają troszkę obecną wersję.

Przeszukałem serwis Launchpad i znalazłem to:
https://launchpad.net/~ubuntu-clamav/+archive/ppa
Wybrałem wersję Lucid 10.04, dograłem je do pliku sources.list, dodałem brakujący klucz publiczny, wykryło nowe aktualizacje ClamAV i zainstalowałem, poszło pomyślnie. Jednak patrzę a nadal mam silnik antywirusowy w wersji 0.96.1, dla pewności zrobiłem restart komputera, ale nic z tego.

Proszę o pomoc, jak zainstalować ClamAV 0.96.2 nie posługując się kompilowaniem pakietu tar.gz itp.

3
Witam serdecznie, mam problem z zamontowaniem jednej partycji Windows w Ubuntu 10.04 Gnome, przez co system nie chce się uruchomić.
Do automatycznego montowania używam aplikacji ntfs-config, no już zapomniałem jej nazwę z trybu graficznego. Coś tam Narzędzie konfiguracji dla trybu zapisu, yy jakoś tak, ale to nie ważne.
Na Windowsie 7 uczę się obsługi programu TrueCrypt. Kiedy pierwszy raz go użyłem, oczywiście przed tym zrobiłem sobie kopie zapasową danych. Po zaszyfrowaniu partycji nie systemowej tym programem, oczywiście nie można jej całkowicie odszyfrować bez sformatowania. Dobra, no więc od montowałem wolumen i sformatowałem, po czym wszystkie skopiowane wcześniej dane z tej partycji zgrałem na nią z powrotem.

Jednak teraz nie mogę uruchomić Linuksa. Jak niektórzy wiedzą, to aplikacja ntfs-config montuje partycje po dodaniu im odpowiednich ścieżek. Ja partycję D nazwałem partycjad i oczywiście jej lokalizacja jest następująca: /media/partycjad

Podczas uruchomienia Ubuntu na ekranie boot screen (logo Ubuntu gdzie jest ładowanie) jest napisane po angielsku (przetłumaczę na polski):

Nie można odczytać /media/partycjad lub napęd nie jest obecny.
Kontynuuj czekanie; albo naciśnij S, aby pominąć montowanie, lub M aby ręcznie przywrócić.

Czekałem z 3 godziny i nic się nie dzieje. Kiedy nacisnę S to system się wiesza, a jak M to włącza się terminal i nie wiem jakiego polecenia użyć.

W internecie jest mnóstwo poleceń do montowania, ale boję się, że coś bardziej namieszam. Przede wszystkim z tego względu, że do montowania użyłem ntfs-config i partycje Windows mają końcówkę ścieżki podaną przeze mnie.
Proszę o pomoc, nie chcę robić formatu Linuksa.

4
*Ubuntu / Motyw gnome-screensaver nie chce ulec zmianie
« dnia: 2010-07-18, 16:34:33 »
Witam serdecznie, mam taki problem. Chciałem zmienić sobie motyw blokowania ekranu. No i pobrałem sobie taki:
http://gnome-look.org/content/show.php/DeepGreen+Lock+Dialog?content=107354
I taki:
http://gnome-look.org/content/show.php/Arc+Colors+lock-dialog?content=99783
Żaden mi nie działa, nadal mam ten domyślny, a wszystko dokładnie robię tak jak w instrukcji. Myślałem, że pomyliłem nazwy przy zmienianiu opcji z default na nazwę schematu. Tak więc dodawałem również cudzysłowy i apostrofy itd. Niestety, absolutnie nie działa, a jestem pewien, iż na bank dobrze robię.
Oczywiście po zmianie zamykałem gconf-editor, również nawet wylogowywałem się, ale dalej zostaje domyślny.

Posiadam Ubuntu 10.04, GNOME

5
Witam serdecznie, posiadam Ubuntu 10.04 Gnome. Chciałem się zapytać czy można zrobić tak, żeby opcja zablokuj ekran nie powodowała jego wyłączenia. Wiecie, ekran robi się czarny i gdy nacisnę dowolny przycisk na klawiaturze, to wtedy prosi o hasło.

