Nowe posty

xx Touchpad po pewnym losowym czasie przestaje reagować (7)
Wczoraj o 13:28:28
xx badblocks nie sprawdza dalej. (3)
2019-04-23, 20:44:36
xx Automat/scrypt do uruchamiania bootowalnego USB (0)
2019-04-22, 22:15:41
xx Zdalne polaczenie z posrednikiem pod Ubuntu bez GUI (2)
2019-04-22, 20:59:31
xx Uprawnienia (1)
2019-04-22, 14:10:38
xx bład krytyczny na dysku, dysk jest w LVM (2)
2019-04-19, 06:38:20
xx Przekierowanie na bezpieczną stronę z SSL (1)
2019-04-16, 19:52:43
xx bootloader (4)
2019-04-13, 18:31:03
xx Ubuntu i Bluetooth (1)
2019-04-12, 10:12:18
clip Opera - odtwarzanie niektórych filmów nie działa (1)
2019-04-12, 00:41:50

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - vacariu

Strony: [1]
1
Witam

Chciałbym na kilku nowych komputerach w firmie zainstalować jedną z dystrybucji tj. openSUSE lub Mint. Czy mogę wykorzystywać te dystrybucję do użytku komercyjnego - usługi projektowe? Gdzie dokładnie w licencji jest napisane, że programy te są do tego celu wolne-darmowe?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

2
*Ubuntu / Mysz PS2 - zasilanie
« dnia: 2016-12-27, 22:48:56 »
Witam

Mój problem dotyczy myszki na port PS2 tzn. jak komputer stoi bezczynnie mysz nie chodzi tj, jakby system wyłączał jej zasilanie (tyb uśpienia) jak kliknę przycisk lewy lub prawy myszka znowu działa. Sytuacja jest irytująca ponieważ, muszę za każdym razem klikać w myszkę w momencie gdy przez jakiś czas jej nie używałem.

Czy ktoś wie jak to wyłączyć, aby myszka była cały czas w trybie pełnej gotowości?

3
Konfiguracja / sterownik nvidia - brak trybu graficznego
« dnia: 2016-05-26, 19:41:58 »
Witam

system openSUSE 42.1 - zainstalowałem sterownik nvidia. Jako root wykonałem polecenie "nvidia-xconfig" i zresetwałem system.
Od tego czasu system odpala się bez tryb graficznego - jak mam go włączyć?

Proszę o pomoc

4
Instalacja / MSI GE72 Windows 10 + Linux (jak zainstalować)
« dnia: 2016-05-15, 12:35:36 »
Witam

Panowie, posiadam kompa MSI GE72 6QF - komputer posiada jeden dysk 1TB + dysk SSD. Na dysku 1TB jest zainstalowany system OS-DOS. Do podstawowego użytkowania zainstalowałem Windows 10 na dysku SSD - wszystko chodzi pięknie. Przed instalacją wydzieliłem partycję (obecnie niesformatowana) na której będzie Linux.
Problem polega na tym, że żaden Linux tj. Ubuntu, Mint czy OpenSUSE nie chce mi się zainstalować - ładowanie instalatora zatrzymuje się - widzę tylko ekrany startowe poszczególnych edycji.
W Bios/Uefi mam (miałem od początku) ustawienia LEGACY - czy zmieniam to na UEFI czy UEFI + CSM, nie ma to żadnego znaczenia. O co chodzi? Jak zainstalować Linuxa.
Miałem kiedyś Ubuntu i z tego co pamiętam żadnych problemów nie było z instalacją, wkładałem płytkę i się instalowało. Co robię nie tak?

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję

Strony: [1]