Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki -

Strony: [1]
1
Instalacja oprogramowania / Wine przestało się uruchamiać
« dnia: 2015-07-29, 23:40:16 »
Witam,
problem mój wygląda następująco: używałem wine do uruchamiania jednego windowsowskiego programu, który nie ma odpowiednika na Linuksa. Wszystko działało idealnie do niedzieli. Program się uruchomił a międzyczasie  pobrały się uaktualnienia systemu, które wymagały ponownego restartu. Komputera nie restartowałem tylko zrobiłem co miałem zrobić i go wyłączyłem. W poniedziałek przy próbie uruchomienia programu wyskoczyło info: "Aplikacja uległa awarii teraz lub w przeszłości coś tam coś tam". Nie przejąłem się tym zbytnio bo czasem wywala mi takie błędy przy Kadu a po ponownym uruchomieniu programu wszystko działa. Jednak tutaj za drugim razem było to samo a przy trzecim nie pojawiło się nic.

Przy próbie włączenia programu pojawia się pole w tacce systemowej i wygląda tak jakby program się ładował, po chwili znika i nie dzieje się nic. Żadnych alertów, błędów. Nic. Pomyślałem najpierw, że to coś nie tak z programem. Chciałem usunąć program i zainstalować jeszcze raz, ale nie można tego zrobić ani metodą klikaną ani z konsoli, nie można też włączyć konfiguratora wine. Generalnie nie można zrobić nic czy klikając czy wpisując polecenia z konsoli, coś tam niby się uruchamia ale po chwili znika i nic się nie dzieje.

Na jakimś forum znalazłem podobny problem którego przyczyną miał być dodatkowy ekran, który Linuks u gościa wykrywał, a ten żadnego dodatkowego nie posiadał. Ale nie mam pojęcia jak to miałoby się mieć do mojej sprawy. Czy przyczyną problemu mógł być brak restartu systemu po aktualizacji? Czy ponowna instalacja wine to dobry pomysł? Chciałbym tego uniknąć ze względu na to iż trochę czasu trzeba poświęcić na ponowną konfigurację mojego programu.

2
Witam, mam pewien problem z dostępem do zaszyfrowanego katalogu home. A stało to się tak. Miałem zainstalowanego na próbę Kubuntu. Dysk mam podzielony na 4 partycje: 50 GB na system, 80 GB na home, 4 GB na swap i pozostałe miejsce to pozostałości po Windows w ntfs na którym znajdują się obecnie jakieś filmy, muzyka etc.

Podczas instalacji systemu zaznaczyłem opcje szyfrowania katalogu użytkownika. Po kilku tygodniach testowania i bawienia się stwierdziłem, że zostanę na Kubuntu ale chciałem najpierw od nowa postawić nowy czysty system. Podczas reinstalacji systemu punkty montowania ustawiłem tak samo jak poprzednio z tym że chciałem zostawić nieruszony katalog home i pliki na nim się znajdujące więc odznaczyłem formatowanie na tym dysku.

System się zainstalował i tu powstał problem bo nie mogłem się zalogować na swoje konto. Po wpisaniu hasła ekran robił się czarny i po chwili znowu pojawiał się ekran logowania. Na konto gościa mogłem zalogować się bez problemu. Nie wiedziałem co może być tego przyczyną ale podejrzewałem, że może ma to coś wspólnego właśnie z zaszyfrowanym katalogiem home.

Wpadłem na pomysł, żeby zainstalować system jeszcze raz tylko tym razem cały (bez podziału na / i home) na pierwszej partycji 50 GB nie ruszając starej partycji 80 GB home. System się zainstalował, mogłem się zalogować na swoim koncie, ale nie mam dostępu do mojego starego katalogu użytkownika. Pliki na nim są bo jest zajęte miejsce. Jedyne pliki jakie widać na dysku to:

Access-Your-Private-Data.Destkop jest to dowiązanie do pliku /usr/share/ecryptfs-utils/ecryptfs-mount-private.desktop

README.txt jest to dowiązanie do pliku /usr/share/ecryptfs-utils/ecryptfs-mount-private.txt

ukryte pliki:
katalog .KDE
.ecryptfs dowiązanie do pliku /home/.ecryptfs/adam/.ecryptfs
.Private dowiązanie do pliku /home/.ecryptfs/adam/.Private

Po otwarciu pliku README.txt pokazuje się:
THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.

From the graphical desktop, click on:
 "Access Your Private Data"

or

From the command line, run:
 ecryptfs-mount-private

Po kliknięciu pliku
Access-Your-Private-Data.Destkop otwiera się na chwilę okno konsoli i zaraz znika i nie dzieje się nic.

Po wpisaniu w konsoli polecenia ecryptfs-mount-private wyskoczyło:

Program ecryptfs-mount-private nie jest obecnie zainstalowany. Możesz go zainstalować wpisując:
sudo apt-get install ecryptfs-utils  

Zainstalowałem ten pakiet i znowu dałem polecenie ecryptfs-mount-private
co dało:
ERROR: Encrypted private directory is not setup properly

Nie wiem co dalej z tym robić i jak odzyskać dostęp do danych.
Przed powtórną instalacją dwa najważniejsze dla mnie pliki, których strata mocno by mnie zabolała skopiowałem i na dysku zostały jakieś filmy, muzyka i zdjęcia, w sumie nic wartościowego (no może oprócz kilku zdjęć) i mógłbym zrobić format tego dysku ale chciałbym rozwiązać ten problem, żeby mieć wiedzę na przyszłość.

3
łódzkie / Łowicz Ubuntu 12.04 PL LTS Przyjazny Puchacz X86
« dnia: 2014-05-03, 20:50:44 »
Witam
zainteresowanym z Łowicza lub okolic udostępnię obraz iso lub wypalę płytkę z Ubuntu 12.04 LTS Przyjazny Puchacz 32 bity. Jestem nowym użytkownikiem i to mój pierwszy linuks, zbyt dużej wiedzy jeszcze nie posiadam ale mogę pomóc na ile będę mógł przy instalce:-)

posiadam także obraz iso Ubuntu 14.04 jeszcze nie instalowany

kontakt
gg 10503087

Strony: [1]