Nowe posty

xx postfix otrzymane emaile from z mojej domeny (2)
Dzisiaj o 07:59:13
xx Zmiana części pliku tekstowego (sed?) (5)
Wczoraj o 16:31:07
xx Problem z uruchomieniem Kali Linux! (6)
2019-11-16, 18:06:29
xx Prawy przycisk myszy - > Nowy plik (4)
2019-11-14, 21:35:55
xx Konto root i crontab backupu (2)
2019-11-13, 22:51:23
xx Najlepsze gry na Androida według Was (3)
2019-11-13, 14:04:31
xx jak w C++ robić operacje na pieniądzach (7)
2019-11-13, 14:00:35
xx [C++] Do czego potrzebny jest czas kompilacji (1)
2019-11-13, 13:57:53
xx chrome - urządzenie audio (4)
2019-11-10, 12:33:43
xx PORADNIK ! [Poszukiwanie bledow] (1)
2019-11-09, 17:54:50

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - grzegorz kurkowiak

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16
31
Konfiguracja / Polskie czcionki-problem
« dnia: 2007-05-23, 20:29:10 »
 >
 > Do trybu graficznego moge wejść tylko z recovery mode. Gdy próbuje graficznie z konta
 > normalnego to po prostu "odbija" i cały czas wraca do ekranu logowania. Przez konsolę
 > moge wejsc na normalne konto ale tylko w tryb tekstowy. Próbowałem już xorg reconvigure.
 > Patrzyłem też coś w ustawieniach i czcionkach, i szlak mnie trafia. U mnie to linux wysypuje się
 > głównie nie zmojej winy, albo przynajmniej niezamierzonej, 3 razy częściej niż windows. I bądź
 > tu mądry.

zainstaluj sobie sterowniki do grafiki , jesli uzywasz ATI lub Nvidii to skorzystaj ze skryptu envy  
http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html

co do nieszczesnych polskich znaków to wpisz w konsoli :

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

znajdz i porównaj z sekcja ponizej na 90 % bedziesz miał tak:

Section "InputDevice"
    Identifier     "Generic Keyboard"
    Driver         "kbd"
EndSection

porównaj i znajdz różnice
dopisz brakujace linie

Section "InputDevice"
    Identifier     "Generic Keyboard"
    Driver         "kbd"
    Option         "CoreKeyboard"
    Option         "XkbRules" "xorg"
    Option         "XkbModel" "pc105"
    Option         "XkbLayout" "pl"
    Option         "XkbOptions" "lv3:ralt_switch"
EndSection


pzdr
dzordz

32
Konfiguracja / ubuntu zawiesza sie po upgrade z 6.12 do 7,04
« dnia: 2007-05-03, 22:26:47 »
--------------------------------------------------------------------------------
 
Witam
mam mały problem po zmianie wersji ubuntu ( wykonałem instalacje z płyty , oraz upgrade z sieci) efekt ten sam . System z niewiadomych dla mnie powodów zawiesza sie i po ok 40 sek powraca do normalnej pracy. Zawieszanie nie powtarza sie cyklicznie .
Użyłem opcji uruchamiania noapic acpi=off i niestety równiez to nie pomogło.

Posiadam laptopa Asus a6jc

oto fragment kern.log gdzie nastąpiło zawieszenie
moze ktos rozszyfruje to to co tam ponizej jest napisane


May 3 19:25:55 xx-laptop kernel: [ 689.100297] ata1.01: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
May 3 19:25:55 xx-laptop kernel: [ 689.100306] ata1.01: cmd a0/01:00:00:00:00/00:00:00:00:00/b0 tag 0 cdb 0x25 data 8 in
May 3 19:25:55 xx-laptop kernel: [ 689.100308] res 40/00:03:00:00:00/00:00:00:00:00/b0 Emask 0x4 (timeout)
May 3 19:26:02 xx-laptop kernel: [ 696.101501] ata1: port is slow to respond, please be patient (Status 0xd0)
May 3 19:26:25 xx-laptop kernel: [ 719.053789] ata1: port failed to respond (30 secs, Status 0xd0)
May 3 19:26:25 xx-laptop kernel: [ 719.053797] ata1: soft resetting port
May 3 19:26:26 xx-laptop kernel: [ 719.407310] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.419305] ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 156301488, hpa_sectors = 156301488
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.419310] ata1.00: configured for UDMA/100
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.602735] ata1.01: configured for UDMA/33
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.602750] ata1: EH complete
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.623072] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.639278] sda: Write Protect is off
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.639282] sda: Mode Sense: 00 3a 00 00
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 719.672110] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 720.062035] SCSI device sda: 156301488 512-byte hdwr sectors (80026 MB)
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 720.062330] sda: Write Protect is off
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 720.062333] sda: Mode Sense: 00 3a 00 00
May 3 19:26:27 xx-laptop kernel: [ 720.062919] SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA

dzieki z góry
pzdr
dzordz

33
2007-04-26 19:27:19 aire napisał:

