Forum Linux.pl

Sprzęt => Karty graficzne => Wątek zaczęty przez: w 2005-05-21, 14:07:15

Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 14:07:15
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie nieścisłości...

Problem dotyczy odtwarzania filmów, w formacie innym niż mgp.

Próbowałem programami mPlayer, TOTEM, Kaffeine - Kaffeine wysypuje się od razu, mPlayer wyświetla komunikat : \\"Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.\\".

Jeżeli chodzi o TOTEM to odtwarza film przez jakieś 3 sekundy , poczym wyskakuje okienko proszące o zamknięcie programu, lub o jego ponowne uruchomienie. Dodam, ze odtwarza film przez chwilkę bez dzwięku.
Kodeki mam zainstalowane ze strony mplayera w: \\"/usr/local/lib/codecs\\"

Z góry dziękuje za pomoc ;-)

Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 14:12:03
Mój system to Mandriva 2005LE
sterowniki do karty graficznej zainstalowałem ze strony NVIDI`i
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-21, 14:14:37
2005-05-21 14:07:15 wojt_ass napisał:

> Witam,
 >
 > To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie nieścisłości...
 >
 > Problem dotyczy odtwarzania filmów, w formacie innym niż mgp.
 >
 > Próbowałem programami mPlayer, TOTEM, Kaffeine - Kaffeine wysypuje się od razu, mPlayer
 > wyświetla komunikat : \\"Error opening/initializing the selected video_out (-vo)
 > device.\\".

Odpal w trybie graficznym mplayer (gmplayer) wejdź w preferencje i zmień strerownik xv na X11 lub odwrotnie i potestuj.
Problem powinien zniknąć.


 >
 > Jeżeli chodzi o TOTEM to odtwarza film przez jakieś 3 sekundy , poczym wyskakuje okienko
 > proszące o zamknięcie programu, lub o jego ponowne uruchomienie. Dodam, ze odtwarza film przez
 > chwilkę bez dzwięku.
 > Kodeki mam zainstalowane ze strony mplayera w: \\"/usr/local/lib/codecs\\"

Poszukaj w sieci kodekow z nazwą xvid ora dvix4linux lub dix5linux i doinstaluj.

Problem dźwięki to np. problem z wtyczką. Ja mam teraz Alsę ale kiedyś tylko oss.
 

>
 > Z góry dziękuje za pomoc ;-)
 >
 >

Może pomogłem trochę...
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 15:52:58
> Odpal w trybie graficznym mplayer (gmplayer) wejdź w preferencje i zmień strerownik xv na X11
 > lub odwrotnie i potestuj.
 > Problem powinien zniknąć.
 >
 > Niestety nie zniknął - z tymi usatwieniami próbowałem już wcześniej...
 >
 >
 > Poszukaj w sieci kodekow z nazwą xvid ora dvix4linux lub dix5linux i doinstaluj.
 >
doinstlowałem i nadal nie działa....

 > Problem dźwięki to np. problem z wtyczką. Ja mam teraz Alsę ale kiedyś tylko oss.

Co ciekwe[ a we wczesniejszym poscie zapomniłem dodać], TOTEM odtwarza mi jeden film w .avi , z dźwiękiem , płynnie itp.[jeżeli cię to interesuje ot jest to mój nikifor ;-)]

 > Może pomogłem trochę...

No niestety tym razem Ci się nie udało, lecz licze na więcej...

Gdybyś potrzebował dodatkowych informacji dot. tego problemu to oczywiście chętnie udzielę.
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 15:54:11
ehhh i zapomniałem dodać, że pod MDK 10.1 official nie miałem żadnego problemu z odtwarzaniem multimediów - od kiedy zainstalowałem MPlayer`a ;)
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-21, 16:05:48
2005-05-21 15:54:11 wojt_ass napisał:

> ehhh i zapomniałem dodać, że pod MDK 10.1 official nie miałem żadnego problemu z odtwarzaniem
 > multimediów - od kiedy zainstalowałem MPlayer`a ;)

Też używam Mandriva LE 2005 PP i problem nie występuje. . Totem i Kaffeine to programy wykorzystujące silnik od xine. Poszukaj czy nie prakuje czegoś od xine. Mplayer to z tymi programami nie ma za wiele wspólnego, może korzystać z tych samych kodeków win32 ewentulanie. Ja używam mplayera z Auroxa 10.2. Dlaczego? Bo gada po polsku :) tylko dlatego.
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 16:09:43
to co mam sprobować zainstalować paczkę rpm od aurox`a ???

