Nowe posty

xx zapis klatki filmu mp4 w postaci obrazu jpg (2)
Wczoraj o 22:33:32
xx Dystrybucja do szkolnej pracowni. (6)
Wczoraj o 18:39:04
xx Jaką dystrybucje polecacie pod mój sprzęt? (1)
Wczoraj o 14:53:22
xx Thunderbird - jedna poczta na dwóch dystrybucjach (3)
Wczoraj o 12:34:56
xx Nowe forum linuxowskie (5)
Wczoraj o 11:55:40
xx zrobmikompa.pl - co myślicie o tej stronce (8)
Wczoraj o 11:44:47
xx Jaka dystrybucja pod mon sprzęt? (1)
Wczoraj o 10:52:58
xx BIOS nie widzi dysku z Linuxem (2)
2019-09-14, 10:41:31
xx Problem z antiX wersja live (0)
2019-09-12, 20:56:49
xx Serwer do Nauki (5)
2019-09-05, 07:35:50

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - Krzysztof Tulidowicz

Strony: [1]
1
Instalacja / debian 3.1
« dnia: 2006-04-07, 00:11:22 »
Ostatnio bawię się funkcją kexec. Na moim Gentoo bezproblemowo ładuje się drugie jądro. Mam jednak pytanie, czy można w ten sposób uruchomić kernel Windows? (spod linuksa)

Próbowałem ładować do kexec pliki w stylu ntldr ale zawsze zwracał błąd, że nie rozpoznał typu pliku.

Na googlach znalazłem Grub4Dos, który może być załadowany do kexec i jednocześnie sam może uruchomić Windows... jednak nie udało mi sie uruchomić tego gruba z kexeca, ujrzałem tylko czarny ekran...

Czy jest to w ogóle możliwe, żeby uruchomić Windows spod Linuksa? (nie mówię o jednoczesnej pracy obu systemów, tylko uruchomienie drugiego z pominięciem biosu i bootloadera)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

2
Instalacja oprogramowania / PROBLEM Z SHOUTCASTeEM
« dnia: 2006-02-10, 18:47:42 »
Do tej pory mialem Gentoo na Celeronie 2.6D, ostatnio kupilem sobie Athlona 64 i próbowałem zainstalować Gentoo na nową architekturę. Na etapie kompilacji jądra dostaje caly czas komunikat

cc1: error: code model `kernel\\' not supported in the 32 bit mode

z tego co udalo mi sie znalezc na google ( a nie bylo tego zbyt wiele) wynika, ze winnym jest gcc

ma ktoś jakiś pomysł jak to popchnąć dalej?

z drugiej strony, jak próbowałem zaisntalować 32bit Ubuntu, to zainstalowalo się ładnie, ale grub po instalacji nie może znaleźć partycji root. LiveCD Ubuntu chodzi bez problemu (oprócz tego, że X sie nie uruchamia z braku sterowników do Radeona X550 )

wiem, że na tym forum jest kilku userów Gentoo na amd64, dlatego pytam, jak ominąć ten problem z kompilacją. z góry dzięki za odpowiedzi.

3
Inne / Linux do strego laptopa
« dnia: 2005-10-26, 11:38:26 »
Witam.

Niedawno postanowiłem uruchomić klaster na 2 kompach (Celeron 300A i Pentium 166 MMX). Nałożyłem łatki na jądro (2.4.30), skompilowałem, oba kompy sie ładnie wykrywają, w /proc/hpc sa wszystkie informacje...

Problemy zaczynają sie w momencie, kiedy chce uruchomic jakis proces na drugim komputerze używając mosrun albo kiedy jakis proces sam chce migrować. Taki program od razu sie wywala z segmentation fault...

