Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Jacek Kowalczyk

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 12
31
Sieć / Dostęp przez smb do drukarki w innym komputerze.
« dnia: 2014-01-12, 23:40:40 »
Kończę wątek. Problem rozwiązany. Odinstalowałem sterowniki własnościowe. Zostawiłem sterowniki Ubuntu i wszystko zaczęło działać poprawnie.

32
Sieć / Dostęp przez smb do drukarki w innym komputerze.
« dnia: 2014-01-02, 17:18:35 »
Dopisuję. Sprawdziłem, że wszystko zaczyna działać po podłączeniu komputera kablem do sieci. Brak dostępu tylko przez wifi. Wydaje mi się, że mam te same ustawienia co w Kubuntu 11.04

33
Sieć / Dostęp przez smb do drukarki w innym komputerze.
« dnia: 2014-01-02, 16:52:06 »
Mam obecnie Ubuntu 12.04. Do tej pory korzystałem przeważnie z KDE. W KDE 11.04 miałem podłączoną drukarkę poprzez sambę: "smb://maxdata_rk/hp2100". Niczego nie konfigurowałem. Miałem dostęp do grupy. W Ubuntu 12.04 system podaje mi komunikat, że zamontowanie udziału nie jest możliwe. W sieci nic się nie zmieniło. Co może być powodem takiego zachowania?
Mam zainstalowaną  samba, samba-common, smb/cifs. Jak sprawdzić co jest powodem blokady?

34
Mam Kubuntu 11.04. Mój problem pewnie jest banalny, ale nie umiem znaleźć miejsca gdzie konfiguruje się akcje działania w oknie podpowiedzi wywołanym prawym klawiszem myszy.

35
Inne / Otwieranie załączników z poczty tylko do odczytu.
« dnia: 2013-09-11, 12:39:01 »
Mam Kubuntu 11.04 korzystam z programu pocztowego Kontact. Jak otworzę załącznik typu dokument tekstowy np. w Libreoffice, to otwiera się z prawami dostępu tylko do odczytu. Aby edytować tekst muszę zapisać dokument, albo zmienić jego prawa w /tmp/. Czy ktoś wie jak i co ustawić żeby dokument otwierać z pełnymi prawami do edycji?

36
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2013-05-05, 22:33:32 »
Chciałem po czasie kontynuować wątek.
Mam nowe .kde. Większość działa. Mam tylko problem z odtworzeniem konta mailowego. Uruchomiłem kontakty w akonadi, przeniosłem stary /home/.../.kde/share/apps/kontact ale konta ani "żółtych karteczek"  nie odzyskałem.
Szukałem w internecie, ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi. Może ktoś pomoże?

37
Przeglądarki internetowe / Kopiowanie filmów we flashu.
« dnia: 2012-12-10, 00:34:03 »
Cytat: YeahPL
A odtworzyć możesz przez przeglądarkę? Wyciągnij z cache'u....
Mam nadzieję, że to dobra rada. Rzecz w tym, że nie mogę odnaleźć filmu. Oglądałem zawartość cache'a przez about:cache w firefoxie, ale nie mogę znaleźć zcachowanego zbioru. Proszę o podpowiedź.

38
Przeglądarki internetowe / Kopiowanie filmów we flashu.
« dnia: 2012-12-06, 17:41:39 »
Cytat: Moderator
2. Masz dostęp do serwera, a serwer jednak Cię nie lubi.
Wydawało mi się, że wyraźnie napisałem, że mój problem polega na tym, że żaden ze znanych mi sposobów (downoadery do fierefoxa), próby przechwycenia strumienia danych (patrz mój pierwszy post) nie działają!!! Serwer jest jakoś tak zrobiony, że normalne systemy pobierania są blokowane. Dlatego proszę o pomoc. Jakąś podpowiedź?