A jak sprawdzić czy w tym xine niczego nie brakuje?

Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-21, 21:40:34
2005-05-21 16:09:43 wojt_ass napisał:

> to co mam sprobować zainstalować paczkę rpm od aurox`a ???
 >
 > A jak sprawdzić czy w tym xine niczego nie brakuje?
 >
Masz zainstalowany sterownik z grafiki? Jeśli nie to na początek wypadałoby przynajmniej karte obudzić do prawdziwego życia.
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-21, 21:44:03
2005-05-21 21:40:34 Zbooj napisał:

> 2005-05-21 16:09:43 wojt_ass napisał:
 >
 > > to co mam sprobować zainstalować paczkę rpm od aurox`a ???
 >  >
 >  > A jak sprawdzić czy w tym xine niczego nie brakuje?
 >  >
 > Masz zainstalowany sterownik z grafiki? Jeśli nie to na początek wypadałoby przynajmniej karte
 > obudzić do prawdziwego życia.

Sorki niedoczytałem ;). Poszukaj pakietu w32codec. Mplayer napewno bedzie odtwarzał filmy po instalacji tych kodeków.
Co do reszty to nie wiem bo nie uzywam.

PZDR
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-21, 22:04:44
2005-05-21 16:09:43 wojt_ass napisał:

> to co mam sprobować zainstalować paczkę rpm od aurox`a ???
 >
 > A jak sprawdzić czy w tym xine niczego nie brakuje?
 >
 >

Niekoniecznie. Paczki w Mandrivy też chodzą spoko. Problem s grafiką może być. Sprawdz czy mplayer chodzi spod konsoli. Wydaj polecenie mplayer -vo sdl -ao oss film.avi

jak się oddpali i będzie chodził to znaczy że program jest ok, a ty masz coś z grafą bo xv wymaga wsparcia.

Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 22:29:01
 > Niekoniecznie. Paczki w Mandrivy też chodzą spoko. Problem s grafiką może być. Sprawdz czy
 > mplayer chodzi spod konsoli. Wydaj polecenie mplayer -vo sdl -ao oss film.avi
 >
 > jak się oddpali i będzie chodził to znaczy że program jest ok, a ty masz coś z grafą bo xv
 > wymaga wsparcia.

OK

Po wpisaniu:
mplayer -vo sdl -ao oss film.avi

film odpala sie w trybie pełnoekranowym - dziala, lecz bez dźwięku...

Czekam na dalsze porady - mam nadzieje, że w spolnie uda nam się rozwiązać mój problem - jakkolwiek by to brzmiało ;-)
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-22, 09:58:17
2005-05-21 22:29:01 wojt_ass napisał:

 >
 > Po wpisaniu:
 > mplayer -vo sdl -ao oss film.avi
 >
 > film odpala sie w trybie pełnoekranowym - dziala, lecz bez dźwięku...
 >
 > Czekam na dalsze porady - mam nadzieje, że w spolnie uda nam się rozwiązać mój problem -
 > jakkolwiek by to brzmiało ;-)
 >

Sprawdź jakie masz wtyczki audio i video w mplayerze, poniże podaje jakto wyglada i komendę:
 
Wtyczki video
[krisp@krisp ~]$ mplayer -vo help
MPlayer 1.0pre6-3.4.2 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon MP/XP Thoroughbred (Family: 6, Stepping: 1)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.

