Nowe posty

xx KDE Connect SMS (1)
Dzisiaj o 15:31:31
xx Barwa nocy (4)
Dzisiaj o 13:06:38
xx Gdańsk (2)
2020-09-21, 12:59:57
xx W Grubie nie pokazuje ubuntu (1)
2020-09-21, 09:31:29
question Połączenie się z OEL 8 >> MS SQL (0)
2020-09-16, 12:05:25
xx PORADNIK ! [Poszukiwanie bledow] (2)
2020-09-15, 08:24:56
xx Po instalacji minta i tak startuje windows ... (8)
2020-09-13, 00:48:13
xx DHCP i Virtualbox (2)
2020-09-08, 20:56:37
xx Brak macierzy RAID w Ubuntu (3)
2020-09-08, 19:10:24
xx Edycja plików w lokalizacji /sys/class/net/eth0/statistics (1)
2020-09-04, 08:43:34

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości -

Strony: [1] 2 3 ... 13
1
Advocacy / Moje spostrzezenia na temat linuksa
« dnia: 2006-12-21, 19:54:34 »
Jak  ktoś się zastanawia nad tym czy instalować dystrybucje czy nie to nie polecam - chyba, że zna
 > kogoś kto go poprowadzi za rękę przez pierwsze dni inaczej na pomoc nie liczcie.  
W odpowiedzi na powyższe odpowiem na własnym przykładzie że nie potrzebny jest koniecznie ktoś kto poprowadzi za rękę. Mnie nikt nie prowadził a jakoś sobie radzę,choć wielkim znawcą linuxa nie jestem, a jak mam problemy to nie koniecznie na google ale i na forum zawsze ktoś pomoże jeśli tylko pytanie jest właściwe. Prowadzenie za rączkę uważam za błąd, bo w ten sposób można być tylko użytkownikiem systemu nic o nim nie wiedząc, a w przypadku linuxa to za mało, ba nawet w przypadku windy bez minimalnej znajomości systemu ciągle będą problemy z byle pierdułką.
Sądzę że nieco chęci i uporu wystarczy, a wiedza przychodzi z czasem.
Pozdrawiam wszystkich w elitarnym klubie :), a kandydatom do elit życzę wytrwałości :).

2
Instalacja oprogramowania / Firefox 2
« dnia: 2006-12-04, 17:17:56 »
Wielkie brawa i podziw dla Kaki za cierpliwość :)))

3
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-18, 22:29:48 »
2006-08-18 11:33:41 jk33 napisał:

> Mhm.. nie ma wogóle wypisanego ppp0,
 > jak się łączysz? Jakieś wpisy w logach?
 > Możesz też wrzucić konfigurację pppd.
 > (tylko pamiętaj, żeby ukryć login i hasło :) )
 >
Doszukałem się że może mi braować jeszcze modułów, których nie mam wkompilowanych a które znalazłem w instrukcji. Załaduje je a jak to nie pomoże to się odezwę.
Dziękuję że ciągle mi pomagasz :)

4
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-17, 22:15:19 »
Wracam do wątku bo ciągle problem z neo na nowym sterowniku ueagle. Piszę to na starym sterowniku na starym kernelu.
Niby wszystko dobrze - modem się synchoronizuje ale ifconfig daje wynik:
lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:102 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:102 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:6430 (6.2 Kb)  TX bytes:6430 (6.2 Kb)
a wszędzie podają że powinno być:
ppp0  Link encap:Point-to-Point Protocol
         inet addr:83.23.220.197 P-t-P:213.25.2.41 Mask:255.255.255.255
        UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1
        RX packets:782440 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
        TX packets:729089 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
        collisions:0 txqueuelen:3
        RX bytes:460929486 (439.5 Mb) TX bytes:177272680 (169.0 Mb)

 Co z tym począć?
Czy jeszcze czegoś nie załadowałem w nowym jądrze?