39
Przeglądarki internetowe / Kopiowanie filmów we flashu.
« dnia: 2012-12-03, 15:49:13 »
Mam Kubuntu 11.04. Ma dostęp do serwera filmami napisanymi we flashu. Serwer chroni swą zawartość i nie mogę pobrać pliku za pomocą dostępnych narzędzi typu downloader pod firefoxa. Zmiana ustawień w przeglądarce sposobu odtwarzania plików flv na odtwarzarkę typu Mplayer nic nie daje, bo nie działa.
Proszę o podpowiedź jaką komendą mogę przekierować strumień do zbioru na moim komputerze. Wydanie komendy w konsoli skutkuje komunikatem:
~ $ mplayer http://video..... >film.flv
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
Couldn't resolve name for AF_INET6: video......com

40
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2012-10-12, 23:34:07 »
Wydaje mi się, że wykonałem wszystko prawidłowo!!! Zalogowany jako root nadałem staremu .kde nazwę .oldkde i skopiowałem z katalogu /home/gosc katalog .kde
Moim zdaniem nie mogę uruchomić X'ów, bo za dużo jest zmian w starym .kde w stosunku do katalogu podstawowego.
Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie!!! Pozostanę przy starym .kde. Jak napisano wyżej, szukanie błędu to szukanie igły w stogu siana. Jakoś będę musiał z tym żyć. Myślałem, że naprawa będzie rzeczą prostą.

41
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2012-10-11, 22:38:28 »
W zasadzie bardzo dobry pomysł!! Jest jednak za dużo różnic między "gołym" systemem a moim obecnym. Zmiana powoduje, że nie mogę uruchomić X'ów. Może wystarczy przegrać jakąś część ../.kde, ale całego katalogu nie można.

42
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2012-10-10, 22:37:43 »
Whoo... Szczerze mówiąc nie wierzyłem, ale nowy użytkownik, ustawienia domyślne pomyślnie montują płytę!!! Problem tylko w tym, że nie mogę znaleźć różnic między moimi aktualnymi ustawieniami a ustawieniami domyślnymi!!!

43
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2012-10-10, 13:28:29 »
Nie. Nie sprawdzałem. Uruchomię dodatkowego użytkownika i dam znać.

44
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2012-10-10, 00:17:28 »
Już to próbowałem. Włączenie tej funkcji nie poprawia widoczności płyt DVD a skutkuje dziwną rzeczą. Pojawiające się pendrivy po kliknięciu na zamontuj znikają. Nie mogę ich znaleźć w systemie. Odznaczyłem funkcję "automatyczne montowanie urządzeń wymiennych" I co ciekawe?!! Krusader po kliknięciu na ikonę "lista dostępnych nośników" pokazuje płytę i pendrive'a.
Szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens walczyć z oporem materii! Myślałem, że "naprawienie" montowania płyt, to tylko kwestia zaznaczenia jakiegoś parametru. Problem, chyba, nie jest wart głębokich analiz.
Bardzo dziękuję Andrew 66 za pomoc i uwagę.

45
Konfiguracja / Płyta DVD. Brak automatycznego montowania.
« dnia: 2012-10-07, 23:20:40 »
Mam Kubuntu 11.04. KDE 4.6.5. Mam problem z automatycznym odczytem płyt z napędu optycznego. Kiedy włożę płytę, słyszę jak startuje napęd i zaczyna czytać nośnik. I nic. Mogę znaleźć płytę np. w Krusaderze. Mogę odtworzyć płytę, ale nie pojawia się okno wyboru, tak jak np. po włożeniu pendrive'a. Mogę temu zaradzić. Kiedy włożę płytę i kliknę prawym przyciskiem myszy na "Informacja o nowych urządzeniach" pojawia się przycisk: "Pokaż ukryte urządzenia". Zaznaczam wybór i wtedy pojawia się okno z opcjami wyboru. Problem w tym, że dział to tylko do wyłączenia komputera. Po ponownym uruchomieniu wszystko zaczyna się od początku.
Jak zachować wybór na stałe?

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 12