Jednak nie chciałbym, aby ekran zanikał. Wolałbym jakby nie robił się czarny, albo pojawił się inny ekran właśnie z tą ramką do wpisania hasła, coś jak w Windowsie. Czy można tak uczynić?

Problem rozwiązany, po prostu użyłem innego motywu gnome-screensaver. Zupełnie ten temat wyleciał mi z głowy, zapomniałem napisać, że jest w porządku.

6
Witam serdecznie, stworzyłem w Ubuntu 10.04 GNOME nowego użytkownika, jest on gościem a nie administratorem. Wiem jak odebrać prawa do poszczególnych katalogów itp, jednak nie mam pojęcia jak zrobić, aby zablokować mu możliwość dostępu do zamontowanych partycji Windows, system plików to NTFS na systemie Windows 7.

Partycji nie można od montować, ponieważ ustawiłem za pomocą aplikacji ntfs-config, żeby się montowały automatycznie. Mi chodzi o to, żeby użytkownik gość po prostu w zamontowane nie mógł wejść. Obojętny mi jest komunikat, czy to monit o hasło, czy po prostu komunikat, że brak uprawnień. Chcę tylko, aby nie miał do nich dostępu.

Poprzez PPM na partycję Windows, Właściwości, Uprawnienia nie da rady tego zrobić. Również nie widzę takiej opcji w System, Administracja, Użytkownicy i grupy, Zaawansowane ustawienia.

Proszę o pomoc jak to ustawić.

7
Witam, chcę przerobić pakiet rpm na deb za pomocą aliena. Dokładnie to chodzi o plik javy: jre-6u19-linux-i586.rpm.
System to Ubuntu 9.10 GNOME.

Niestety, przy konwertowaniu pojawia się:
incorrect format: unknown tag
Warning: Skipping conversion of scripts in package jre: postinst postrm prerm
Warning: Use the --scripts parameter to include the scripts.
chown: nie ma dostępu do `jre-1.6.0_19//usr/java/jre1.6.0_19/lib/charsets.jar': No such file or directory
failed chowning /usr/java/jre1.6.0_19/lib/charsets.jar to 0:0: Illegal seek at /usr/share/perl5/Alien/Package/Rpm.pm line 265, line 38.
Robię wszystko na 100% dobrze, jestem tego pewny. Dla pewności napiszę, że plik ma uprawnienia dla mnie, a poza tym próbowałem też pod rootem i lipa.

8
Witam, wydaje mi się, że w dobrym dziale założyłem temat, jeśli nie to przepraszam. Otóż mam problem z drukarką laserową kolorową Samsung CLP-315.
Po podłączeniu jej do komputera i włączeniu zasilania, Ubuntu automatycznie ją wykrywa i instaluje. Niestety, po wydrukowaniu czegoś nie ma tego co chciałem, ale informacja, że trzeba zainstalować sterowniki no i takie tam.

Dobra, pobrałem sterowniki stąd:
http://tnij.org/samsung-clp315-linux
Wybrałem Linux CLP-315 Unified Driver (ver.3.00.65)
Musiałem skrócić adres, ponieważ rzeczywisty jest bardzo długi i by ostro krzaczył post.
Po ściągnięciu wypakowałem je i uruchomiłem plik instalacyjny komendą:
sudo sh install.sh - wszystko bez problemu poszło, instalacja przebiegła pomyślnie, zaznaczyłem swoją drukarkę na liście i dodano ją.
Super, już dobrze drukuje, ale niestety tylko na czarno. Pomimo, że zmienię kolor na jakikolwiek inny, to i tak cały czas wychodzi czarny.
Mam kolorowy tusz, na Windowsie poprawnie drukuje we wszystkich kolorach.

Edit:
Już wiem jak zrobić, aby na kolorowo drukowała.
System, Administracja, Drukowanie, PPM na drukarkę, Właściwości, Opcje drukarki, Color Mode i wybieramy Color.

