Forum Linux.pl

Systemy uniksowe => Inne => Wątek zaczęty przez: w 2008-09-06, 16:30:48

Tytuł: Problem z man-em
Wiadomość wysłana przez: w 2008-09-06, 16:30:48
witam
Mam problem z terminalem a konkretnie z poleceniem man
popsuło mi sie wyświetlanie jakoś
jak wpisuje np
proteus$ man man
(proteus moje główne konto nie administrator)

to otrzymuje coś takiego  Obrazek 1.jpg
(http://dl.getdropbox.com/u/36540/Obrazek%201.png)

jak jestem zalogowany w terminalu (przez su - vonproteus) jako vonproteus (admin nie używane praktycznie)
to działa normalnie
vonproteus$ man man
Obrazek 2.jpg
(http://dl.getdropbox.com/u/36540/Obrazek%202.png)

co z tym mogę zrobić?
żeby mi man-y znowu działały normalnie na proteus-ie
dodam jeszcze że system to Mac OS X 10.5.4
wiem że to nie do końca specjalizacja tego forum ale sądzę że dacie radę, w końcu pod GUI siedzi po prostu UNIX ^_^
Tytuł: Problem z man-em
Wiadomość wysłana przez: arctgx w 2008-09-06, 16:43:47
Sam jestem ciekaw :) Pewnie na Twoim miejscu przeczytałbym tego właśnie mana i zobaczył, z czego korzysta do przetwarzania znaków sterujących (*roff itd.) i próbował zmienić to na proteusie najpierw w linii poleceń, potem ewentualnie w pliku konfiguracyjnym. A może man korzysta z różnych konfigów dla obu użytkowników?

Terminal zapewne ten sam? Czyżby po zalogowaniu się w nim jako inny użytkownik, zamieniały się opcje terminala? Miałbyś wtedy trochę więcej zabawy z szukaniem.

Zbiegiem okoliczności próbuję właśnie teraz tworzyć taką eksperymentalną stronę podręcznika. Sam z obu kont spróbowałbym elementarnie, np. tak

gzip -dc /usr/share/man/pl.UTF-8/man1/vim.1.gz | groff -Tutf8 -man
podmieniając oczywiście utf8 na ascii lub Twoje kodowanie, gzipa i groffa na makowskie narzędzia i być może składnię. Położenie podręcznika dostaniesz poleceniem whereis.
Tytuł: Problem z man-em
Wiadomość wysłana przez: w 2008-09-06, 19:22:08
wyskoczyło coś takiego
i nie zmieniło nie nic w kwestii man-ów
i jakieś błędy w kodowaniu
proteus$ gzip -dc /usr/share/man/pl.UTF-8/man1/vim.1.gz | groff -Tutf8 -man
(http://img.skitch.com/20080906-piagfixqj1yyxptkuh1e3ua96k.preview.jpg) (http://img.skitch.com/20080906-piagfixqj1yyxptkuh1e3ua96k.png)
Tytuł: Problem z man-em
Wiadomość wysłana przez: arctgx w 2008-09-06, 20:04:11
Błędy w kodowaniu ja też mam i zamiana na ascii8 nie dała zbyt wiele.

Zauważ jednak, że już to polecenie groff poprawnie wyświetla polecenia pogrubienia czcionki, a więc nie ma tego, co robiło problem. Zadanie teraz brzmi, jak to manowi powiedzieć (by z groffa skorzystał). Mam małe pojęcie o przetwarzaniu tekstów podręcznika, ale sam spróbowałbym manowi dać opcję -t lub poprzedzić na próbę opróżnieniem zmiennej MANROFFOPT (nie wiem, jakiej powłoki tam używasz, więc nie piszę jak).
Tytuł: Problem z man-em
Wiadomość wysłana przez: w 2008-09-06, 22:36:40
bash-3.2
proszę napisz
Tytuł: Problem z man-em
Wiadomość wysłana przez: arctgx w 2008-09-07, 02:13:15
Byłoby to
MANROFFOPT= man coś_tam
(po znaku równości nie ma nic).

Opcja -t nic nie daje?