Nowe posty

xx Przydatne Linki (2)
Wczoraj o 20:29:27
xx [Rozwiązany] Info w .xsession-errors (2)
2019-07-21, 23:42:04
xx Zapisywanie plików w lokalizacji sieciowej (0)
2019-07-19, 13:22:19
xx Instalacja Cuda - ubuntu 18.04 (2)
2019-07-18, 22:56:34
xx openSuse w Active Directory (0)
2019-07-17, 10:00:42
xx Program dublujacy wpisane wartosci (5)
2019-07-16, 22:47:17
xx Odpowiedni monitor 34 vs 27 4K (4)
2019-07-13, 22:36:57
grin Gdzie kupować gry (13)
2019-07-12, 23:54:15
xx Linux dla programisty + konkretne możliwości. (7)
2019-07-10, 07:31:49
xx Które z tych programów powinienem wybrać? Codzienność / nauka / programowani (15)
2019-07-08, 10:26:01

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki -

Strony: [1] 2
1
*Ubuntu / Ubuntu 9.10 nie widzi karty Sony Ericssona k750i
« dnia: 2010-03-30, 18:27:03 »
Witajcie :)

Mam dziwny problem a mianowicie początkowo nie miałem najmniejszych problemów z SE k750i (zresztą we wszystkich starszych wersjach Ubuntu także działał idealnie)
problem zaczął się od momentu gdy raz wyjątkowo nie miałem kabla i przesyłałem zdjęcia przez bluetooth. Dodałem telefon do "moich urządzeń" i przy okazji w telefonie wyraziłem zgodę na używanie zdalnego sterowania (fajna sprawa- ruszając joystickiem telefonu dało się ruszać myszką itd.), wyraziłem też zgodę na wykorzystanie telefonu jako modemu- I TU PRAWDOPODOBNIE BYŁ MÓJ WIELKI BŁĄD :(

od tamtej pory gdy podłączam telefon kablem system pokazuje mi tylko możliwość połączenie z internetem przez komórkę ale nigdzie nie montuje mi komórki- jako dysku (lub raczej jako odtwarzacza) :(

po podłączeniu telefonu zaglądałem do /media i /mnt ale niestety nie znalazłem go tam :(

Acha, byłbym zapomniał po podłączeniu k750i niestety nie ma możliwości wybrania w telefonie czy ma on działać jak dysk czy jako modem (piszę o tym gdyż wiem, że w nowszych modelach SE jest taka opcja)

Czy wiecie może co mógłbym zrobić aby system znów zobaczył telefon jako dysk?

Znalazłem małą wskazówkę w internecie ale nadal nie wiem co robić dalej

Poniżej zamieszczam wyniki komenty lsusb
 Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 002: ID 0fce:d016 Sony Ericsson Mobile Communications AB K750i Phone
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
tylko niestety nie wiem w jaki sposób zamontować telefon

Bardzo proszę o pomoc

2
*Ubuntu / zwalnianie miejsca na dyskach
« dnia: 2009-08-25, 22:27:08 »
chciałbym zwolnić sobie troszkę miejsca na dyskach i zastanawiam się w którym miejscu zapisują się pliki obrazów kopiowanych płyt? wchodząc do folderu /home/webbaq znalazłem pliki o nazwach:
image.iso.WPWTYU, image.iso.ZXBJYU i inne podobne. Czy mogę je spokojnie usunąć i nie narazić się na uszkodzenie systemu?

Chciałbym także usunąć pliki z folderu /var/backup
są tam foldery zawierające w nazwie datę_ciąg cyfr.nazwę komputera.ful oraz folder z nazwą kończącą się na .inc

czy to także mogę spokojnie wyrzucić?

to zwolniło by bardzo dużo miejsca na dysku (prawie 30GB)

Nie chcę niczego uszkodzić i dlatego postanowiłem zapytać przed usunięciem czegokolwiek

Pozdrawiam

PS. Swoją drogą ciekawe czy da się tak ustawić system aby takie pliki mogły się usuwać samoczynnie?
abym nie musiał się o to martwić

3
*Ubuntu / GRUB nie widzi windowsa
« dnia: 2009-08-22, 15:38:41 »
Witam wszystkich!

instalowałem dzisiaj znajomemu Ubuntu 9.04 (wersja ultimate) w taki sposób aby można było używać zarówno windowsa jak i linuxa.

Problem polega na tym, że pod windowsem widać było, iż system jest zainstalowany na dysku D natomiast dysk C był zupełnie pusty. Zdziwiło mnie to troszkę ale rozpocząłem instalacje Ubuntu na dysku C. Oczywiście instalacja przebiegła bez najmniejszych problemów (dysk C zamieniłem na partycję wymiany, / i /home).