Warning unknown option cache_min at line 144
Warning unknown option cache_prefill at line 147

Available video output drivers:
        xmga    Matrox G200/G4x0/G550 overlay in X11 window (using /dev/mga_vid)
        mga     Matrox G200/G4x0/G550 overlay (/dev/mga_vid)
        tdfxfb  3Dfx Banshee/Voodoo3/Voodoo5
        xv      X11/Xv
        x11     X11 ( XImage/Shm )
        xover   General X11 driver for overlay capable video output drivers
        gl      X11 (OpenGL)
        gl2     X11 (OpenGL) - multiple textures version
        dga     DGA ( Direct Graphic Access V2.0 )
        sdl     SDL YUV/RGB/BGR renderer (SDL v1.1.7+ only!)
        fbdev   Framebuffer Device
        fbdev2  Framebuffer Device
        aa      AAlib
        vesa    VESA VBE 2.0 video output
        directfb        Direct Framebuffer Device
        dfbmga  DirectFB / Matrox G200/G400/G450/G550
        xvidix  X11 (VIDIX)
        cvidix  console VIDIX
        null    Null video output
        mpegpes Mpeg-PES file
        yuv4mpeg        yuv4mpeg output for mjpegtools
        png     PNG file
        jpeg    JPEG file
        tga     Targa output
        pnm     PPM/PGM/PGMYUV file
        md5sum  md5sum of each frame

Wtyczki audio:
[krisp@krisp ~]$ mplayer -ao help
MPlayer 1.0pre6-3.4.2 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon MP/XP Thoroughbred (Family: 6, Stepping: 1)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.

Warning unknown option cache_min at line 144
Warning unknown option cache_prefill at line 147

Available audio output drivers:
        mpegpes Mpeg-PES audio output
        oss     OSS/ioctl audio output
        alsa    ALSA-0.9.x-1.x audio output
        arts    aRts audio output
        esd     EsounD audio output
        sdl     SDLlib audio output
        null    Null audio output
        pcm     RAW PCM/WAVE file writer audio output
        plugin  Plugin audio output


Tak więc jak widac u mnie polecenie

mplayer -fs -vo xv -ao oss (lub -ao alsa) film.avi

odpali film w trybie pełnoekranowym (opcja -fs) potestuj wtyczki audio i video, potem po wybraniu odpowiednich opcji przeedytuj plik mplayer.conf z katalogu .mplayer w katalogu domowym usera.

edytujesz:

linia - vo_driver = \\"np. sdl\\"

i
ao_driver = \\"oss\\" (lib np. alsa\\" - pewnie masz alsę bo domyślnie się instaluje ten serwer dźwięku w mandriva\\'ie)

Potestuj
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-22, 14:10:37
wtyczki wideo:

[wojtek@localhost ~]$ mplayer -vo help
MPlayer 1.0pre6-3.4.3 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon 4 /Athlon MP/XP Palomino (Family: 6, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.


Available video output drivers:
        xv      X11/Xv
        x11     X11 ( XImage/Shm )
        xover   General X11 driver for overlay capable video output drivers
        gl      X11 (OpenGL)
        gl2     X11 (OpenGL) - multiple textures version
        dga     DGA ( Direct Graphic Access V2.0 )
        sdl     SDL YUV/RGB/BGR renderer (SDL v1.1.7+ only!)
        ggi     General Graphics Interface (GGI) output
        aa      AAlib
        caca    libcaca
        dxr3    DXR3/H+ video out
        zr      Zoran ZR360[56]7/ZR36060 Driver (DC10(+)/buz/lml33/MatroxRR)
        zr2     Zoran ZR360[56]7/ZR36060 Driver (DC10(+)/buz/lml33/MatroxRR)
        vesa    VESA VBE 2.0 video output
        xvidix  X11 (VIDIX)
        cvidix  console VIDIX
        null    Null video output
        mpegpes Mpeg-PES to DVB card
        yuv4mpeg        yuv4mpeg output for mjpegtools
        png     PNG file
        jpeg    JPEG file
        gif89a  animated GIF output
        tga     Targa output
        pnm     PPM/PGM/PGMYUV file
        md5sum  md5sum of each frame


wtyczki audio:


[wojtek@localhost ~]$ mplayer -ao help
MPlayer 1.0pre6-3.4.3 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon 4 /Athlon MP/XP Palomino (Family: 6, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.


