Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości -

Strony: 1 [2] 3
16
Karty graficzne / S3trio +xfree86 sterowniki
« dnia: 2006-03-16, 22:08:37 »
2006-03-16 20:36:39 jezior napisal/:

> 2006-03-16 20:28:00 spinaczel napisal/:
 >
 >  > (EE) No devices detected.
 >  >
 >  > Fatal server error:
 >  > no screens found
 >  >
 >
 > A "okoliczne" linijki te sprzed EE, tak z 10?

www.republika.pl/ziomxxx/xfree.log

17
Karty graficzne / S3trio +xfree86 sterowniki
« dnia: 2006-03-16, 20:28:00 »
2006-03-16 20:19:26 jezior napisał:

> 2006-03-16 20:11:21 spinaczel napisał:
 >
 >  > konfigurowalem ja na sterach
 >  > vesy, s3 ale nic nie dalo :|
 >
 > Cos sciemniasz. Co to znaczy "nic sie nie stalo"? Co mowi /var/log/Xorg.0.log
 
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

18
Karty graficzne / S3trio +xfree86 sterowniki
« dnia: 2006-03-16, 20:11:21 »
Witam ;)
Mam problem z karta s3trio3D , neichca mi w ogole x'y wystartowac, konfigurowalem ja na sterach vesy, s3 ale nic nie dalo :| Wie ktos skad mozna pobrac dzialajace stery do tej karty, badz inny sposob na rozwiazanie tego problemu?
PoZdR.

19
GNOME / Usuniecie GNOME
« dnia: 2005-12-21, 17:22:31 »
Dzieki za pomoc. Jeszcze jak by ktos mial ten problem i wywalil cale gnome z bilbioteka gdm to radzil bym potem wkompilowac kdm bo sie x-y nie odpala ;)
PoZdRo.

20
GNOME / Usuniecie GNOME
« dnia: 2005-12-19, 17:38:15 »
Witam :)
Mam na moim debianie gnome &kde. Stale korzystam z kde i chcialbym wyrzycic CALE gnome. Na google szukalem to nie wiele znalazlem o tym :(....
Pozdr.

21
Karty muzyczne / usuniecie alsy
« dnia: 2005-12-09, 18:24:31 »
2005-12-09 18:16:54 chmooreck napisał:

> a moge sie zapytac o powod checi podjecia tak drastycznego kroku ?
owszem :) chec jest taka ze potrzebuje wkompilowac starsza wersje bo mi libSDL nie wchodzi :P

22
Karty muzyczne / usuniecie alsy
« dnia: 2005-12-09, 17:45:20 »
Witam :)
Jak wykompilowac alse z debiana?
Instalowalem ja ze zrodel...

23
Karty muzyczne / alsa po reboot'cie
« dnia: 2005-11-08, 14:37:35 »
2005-11-07 15:29:18 chmooreck napisał:
 > 1. laduj na starcie systemu (poszukaj w dokumentacji twojej dystrybucji, co powinienes zrobic)
 > odpowiedni modul (zalezy od karty dzwiekowej)
 >
 > 2. ustawiaj na przu uruchamianiu systemu poziom glosnosci (alsaconf) - jak ? patrz pkt. 1

Ale gdzie ja mam dodac te moduly...?

24
Karty muzyczne / alsa po reboot'cie
« dnia: 2005-11-07, 15:03:38 »
2005-11-07 09:44:02 Xax79 napisał:

> 2005-11-07 00:27:12 chmooreck napisał:
 >
 > > 2005-11-06 21:50:27 spinaczel napisał:
 >  >  > Spodkal
 >  >

Mam na to papiery wiec spokoj :P
Tylko ze dalje nie wiem co z tym problemem ;/

25
Karty muzyczne / alsa po reboot'cie
« dnia: 2005-11-06, 21:50:27 »
WItam :)
Otoz mam taki problem:
Instalowalem normalnei alse (alsaconf) zaisntalowalo sie dobrze potem daje alsactl store i jest dzwiek,  wszysyko jest ok. ALe jak zrobie reboota to dzwieku nie ma :( W ogole jest tak jak bym alsy nei konfigurowal...tak jak by plik konfiguracyjny alsy sie nei zapisal...probowalem dodawac prawa uztykownikowi audio i nie pomoga:(
Spodkal sie ktos z takim problemem? Albo wie jak go rozwiazac?
Mam debiana z kernelem 2.6.14 swiezo po kompilaci.
Pozdrawiam :)

26
Inne urządzenia / SUSE 10.1 problem z floppy
« dnia: 2006-06-17, 18:06:41 »
> \\'Booting Ubuntu, kernel 2.6.15-23-server\\'
 >
 > root (hd1,0)
 >
 > Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
 > kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-server root=/dev/hdd1 ro quiet splash
 >
 > [Linux-bzImage, setup=0x1c00, size=0x6b75f]
 > initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-server
 > [Linux-initrd @ 0x9940000, 0x69f6b8 bytes]
 > savedefault
 > boot

