Nowe posty

xx Jak usunąć kilka dowiązań twardych jednym poleceniem. (3)
2019-06-14, 12:12:10
xx Skrypt sprawdzający miejsce na dysku (1)
2019-06-13, 13:55:00
xx Samba server (3)
2019-06-10, 17:01:44
xx Skrypt tworzący użytkownika (3)
2019-06-07, 17:11:55
xx Jaki serwis komp. we Wrocławiu (0)
2019-06-06, 12:39:23
xx serwer wydruku (1)
2019-06-04, 13:57:58
xx mod_security i roundcube (0)
2019-05-27, 14:27:03
xx Touchpad po pewnym losowym czasie przestaje reagować (33)
2019-05-27, 10:14:21
xx [ROZWIĄZANY] przygotowanie zeskanowanego pdf do OCR (6)
2019-05-24, 14:46:43
xx Przydatne Linki (1)
2019-05-23, 18:05:04

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości -

Strony: [1]
1
Inne / System często zawiesza się
« dnia: 2010-11-12, 17:26:37 »
Mam problem z systemem Arch Linux. Dodam, że jestem dość początkującym użytkownikiem.
Często system aktualizuję i praktycznie cały czas mam najnowsze pakiety. System jednak po włączeniu się i po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach pracy zawiesza się. Nie można ruszyć myszą, przełączyć się na konsolę etc. W zasadzie nie można zrobić nic. Może pokażę logi systemu, by Ci, którzy znają te wiadomości może zrozumieli i pomogli mi o co w tym chodzi:

Jedna taka zawieszka:

Nov 10 19:07:02 localhost ntfs-3g[969]: ntfs_mst_post_read_fixup: magic: 0x0000
0002  size: 1024  usa_ofs: 0  usa_count: 65535: Invalid argument
Nov 10 19:07:02 localhost ntfs-3g[969]: ntfs_mst_post_read_fixup: magic: 0x0000
0002  size: 1024  usa_ofs: 0  usa_count: 65535: Invalid argument








�D�Fh�D$�V`���E�~K�GD9E�r"�Uԉ���V$N(�M�+E�G@�O�G^L�-���+EԋO@�D�Eԉ^L$��D$�P����G
$��Ґ��&--Więcej--W<�U�W���$--Więcej--
���E�LJ���ÜE��E���E��N����
�����FD�M�N^L)N�D$^L�F@�D�Gh�<$�D$�W`�M���~a����G$W(�V@�EȉV^L�UċVDȉV--������������U�����]��ɦ���Ö--Więcej----Więcej--j--
�E����������$����멍������D�D$�Ƥ���Ó--Więcej--
               ����F^L�U��UЃ���$������E��D$
$�W`�������F9�r)ЉщF��W$O(������N)ЉD�U���D$�^L$�}����F�U��ȍ�H����D�D�]��u��}���]�f��U��t��U�
��u��-Więcej---Więcej--���]��u��}���]Ít&$^L--Więcej--�����$^L--Więcej--
+M����cej----
��������Vl��9O�9U�|8�EԋU؉D�T$^L�Fh�4$�D$�V`��~q����F$V(�@�����Fl��뿐��+E؉U��D$
�Więcej--
�����[^]�1���--

��$膁��������Í�&roup subsys cpuset
Nov 10 19:16:04 localhost kernel: Initializing cgroup subsys cpu
Inna mająca identyczne objawy:
Nov 12 14:43:42 localhost kernel: eth0: link down
Nov 12 14:43:45 localhost kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45
E1
Nov 12 14:44:07 localhost kernel: eth0: link down
Nov 12 14:44:09 localhost kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45
E1








����E�f��}ЋU؋E�Uȅ��U�H��
^L�]��u���P�������E��D$--Więcej--
]����������U�����]��������~����$�X����D$
����]��u��}���]��ظ���Uԉu��$�|�������T$�*�������t\\�E��D$�4$�5�����uA�E��D$���[^_]Ë���U��l����U��J��#����ɍ�)���E��D$������$�U�� ����U��s����B �D$��=����$�����U�����
�!E������������$�E��������tM���������$�E��������t6���������$�E��������t��.������$�E��l����
����4$�������L[^_]�f���^L$�5����D$^L�E^L�D�MԉL$��$�H����D�Mԉ4$�L$����������D$^L
����~�N��u�9N r��w�����C����F1҅�t����T$�$�Զ���V������--Więcej--
t�D$��$�ĭ���F,�$�^����F��t6Nov 12 14:47:04 localhost kernel: Initializing cgroup subsys cpuse
t
Nov 12 14:47:04 localhost kernel: Initializing cgroup subsys cpu
Dzieje się tak przy korzystaniu z przeróżnych procesów, nie ma reguły. Czasem przy przeglądaniu internetu, czasem przy przeglądaniu plików, czasem przy tworzeniu dokumentów. To samo jeśli chodzi o obciążenie systemu raz procesor jest mocno obciążony innym razem mniej.
Po moich poszukiwaniach przyczyny pierwszym rozwiązaniem była pamięć. Oczywiście ściągnąłem memtesta i okazało się, że pamięć jest ok (2 kości, jedna 512 a druga 256) przynajmniej memtest tak mówi. Myślę, że warto dodać, że jeszcze nigdy owej zawieszki nie było gdy raz się pojawiła, zresetowałem komputer i znów włączyłem archa. Wtedy można było korzystać i korzystać ale znów powiedzmy wyłączenie komputera lub reboot na windowsa, powtórne odpalenie archa, kilkadziesiąt minut pracy i znów dzieją się wyżej opisane rzeczy.
Dodam jeszcze, że komputer nie jest nowy, swój wiek ma ale na poprzednio zainstalowanym debianie takich rzeczy nie było.
Czekam na wszelkie sugestie, ja nie znam się dobrze na tym wszystkim dlatego nie jestem pewien jakie informacje mogą się przydać, dlatego napiszcie ew. co podać, jakie parametry, zawartość jakich plików lub co wypluje dana komenda.

Z góry dziękuję za pomoc.

2
Jak powyżej, chciałbym aby mój program korzystający z biblioteki allegro działał na systemie na którym tej biblioteki nie ma zainstalowanej. Czy jest możliwe dołączenie tej biblioteki do programu wynikowego? Jeśli tak to jak to zrobić. Kompilując na swoim systemie, robię to tak:
gcc -program.c -lalleg -o programwynikowy
Poszukałem w google trochę rzeczy wyczytałem o statycznym dołączaniu nawet udało mi się skompilować z opcją -static czy -Wall a jednak nadal program nie działa na systemie bez zainstalowanej biblioteki. Myślę, że na przyszłość warto dowiedzieć się jak to robić by użytkownik programu nie musiał nic instalować, a program żeby działał (i t nie tylko z biblioteką allegro ale każdą inną). Jeśli nie da się tego zrobić, albo absorbuje to tak dużo koszty, że nie opłaca się tego robić to jak ten problem się prawidłowo rozwiązuję?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam przy okazji wszystkich użytkowników systemu Linux jako, że to mój pierwszy post na tym forum.

Strony: [1]