Available audio output drivers:
        mpegpes DVB audio output
        oss     OSS/ioctl audio output
        alsa    ALSA-0.9.x-1.x audio output
        arts    aRts audio output
        esd     EsounD audio output
        polyp   Polypaudio audio output
        jack    JACK audio output
        nas     NAS audio output
        sdl     SDLlib audio output
        null    Null audio output
        pcm     RAW PCM/WAVE file writer audio output
        plugin  Plugin audio output


po wpisaniu:
mplayer -fs -vo xv -ao oss  film.avi - film odpala sie bez dzwieku

antomiast po :

mplayer -fs -vo xv -ao oss alsa film.avi pojawia się:

MPlayer 1.0pre6-3.4.3 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon 4 /Athlon MP/XP Palomino (Family: 6, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.


77 audio & 188 video codecs
Linux RTC init error in ioctl (rtc_irqp_set 1024): Permission denied
Try adding \\"echo 1024 > /proc/sys/dev/rtc/max-user-freq\\" to your system startupscripts.
Opening joystick device /dev/input/js0
Can\\'t open joystick device /dev/input/js0 : No such file or directory
Can\\'t init input joystick
Setting up LIRC support...
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support.
You will not be able to use your remote control.
Playing /home/wojtek/filmy/porn/Barbara.avi.
AVI file format detected.
Detected NON-INTERLEAVED AVI file format.
VIDEO:  [DX50]  400x300  24bpp  25,000 fps  830,8 kbps (101,4 kbyte/s)
==========================================================================
Trying to force audio codec driver family libmad...
Opening audio decoder: [libmad] libmad mpeg audio decoder
AUDIO: 24000 Hz, 1 ch, 16 bit (0x10), ratio: 4000->48000 (32,0 kbit)
Selected audio codec: [mad] afm:libmad (libMAD MPEG layer 1-2-3)
==========================================================================
vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (\\":0.0\\" => local display)
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg\\'s libavcodec codec family
Selected video codec: [ffodivx] vfm:ffmpeg (FFmpeg MPEG-4)
==========================================================================
Checking audio filter chain for 24000Hz/1ch/16bit -> 24000Hz/2ch/16bit...
AF_pre: af format: 2 bps, 1 ch, 24000 hz, little endian signed int
AF_pre: 24000Hz 1ch Signed 16-bit (Little-Endian)
alsa-init: got device=0, subdevice=0
alsa-init: 1 soundcard found, using: default
alsa: 24000 Hz/2 channels/4 bpf/32768 bytes buffer/Signed 16 bit Little Endian
AO: [alsa] 24000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps)
Building audio filter chain for 24000Hz/1ch/16bit -> 24000Hz/2ch/16bit...
Starting playback...
Segmentation fault

I co dalej? ;-)
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-22, 15:53:11
2005-05-22 14:10:37 wojt_ass napisał:

 >
 > po wpisaniu:
 > mplayer -fs -vo xv -ao oss  film.avi - film odpala sie bez dzwieku
 >
 > antomiast po :
 >
 > mplayer -fs -vo xv -ao oss alsa film.avi pojawia się:
 >

Zauważ że oss i alsa to  dwa różne serwery dźwięku.

mplayer -fs -vo xv -ao alsa film.avi

tak wygląda to porawnie.

Spróbuj teraz.


Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-22, 16:04:47
ehhh- oczywiscie ze wpisalem to tak jak podales mi przed chwila - po prostu wklejalem to polecenie z twojego postu, bo juz zamknelem konsole ;-)

[wojtek@localhost ~]$ mplayer -fs -vo xv -ao alsa /home/...

MPlayer 1.0pre6-3.4.3 (C) 2000-2004 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices Athlon 4 /Athlon MP/XP Palomino (Family: 6, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with runtime CPU detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.