9
Witam serdecznie, na początek przepraszam, ponieważ nie wiedziałem w jakim dziale zamieścić ten temat, ok do rzeczy.
Mam Ubuntu 9.10 32 bit, GNOME. Odinstalowałem wersję Brasero jaka w nim domyślnie jest (2.28.2) i pobrałem 2.29.92 stąd:
http://ftp.acc.umu.se/pub/GNOME/sources/brasero/2.29/
Zabrałem się do roboty. Wszystko przebiegło pomyślnie, dograłem potrzebne pakiety:
./configure nie wykazało żadnych błędów, make poszło znakomicie i tak samo make install. Niestety, albo ta kompilacja jest wadliwa, albo nie działa na Ubuntu. Dziwne, że przy wpisywaniu w terminalu tar jxvf nazwa pakietu, pojawia się - błąd nie do naprawienia: koniec. Natomiast gdy kliknę PPM, Rozpakuj tutaj to wypakuje się dobrze, czyli coś jednak nie tak chyba (sprawdzałem na tar.bz2 i tar.gz).
Dobra, mimo to skompilowałem i zainstalowałem. Niestety, program nie chce się uruchomić, żaden błąd się nie pojawia. Tak jakby chciał się uruchomić, trwa to kilka sekund i wyłącza się.

Moje pytanie brzmi:
Jak mam usunąć tą skompilowaną, aby zainstalować z powrotem wersję z repozytoriów Ubuntu?  Albo może jakoś da się zrobić, aby ta 2.29.92 którą skompilowałem działała.
Dodam, że tej co dograłem nie mogę odinstalować oczywiście z synaptica czy centrum oprogramowania.

10
Witam serdecznie, chcę zainstalować najnowszą wersję Gajim, czyli 0.13.3. Posiadam Ubuntu 9.10, GNOME. Otóż na oficjalnej stronie jest napisane:
Cytuj
Jeśli używasz repozytorium "Ubuntu universe", wykonaj następujące kroki apt-get install gajim
Patrzę do pliku sources.list i są tam jakieś repozytoria Universe, niestety w centrum oprogramowania i synapticu nie ma najnowszej wersji, jest 0.12.5.

Szukałem na launchpad.net, ale nie mogę znaleźć dla Karmic Koala 9.10. Proszę o pomoc, w jaki sposób mam wgrać wersję 0.13.3?

Ktoś na innym forum o Ubuntu podał mi, abym użył z tego linku co napisałem wyżej do gajim, tych repozytoriów:
deb ftp://ftp.gajim.org/debian unstable main
Ok, ale niestety po zapisaniu do pliku sources.list, zaimportowaniu brakującego klucza i odświeżeniu listy pakietów nadal wykrywa Gajim 0.12.5 (i w centrum oprogramowania i w synapticu).
Jak mam wgrać wersję 0.13.3 :P

11
Witam serdecznie, mam dość poważny problem z Kubuntu 9.10. Otóż tam również nie działa Network Manager, tak jak w Ubuntu. Chciałem go naprawić tym sposobem który znalazłem gdzieś indziej i opisałem dokładniej na pewnej stronie:
http://www.portal24h.pl/forum/ubuntu-naprawa-network-manager-dzialajace-polaczenia-t17522.html
Na GNOME idealnie naprawia on Network Manager i dzięki temu komfortowo mogę łączyć się z internetem. Dobra, zainstalowałem na Kubuntu te aktualizacje do sieci z tych dwóch repozytoriów które tam zamieściłem. Po restarcie komputera Kubuntu nie uruchamia się. Ekran bootowania przechodzi, ale potem jak jest to ładowanie środowiska KDE, co się pokazują ikonki: dysk twardy, coś tam :P, globus sieci itd. Właśnie zatrzymuje się na tym globusie sieci i dalej nie idzie. Próbowałem ponownie po kilka razy, ale nic z tego.
Proszę o pomoc, czy da się jakoś wywalić te aktualizacje które zainstalowałem, było ich cztery. Nie chcę robić formatu systemu, to nie jest zresztą rozwiązanie a jedynie obejście problemu.