5
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-15, 21:22:40 »
2006-08-15 21:16:07 ozyr napisał:

>  
 >  > Nie bardzo rozumiem: robisz make
 >  > make modules_install
 >  > istalujesz instalujesz nowy kernel jak to robiłeś poprzednio.
 >  > (Jeżeli dodałeś tylko moduły () to wystarczy tylko make modules_install)
 >  > Powinny zostać zbudowane/przebudowane tylko potrzebne pliki
 >  > (wszystko co było zbudowane poprzednio, czyli większość kernela
 >  > nie będzie przebudowywana, bo po co?)
 >  >
 >  > Żeby później odpalić neostradę -> readme do ueagle
 >  > Musisz wrzucić firmware do odpowiedniego katalogu
 >  > i skonfigurować pppd (nie pamiętam dokładnie, bo robiłem
 >  > to jakis czas temu)
 >  > -----
 >  > Co do uruchamiania systemu: Wyłącz w konfigu
 >  > wszystko to czego nie masz w systemie lub nie będziesz potrzebował,
 >  > jeżeli nie jesteś pewien czy coś masz -> też wywal, najwyżej, jak
 >  > nie wystartuje odpalisz stary kernel i dokompilujesz.
 > Dzięki za szybkie podowiedzi.
 > Myślałem że jest może jakiś szybszy sposób na ten moduł bo na moim kompie to trochę trwa :)
 > Biorę się do roboty.
:(  Po make modules_install wywaliło mi taki błąd:
if [ -r System.map -a -x /sbin/depmod ]; then /sbin/depmod -ae -F System.map  2.6.17.7; fi
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol atm_dev_deregister
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol atm_dev_register
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol vcc_release_async
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol atm_charge
make: *** [_modinst_post] Błąd 1
Co to za symbole? Skąd je wziąść?

6
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-15, 21:16:07 »
 > Nie bardzo rozumiem: robisz make
 > make modules_install
 > istalujesz instalujesz nowy kernel jak to robiłeś poprzednio.
 > (Jeżeli dodałeś tylko moduły () to wystarczy tylko make modules_install)
 > Powinny zostać zbudowane/przebudowane tylko potrzebne pliki
 > (wszystko co było zbudowane poprzednio, czyli większość kernela
 > nie będzie przebudowywana, bo po co?)
 >
 > Żeby później odpalić neostradę -> readme do ueagle
 > Musisz wrzucić firmware do odpowiedniego katalogu
 > i skonfigurować pppd (nie pamiętam dokładnie, bo robiłem
 > to jakis czas temu)
 > -----
 > Co do uruchamiania systemu: Wyłącz w konfigu
 > wszystko to czego nie masz w systemie lub nie będziesz potrzebował,
 > jeżeli nie jesteś pewien czy coś masz -> też wywal, najwyżej, jak
 > nie wystartuje odpalisz stary kernel i dokompilujesz.
Dzięki za szybkie podowiedzi.
Myślałem że jest może jakiś szybszy sposób na ten moduł bo na moim kompie to trochę trwa :)
Biorę się do roboty.

7
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-15, 20:19:10 »
2006-08-15 18:56:31 jk33 napisał:

> 2006-08-15 18:41:29 ozyr napisał:
 >
 >  > Jeśli chodzi o ATM to albo na wzrok mi padło albo nie ma czegoś takiego.
 >  > Wszedłem w networking options i za nic nie widzę opcji ATM.
 >
 > (linux 2.6.17.7)->network->networking options:
 >
  • Network packet filtering (replaces ipchains)  --->    

 > DCCP Configuration (EXPERIMENTAL)  --->  
 > SCTP Configuration (EXPERIMENTAL)  --->
 > TIPC Configuration (EXPERIMENTAL)  --->
 > <*> Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL)
 > < > 802.1d Ethernet Bridging
 > < > 802.1Q VLAN Support
 >
 > Może dlatego, że opcja jest experimental, a ty masz wyłączone
 > Code maturity level options  --->Prompt for development and/or incomplete code/drivers
 >
Tak to jest strzał w 10 :)
Teraz mogę włączyć moduł eagle.
Jak wspomniałem kompilację kernela robię po raz pierwszy a w dodatku nie znam angielskiego więc robię to prawie po omacku. W necie na temat najnowszych kerneli praktycznie nie ma żadnych poradników.
Jeśli możesz to podpowiedz jak przyspieszyć uruchamianie systemu (co włączyć a co wyłączyć w konfiguracji) i jak załadować ten moduł do eagle - czy muszę robić całą kompilację od początku? Wydaję mi się że są na to chyba inne sposoby.
Z góry dziękuję.