Na ktorym dysku masz ubuntu? slave czy master?
Jesli na slave to

> root (hd1,0)
 >
 > Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
 > kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-server root=/dev/hdb1 ro quiet splash
 >
 > [Linux-bzImage, setup=0x1c00, size=0x6b75f]
 > initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-server
 > [Linux-initrd @ 0x9940000, 0x69f6b8 bytes]
 > savedefault
 > boot

a master

> root (hd0,0)
 >
 > Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
 > kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-server root=/dev/hda1 ro quiet splash
 >
 > [Linux-bzImage, setup=0x1c00, size=0x6b75f]
 > initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-server
 > [Linux-initrd @ 0x9940000, 0x69f6b8 bytes]
 > savedefault
 > boot

Pozdrawiam ;)

27
Inne / Linux do internetu
« dnia: 2006-06-15, 19:41:23 »
2006-06-15 18:50:05 de_laurent napisał:

> Przepraszam, jezeli to zbyt lamerskie, ale nie wiem jak zaawansowany jestes... Stworzyles
 > katalog o nazwie hdb w /mnt? I jestes pewien, ze to ext3 a nie np. reiserfs?
 >
 > ls /mnt/hdb
 > Pozdrawiam
 
Stworzylem. Podlaczylem inny dysk zamiast tamtego i dalej to samo :|
Cos w systemie musi byc cos co to blokuje,tylko co ;/  Wyczytalme tez gdzies na necie ze ktos ez mial z tym problem od wkompilowania jakiegos pakietu... :|;/

28
Inne / Linux do internetu
« dnia: 2006-06-15, 17:49:11 »
2006-06-15 14:39:39 Maciek_Rutecki napisał:

> 2006-06-15 12:09:54 spinaczel napisał:
 >
 >
 >  > Partition 2 does not end on cylind  er boundary.
 >
 > Nie miałeś wcześniej problemów z zamontowaniem tego? Masz coś w dmesg odnośnie tego dysku?
 >
 > dmesg | grep hdb <-czy jaki tam dysk masz, choć przejrzyj całe dmesg
 >
 > --
 > Maciek
 >
 
debian:/home/pc# dmesg |grep hdb
    ide0: BM-DMA at 0xfff0-0xfff7, BIOS settings: hda:DMA, hdb:DMA
hdb: Maxtor 90640D4, ATA DISK drive
hdb: max request size: 128KiB
hdb: 3866940 sectors (1979 MB) w/256KiB Cache, CHS=4092/15/63, UDMA(33)
hdb: cache flushes not supported
 hdb: hdb1 hdb2 hdb3

Z dyskiem nie mialem wczesniej zadnego problemu. Na fedorze jeszcze kilka dni temu sie montowal, a teraz na debianie nei chce :( niewiem czy to cos koliduje, ale na tym dysku hdb jest system debian, chociasz to chyba nie ma zadnego znaczenia...?

29
Inne / Linux do internetu
« dnia: 2006-06-15, 13:37:09 »
2006-06-15 12:54:43 de_laurent napisał:

> Na prawde wpisales tak ta komende, czy tak ci sie tylko wkleilo?
 >
 > mount -t ext3 /dev/hdb2 /m nt/hdb/
 > Jezeli napisales z bledem (/m nt zamiast /mnt), to niezawracaj gitarry!
Tak sie wkleilo. Spacji tam niema.

30
Inne / Linux do internetu
« dnia: 2006-06-15, 12:09:54 »
Witam
Chcem sobie zamontowac partycje drugiego dysku ext3 i wyskakuje mi takie cos:

Kod:
debian:/etc# mount -t ext3 /dev/hdb2 /m  nt/hdb/
mount: /dev/hdb2 already mounted or /mn  t/hdb/ busy

Nic nie mam zamontowane w /mnt/ w ogole nie jest ten dysk nigdzie zamontowany, w fstab jest czysto, i niepowinno przeszkadzac. Dysk wczesniej chodzil, wiec jest sprawny.
Wie ktos dlaczego tak sie robi Dlaczego niemoge zamontowac zadnej partycji z tego dysku, w zadnym miejscu? Robiie robie wszystko spod roota, os debian, kernel 2.6.16.20.


debian:/etc# fdisk -l /dev/hdb
Disk /dev/hdb: 6448 MB, 6448619520 byte  s
15 heads, 63 sectors/track, 13328 cylin  ders
Units = cylinders of 945 * 512&nbs  p;= 483840 bytes

  Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdb1               1         612      289138+  82  Linux swap / Solaris
Partition 1 does not end on cylind  er boundary.
/dev/hdb2   *         613        9299     4104607+  83  Linux
Partition 2 does not end on cylind  er boundary.
/dev/hdb3            9300       13328     1903702+   b  W95 FAT32


debian:/home/pc# mount
/dev/hda1 on / type ext3 (rw,errors=rem  ount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=  5,mode=620)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
/dev/hdc on /media/cdrom0 type iso9660   (ro,noexec,nosuid,nodev)


debian:/home/pc# df -a
System plików      bl.  1K B        użyte dostępne %uż. zamont. na
/dev/hda1             18848848   2971008  14920368  17% /
proc                         0         0         0   -  /proc
sysfs                        0         0         0   -  /sys
devpts                       0         0         0   -  /dev/pts
tmpfs                    63644         0     63644   0% /dev/shm
/dev/hdc                688174    688174         0 100% /media/cdrom0

PoZdR.

Strony: 1 [2] 3