12
*Ubuntu / Kubuntu 9.10 - Open Office nagle przestał działać
« dnia: 2010-02-06, 22:48:39 »
Witam serdecznie.
Zainstalowałem Kubuntu, wszystko ok, inaczej się w ogóle na tym pracuje niż w GNOME i gdzie indziej są opcje. Ale obczaiłem już co nieco, jednak mam problem. Nagle z niczego sobie przestał mi działać Open Office. Gdy go włączam to nic się nie dzieje, nie pojawia się ten ekran początkowy ładowania itd. Pomiga tylko na pasku narzędzi przez 5 sekund i znika. Wszedłem w menedżer pakietów i usunąłem wszystko co związane z open office i zresetowałem komputer. Pobrałem z oficjalnjen strony open office dla Linuksa i zainstalowałem. Instalacja przebiegła bezbłędnie, jednak dalej się nie włącza.
Patrzyłem w monitorze systemu czy nie ma za wielu procesów Open office które mogłyby blokować, nic takiego nie zauważyłem.

Nie uruchamia się żaden OO, czy to Writer, Base, Draw, Math itd.

13
Witam, mam zainstalowany Slackware 13.0, 32 bitowy ze środowiskiem KDE4. Wszystko super, tylko nagle coś mi się stało. Otóż jak wejdę w Ustawienia Systemowe, Ogólne, O mnie i kliknę na ten pusty kwadracik, aby zmienić obrazek to pojawia się informacja: Administrator twojego systemu zabronił zmiany obrazka użytkownika.
A przecież jestem zalogowany na koncie root. I jak również w tym samym miejscu (O mnie) dam Zmień hasło, wpiszę obojętnie jakie i dam Ok to zawiesza się. Czekałem 4 minuty i nic. Muszę nacisnąć X i dać Zakończ (przerwać operację).
Mogę zmienić hasło w terminalu poprzez komendę passwd. Ale ten problem nie może zostać. Niby dlaczego nie mogę zmienić obrazka, ani hasła "graficznie" poprzez KDE?
Jeszcze wczoraj mogłem ustawiać obrazek i zmieniać hasło, a dzisiaj coś porobiłem i zepsułem :(.

Logowałem się przez startx i kdm, na każdym ten sam problem.

14
Witam serdecznie.
Jestem użytkownikiem Ubuntu 9.10 Karmic Koala, środowisko Gnome, 32 bitowa wersja systemu, Desktop Edition.
W czasie świąt przyjechał do mnie chrzestny, jest on jeszcze młody. Miałem włączony komputer z systemem właśnie Linux, dałem Zablokuj ekran i odszedłem od komputera. Wyszedłem na chwilę z domu, a gdy wróciłem i odblokowałem ekran to pojawił się spam.
Otóż chrzestny w polu zostaw wiadomość napisał mi różne literki w odstępach linijek. Czyli coś takiego:
ggg
g
g
Znacznie więcej tego było.

Nie chciałbym aby taka sytuacja się powtórzyła, więc szukam sposobu na usunięcie lub zablokowanie opcji Zostaw wiadomość przy blokowaniu ekranu.
Z góry dziękuję za pomocną odpowiedź.

15
Witam, zainstalowałem z winetricks Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition - ENU. Okazało się jednak, że jest to niepotrzebne, ponieważ gra samodzielnie zainstalowała Microsoft Visual w innej wersji, znacznie, znacznie mniejszej. Ten Express Edition jest mi zupełnie zbędny, i na dodatek zajmuje mi bardzo dużo pamięci wirtualnej i jeszcze jest to wersja trial, działa przez 30 dni.
Chcę się tego g.. jak najszybciej pozbyć, ale nie mogę. Gdy wchodzę w Wine, Deinstalacja oprogramowania Wine, zaznaczam ten pakiet MV C++ 2005 Express Edition i daję Remove, to nie da się odinstalować. Jak dam Remove to pyta się co zrobić, czy naprawić, usunąc itd, daję Uninstall i po chwili pojawia się błąd:
Proszę o pomoc w całkowitym usunięciu tego. Nie mam zamiaru wchodzić do wirtualnej partycji C, Program Files i ręcznie usunąć jego folder. W ten sposób nigdy się nie postępuje.

Wersja Linuksa: Ubuntu 9.10
Środowisko: Gnome


__________________
arctgx: code -> img

Strony: [1]