Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Jacek Kowalczyk

Strony: [1] 2 3 ... 12
1
Instalacja / Odp: Czcionki w wine.
« dnia: 2017-01-27, 06:37:40 »
OK. Spróbuję dopisać program do winę hq. Będę to jednak mógł zrobić dopiero pod koniec lutego.

2
Instalacja / Odp: Czcionki w wine.
« dnia: 2017-01-25, 12:37:35 »
Hura!!! Załatwione. Zmiana ustawień rejestru zgodnie z poradnikiem "askubuntu" (link powyżej) pomogło. Okazało się, że program nie mając poprawnej daty sam próbował modyfikować rejestr i wpisywał w miejsce sShortDate dziwne znaki. Ustawiłem datę na format jaki chciał program i teraz wszystko ładnie śmiga.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Długo walczyłem z problemem. Nie wpadłem jednak na to, że trzeba pogrzebać w rejestrze.

3
Instalacja / Odp: Czcionki w wine.
« dnia: 2017-01-24, 10:46:44 »
Trochę trwało zanim miałem o czym napisać. Sytuację mocno poprawiło zainstalowanie czcionek poprzez winetricks i prosto z sieci. Obecnie w zasadzie czcionki już działają. Kłopot jest z formą daty:
https://drive.google.com/open?id=0BxFBcxryO06WQlpPNmhFei1wTGs
I tu znowu mam kłopot, bo pomysły mi się skończyły.
Jeżeli ktoś wie jak sobie z tym poradzić to proszę o radę.

4
Instalacja / Odp: Czcionki w wine.
« dnia: 2017-01-11, 21:26:30 »
Fakt! Nie sprawdzałem. Jutro pogrzebię i dam znać.

5
Instalacja / Odp: Czcionki w wine.
« dnia: 2017-01-11, 14:41:14 »
Sprawdziłem na stronie WineHQ. Oczywiście nie ma mojego programu. Nie wiem co mam napisać o programie. Zadojąc pytanie miałem nadzieję, że jest to tylko kwestia podania właściwej czcionki. Opis programu przez producenta jest na stronie:
http://www.streamsoft.pl/streamsoft-prestiz/moduly/handlowo-magazynowy/
Program nazywa się PCbiznes firmy Stream Soft. Jeżeli potrzebne są jakieś dane o programie, które mogę podać, to bardzo proszę o sugestię. Chętnie podam.

6
Instalacja / Czcionki w wine.
« dnia: 2017-01-10, 14:27:13 »
Pracuję na Ubuntu 16.04 Mate. Zainstalowany jest wineHQ i winetricks. Zainstalowany jest pakiet ttf-mscorefonts-installer. Chcę włączyć program magazynowo księgowy. Mimo, że przekopiowałem czcionki z Windowsa źle wyświetla napisy.
https://drive.google.com/open?id=0BxFBcxryO06WeENKMG45UVJTeWc
Z takim problemem można by żyć, ale w samym programie zamiast dat wyświetla dziwne znaki i program nie chce dalej działać.
Nie znam się na takich problemach. Nie wiem zatem co jeszcze mógłbym napisać. Co podać do analizy problemu.

7
Pomysł z ExtensionPack i instalacja poprzez VB jest bardzo dobry!! Zainstalowałem bez błędów. Byłem wtedy w stanie ustawić czytanie USB.
Dziękuję również za przypomnienie dodania użytkownika do grupy vboxusers. Zapomniałem o tym.
Restart systemu. Ponowne wgranie SystemAdditions załatwiło sprawę. Teraz wszystko wreszcie działa.
Wszystkim bardzo dziękuję.

