Nowe posty

xx AMD Ryzen 5 3500U (11)
Dzisiaj o 18:29:46
xx Konfiguracja directadmina (0)
Wczoraj o 03:18:36
xx Problem z instalacją sterowników TL-WN821N (4)
2019-10-11, 23:15:00
xx Instalacja Debian10 problem z instalacją GRUBa na RAID5 (1)
2019-10-11, 22:20:40
xx Sprzet z Linuxem (1)
2019-10-11, 10:06:24
xx nadpisanie partycji domowej (6)
2019-10-03, 03:27:28
xx Screen flickering Deepin (4)
2019-10-02, 20:32:56
xx Pisanie bezpiecznych skryptow. (0)
2019-10-01, 19:42:01
xx Ciągle pojawiają się nowe wpisy w auth.log (1)
2019-09-27, 21:09:45
xx Pblem z montowaniem dysku sieciowego (3)
2019-09-22, 22:05:08

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Robert

Strony: [1] 2 3 ... 166
1
Problem polega na tym, ze instalator kopiuje na dysk błedny/uszkodzony plik libxul.so do katalogu
/usr/lib/firefox/

Wskutek tego firefox sie nie uruchamia, a próba odpalenia w konsoli wypluwa taki komunikat:

Cytuj
XPCOMGlueLoad error for file /usr/lib/firefox/libxul.so:
/usr/lib/firefox/libxul.so: undefined symbol: FT_Palette_Select
Couldn't load XPCOM.

najprostsze rozwiązanie tego problemu, to pobranie najnowszego firefoksa od producenta, i nadpisanie błednego pliku przez ten z paczki.

Można to zrobić np tak:
su
rm /usr/lib/firefox/libxul.so
cp /ścieżkadokataloguzropakowanymfirefoxem/libxul.so /usr/lib/firefox/




2
Komunikatory / Jabber - spam z serwerów ru
« dnia: 2019-03-01, 10:10:46 »
Problem zasadniczo wygląda tak:
od czasu di czasu, czasem kilka razy dziennie wywala mi Internet, nie wiem z jakiego powodu.
Co ciekawe wykonanie polecenia dhclient pod root momentalnie go przywraca.
Ale wraz z przywróceniem internetu mój klient jabbera PSI wyświetla kilkaset powiadomień o wiadomości - zwykły spam - najczęściej z rosyjskich serwerów.
Co ciekawe, w czasie, gdy internet pracuje, nowe powiadomienia nie przychodzą. Pojawiają się tylko po wznowieniu połączenia internetowego.

Spotkał się z was ktoś z czymś takim? macie jakieś rozwiązanie (oprócz najbardziej radykalnego - wyłączenia PSI)

3
Administracja / Jak przywrócić system ze snapshota
« dnia: 2018-08-23, 13:08:31 »
Witam!

Coś mi nie za bardzo poszło przy aktualizacji opensuska i mi system nie bangla.

Udało mi się odpalić system ze snapshota - działająca wersja to openSUSE 13.2 "Harlequin" 3.16.7-35-desktop

Ale na snapschocie system jest read only, co oznacza, że nic nie mogę na nim zainstalować.

A potrzebuję doinstalować drukarke itp.

Pytanie najważniejsze, jak to zrobić, żeby obecnie działający snapshot uruchomił się w normalnym trybie. Szukałem jakiegoś manuala w necie, ale bezskutecznie.

4
Inne / Odp: Studiowania w Polsce.
« dnia: 2017-12-28, 21:50:23 »
…nie mniej pytanie może być aktualne dla następnych abiturientów. Więc na te "spóźnione" rekomendacje tak bardzo bym nie narzekał :-)

5
Instalacja / Odp: Jak zainstalować wine?
« dnia: 2017-04-09, 11:06:35 »
Twoja wypowiedź zaśmieca to forum. Jak chcesz pofilozofować o sensowności wine załóż nowy wątek w odpowiednim dziale i tam przekonuj do swoich racji.

tymczasem, skoro autor wątku stwierdził, że problem jest rozwiązany, dyskusję uważam za zamkniętą.

