Nowe posty

xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (5)
Wczoraj o 17:58:57
xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
2019-10-14, 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
2019-10-13, 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56
xx Pisanie bezpiecznych skryptow. (0)
2019-10-01, 19:42:01
xx Ciągle pojawiają się nowe wpisy w auth.log (1)
2019-09-27, 21:09:45
xx Pblem z montowaniem dysku sieciowego (3)
2019-09-22, 22:05:08

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Rafał Lewandowski

Strony: [1] 2 3 ... 11
1
Administracja / Przyjmowanie logów
« dnia: 2006-01-23, 12:06:31 »
Witam
1Pytanie. jak ustwaić w syslog.conf zeby ten przyjmował logi z innej maszyny.. Chce to zrobić w oddzielnym pliku i najlepiej żeby się kasował co tydzień.
pozdr
Rafał

2
X Serwer / Wolno chodzą X-y
« dnia: 2005-11-04, 22:32:12 »
Witam
Mam ATI Radeon 9550 - po instalacji najnowszych sterowników mój komputer chodzi jakoś dziwnie wolno. Wydaje mi się ze karta graficzna spowalni działanie ponieważ czasami piszę szybciej niż widze na ekranie:-). Czy ktoś mi powie czego i gdzie szukać?

3
2005-10-24 14:54:38 xaweryz napisał:

> 2005-10-24 14:53:06 xaweryz napisał:
 >
 > PS: Wiem ze do tego mozna kupic  router ale wole to zrobic na moim serverku
----------------
http://www.dug.net.pl/texty/masq.php - poczytaj i zmień tam gdzie masz eth1 na ppp0
pozdr

4
Inne urządzenia / Montowanie NTFS
« dnia: 2005-10-19, 16:02:21 »
2005-10-19 15:43:02 munek napisał:

> Dystrybucja: Debian 3.1r0a
 >
 > Mam problem z montowaniem dysków ntfs. Mianowicie chyba ich mi nie wykrywa. Byłbym wdzięczy
 > jakby mi ktoś napisał dokładnie jak to zrobić albo zagadał na gg 2111407
----------------
najpierw fdisk -l
popatrz co masz w systemie.
potem mount -t ntfs /dev/hdurządzenie (czyli to zobaczysz z fdisk -l) ntfs (najpierw ten katalog stwórz).
To wszytko żeby nie gmatwać napiszę jeszcze raz
mount -t ntfs /dev/hdb3 /home/ntfs
pozdr

5
Sieć / Kasują sie ustawienia sieci
« dnia: 2005-10-19, 08:43:18 »
2005-10-18 21:44:45 ravek_to_ja napisał:

> Mam linuxa 5 dni . mam problem z siecią! Łącze sie z internetem drogą radiową. Na początku nie
 > mogłem załadować sterowników karty z listy jaką posiada linux(aha mam Mandrive 2005) potem
 > wybrałem opcje aby zainstolawć sterownik z Windowsa ,następnie instaluje jakiś ndiswraper -
 > załadowałem plik z inf z wina xp i skonfigurowałem sieć. Wszystko gra ale po ponownym włączeniu
 > komputera nie moge sie połączyć z netem i musze wszystko na nowo konfigurować :(. Nie wim w czym
 > tkwi błąd . (sterownik w linuxie którego nie moge zainstalować nie wiem czemu to r8180 )
----------------------
jak  konfigurujesz kartę to wpisujesz polecenia. Zróbn tak:
stwórz plik np /usr/local/moje-skrypty/wlan0up
tera nadaj mu prawa wykonywania:chmod +x wlan0up.
teraz to same polecenia które wpisujesz podczas konfiguracji karty wpisz w tym pliku, czyli nano wlan0up 9to otworzy mój ulubiony edytor) i wpisujesz. potem zapisz plik. Dopisz uruchamianie pliku gdzieś w autostarcie na przykład. Ja mam wpisane w /etc/network/interfaces - up /usr/local/moje-skrypty/wlan0up
zrestartnij komputer - powinieneś mieć neta.
Na przyszłość na forum jest wyszukiwarka - poszukaj najpierw bo ludziom sczególnie starym bywalcom nie chce się pisać ciagle tego samego i olewają takie posty.
pozdrawiam

