Forum Linux.pl

Dystrybucje Linuksa => Gentoo => Wątek zaczęty przez: w 2011-12-18, 14:45:02

Tytuł: Brak net.eth0
Wiadomość wysłana przez: w 2011-12-18, 14:45:02
Witam Wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem Gentoo (przepraszam za brak polskich liter, ale jestem na LiveCD bez skonfigurowanej klawiatury). Wczesniej uzywalem w kolejnosci Ubuntu->Debian->Sabayon. Z Sabayona przeszedlem teraz na Gentoo. Skompilowalem jadro ustawilem gruba wszystko tak jak w podreczniku Gentoo. Problem byl z poleceniem rc-update add net.eth0 default, poniewaz wyskakiwal komunikat o braku net.eth0. Poniewaz w podreczniku napisane bylo ze do eth1 eth2 itp. trzeba utworzyc symlinki do netlo to zrobilem taki z uzyciem eth0, czyli net.eth0 -> eth.lo. Wtedy udalo mi sie dodac net.eth0 i blad nie wyskakiwal, ale po uruchomieniu systemu niestety wyskakuja bledy :
error: interface eth0 does not exist,
Ensure, that you have loaded the correct kernel module for your hd,
Error: eth0 failed to start.

Dostepu do internetu oczywiscie nie mam, dlatego tez siedze na liveCD :)

Wydaje mi sie ze mimo wszystko jadro mam dobrze skonfigurowane, chyba ze sie myle. Jakies pomysly jak rozwiazac ten problem? dhcpcd mam zainstalowane, a to glownie z tym ludzie maja problem, wiec nie wiem o co biega. Z gory dzieki za pomoc :)
Tytuł: Brak net.eth0
Wiadomość wysłana przez: w 2011-12-18, 21:39:42
Jestem pewny, że ktoś zna odpowiedź :) Może napisać coś jaśniej? Mam już dostęp do polskich znaczków :)
Tytuł: Brak net.eth0
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2011-12-18, 21:51:17
Przecież komunikat jest jasny: nie masz modułu do Twojej karty sieciowej (nie skompilowałeś lub nie zainstalowałeś).
Tytuł: Brak net.eth0
Wiadomość wysłana przez: w 2012-08-02, 09:45:24
Miałem identyczny problem , jednak u mnie załadowanie modułu nie pomagało. Trzeba było usunąć z jądra inne sterowniki atheros , dopiero wtedy eth0 się pojawił. Obecnie raz mi się uda uruchomić internet innym razem nie. Podczas uruchamiania systemu widzę jakiś ERROR i komunikat
ensure that you have loaded the correct kernel module for your hardware
Czasami przyzna dobry adres przez dhcpcd jeśli kombinuję z tymi poleceniami.
rmmod atl1c
modprobe atl1c
ifconfig eth0 up
dhcpcd - przy samym dhcpcd czasami udaje się wydzielić poprawny adres ip
dhcpcd eth0 - nawet nie chce ruszyć
A teraz dhcpcd przydziela jakieś błędne adresy ip i internet mi nie działa
dhcpcd[2128] eth0: checking for 169.254.53.167....
Nie wiem co jest nie tak z tym Gentoo. Na innych dystrybucjach przydziela dobry adres przez dhcpcd.