6
Inne urządzenia / Problem z drugą klawiaturą [rozwiązane]
« dnia: 2015-09-07, 16:53:26 »
Sprawa wygląda tak
Moja mam dostała laptopa lenovo. Postawiłem na nim opensuse 13.2
Wszystko śmiga jak należy. Ale moja mam nie lubi pisac na klawiaturze od laptopa, bo co jakiś czas kursor przeskakuje w przypadkowe miejsce (prawopodobnie przypadkowe dotknięcie touchpadu).

Postanowiłem podpiąć stara klawiaturę od peceta, ale ona jest na złącze PS2, podłaczyłem te klawiature więc przez przelotke ps2/USB

I zaczęły sie schody.
1.  klawiatura działa normalnie tylko na poziomie gruba
2. Po uruchomieniu systemu klawiatura nie działa. wyjęcie i włożenie wtyczki usb od przelotki jakoś omija ten problem, ale takie rozwiązanie to nie rozwiązanie - jest bardzo uciążliwe
3. Jak już uruchomi się druga klawiatura, nie działają w niej polskie znaki czyli prawy alt działa tak samo, jak lewy.

Oczywiście problemy dotyczą tylko klawiatury dołączonej, klawiatura w lapku działa cały czas bez zastrzeżeń.
Czyli mam dwie klawiatury i nie działają dokładnie tak samo.
oczywiście ta druga klawiatura w pececie z zainstalowanym Linuksem działała bez problemu.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? (pomijając kupno zwykłej klawiatury na usb)


EDIT

Znalazłem winowajcę! :-)

Okazało się, że pracę klawiatury zakłócał rozgałęźnik do usb, przez który wpięta był klawiatura.

Wpięcie przelotki bezpośrednio do USB w lapku rozwiązało problem. Wcześniej nie podejrzewałem tego rozgałęźnika, bo inne sprzęty, takie jak skaner, drukarka wpięte przez ten rozgałęźnik działały prawidłowo.

8
Sieć / Znajdywanie MTU
« dnia: 2014-12-18, 20:19:55 »
Jeśli nie da się znaleźć gotowego deba, to alien służy pomocą

P.S.
Co do tej kompilacji -czy masz zainstalowany pakiet linux-headers zgodny z numerem jądra systemu?

9
Sieć / Znajdywanie MTU
« dnia: 2014-12-18, 19:44:03 »
Brakuje pliku config.h czyli pliku nagłówkowego

BTW

Tak się zastanawiam, po co bawisz się w kompilację, skoro  sterownik 8139too można zainstalować z pakietu rpm lub deb

10
Sieć / Znajdywanie MTU
« dnia: 2014-12-17, 22:30:52 »
to  (jesli rzeczywiście nie ma configure) przed make install spróbuj na zwykłym uzytkowniku
make

11
Sieć / Znajdywanie MTU
« dnia: 2014-12-17, 16:40:41 »
# make install

12
Inne / Problem z instalacją pipelight
« dnia: 2014-12-17, 10:58:23 »
1. Upewnij sie, że okno konsoli/terminala jest aktywne
2. Walnij tabem, aż się ok podświetli i dopiero wtedy Enter

13
Sieć / sieć w Linux i Win 7
« dnia: 2014-12-10, 23:09:11 »
ifconfig musi wpisane z prawem roota

P.S.
kiedyś dało się na slaxie zalogować na roota z hasłem toor

14
Sieć / sieć w Linux i Win 7
« dnia: 2014-12-10, 10:55:37 »
Używasz ifup czy networkmanager?

Daj jeszcze wynik polecenia

sudo ifconfig

15
Sieć / wifi nie ma nowy system pomocy!!!
« dnia: 2014-12-04, 22:03:31 »
1. Nie pisz posta pod postem, tylko użyj opcji Edytuj. Dzisiaj dostajesz ostrzeżenie
2. Nie udało się odnaleźć pakietu firware-b43-install, bo nie masz internetu
3. Skoro masz jakieś tam *buntu i i znasz nazwę sterownika wpisz w google kwestię:
nazwa_sterownika deb
powinno znaleźć pakiet. pobierz go i zainstaluj poleceniem
sudo dpkg -i nazwa_pobranego_pliku.deb

Strony: [1] 2 3 ... 166