Nowe posty

xx KDE Connect SMS (1)
Dzisiaj o 15:31:31
xx Barwa nocy (4)
Dzisiaj o 13:06:38
xx Gdańsk (2)
2020-09-21, 12:59:57
xx W Grubie nie pokazuje ubuntu (1)
2020-09-21, 09:31:29
question Połączenie się z OEL 8 >> MS SQL (0)
2020-09-16, 12:05:25
xx PORADNIK ! [Poszukiwanie bledow] (2)
2020-09-15, 08:24:56
xx Po instalacji minta i tak startuje windows ... (8)
2020-09-13, 00:48:13
xx DHCP i Virtualbox (2)
2020-09-08, 20:56:37
xx Brak macierzy RAID w Ubuntu (3)
2020-09-08, 19:10:24
xx Edycja plików w lokalizacji /sys/class/net/eth0/statistics (1)
2020-09-04, 08:43:34

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki -

Strony: [1]
1
Próbowałem już kilku krotnie coś z tym zrobić ale niestety dalej nie mam internetu pod Ubuntu 9.10. W laptopie mam
Atheros AR 8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Mało miałem do czynienia z Linuksem.
Po wpisaniu ifconfig wyświetla mi tylko jedno urządzenie podpisane lo.

2
Ostatnio walczę z modemem, mam 2 modemy z netem w orange. Zewnętrzny od starego kompa mogę spokojnie ustawić w linuksie, ale z tym wbudowanym w laptopie mam problem. Nie wiem co mam wpisać w pliku, w przypadku zewnętrznego nie mam problemu odłączam, podłączam i oglądam logi, później wpisuje w pliku ttyUSB3 i działa. Jak określić adres urządzenia podpiętego pod PCI w laptopie ?

3
Witam, jestem nowy na forum.
Błagam was o pomoc , użeram się z tym wbudowanym modemem już od dłuższego czasu szukałem informacji po forach o linuksie, na stronie Dell'a, na stronie Optiona i w wielu innych miejscach, pisałem nawet do Orange i dalej nic  
Mam Fedore 10, mam zamiar ją zamienić na openSUSE  i laptopa DELL XPS 1330.
Modem mam zainstalowany, wykrywa mi go  

usb 4-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 4-2: configuration #1 chosen from 1 choice
usb 4-2: New USB device found, idVendor=0af0, idProduct=6911
usb 4-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=4
usb 4-2: Product: Globetrotter HSDPA Modem  
usb 4-2: Manufacturer: Option N.V.
usb 4-2: SerialNumber: Serial Number

Znalazłem log, hasło, numer i APN potrzebny do nawiązania połączenia w orange ale dalej nie mogę sobie z tym poradzić, mam takie błędy :

Mar 1 20:26:14 localhost NetworkManager: Activation (ttyUSB0) starting connection 'Orange'
Mar 1 20:26:14 localhost NetworkManager: (ttyUSB0): device state change: 3 -> 4
Mar 1 20:26:14 localhost NetworkManager: Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
Mar 1 20:26:14 localhost NetworkManager: Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
Mar 1 20:26:14 localhost NetworkManager: Activation (ttyUSB0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: init_done(): Modem initialization timed out
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: (ttyUSB0): device state change: 4 -> 9
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: Marking connection 'Orange' invalid.
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: Activation (ttyUSB0) failed.
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: (ttyUSB0): device state change: 9 -> 3
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: (ttyUSB0): deactivating device (reason: 0).
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: nm_system_device_flush_ip4_routes_with_iface: assertion `iface_idx >= 0' failed
Mar 1 20:26:24 localhost NetworkManager: nm_system_device_flush_ip4_addresses_with_iface: assertion `iface_idx >= 0' failed

Co mam zrobić żeby to w końcu zaczęło działać?
I jak mam sprawdzić gdzie to jest podłączone ? Modem jest wbudowany, mogę go wyłączyć i włączyć ale wtedy wyłącza się też Wi-Fi i bluetooth, dostaje taki długi log ,że nie wiem sam czego szukać...

EDIT

Udało  mi się zainstalować stary modem zwenętrzny ED 77, więc skrypty do połączenia mam dobre. Niech mi ktoś tylko powie jak sprawdzić na jakim porcie działa mój wbudowany modem

Strony: [1]