6
Konfiguracja / prawa dostępu .....
« dnia: 2005-10-14, 10:35:43 »
2005-10-14 10:05:55 krzys77 napisał:

> hmmm chyba mój problem nie został zrozumiany.
 >
 > Chcę móc ustawić prawa do katalogu podobnie jak to jest w windowsach 2000 lub XP , tam klikam
 > na dany katalog lub plik i mogę dodawać użytkowników np. 10, 20 30 itd. i każdemu z nich mogę
 > przypisać indywidualne prawa niezależne od innego użytkownika.
 >
 > Jak coś takiego zrobić w linuxie. Tam można tylko katalogowi lub plikowi dać prawa dla 3 typów
 > użytkowników: właścicielowi , grupie i innym ( to troche mało jak na moje potrzeby) można chyba
 > to zrobić tworząc wiele grup ale to jest kłopotliwe ! , czy jest jakiś prostrzy sposób ??
 >
 > Krzyś

------------------
to jest kłopotliwe - hihi nie porównuj Windy do systemu który z założenia jest systemem sieciowym.
Tworzysz sobie grupy którym nadajesz parawa do pliku. utwórz sobie grupę która bedzie miała mozliwość np samego zapisu - i tych userów ktorym chcesz pozwolić tylko na zapis przypisz do tej grupy? Chyba proste co?

7
Konfiguracja / prawa dostępu .....
« dnia: 2005-10-14, 08:54:37 »
2005-10-14 08:43:05 krzys77 napisał:

> Witam
 >
 > Tym razem mam pytanko dotyczące praw dostępu do np. jednego katalogu różnych
 > użytkowników. A dokładniej chodzi mi o ta aby:
 >
 > Był katalog np. o nazwie test i aby do tego katalogu miały dostęp różne
 > osoby z róznymi prawami np. jedna tylko do odczytu , druga do zapisu i
 > odczytu a trzecia do odczytu i uruchamiania.
 >
 > Tak jak to jest w nieszczęsnych windowsach ze można do danego katalogu lub
---------------
A ten katalog ma być lokalny czy w sieci?
 > pliku przyporządkować 20 osób i każdej nadac indywidualne uprawnienia.
 >
 > Krzyś
 >

8
2005-10-12 15:03:27 zeus_ napisał:

> Witam
 >
 > Mam taki maly problem. Zainstalowalem sobie Debianka Sarge na lapciu (sciagniety z Niemiec
 > Gericom Silver Shadow - ma niemicki uklad klawiatury).
 > Od poczatku mialem problem z poprawnym ustawieniem klawiatury - na poczatku mimo ustawien pl-PL
 > i uklad Polski prawy alt nie dzialal. Teraz pokombinowalem cos w ustawieniach mapy i mam taki
 > oto efekt - lewy alt wywoluje menu (czyli ok), przycisk win nic nie robi, przycisk menu
 > wywoluje menu kontekstowe - czyli ok (co prawda system lokuje je w gornym lewym rogu...) a
 > prawy alt nie powoduje zmiany litery na polska ogonkowa - tzn moge wpisac z prawym altem
 > dowolna litere, a i tak pozostanie ona soba... nie zmieni sie na polska...
 >
 > Czy ktos z Was ma sposob rozweiazania tej sytuacji...
 >