77 audio & 188 video codecs
Linux RTC init error in ioctl (rtc_irqp_set 1024): Permission denied
Try adding \\"echo 1024 > /proc/sys/dev/rtc/max-user-freq\\" to your system startupscripts.
Opening joystick device /dev/input/js0
Can\\'t open joystick device /dev/input/js0 : No such file or directory
Can\\'t init input joystick
Setting up LIRC support...
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support.
You will not be able to use your remote control.
Playing /home/wojtek/filmy/porn/Barbara.avi.
Cache fill:  0,00% (0 bytes)    AVI file format detected.
Detected NON-INTERLEAVED AVI file format.
VIDEO:  [DX50]  400x300  24bpp  25,000 fps  830,8 kbps (101,4 kbyte/s)
==========================================================================
Trying to force audio codec driver family libmad...
Opening audio decoder: [libmad] libmad mpeg audio decoder
AUDIO: 24000 Hz, 1 ch, 16 bit (0x10), ratio: 4000->48000 (32,0 kbit)
Selected audio codec: [mad] afm:libmad (libMAD MPEG layer 1-2-3)
==========================================================================
vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (\\":0.0\\" => local display)
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg\\'s libavcodec codec family
Selected video codec: [ffodivx] vfm:ffmpeg (FFmpeg MPEG-4)
==========================================================================
Checking audio filter chain for 24000Hz/1ch/16bit -> 24000Hz/2ch/16bit...
AF_pre: af format: 2 bps, 1 ch, 24000 hz, little endian signed int
AF_pre: 24000Hz 1ch Signed 16-bit (Little-Endian)
alsa-init: got device=0, subdevice=0
alsa-init: 1 soundcard found, using: default
alsa: 24000 Hz/2 channels/4 bpf/32768 bytes buffer/Signed 16 bit Little Endian
AO: [alsa] 24000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps)
Building audio filter chain for 24000Hz/1ch/16bit -> 24000Hz/2ch/16bit...
Starting playback...
Segmentation fault
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-22, 17:52:43
2005-05-22 16:04:47 wojt_ass napisał:

> ehhh- oczywiscie ze wpisalem to tak jak podales mi przed chwila - po prostu wklejalem to
 > polecenie z twojego postu, bo juz zamknelem konsole ;-)
 >
 > [wojtek@localhost ~]$ mplayer -fs -vo xv -ao alsa /home/...
..
 > AO: [alsa] 24000Hz 2ch Signed 16-bit (Little-Endian) (2 bps)
 > Building audio filter chain for 24000Hz/1ch/16bit -> 24000Hz/2ch/16bit...
 > Starting playback...
 > Segmentation fault
 >

Dlaczego wywala komunikat błędu? Wywal ustawienia z katalogu .mplayer z katalogu domowego i odpal z ręki film. Jak to nie pomoże to chyba tylko postawić mplayera z innej paczki lub źródeł.
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-22, 19:21:22
dalej to samo...
dodam tylko, że próbowałem instalacji ze żródeł, paczki rpm dostarczoenj na płycie oraz zassanej z sieci...

aha - dodam, że w kernelu \\"rivatnt support\\" mam M, cokolwiek miało by to znaczyć...
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-26, 14:08:29
czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 23:36:41
w kilku watkach przeczytałem że rage128 swietnie dziala pod linuksem - ale nie moja, moze ktos mi pomoze?
Mam ati rage 128 mobile agpx2 8mb, owszem zostala wykryta przy instalacji ale nie ma akceleracji 3d, skutkiem czego nawet najprostsze gry 3d tna klatki. Probowalem zainstalowac sterownik ati.2 ale cos mi to nie bardzo wyszlo mimo ze postepowalem zgodnie z instrukcjami. aktualnie mam zainstalowany r128. Bardzo prosze o szczegulowe instrukcje - jak to dla poczatkujacego...
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-21, 11:03:30
2005-05-20 23:36:41 pace napisał:

> w kilku watkach przeczytałem że rage128 swietnie dziala pod linuksem - ale nie moja, moze ktos
 > mi pomoze?
 > Mam ati rage 128 mobile agpx2 8mb, owszem zostala wykryta przy instalacji ale nie ma
 > akceleracji 3d, skutkiem czego nawet najprostsze gry 3d tna klatki. Probowalem zainstalowac
 > sterownik ati.2 ale cos mi to nie bardzo wyszlo mimo ze postepowalem zgodnie z instrukcjami.
 > aktualnie mam zainstalowany r128. Bardzo prosze o szczegulowe instrukcje - jak to dla
 > poczatkujacego...