8
Trochę trwało zanim osiągnąłem cel. Ale po kolei:
- SecureBoot. Nie udało mi się wyłączyć go z poziomu systemu Windows. Nie byłem w stanie przebrnąć przez "niebieski ekran". Znalazłem w necie opis biosa laptopa, którego modyfikowałem. Z poziomu Biosa wyłączyłem SecureBoota. Uruchomił się Windows. Trwało to kilkanaście minut!!! Zamknąłem system i... Nie mogłem dostać się do linuksa.
- Przywracanie Ubuntu 16.04 po upgradzie Windowsa 8.1. Opisów metody jest mnóstwo. Sam robiłem to nie raz. Niestety tym razem po komendzie grub-install /dev/sda wyskakiwały błędy. Poszukiwałem rozwiązania problemu. Nie znalazłem. Próbowałem zmodyfikować boot loader w Windowsie, ale nic mi z tego nie wyszło. Nie umiałem podać punktu startu linuxa. Ponownie wróciłem do biosa i znalazłem w zakładce, w której podawane są kolejności startu urządzeń partycję startu windowsa i ubuntu. Przestawiłem kolejności. Ustawiłem jako pierwszy ładowany system linux i już. Działa. Windows wybierany w grubie też się odpala.
- Virtualbox. Wreszcie mogłem zainstalować system!! Jedyny błąd to taki, że jak chciałem zainstalować ExtensionPacka to wyskakiwały mi błędy. Najpierw błąd nr 14, potem nr 1. Nie jestem taki dobry by wiedzieć co to oznacza. Na razie dałem spokój. Korzystam z USB poprzez podmontowanie katalogu /media z Ubuntu. Erzac ale działa.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły, to chętnie jeszcze spróbuję. Jeżeli nie, to uznaje temat za zamknięty.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Znowu się czegoś nauczyłem.

9
Cytat:  link=topic=24774.msg133530#msg133530 date=1481150388
Uruchom virtualbox z terminala. Zobacz czy coś bedzie pisać.

Terminał wyświetlił:
WARNING: The character device /dev/vboxdrv does not exist.
    Please install the virtualbox-dkms package and the appropriate
    headers, most likely linux-headers-generic.

    You will not be able to start VMs until this problem is fixed.


Tyle, że ja mam zainstalowany virtualbox-dkms w tej samej wersji co główny Virtualbox. Pojawia się okno Virtualboxa i jak się chce zainstalować system wtedy wypisywany jest błąd taki jak w odpowiedzi powyżej.

10
Cytuj
Pojawia się jakiś komunikat błędu? Jaki?
Oczywiście, że się pojawia.
Runtime error opening '/home/akus/VirtualBox VMs/Windows XP/Windows XP.vbox' for reading: -102(File not found.).
/build/virtualbox-Xs7cR9/virtualbox-5.0.24-dfsg/src/VBox/Main/src-server/MachineImpl.cpp[740] (nsresult Machine::i_registeredInit()).
Kod wyniku (RC):
NS_ERROR_FAILURE (0x80004005)
Komponent:
MachineWrap
Interfejs:
IMachine {f30138d4-e5ea-4b3a-8858-a059de4c93fd}

* Mam zainstalowany Virtualbox 5.0.24_Ubuntu r108355.
* Extension Pack nie jest zainstalowany, bo z tego co wiem instaluje się go po instalacji systemu.
* Nie wiem czy jest włączona wirtualizacja w płycie głównej. Nigdy do tej pory nie było mi to potrzebne.
* Scure Boot. No i tu moim zdaniem jest problem.
Jak instalowałem Virtualboxa, to pojawił się komunikat:
UEFI Secure Boot is not compatible with the use of third-party drivers.

The system will assist you in toggling UEFI Secure Boot. To ensure that this change is being made by you as an authorized user, and not by an attacker, you must choose a password now and then use the same password after reboot to confirm the change.

If you choose to proceed but do not confirm the password upon reboot, Ubuntu will still be able to boot on your system but the Secure Boot state will not be changed.

If Secure Boot remains enabled on your system, your system may still boot but any hardware that requires third-party drivers to work correctly may not be usable.