Dodatkowo wyświetla sie taka informacja:
Oct 26 11:11:15 localhost kernel:  <1>Unable to handle kernel NULL pointer dereference at virtual address 0000001c
Oct 26 11:11:16 localhost kernel:  printing eip:
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: c0162dcc
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: Oops: 0002
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: CPU:    0
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: EIP:    0010:[set_brk+60/152]    Not tainted
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: EFLAGS: 00210286
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: eax: 0000001c   ebx: c94aa000   ecx: 0000001c   edx: ffff0001
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: esi: 080e8000   edi: 080ec000   ebp: 00000000   esp: c94abbe0
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: ds: 0018   es: 0018   ss: 0018
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: Process sh (pid: 3260, stackpage=c94ab000)
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: Stack: 0000a1b8 080e1ca4 cb710880 c94abd24 c0165035 080e7478 080ebe5c c03555fc
Oct 26 11:11:16 localhost kernel:        c016465c c94abd7c 080e1000 080e1ca4 c94aa000 00006478 c29aeb20 00001812
Oct 26 11:11:16 localhost kernel:        00000000 00000000 080e7478 080e1ca4 080e0ca4 08048000 0805b4b0 00000008
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: Call Trace:    [load_elf_binary+2521/3892] [load_elf_binary+0/3892] [rtl8139_interrupt+204/276] [search_binary_handler+122/420] [do_execve+474/740]
Oct 26 11:11:16 localhost kernel:   [do_execve+601/740] [sys_execve+47/96] [call_with_regs+75/148] [deputy_syscall+249/540] [sys_execve+0/96] [deputy_main_loop+1054/1240]
Oct 26 11:11:16 localhost kernel:   [mosix_pre_usermode_actions+60/116] [straight_to_mosix+5/13]
Oct 26 11:11:16 localhost kernel:
Oct 26 11:11:16 localhost kernel: Code: c3 8d 76 00 55 89 e5 83 ec 2c 57 56 53 8b 4d 0c 8b 45 14 8b


Przeszukałem google i wiekszość dostepnej dokumentacji, jeszcze chyba tylko na ircu nie pytalem :P

4
Instalacja oprogramowania / dpkg
« dnia: 2005-10-14, 13:22:49 »
Mam lan z dwoma komputerami z Gentoo. Skonfigurowałem je tak, że jeden z nich udostępnia przez rsync Portage drugiemu, zeby nie pobierac tego dwa razy z internetu. Dzialalo mi to dobrze, ale od pewnego czasu, przy synchronizowaniu na tym drugim komputerze, usuwa mi pozycję \\"sys-apps/grep\\" -- oczywiscie to uniemozliwia instalowanie czegokolwiek, z powodu niespełnionych zależności. Na pierwszym ten katalog jest. Jeśli go skopiuje przez scp wszystko dziala, ale przy nastepnej synchronizacji znowu sie psuje. Jeśli synchronizuje przez internet z serwerem Gentoo, problem nie występuje... Jak można to rozwiązać?

5
KDE / Problem z KDE 3.2
« dnia: 2005-08-08, 16:35:22 »
ostatnio przy kompilacji programow dostaje caly czas taki sam komunikat (przy wielu programach)

>>> Unpacking source...
>>> Source unpacked.
/var/tmp/portage/gcc-config-1.3.12-r2/temp/ccJNqKdq.o: In function `main\\':
wrapper-1.4.7.c:(.text+0xa9a): undefined reference to `__alloca__\\'
collect2: ld returned 1 exit status

!!! ERROR: sys-devel/gcc-config-1.3.12-r2 failed.
!!! Function src_compile, Line 25, Exitcode 1
!!! compile wrapper
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.

google przeszukalem, ale nawet na samo \\"__alloca__\\" zwraca tylko jedną stronę...

6
Przeglądarki internetowe / Firefox w Ubuntu
« dnia: 2005-05-16, 23:36:02 »
Witam. Ostatnio mnie system przywitał tak, że sie nie chcial uruchomic.(tzn. nie sam system, tylko managery, kde, gnome... -fluxbox dzialal :-) ) Po kilkunastu minutach doszedlem, ze kilka urzadzen ( /dev/null, /dev/dsp ... ) ma ustawione uprawnienia na 770 , wiec zwykli uzytkownicy nie maja do nich dostepu (na koncie roota wszystko dziala).

Nie wiem dlaczego tak sie stało, nic nie grzebałem, podejrzewam, ze stalo sie to po emerge -uD world , choc nie jestem pewien bo komp pracowal tydzien bez przerwy.

Nie potrafie zlokalizowac wszystkich urzadzen ktore sie tak zachowują, więc jako tymczasowy srodek zaradczy robi chmod -R 777 /dev. Nie jest to ani dobre ani bezpieczne, ale nic innego mi do glowy nie przychodzi. Po kazdym restarcie musze wpisywac to od nowa.

(google i forum przeszukane, choc nie wiedzialem dobrze jak sformulowac pytanie...)

moje distro to Gentoo

Strony: [1]