> Witam.
 > Z linuxem mam bliżej do czynienia po raz pierwszy, więc z góry proszę, żeby wybaczyc mi brak
 > podstawowej wiedzy.
 > Ściągnęłam obraz ze strony, wypaliłam, uruchamiam... Wszystko pięknie, aż do momentu, kiedy
 > chciałam odpalić system. Pojawia się komunikat: niepoprawnie skonfigurowany serwer X.
 > O co chodzi? Jak to naprawić/ominąć?



jezeli masz karte nvidi lub ati zainteresuj sie skryptem envy
http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html
http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=25032

pzdr
dzordz

34
2007-04-12 14:12:29 baju napisał:

> Problem jest następujący.Mam 2 dyski, jeden primary master Seagate 60gb a drugi secondary master
 > Seagate 160gb.Chcę zainstalować auroxa na primary a xp secondary (aurox do netu a xp do gier,
 > filmów itd.). Niestety nie mogłem zainstalować (po instalce auroxa) windy na secondary, bo winda
 > chce na primary. Zainstalowałem więc na dwóch dyskach windy a potem pierwszy wyczyściłem i
 > wgrałem auroxa. Gdy włącza sie komp pojawia sie Grub a tam:
 > -Aurox 12
 > -Windows
 > -Windows
 > -Windows
 > -Windows


> 160 ma 4 partycje. Aurox sie odpala winda nie. Próbowałem wszystkie pozycje i nic! Gdy chcę
 > zmodyfikować gruba w bootgrub to nie chce zapisać. Jak zrobić by oba chodziły sprawnie??????
 

jako root sie nie dało??

a po gwizdek na siłe chcesz zainstalować auroxa na primary ? Sam widzisz jak win xp jest uposledzony i pcha sie na primary.
podłącz 160 na prim. zainstaluj win xp , na secondaryi auroxa i po bólu ( w biosie ustawisz do odpalanie secondary), jak nie zmeczą sie tobie oczy od czytania to znajdziesz na tym forum jak odpalic wina w grubie

pzdr
dzordz

35
Instalacja / nie ładuje się linux
« dnia: 2007-03-30, 19:41:04 »
 >
 >
 > Co prawda po wpisaniu loginu i hasła a nastepnie komendy: startx
 > ładuje się Linux ale sytuacja powtarza sie przy ponownym uruchomieniu komputera.

Panie Robercie spieszę donieść , iż z panal inuxem jest wszystko ok!
normalnie wstyd pisac takie posty
lepiej sie spiesz gdyż zaraz ktos usunie post

pzdr
dzordz

ps. w centrum sterowania zainteresuj sie zakładką uruchamianie ,- innymi również

36
2007-03-30 13:44:33 dzordz napisał:

> 2007-03-30 13:29:34 agamemnons napisał:
 >
 > > Gnu gadu nie łączy się od ponad dwóch dni w czym problem? Zaznacze ze pod XP GG działa
 > bez
 >  > zarzutu?
 >  > Działam na Ubuntu 6.12



Zainteresowałem sie i:
okno gnu gadu /menu/gadu gadu/ustawienia /wiecej opcji
usuń adres adres serwera i restart gnu gadu
u mnie jest taki adres:217.17.45.143:8074 a  był inny

37
2007-03-30 13:29:34 agamemnons napisał:

> Gnu gadu nie łączy się od ponad dwóch dni w czym problem? Zaznacze ze pod XP GG działa bez
 > zarzutu?
 > Działam na Ubuntu 6.12


u mnie jest podobnie . Skonfigurowałem gaima i nie dociekałem dlaczego gnu gadu nie łączy

pzdr
dzordz

38
>  >  >
 >  >  >
 >  >
 >  > czy to jest laptop?
 >  >
 >  > pzdr
 >  > dzordz
 > tak  to jest  laptop  

Linux standartowo w laptopie ogranicza predkosc procesora praujacego na bateri , równie czesto nie powraca do max ustawien po ich naładowaniu.U mnie ( ubuntu) pomogło zainstalowanie Kpowersave , Poszukaj w sieci jaki program w twojej dystrybucji nadzoruje predkosci i wydajnosci


pzdr
dzordz

39
2007-03-22 16:16:29 onmily23 napisał:

> czesc  posiadam  linux  suse 10.2   procesor  Sempron 3000+  AMD WYKRYWA      mi tylko
 > czestotliwosci 800 MHz prosze o pomoc  nie  umiem sobie z tym poradzic   ???? powinna  byc  1800
 > czestotliwosc  tego procesora
 >
 >

czy to jest laptop?