No więc uruchomiłem komputer ponownie. Pojawił się niebieski ekran. Miałem do wyboru 4 opcje.... powiem z pamięci: Wybierz secureboot; zmień secureboo i jakieś dwie inne. Próbowałem, za radą Virtualboxa wprowadzić hasło, które wpisałem przy instalacji ale pojawiały się tylko cyfry 1 lub 10 było 4. Zmieniały się po naciśnięciu ENTER. W końcu niebieski ekran stwierdził, że hasło niedobre i wyświetlił przycisk OK. Moim zdaniem coś jest nie tak z Securebootem.
Mój problem, przepraszam, że nie opisałem go od razu, polega na tym, że za nic nie umiem znaleźć podpowiedzi jak sobie poradzić z niebieskim ekranem!!!
Kilka razy usuwałem wirtualną maszynę i instalowałem na nowo, ale nie umiem wpisać hasła w niebieskim ekranie.
Aaa. I jeszcze jedno. Virtualbox pokazuje opcje secureboot disable or enable. To zaznaczyć wyłączyć czy nie?

11
Konfiguracja / Virtualbox w Ubuntu 16.04 obok Windows 8.1 UEFI.
« dnia: 2016-12-07, 22:48:22 »
Jak w tytule. Zainstalowałem Ubuntu 16.04 na komputerze na którym jest Windows 8.1. W Ubuntu zainstalowałem Virtualbox. Na starszych komputerach instalowałem wielokrotnie Virtualbox w linuxach i wszystko grało. Teraz mam problem, bo nie mogę zainstalować żadnego systemu w Virtualboxie. Wszystko wskazuje mi na ograniczenia jakie nakłada UEFI. Proszę o jakieś wskazówki! Jakąś podpowiedź. UEFI to dla mnie nowość. Nie bardzo wiem co zrobić. Nie natknąłem się na istotne pomysły jak rozwiązać problem.

12
Inne urządzenia / Odp: USB tyklo do odczytu.
« dnia: 2016-07-29, 15:48:42 »
Zrobiłem jak napisałeś. Niestety bez zmian. System dalej jest tylko do odczytu i nie mam pomysłu co dalej. Wyniki wykonania komend:
jacek@xxxxxxxxxxxxxx:~$ sudo umount /media/jacek/842A-6E2B 
jacek@xxxxxxxxxxxxxx:~$ sudo wipefs -a /dev/sdb1
/dev/sdb1: 8 bytes were erased at offset 0x00000052 (vfat): 46 41 54 33 32 20 20 20
/dev/sdb1: 1 byte was erased at offset 0x00000000 (vfat): eb
/dev/sdb1: 2 bytes were erased at offset 0x000001fe (vfat): 55 aa
jacek@xxxxxxxxxxxxxx:~$ sudo wipefs -a /dev/sdb
/dev/sdb: 2 bytes were erased at offset 0x000001fe (dos): 55 aa
/dev/sdb: calling ioctl to re-read partition table: Sukces

13
Inne urządzenia / Odp: USB tyklo do odczytu.
« dnia: 2016-07-29, 13:10:43 »
Dane polecenia dmesg | tail -n25
[ 7177.594745] cdc_ether 2-1.2:1.3 usb0: register 'cdc_ether' at usb-0000:00:1d.0-1.2, CDC Ethernet Device, 02:1a:2f:5b:4d:25
[ 7178.149805] cdc_ether 2-1.2:1.3 enp0s29u1u2i3: renamed from usb0
[ 7178.169765] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp0s29u1u2i3: link is not ready
[ 7178.169939] cdc_ether 2-1.2:1.3 enp0s29u1u2i3: kevent 12 may have been dropped
[ 7178.169947] cdc_ether 2-1.2:1.3 enp0s29u1u2i3: kevent 12 may have been dropped
[ 7178.170634] cdc_ether 2-1.2:1.3 enp0s29u1u2i3: kevent 11 may have been dropped
[ 7381.369971] usb 2-1.2: USB disconnect, device number 23
[ 7381.372691] cdc_ether 2-1.2:1.3 enp0s29u1u2i3: unregister 'cdc_ether' usb-0000:00:1d.0-1.2, CDC Ethernet Device
[12921.899463] usb 2-1.2: new high-speed USB device number 24 using ehci-pci
[12921.999651] usb 2-1.2: New USB device found, idVendor=058f, idProduct=6387
[12921.999659] usb 2-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[12921.999663] usb 2-1.2: Product: Mass Storage
[12921.999667] usb 2-1.2: Manufacturer: Generic
[12921.999670] usb 2-1.2: SerialNumber: 1F4535DC
[12922.000147] usb-storage 2-1.2:1.0: USB Mass Storage device detected
[12922.002072] scsi host13: usb-storage 2-1.2:1.0
[12923.001835] scsi 13:0:0:0: Direct-Access     Generic  Flash Disk       8.07 PQ: 0 ANSI: 4
[12923.002441] sd 13:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[12923.003635] sd 13:0:0:0: [sdb] 32636928 512-byte logical blocks: (16.7 GB/15.6 GiB)
[12923.004819] sd 13:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[12923.004827] sd 13:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 23 00 00 00
[12923.005908] sd 13:0:0:0: [sdb] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[12923.013420]  sdb: sdb1
[12923.017254] sd 13:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
[12923.513079] FAT-fs (sdb1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.