-----------------
search locale
man locale
pozdr

9
Sieć / lan na WiFi
« dnia: 2005-10-13, 13:45:49 »
2005-10-13 11:50:34 spidi35 napisał:

>
 >  > ----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę
 > konfigurował sieć
 >  > przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz
 > dokładniej co
 >  > żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po
 > kolei
 >  > jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
 >  > pozdr
 > >------------
 > no wiec tak:
 > zaczne od windowsa:
 > - ustawilem adres IP na 192.168.0.1(dodam tylko iz nie mam internetu w domu)
 > - maska 255.255.255.0
 > i to wszystko a i polaczenie nie jest szyfrowane i nie wymaga hasla tak to ustawilem
 > teraz SUSE 9.3:
 > odpalilem yasta wybralem sprzet i dalej karty sieciowe.
 > pokazal mi dwie zwykla sieciowke i WiFi
 > obie sysytem wykryl
 > nastepnie wcisnolem edit wybralem z listy karte WiFi i zaczalem konfigurowac postepowalem
 > podobnie jak w przypadku windowsa czyli adres IP recznie wprowadzany 192.168.0.2
 > maska 255.255.255.0
 > grupa robocza home zarowno na winxp jak i SUSE
 > i zapisalem te ustawienia.
 > Teraz wazne po w/w czynosciach komp z winXP wykryl polaczenie na WiFi a ten z SUSE pokazal iz
 > jest brak jakiego kolwiek polaczenia. Nastepnie przystapilem do konfiguracji SAMB-y po
 > skonfigurowaniu samby zresetowaly mi sie ustawienia karty sieciowej, i tak sie robi za kazdym
 > razem. Niestety nie mam teraz kompa ze soba wiec nic wiecej do gglowy mi nie przychodzi. Mam
 > nadzieje iz powysze informacje wystarcza abym uzyskal pomoc w rozwiklaniu mojego problemu.
 >
------------------
hm nie zdążyłem wczoraj się pobawić (meczy był:-( !!!). ) Czytając Twojego posta dziwi mnie rzecz jedna. Chyba pamiętasz że jedną z kart trzeba ustawić na tryb ad-hoc (tryb access pointa) - ustawiłeś?. Nie jestem zabardzo zorientowany czy wszystkie karty można tak ustawić (nie mieałem czasu tego sprawdzić - trzeba sie zpytac mądrzejszych).
Jak ustawisz sambę to ci resetuje ustawienia karty? A skąd to wiesz. Pokaż ipconfig -a - listing.
Taka dygresja - jeśli twierdzisz że WinXp zobaczył połączenie to nie konfiguruj nic tylko zapuść ping 192.168.0.2 to linuxa i odwrotnie? zobaczysz czy łączność działa.? dzisiaj chyba się zabiorę za to - napisze później co i jak.
pozdr

10
Sieć / lan na WiFi
« dnia: 2005-10-12, 15:17:22 »
2005-10-12 13:59:58 spidi35 napisał:

> Mam nadzieje ze ktos bedzie mi w stanie pomuc. Mam SUSE 9.3 na komputerze DELL c610 latitud
 > (laptop) z zainstalowana karte sieciowa WiFi i chcialem polaczyc sie z drugim komputerem na
 > ktorym jest winXP. Niestety cos mi nie wychodzi. Skonfigurowalem wszystko wiem ze do polacznia
 > dwoch kompow przez WiFi musze ustawic opcje a-hoc czy ad-hoc niepamietam jak to dokladnie sie
 > nazywalo. Po skonfigurowaniu n akomputerze z winXP wykrywa aktywne polaczenie a SUSE pokazuej
 > iz niema polaczenia. Jak ten problem rozwiazac?
 > Jak przegladalem opcje konfiguracji WiFi rzucilo mi sie w oczy iz sa dwa adresy IP jeden local
 > 127.0.1.1
 > i drugi ktory sam wprowadzilem 192.168.0.1. Jeszcze nigdy nie konfigurowalem sieci pod linuxem
 > wiec prosze o wyrozumialosc i udzielenie wyczerpujacej odpowiedzi. Na koniec nadmienie i karta
 > sieciowa jest zainstalowana. Prosze o pomoc.

----------- na początek powiem że właśnie dzisiaj po meczu (POLSKA!!!!!) będę konfigurował sieć przez WiFi - więc podziele się swoimi doświadczeniami. Ale najpierw proszę napisz dokładniej co żeś zrobił, bo narazie to zbyt ogólnikowo napisałeś - nie wiadomo w sumie nic. Napisz po kolei jak konfigurowałeś Win i Linuxa. OK?
pozdr

11
Sieć / Problem z konfiguracją radiówki
« dnia: 2005-10-12, 15:24:15 »
2005-10-12 10:49:56 Paul_16 napisał:

> Mam problem z konfiguracją internetu w fedorze 3
 > co trzeba zrobić.Prosze o pomoc!!!!
-----
coś więcej?