pzdr
dzordz

40
Konfiguracja / mały problem z grubem
« dnia: 2007-03-17, 18:17:10 »
2007-03-17 17:40:36 Bees napisał:

> Chciałbym uruchomić geexbox z poziomu gruba ...
 > grub jest na dysku / (w katalogu) z działajacym systemem
 > dopiaslem do menu.lst :
 > title GeexBox
 >     root (hd1,5)
 >     kernel /GEEXBOX/boot/vmlinuz root=/dev/ram0 vga=0x315 rw init=linuxrc boot=hdb6
 > splash=silent video=vesafb:ywrap,mtrr
 >     initrd /GEEXBOX/boot/initrd.gz
 >     boot
 > zaczyna sie ladować ale w pewnym momencie wyłącza kompa.
 > System tak przedstawia partycje:
 > /dev/hdb6 /
 > na tym przykładzie chce sie nauczyc jak mozna dowolny system dopisac do gruba ale jakos mi nie
 > wychodzi.
 >
 >
Instalowałeś Geexboxa czy tylko skopiowałeś pliki ???
Jak kopiowałeś to zainstaluj , jak instalowałeś to nie wiem

pzdr
dzordz

41
Inne / Zamiast Linuxa włącza się Windows
« dnia: 2007-03-18, 15:11:27 »
2007-03-18 14:48:38 tigotrios napisał:

> 2007-03-18 14:45:09 dzordz napisał:
 >
 > > 2007-03-18 14:25:03 tigotrios napisał:
 >  >
 >  > >
 >  >  >  > 2 Teraz musisz zainstalowac gruba w MBR tego drugiego dysku - przeczytaj ten
 > post
 >  >  >  > http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=101680
 >  >  >  > przypadek podobny - rozwiazanie takie samo .
 >  >  >
 >  >  > Pod linkiem ktory podales jest napisane, ze trzeba uruchomic program grub. Linux
 >  > zainteresowal
 >  >  > mnie dopiero niedawno, wiec jak uruchomic gruba, bo nie wiem?
 >  >
 >  >
 >  >  masz odpalic gruba z live cd
 >  >
 >  > pzdr
 >  > dzordz
 >
 > No wiem, e z LiveCD, ale jakim poleceniem?
 >
logujesz sie jako root i odpalasz gruba  


42
Inne / Zamiast Linuxa włącza się Windows
« dnia: 2007-03-18, 14:45:09 »
2007-03-18 14:25:03 tigotrios napisał:

>
 >  > 2 Teraz musisz zainstalowac gruba w MBR tego drugiego dysku - przeczytaj ten post
 >  > http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=101680
 >  > przypadek podobny - rozwiazanie takie samo .
 >
 > Pod linkiem ktory podales jest napisane, ze trzeba uruchomic program grub. Linux zainteresowal
 > mnie dopiero niedawno, wiec jak uruchomic gruba, bo nie wiem?


 masz odpalic gruba z live cd

pzdr
dzordz

43
Inne / Zamiast Linuxa włącza się Windows
« dnia: 2007-03-17, 17:06:38 »
2007-03-17 08:29:19 tigotrios napisał:


 > Co mam zrobić, aby móc wybrać przy uruchomieniu komputera jaki system chcę uruchomić?
 > Jeżeli to ma jakieś znaczenie to mam Linuxa Fedora Core 4 i Windowsa XP Home Edition z SP2.
 > Wcześniej nie miałem takich problemów.
 
Mozna twoj przypadek rozwiazac dwojako , napisze jak ja bym to zrobił .

1. Odpinam z kompa dysk z windowsem - tak na wszelki wypadek zeby niczego nie pomieszac
2 Teraz musisz zainstalowac gruba w MBR tego drugiego dysku - przeczytaj ten post
http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=101680
przypadek podobny - rozwiazanie takie samo .
gdy juz sie uporasz z grubem

3 ustawiasz w biosie jako pierwszy uruchamianie dysku z linuxem

4 rób to ze spokojem

pzdr
dzordz

44
Konfiguracja / Wybór systemu (podczas bootowania)
« dnia: 2007-03-11, 11:13:10 »
2007-03-11 11:04:01 Igorek321 napisał:

> 1. Jak to otworzyc? Dałem aby to otworzyło za pomoca OpenOffice Writer i wywaliło błąd ze nie ma
 > dostępu.
 >
 > 2. Jak to sprawdzic? Otwieram tą partycje na Linuxie i w pasku napisane mam
 > "media:/hdb1".

igorek musisz to zedytowac jako root ,
i jak juz to zrobisz zamien wpis z windowsem na taki :

title=Windows
map (hd1) (hd0)
map (hd0) (hd1)
root (hd1,0)
chainloader +1

poczytaj , a zrozumiesz o co chodzi
http://jakilinux.org/aplikacje/grub-bez-tajemnic
http://www.gentoo.org/doc/pl/grub-error-guide.xml

pzdr
dzordz

45
Instalacja / Brak okna wyboru systemu (GRUB)
« dnia: 2007-03-01, 20:14:09 »
brak mi całkowicie jakiejkolwiek oznaki, że jest linux na komputerze nie mam
 > w ogóle okna wyboru systemu.
 > Jak naprawić tę sytuacje, dodam, że instalowałem już kilkukrotnie Ubuntu i zawsze to samo,
 

podobny wątek
http://newbie.linux.pl/?id=forum&show=post&post=101680

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 16