14
Inne urządzenia / USB tyklo do odczytu.
« dnia: 2016-07-29, 10:35:37 »
Nagrywałem dane na dysk USB z UBUNTU 16.04. Spieszyłem się. Nagrywanie się wlokło. Anulowałem myśląc, że wrócę do nagrywania później. Niestety dysk zrobił się tylko do odczytu. poniższa komenda pokazuje, że zatrzymując nagrywanie część zdjęć została niezakończona.
jacek@xxxxxxxxxxxx:~$ sudo dosfsck -av /dev/sdb1
fsck.fat 3.0.28 (2015-05-16)
Checking we can access the last sector of the filesystem
0x41: Dirty bit is set. Fs was not properly unmounted and some data may be corrupt.
 Automatically removing dirty bit.
Boot sector contents:
System ID "MSDOS5.0"
Media byte 0xf8 (hard disk)
       512 bytes per logical sector
      8192 bytes per cluster
       928 reserved sectors
First FAT starts at byte 475136 (sector 928)
         2 FATs, 32 bit entries
   8151040 bytes per FAT (= 15920 sectors)
Root directory start at cluster 2 (arbitrary size)
Data area starts at byte 16777216 (sector 32768)
   2037707 data clusters (16692895744 bytes)
63 sectors/track, 255 heads
       840 hidden sectors
  32636088 sectors total
FATs differ but appear to be intact. Using first FAT.
/Dana_LG/20160328_144825.jpg
  Contains a free cluster (304146). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160328_144825.jpg
  File size is 1986359 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160320_132553.jpg
  Contains a free cluster (564864). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160320_132553.jpg
  File size is 2322935 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160328_144723.jpg
  Contains a free cluster (449133). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160328_144723.jpg
  File size is 2158775 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160704_142327.jpg
  Contains a free cluster (564864). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160704_142327.jpg
  File size is 2768695 bytes, cluster chain length is 745472 bytes.
  Truncating file to 745472 bytes.
/Dana_LG/20160704_142330.jpg
  Contains a free cluster (565111). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160704_142330.jpg
  File size is 2781559 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160320_132431.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142333.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 819200 bytes.
/Dana_LG/20160704_142333.jpg
  File size is 2195703 bytes, cluster chain length is 434176 bytes.
  Truncating file to 434176 bytes.
/Dana_LG/20160320_132629.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142335.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 811008 bytes.
/Dana_LG/20160704_142335.jpg
  File size is 2851959 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160322_154201_Pano.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142338.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 155648 bytes.
/Dana_LG/20160704_142338.jpg
  File size is 2631031 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160328_144339.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142342.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 1409024 bytes.
/Dana_LG/20160704_142342.jpg
  File size is 2463991 bytes, cluster chain length is 65536 bytes.
  Truncating file to 65536 bytes.
/Dana_LG/20160328_144411.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142344.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 1048576 bytes.
/Dana_LG/20160704_142344.jpg
  File size is 2449079 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160328_144419.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142446.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 1081344 bytes.
/Dana_LG/20160704_142446.jpg
  File size is 1908855 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160328_144455.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142530.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 966656 bytes.
/Dana_LG/20160704_142530.jpg
  File size is 1727415 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160328_144455.jpg  and
/Dana_LG/20160704_142547.jpg
  share clusters.
  Truncating second to 2695168 bytes.
/Dana_LG/20160704_142547.jpg
  File size is 1513335 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
/Dana_LG/20160704_142603.jpg
  File size is 1703287 bytes, cluster chain length is 1097728 bytes.
  Truncating file to 1097728 bytes.
/Dana_LG/20160704_142615.jpg
  File size is 1858423 bytes, cluster chain length is 1556480 bytes.
  Truncating file to 1556480 bytes.
/Dana_LG/20160704_142625.jpg
  Contains a free cluster (568064). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160704_142625.jpg
  File size is 1856375 bytes, cluster chain length is 57344 bytes.
  Truncating file to 57344 bytes.
/Dana_LG/20160704_144508.jpg
  Contains a free cluster (568284). Assuming EOF.
/Dana_LG/20160704_144508.jpg
  File size is 1836727 bytes, cluster chain length is 0 bytes.
  Truncating file to 0 bytes.
Reclaiming unconnected clusters.
Reclaimed 1120 unused clusters (9175040 bytes) in 8 chains.
Checking free cluster summary.
Free cluster summary wrong (1472936 vs. really 1472123)
  Auto-correcting.
Performing changes.
/dev/sdb1: 1012 files, 565584/2037707 clusters
Wydaje mi się, że próbowałem wszystkiego.
Mój stary post:
http://forum.linux.pl/index.php/topic,24371.msg131728.html#msg131728
a w nim komendy
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=2048 count=1
i
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=4k
do tego
sudo chmod 777 /media/jacek/842A-6E2B/
sudo mkfs.msdos -F 32 /dev/sdb1
W gparted próbowałem formatować (oczywiście odmontowując wstępnie), tworzyć tablicę partycji i pewnie kilka innych sposobów, których jeszcze nie wymieniłem.
I nic! Konsekwentnie pojawia się komunikat: dysk tylko do odczytu.
Proszę o pomoc.