8
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-15, 18:41:29 »
2006-08-15 17:39:33 jk33 napisał:

> W tytule postu jest literówka, prawda? Ma być 17.7, a nie odwrotnie.
 > --
 > Jeżeli chodzi o ueagle-atm to w tej wersji kernela moduł jest w jądrze,
 > potrzebujesz tylko firmwaru.
 > Moduł powinien być do wyboru w wymienionej przez Ciebie sekcji
 > USB DSL modem. Jeżeli nie ma tam tego modemu, prawdopodobnie
 > musisz jeszcze w networking options zaznaczyć ATM (asynchronous
 > transfer mode) + do neostrady potrzebujesz jeszcze obsługi protokołu ppp
 > (to chyba jest w drivers->network devices).
 >
 > Jeżeli chodzi o konfigurację, to gdzies na stronie, albo w tym ueagle-atm-1.3.tar.gz
 > powinno być readme.
 > (Możliwe, że będziesz musiał zaktualizować pppd, jeżeli
 > nie obsługuje pppoatm (zobacz, czy gdzieś w /usr/lib/pppd
 > jest plik pppoatm.so))
 >
 > pozdrawiam, Janek
Tak to oczywiście literówka.
Jeśli chodzi o ATM to albo na wzrok mi padło albo nie ma czegoś takiego.
Wszedłem w networking options i za nic nie widzę opcji ATM. Mama tam prawie wszystko pozaznaczane.
Jeśli chodzi o ppp to są pozaznaczane i tu nie powinno być problemu.
Tylko jak włączyć opcję USB DSL modem?

9
Konfiguracja / nowy kernel 2.6.7.17
« dnia: 2006-08-15, 16:57:59 »
Witam.
Postanowiłem skompilować sobie nowego kernela ( kiedyś w końcu trzeba i tego poprubować ) ale jako początkujący popełniłem zapewne wiele błędów.
Udało się jednak i po kilku prubach system ruszył :). Sukcesem jest to że mogę zamontować aparat cyfrowy, a na starym jądrze w mandraku 10.1 za nic nie mogłem tego zrobić.
Jednak system uruchamia się dosyć długo ( wyraźnie dłużej niż na starym jądrze )
Po komunikacie :
starting udev   jest wyraźna przerwa w ładowaniu i jeszcze dłużej trzeba czekać jak już mandrake powita użytkownika i pojawia się komunikat:
rozpoczęcie uruchamiania bez potwierdzenia.
Jest też problem z neostradą ( to chyba niekończący się problem ).
Doszukałem się że do kernela 2.6.17.7  potrzebuję sterownika ueagle.
Pobrałem ueagle-atm-1.3.tar.gz i przy instalowaniu wyrzucł mi taki komunikat:
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol atm_dev_deregister
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol atm_dev_register
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol vcc_release_async
WARNING: /lib/modules/2.6.17.7/extra/usbatm.ko needs unknown symbol atm_charge
make[1]: *** [_emodinst_post] Błąd 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.17.7'
make: *** [install] Błąd 2
Domyślam się że te błędy wynikają ze złej kompilacji kernela.
Jest tam opcja
  USB DSL modem suport
tylko, że nie mogę jej uaktywnić bo coś wcześniej nie jest włączone a ja nie wiem co i w której sekcji.
Nie wklejam całego pliku konfiguracyjnego bo to chyba nie jest potrzebne ( a jeśli jetst to wkleję w następnym poście )
Podpowiedzcie jak przyspieszyć uruchamianie i uruchomić neostradę.

10
Sieć / Neostrada, wszystko ok, ale sie nie laczy...
« dnia: 2006-08-10, 20:49:00 »
 > Obie lampki sie swieca, tak. To chyba oznacza, ze wszystko ok? Jezeli sa Ci jeszcze jakies
 > informacje potrzebne to powiedz. Mi nie przychodzi do glowy co moge jeszcze napisac.
 >
 > Podales mi link do pomocy z Sagemem, ja mam Thomsona.
 >
 >
Co do lampek to nie wystarczy że obie się świecą. Musi nastąpić synchronizacja modemu a to wygląda tak że najpierw świecą się obie a  po chwili jedna lampka zaczyna migać i za moment świecą się obie i modem jest gotowy do pracy. Jeśli cały czas świecą się obie to modem nie jest zsynchronizowany.  
To tak informacyjnie bo nie zauważyłemb w poście czy lampka świeci się cały czas czy po wcześniejszym miganiu. Opisuję na podstawie sagema ale tomson ma napewno tak samo.