12
Konfiguracja / RED HAT 9
« dnia: 2005-10-11, 09:24:34 »
2005-10-10 14:07:15 zachariasz napisał:

> Witam,
 > Jak sprawdzić a następnie ustawić nazwę komputera i adres IP w RedHat9.
 > Co prawda znalazłem ten komputer w sieci ale nie zabardzo chce ze mną rozmawić z pozycji
 > Windows :-) serwer Samba est uruchomiony nawet usersów dodałem ale kiedy chcę go otworzyć z
 > sieci mam komunikat o braku uprawnień :-(
 > Jeśli jeszcze ktoś by mi napisał jak sprawdzać jakie protokoły sieciowe mam włączone.
 > Z góry wielkie dzięki.
 > Nie muszę chyba dopisywać iż LINUX jest dla mnie "nowinką" :-) więc proszę o info jak
 > dla dziecka :-)
 >

----------------------------------------------
Wisz to jak zobaczysz kompa w sieci (po sambie) a to jaką nazwę to jest różnica. Nazwę pod jaką komputery (Windowsy) zobaczą Linuxa na RH9 pod Sambą definiuje się w pliku /etc/samba/smb.conf - tam też przyznajesz prawa do zasobów itd. jeżeli chodzi o nazwę kompa do jest program setup - poprostu wpisz setup i zobaczysz co można tam skonfigurować.

13
Konfiguracja / brak pulpitu w gnome
« dnia: 2005-10-12, 15:22:33 »
2005-10-12 15:13:30 zeus_ napisał:

> Jak widac gnome czasem lubi wywalic swoj pulpit. Podobna systuacje mailem na gentoo - wtedy
 > wylaczyl mi tez aplety na pulpicie...
 >
 > Co pomoglo - mi ponowne skonfigurowanie gnoma - na szczescie menu mi dzialalo i udawalo sie
 > dojsc do konfiguratocji gnome.
 >
 > Uruchamianie nautilusa nie pomaga - sytuacja nie ulega zmianie.
 >
 > Powod - u mnie to bylo gentoo, wszczystko samemu sie ustawialo... Choc gnome przez dwa miesiace
 > dzialal OK i nagle wywalil sie () U ciebie? moze grzebales cos w konfiguracji...
 >
/$HOME/.xinitrc - tutaj wpisujesz jakie okna mają się ładować o ile dobrze pamietam

14
Urządzenia sieciowe / problem z rt2400 pod suse 9.1
« dnia: 2005-08-12, 15:18:34 »
2005-08-12 14:44:43 DevilMaiKry napisał:

> jestem początkującym uzytkownikiem Linuxa,zainstalowałem sobie SUSE 9.1 i mam problem z
 > podłączeniem się do internetu,nie potrafię zainstalować karty wifi,sterowniki pod Linuxa mam te
 > co były dołączone razem z karta tylko ta instrukcja jest dla mnie napisana po chińsku:)może ktos
 > pomoże??
ndiswrapper, poszukaj na http://sourceforge.net tam jst wszystko opisane, pozdrawiam

15
Instalacja / Fedora 4 + Win XP (problem)
« dnia: 2005-08-12, 15:20:54 »
2005-08-12 14:41:58 przemm napisał:

> Na dysku 80GB mam zainstalowaną Fedorę (na partycji 10GB).
 > Jak można dodatkowo na wolnym miejscu zainstalować sobie win xp?
 > Dzięki za pomoc
 > Pozdrawiam
----------------------
To już było 100 razy, podowiem ci tlyko że musisz sobie podzielić dysk na partycje, zainstalować program bootloader (grub, lilo) skonfigurować go i już, poszukaj dobrze

Strony: [1] 2 3 ... 11