15
Konfiguracja / Odp: Odmontowywanie dysków montowanych w fstab.
« dnia: 2016-06-30, 22:15:51 »
No i to było to! Słowo "sieciowy" to słowo klucz. Wpisałem i zadziałało.
Tak na wszelki wypadek, dla innych opiszę co zrobiłem.
W terminalu wpisałem:
jacek@jacek-XXXXXXXXXXX:~$ ifconfig
enp0s25   Link encap:Ethernet  HWaddr XX:XX:XX:XX:XX:XX 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:20 Memory:d4500000-d4520000

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:XXX.0.0.1  Mask:XXX.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1
          RX packets:1232 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1232 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1
          RX bytes:87840 (87.8 KB)  TX bytes:87840 (87.8 KB)

wlo1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:XX:XX:XX:XX:XX 
          inet addr:192.168.X.XX  Bcast:192.168.X.XXX  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: XXXX::XXXX:XXXX:XXXX:XXXXXXX Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1726 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:5659
          TX packets:1936 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:917228 (917.2 KB)  TX bytes:249381 (249.3 KB)
          Interrupt:19
Z listingu wynika, że mój interfejs sieciowy to wlo1. Dodatkowo sprawdziłem to wyłączając i włączając wifi. Przy wyłączonym wifi w listingu ifconfig brak było wlo1.
Wpisałem zatem w podany przez Pawła skrypt pod adresem:
/etc/NetworkManager/dispatcher.d/50shares
#!/bin/bash

if [ "$1" = "wlo1" -a "$2" = "up" ]; then
# Rzeczy robione po podniesieniu interfejsu
/bin/mount -t cifs -a
fi
Nadałem mu prawa 755 i już. Mam zatem stop i start przy usypianiu laptopa. Bardzo dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że innym też się to przyda.

Strony: [1] 2 3 ... 12