W dziale z artykułami ( http://newbie.linux.pl/?id=article ) powinieneś znaleźć opis instalacji sterowników ATI (krok po kroku właśnie). Myślę, że nikt nie będzie Ci go tutaj przeklejał. Zamiast tego może powiedz z czym konkretnie (jaką czynnością) masz problem.
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 13:49:25
 > W dziale z artykułami ( http://newbie.linux.pl/?id=article ) powinieneś znaleźć opis instalacji
 > sterowników ATI (krok po kroku właśnie). Myślę, że nikt nie będzie Ci go tutaj przeklejał.

owszem jest tam opis instalacji ale dla radeonów, niestety ten sterownik nie pasuje do rage`a 128 mobility

 > Zamiast tego może powiedz z czym konkretnie (jaką czynnością) masz problem.
 >

no to konkretnie:
- jak uruchomic akceleracje w na sterowniku r128?
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 14:02:40
zciagnalem ati.2 z innego miejsca i udalo misie go zainstalowac, dalej nie mam akceleracji:-( jak to skonfigurowac?
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-21, 14:03:23
2005-05-21 13:49:25 pace napisał:

>
 >  > W dziale z artykułami ( http://newbie.linux.pl/?id=article ) powinieneś znaleźć opis
 > instalacji
 >  > sterowników ATI (krok po kroku właśnie). Myślę, że nikt nie będzie Ci go tutaj
 > przeklejał.
 >
 > owszem jest tam opis instalacji ale dla radeonów, niestety ten sterownik nie pasuje do rage`a
 > 128 mobility
 >
 >  > Zamiast tego może powiedz z czym konkretnie (jaką czynnością) masz problem.
 >  >
 >
 > no to konkretnie:
 > - jak uruchomic akceleracje w na sterowniku r128?
 >

To piszesz jest trochę dziwne. Ja mam ATI Rage 128 które świetne jest i mam tę karte już 3 lata i nie zamierzam jej zmieniać. Moduł r128 ładuje sie postarcie i mam akcelerację 3D.
Podaj jaki masz system to pomyślimy jak Ci pomóc.

Stery na stronie ATI nie pomogą bo są do Radeona a Rage jest wspierany przez jądro.

Sprawdź wpisy w xorg.con (lub XF86config) czy są takie wpisy:


.............
Section "Module"
    Load "dbe" # Double-Buffering Extension
    Load "extmod"
    Load "type1"
    Load "freetype"
    Load "glx" # 3D layer
    Load "dri" # direct rendering
    Load "/usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a"
EndSection
......
Section "Device"
    Identifier "device1"
    VendorName "ATI"
    BoardName "ATI Rage 128"
    Driver "r128"
    Option "DPMS"
    Option "UseCCEFor2D" "true"
EndSection

Jeżeli je masz to sprawdź polecenie "glxinfo" czy masz 3D uruchomione. Pamietaj że 3D w tych kartach pracuje  w 16 bit a nie 24. Przestaw z 24 na 16 i zrób tes glxgears wartość powyżej 400 to 3D chodzi, poniżej 200 nie.

[krisp@krisp ~]$ glxinfo
name of display: :0.0
Loading required GL library /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes       <------------------- 3D !!!!!!
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2

Szukaj linii wskazakej strzałką.

powodzenia
Krisp
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 21:56:48
pedze sprawdzic, mysle ze moglo o to chodzic chociazby dlatego ze mam ustawione 24 bity, dzieki
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 22:13:16
dzieki krisp chodzilo o palete kolorow
Tytuł: rage 128
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Kwiatkowski w 2005-05-22, 09:39:05
2005-05-21 22:13:16 pace napisał:

> dzieki krisp chodzilo o palete kolorow

Nie ma problemu :)

Pozdrawiam