11
Inne / system się zawiesza
« dnia: 2006-08-06, 11:45:36 »
2006-08-06 10:29:23 Avallach napisał:

> Wykonaj test RAM'u, bo często jest to wina pamięci....
 >
 >
Hmm test ramu??? A jak to zrobić? I dlaczego na mandraku 10.1 nic nigdy się nie zawiesiło?

12
Inne / system się zawiesza
« dnia: 2006-08-05, 21:35:09 »
Witam.
Mam pytanko dotyczące systemu, a właściwie systemów.
Np. na auroxie 11 i na suse 9.3. Po ich zainstalowaniu komp się zawiesza podczas uruchomienia wielu zadań równocześnie np. zasysaniu kilku plików jednocześnie czy nawet kopiowaniu z płyty na twardziela.Tylko twardy reset działa.
Nic takiego się nie działo na auroxie 10 czy mandraku 10.1. Mam 512 pamięci, pentium III 550, grafikę nvidia geforce 2 mx, płyta główna pc 100 bxcel.
Początkowo myślałem że to problem grafiki. Zainstalowałem orginalne sterowniki - problem pozostał, dołożyłme wiatraczek na radiator od grafiki bo myślałem że się przegrzewa - problem pozostał.
Może ktoś ma pomysł w czym rzecz?

13
Sieć / problem z kompilacją sterownika do Sagem F@st800
« dnia: 2006-08-15, 16:28:22 »
2006-08-15 13:47:50 aswerus napisał:

> Ok typie, sprawdź na spodzie modemu co ci tam pisze, na górze tej magicznej naklejki, jak pisze
 > Sagem F@ST 800 E3T to możesz mieć problem, ja nie mogłem pod mandrakiem 10.1 używać tego modemu
 > ze sterownikami eagle usb, nawet najnowszymi, sam linux go też nie wykrywał i była kompletna
 > klapa. Wtedy znalazłem swój stary modem od neo Sagem F@ST 800 E2T (starszy model, nawet obudowa
 > się lekko różni), podpinam do mandraka i installuje tylko pakiet eagleusb albo eagle, albo jak
 > masz neta to możesz wtedy ściągnąć stery eagle usb najnowsze (2.3.2), ja rok temu jechałem na
 > 1.9.8 i było dobrze. Jednak ten nowszy modem E3T mam podłączony do xp'ka, tylko tam działa.
Nie jest to prawdą. Ja mam sagema e3t i działa mi na mandraku 10.1 właśnie na sterach 2.3.2 , na wcześniejszych sterach chyba nie pojedzie ale na tych napewno!

14
2006-07-20 18:02:23 ozyr napisał:

> Witam.
 > Na auroxie 11 zainstalowałem neostradę na sagemie. Modem się synchronizuje i nawiązuje
 > połączenie ale przeglądarka niestety nie łączy się z netem. W /etc/resolv.conf są wpisy dns:
 > nameserver 194.204.159.1
 > nameserver 194.204.152.34
 > Nie wiem co jeszcze i gdzie wpisać aby przeglądarka mogła się łączyć z netem. Wcześniej np. na
 > madraku albo pod zwykłym modemem wystarczył wpis w resolv.conf i wszystko śmigało a tu jakoś
 > nie chce.
Uff udało się!
Ale tyle mieszałem że sam do końca nie wiem w czym był problem ale chyba chodizło właśnie o te wpisy w /etc/resolc.conf

15
Witam.
Na auroxie 11 zainstalowałem neostradę na sagemie. Modem się synchronizuje i nawiązuje połączenie ale przeglądarka niestety nie łączy się z netem. W /etc/resolv.conf są wpisy dns:
nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34
Nie wiem co jeszcze i gdzie wpisać aby przeglądarka mogła się łączyć z netem. Wcześniej np. na madraku albo pod zwykłym modemem wystarczył wpis w resolv.conf i wszystko śmigało a tu jakoś nie chce.

Strony: [1] 2 3 ... 13