Miałem nadzieję, że wszystko będzie działać prawidłowo... a tu zonk :-/

po instalacji ładuje się sam Ubuntu i nie ma możliwości uruchomienia windy.

Zacząłem kombinować i próbowałem dodać windowsa do GRUB'a programem KGRUBEditor zainstalowanym z repozytorium.

I tu zaczynają się schody...

Nie wiem jak to właściwie ustawić a przede wszystkim jaką podać ścieżkę (i do jakiego pliku)?

próbowałem już ścieżkę w stylu media/disk/WINDOWS/win.ini

zamiast win.ini próbowałem jeszcze z innymi. Zacięło mnie straszliwie bo nie wiedziałem jaki plik tak naprawdę uruchamia winde?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

4
*Ubuntu / Awn Manager- tacka systemowa
« dnia: 2009-01-15, 00:21:30 »
Zainteresowałem się właśnie aplikacją Awn Manager (była już zainstalowana w Ubuntu Ultimate) lecz nie chciałbym pozbywać się dolnego paska (z koszem, przyciskiem minimalizacji, listą okien,...) gdyż za bardzo się do niego przyzwyczaiłem ;)

Dlatego właśnie mam dość nietypowe pytanie:

Czy da się w jakiś sposób ustawić tackę systemową tak aby na górze i na dole ekranu pozostały standardowe paski natomiast tacka wysuwała się po lewej stronie? a jeśli tak to w jaki sposób można tego dokonać?

Pozdrawiam W.

5
Inne / Rockbox- czyli linux na MP4 playerze :)
« dnia: 2009-01-08, 22:46:02 »
Niedawno przez pomyłkę wpadłem na trop mini dystrybucji linuxowej, która po zainstalowaniu na przenośnym odtwarzaczu MP4 zwiększa jego możliwości :)

Można ją odpalić na następujących urządzeniach:
    * Apple: 1st through 5.5th generation iPod, iPod Mini and 1st generation iPod Nano
      (not the Shuffle, 2nd/3rd/4th gen Nano, Classic or Touch)
    * Archos: Jukebox 5000, 6000, Studio, Recorder, FM Recorder, Recorder V2 and Ondio
    * Cowon: iAudio X5, X5V, X5L, M5, M5L, M3 and M3L
    * iriver: H100, H300 and H10 series
    * Olympus: M:Robe 100
    * SanDisk: Sansa c200, e200 and e200R series (not the v2 models)
    * Toshiba: Gigabeat X and F series (not the S series)

Strona projektu to:
http://www.rockbox.org/

Mam nadzieję, że tą informacją pomogę zrealizować komuś marzenie o prawdziwym linuxie w wersji kieszonkowej ;)

Gorąco polecam (choć na razie nie miałem jeszcze okazji przetestować tego osobiście)

PS. Zastanawiam się czy dało by się odpalić coś podobnego na moim nietypowym playerze a mianowicie na czymś takim: http://www.ingodevices.com/Products/Products.asp?Pr=399  ??

6
Mam bardzo dziwny problem a mianowicie gdy potrzebuję podłączyć zasilanie (lub ewentualnie odłączyć zasilacz) przy załadowanym Ubuntu laptop wydaje z siebie krótki pisk (jest to lekko irytujące i czasem przeszkadza innym ludziom). Odkryłem, że tak samo piszczy gdy podłączę zasilacz zaraz po włączeniu komputera (zanim załaduje się system).

a teraz najdziwniejsze... wcześniej korzystałem z Ubuntu 7.10 oraz Windy XP i po załadowaniu systemu nie piszczał a teraz... po przesiadce na Ubuntu Ultimate (to inaczej 8.04 z dodatkami ;) ) zaczął piszczeć.

Czy da się to rozwiązać w jakiś prosty sposób? czy lepiej sobie odpuścić (gdyż wszystko inne chodzi w tym Ultimate wręcz śpiewająco :D )

PS. laptop to acer Extensa 5620z

7
*Ubuntu / Mam ubuntu i chcę doinstalować win XP...
« dnia: 2008-11-05, 23:16:19 »
Witajcie!

Jak w temacie. Dostałem w prezencie płytkę z win XP a na swoim laptopie (acer Extensa 5620Z- z procesorem Pentium dual-Core [piszę o tym gdyż podobno jest z tym problem przy Win XP]) mam zainstalowane wyłącznie Ubuntu (7.10)... Problem polega na tym, że nie chcę wszystkiego wywalać i instalować najpierw Winde a potem Ubuntu.

Jak to zrobić i od czego zacząć?

8
*Ubuntu / blobAndConquer-1.0
« dnia: 2008-08-25, 14:17:58 »
Witam Wszystkich!

