Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Inne => Wątek zaczęty przez: Doxa w 2016-06-16, 22:03:35

Tytuł: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-16, 22:03:35
Witam
Mam następny problem.
Otóż podczas otwarcia programu nie wyświetla się okno tego programu. Program na pewno działa ponieważ słychać dźwięki.
Przy próbie otwarcia pojawia się okno na ok. .1 sekundy i znika . Po lewej stronie pojawia się ikonka otwarcia programu. Program działa jakby w tle.
Jak zauważyłem zaistniała sytuacja nastąpiła po aktualizacji systemu. Ale czy ma to bezpośredni związek. Co to może być?.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-16, 22:35:37
Zrobiłem tak
Ustawienia systemu>wygląd>zachowanie
Zaznaczyłem przełączanie obszarów roboczych. Wcześniej było odhaczone.
O dziwo okno programu pokazuje się obok okna folderu, w którym znajduje się plik uruchamiający.
Ale nie mogę zrobić aby było widoczne same okno programu.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Paweł Kraszewski w 2016-06-17, 07:38:31
Mam wrażenie, że wszystkie forumowe wróżki pojechały zarejestrować swoje karty SIM w związku z wchodzącą ustawą AT. W związku z tym jesteśmy - ku ogólnemu żalowi wszystkich - zmuszeni do zapytania Cię:

* O jaki program chodzi
* Na jakim Linuksie
* I pod jakim środowiskiem to wszystko ma działać
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-17, 19:37:26
1. Doors (nie wiem po co ta informacja)
2. Ubuntu 16.04 LTS
3. Linux
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: 1709 w 2016-06-18, 21:00:59
Cytuj
https://apps.ubuntu.com/cat/applications/quantal/doors/
To ?  Gra widze płatna, więc nie mogę jej przetestować, proszę uwagi zgłosić do producenta aplikacji
oraz supportu menadzera pakietów Ubuntu.

Tu masz o debugowaniu, o ile producent nie zabronił tego robić, tego powinieneś szukać w licencji gry.
https://wiki.ubuntu.com/DebuggingProcedures
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-18, 21:50:29
Dziękuję.
Zbieżność nazwy programu  przypadkowa (mogę w każdej chwili zmienić). Program obliczeniowy mojego autorstwa.
Jak wcześniej pisałem program działał prawidłowo. Po aktualizacji systemu przestało się wyświetlać okno programu, ale ikona otwartego programu jest aktywna. Być może zbieżność z aktualizacją przypadkowa. Nie grzebie w Ubuntu tak więc nie moja sprawka. Szukałem rozwiązania i jak wcześniej pisałem zaznaczyłem przełącznik obszarów roboczych. Po ponownej próbie uruchomienia programu pokazała się ikonka programu i ikonka przełącznika. Po kliknięciu na ikonkę programu brak reakcji. Po kliknięciu na ikonkę przełącznika otwiera się okno na pulpicie w postaci dwóch okien. Jedno z lewej strony okno folderu z, którego uruchamiam program i z prawej strony okno uruchomionego programu. Tylko to wszystko bardzo mało czytelne. Przedtem miałem jedno duże okno mojego programu.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Paweł Kraszewski w 2016-06-18, 22:33:34
O_o

Program po prostu z jakiegoś względu odpala się na drugim pulpicie wirtualnym... Jak już przełączysz się na pulpit na którym jest program, klikasz prawym klawiszem myszy na belce tytułowej okna i z menu wybierasz pulpit, na który ma się to okno przenieść.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-18, 22:52:12
Niestety nie skutkuje. Po kliknięciu prawego przycisku od razu powiększa się okno folderu, z którego uruchamiam plik.
Może trochę szczegółów. Ta ikonka przełącznika składa się z 4 prostokątnych okienek, które tworzą prostokąt. Po kliknięciu na nią ukazuje się w powiększeniu w taki sposób, że w jednym z tych 4 prostokątów jest okno folderu i okno uruchomionego programu. Czyli dwa okienka nierozłączne. Tak więc nie da się kliknąć oddzielnie na okno folderu lub programu..
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: marcin'82 w 2016-06-19, 09:49:37
Uruchom program z terminala będąc w katalogu z binarką:
./nazwa
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-19, 11:49:57
hania@Hania:~$ ./DATA_64
bash: ./DATA_64: Nie ma takiego pliku ani katalogu
hania@Hania:~$