Chciałem się troszkę odstresować i ściągnąłem sobie grę blobAndConquer-1.0 ze strony: http://www.parallelrealities.co.uk/blobAndConquer.php.

pobrał mi się plik o nazwie blobAndConquer-1.0-1.tar.gz i nie mogę go zainstalować

skopiowałem go do folderu domowego i wpisywałem już:
tar xfz blobAndConquer-1.0-1.tar.gz
cd blobAndConquer-1.0
make
make install

ale nie wiem co robić dalej bo wyskakuje mi tak:

webbaq@webbaq-laptop:~/blobAndConquer-1.0$ make
g++  -Wformat=2 -Wformat-security -Wstrict-aliasing=2 -Wmissing-format-attribute -Wmissing-noreturn -Wdisabled-optimization `sdl-config --cflags` -DVERSION=1.0 -DRELEASE=1 -DUSEPAK=0 -DDEV=0 -DPAKNAME=\\"blobAndConquer.pak\\" -DPAKLOCATION=\\"/usr/share/games/blobAndConquer/\\" -DGAMEPLAYMANUAL=\\"/usr/share/doc/blobAndConquer//index.html\\" -Wall -pedantic -DLOCALEDIR=\\"/usr/share/locale/\\" -c src/cplusplus/CAudio.cpp
/bin/sh: sdl-config: not found
/bin/sh: g++: not found
make: *** [CAudio.o] Błąd 127
webbaq@webbaq-laptop:~/blobAndConquer-1.0$ make install
./pak data gfx music sound textures blobAndConquer.pak
make: ./pak: Polecenie nie znalezione
make: *** [install] Błąd 127
webbaq@webbaq-laptop:~/blobAndConquer-1.0$
:-/ znając życie wystarczą 2 proste komendy...

Pomóżcie proszę

PS. A może ktoś zdobył pakiet blobAndConquer-1.0-1.DEB?

9
Inne / Pendrivelinux 2008
« dnia: 2008-06-05, 10:35:04 »
Zainstalowałem na pendrivie (Kingstone 4GB) systemik QemuPDL- chodzi pięknie ale chciałbym zapytać w jaki sposób mogę w nim odnaleźć MP3, które również przechowuję na tym dysku? lub gdzie i w jaki sposób umieścić pliki z muzyką aby były widoczne w linuxie odpalonym przez QEMU?

10
*Ubuntu / w jaki sposób odinstalować ndiswrappera??
« dnia: 2008-05-21, 20:14:59 »
W jaki sposób mogę odinstalować ndiswrappera?

komenda sudo apt-get remove ndiswrapper

daje wynik:
 Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności      
Reading state information... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu ndiswrapper
a po usunięciu ndiswrappera w synapticu... nadal pozostaje on w systemie, gdyż po wpisaniu ndiswrapper wywala mi znajome menu:
install/manage Windows drivers for ndiswrapper

usage: ndiswrapper OPTION
-i inffile       install driver described by 'inffile'
-a devid driver  use installed 'driver' for 'devid' (dangerous)
-r driver        remove 'driver'
-l               list installed drivers
-m               write configuration for modprobe
-ma              write module alias configuration for all devices
-mi              write module install configuration for all devices
-v               report version information

where 'devid' is either PCIID or USBID of the form XXXX:XXXX,
as reported by 'lspci -n' or 'lsusb' for the card
próbowałem jeszcze tak:

webbaq@webbaq-laptop:~$ whereis ndiswrapper
ndiswrapper: /usr/sbin/ndiswrapper /etc/ndiswrapper /usr/share/man/man8/ndiswrapper.8.gz
czy mogę usunąć te pliki? nie chcę niczego zepsuć w systemie a zależy mi na usunięciu ndiswrappera (gdyż wpadłem na pomysł jak można zaimportować sterowniki z windy ale do tego potrzebuję się najpierw pozbyć obecnego ndiswrappera)

Proszę o pomoc

PS. Linux to potęga... ten systemik z dnia na dzień wciąga mnie coraz bardziej ;)

11
Laptopy / Acer Extensa 5620z [ok], problemy z wifi
« dnia: 2008-04-15, 17:39:20 »
Witam!

Dlaczego w Ubuntu 7.10 Gusty po kliknięciu na właściwą sieć bezprzewodową i wpisaniu właściwego klucza WEP (128) nie udaje się nawiązać połączenia?
dlaczego nie łączy?
Sprzęt jest sprawny gdyż bezproblemowo udaje się połączyć z sieciami niezabezpieczonymi

Czy wyżej opisane problemy są związane z brakiem sterowników do WPA?

Zainteresowałem się nieco pakietem ndiswrapper
(http://www.kraszewscy.net/Konfiguracja_kart_sieciowych_na_chipsecie_RT2500)

nie wiem jakie sterowniki mam dodać do tego pakietu i skąd je ściągnąć?
(a w ogóle jak sprawdzić jaką dokładnie mam kartę sieciową?)

PS. W sterownikach własnościowych pokazuje mi "Oprogramowanie wewnętrzne dla rodziny układów Broadcom 43xx

12
Multimedia / PowerDVD i Ubuntu Gusty
« dnia: 2008-04-15, 17:37:41 »
Witam!

Bardzo chciałem aby w Ubuntu Gusty dało się oglądać filmy DVD lecz nie chciałem niczego namieszać więc zainstalowałem PowerDVD przez wine-a

Program otwiera się lecz gdy po włożeniu płytki z filmem DVD wybieram w programie opcję Odtwarzaj, ekran robi się czarny, pasek miga i słychać tylko dźwięk
dodatkowo gdy chcę wyłączyć program muszę się z nim troszkę pomęczyć ;(

Czy da się to jakoś naprawić tak aby ten program działał poprawnie?
a może warto zainstalować jakiś inny program?

Co możecie mi polecić?

13
*Ubuntu / Problem z połączeniem z siecią WiFi
« dnia: 2008-04-09, 11:16:10 »
Witam!

Dlaczego w Ubuntu 7.10 Gusty po kliknięciu na właściwą sieć bezprzewodową i wpisaniu właściwego klucza WEP (128) nie udaje się nawiązać połączenia?
dlaczego nie łączy?
Sprzęt jest sprawny gdyż bezproblemowo udaje się połączyć z sieciami niezabezpieczonymi

Co jeszcze trzeba podać (oprócz klucza) aby działało poprawnie?
a może problem jest bardziej skomplikowany?

PS. W sterownikach własnościowych pokazuje mi "Oprogramowanie wewnętrzne dla rodziny układów Broadcom 43xx

14
*Ubuntu / Dziwne zachowanie karty muzycznej
« dnia: 2008-04-01, 18:44:45 »
Witam!

Dzięki doskonałej pomocy osób piszących na tym forum udało mi się wręcz idealnie skonfigurować Ubuntu 7.10 Gusty na laptopie acer extensa 5620Z

Jestem naprawdę Bardzo Bardzo wdzięczny za okazaną pomoc i cierpliwość :)

mam jeszcze jeden problem, a mianowicie dokładnie dzisiaj po włączeniu laptopa przestała mi działać poprawnie karta muzyczna.
Muzyka nie jest odtwarzana przez głośniki- słychać coś jedynie gdy podłączone są słuchawki i to w dodatku wyłącznie w jednej słuchawce (jeśli to jakoś pomoże- słychać  tylko w prawej).n problem, a mianowicie dokładnie dzisiaj po włączeniu laptopa przestała mi działać poprawnie karta muzyczna.  

Bardzo mnie to zdziwiło gdyż w systemie nie instalowałem żadnych programów ani nawet aktualizacji (gdyż nie miałem jeszcze czasu).
Po prostu przestało działać gdy dzisiaj włączyłem komputer :(
(oczywiście restartowałem go już kilka razy aby się upewnić czy system przypadkiem nie załadował się źle)

Co mogę z tym zrobić?

No naprawdę bardzo dziwna sprawa... :(

Jestem w szoku... rodzinka mówi mi, że w komputerze nic nie może się "samo z siebie zrobić"... a jednak... naprawdę nic nie robiłem ani nie instalowałem

PS. Czy da się jakoś np. przywrócić system do stanu powiedzmy sprzed 2-3 dni?
... może to by pomogło :(

15
Witam!

Mam problem z kartą muzyczną :(

Najpierw po zainstalowaniu Ubuntu (7.10 Gusty) działały mi głośniki lecz było kilka problemów:
-po kliknięciu na plik .mp3 otwierał się Totem i zamiast odtwarzać muzykę zamykał się po ok. 1,5 sekundy :(
-podczas połączenia Skype słyszałem głos wyłącznie z głośników (po podłączeniu słuchawek w ogóle nic się nie działo nie mówiąc już o tym, że nie działał mikrofon)

...

Szukałem rozwiązania problemu i zrobiłem tak:

- gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
- dopisałem na końcu options snd-hda-intel model=acer
- zaktualizowałem alsa-base

i teraz system przestał mi w ogóle widzieć kartę muzyczną :(
-nie odtwarza żadnych dźwięków (na początku odtwarzał dźwięk na powitanie oraz odtwarzał MP3 ale tylko gdy włączyłem najpierw Rhythmbox-a)

a gdy chcę zaktualizować alse pisze mi, że jest już w najnowszej wersji...

Co mam teraz zrobić?

Czyżby czekała mnie instalacja systemu od nowa? :( :( :(
(a jeśli tak to co zrobić potem aby karta muzyczna zaczęła działać?)

Strony: [1] 2