DATA_64      to skompilowany plik,  w właściwościach tylko taka nazwa.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: marcin'82 w 2016-06-19, 12:05:52
Przejdź do katalogu gdzie jest ten plik wykonywalny jak i przypuszczam reszta tego programu.
cd katalog
./nazwa

ALBO
/ścieżka/bezwzględna/do/katalogu/nazwa_programu
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-19, 12:18:08
No tak należało otworzyć terminal w otwartym katalogu, a więc:
hania@Hania:~/qb64$ ./DATA_64
po tej informacji następuje sygnał otwarcia pliku (tak zapisałem w kodzie źródłowym) i pojawiła się ikona programu z lewej strony
Zamykam program(ikonkę) i :
hania@Hania:~/qb64$ ./DATA_64
AL lib: ReleaseALC: 1 device not closed
hania@Hania:~/qb64$
Żadnych komunikatów więcej nie ma.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: marcin'82 w 2016-06-19, 12:21:30
No to napisz może po co ten program powstał - co nie działało tak jak trzeba?

Może kod źródłowy pokaż. Co program ma robić generalnie?
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-19, 12:26:38
Rozumiem, ale to już nie ma wpływu na zaistniały problem.
Program źródłowy liczy ponad 53000 linii kodu. Pracuję nad nim już 11 rok.
A więc kod źródłowy nie jest do publicznej prezentacji.
Mogę zrobić zrzut ekranu jak to wygląda w praktyce. Tylko jak napisz dokładnie jak to zrobić na Forum.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: marcin'82 w 2016-06-19, 12:36:41
No screena możesz zrobić i zamieścić tutaj MINIATURĘ obrazu podlinkowaną do dużego obrazu. Tylko skoro program nie zwraca żadnych komunikatów "debug" to co to da?
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-19, 12:38:15
Da jak to właściwie wygląda.
Obraz wiele więcej powie.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: 1709 w 2016-06-19, 14:39:08
Nic nie widze, ale skoro stworzyłeś ten program to spróbuj go teraz zdebugować,  np. Jak w tym linku co dałem o debugowaniu
https://wiki.ubuntu.com/DebuggingProcedures

terminal to 1 punkt,
strace to 2 punkt    http://linoxide.com/linux-command/linux-strace-command-examples/
ponowna kompilacja to 3 punkt i spradzenie czy działa.
- debugery takie jak strace, gdb, valgrind i inne mogą sie przydać w języku typu C/C++

Niewazne czy to jezyk kompilowany czy skryptowy ,
jeśli dalej masz problem to użyj w kodzie dodatkowych informacji w którym miejscu wykonuje się kod,
oraz ewentualnie stan i przekieruj to do terminala lub do nowego okienka informacyjnego.
Mozesz sobie zrobić funcję z info, przez co unikniesz niepotrzebnego kopiowania kodu.
Tytuł: (Rozwiązany)- Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-19, 17:45:40
Po wielu kombinacjach problem rozwiązany - połowicznie.
Jak zauważył Administrator chodziło o wirtualny pulpit, który znikał z ekranu.
Należało nie prawym przyciskiem tylko lewym przeciągnąć okna (okno folderu+okno uruchomionego programu)  na inne puste miejsce na pulpicie  w obrębie wirtualnego prostokąta.
Jak by nie patrzeć spece z Canonical coś namieszali w aktualizacji, skoro przed aktualizacją program uruchamiał się prawidłowo.
Dziękuję wszystkim niosącym pomoc.
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-24, 23:01:02
Witam ponownie
Muszę się pochwalić, że nie połowicznie ale w 100% udało się rozwiązać problem. Otóż w ustawieniach systemu > ekran było: "Built-in Display". Zmieniłem na "Ten sam obraz na wszystkich monitorach". Teraz program uruchamia się w środku pulpitu i tylko z oknem programu tak jak powinno być. 
Tytuł: Odp: Brak okna programu
Wiadomość wysłana przez: Doxa w 2016-06-29, 16:03:55
To już będzie ostatni mój wpis w tym temacie.
Zaktualizowałem system do najnowszej wersji i znowu zmienione zostało automatycznie ustawienie na "Built-in Display". Coś podobnego aktualizacja zmienia podstawowe ustawienia. Jak bym to zauważył wcześniej, to  nie było by tyle szumu wokół tego tematu, a może nawet i tematu.