Nowe posty

xx Apache2 i twarde https (3)
2020-05-25, 15:53:43
xx Czy istnieje emulator terminala który zapamieta komendy na jakiejś liście? (9)
2020-05-23, 17:04:57
xx RTLinux wybór dystrybucji (0)
2020-05-23, 15:42:54
xx Problem z instalacją Ubuntu na bootowalnym pendrajwie (9)
2020-05-22, 15:08:12
xx Ubuntudde 20.04 LTS nie działa Lightdm (8)
2020-05-22, 09:16:42
xx [Gra za darmo] GTA5 (1)
2020-05-20, 21:49:26
xx Marketing (1)
2020-05-13, 08:00:41
xx Polecenia Debian (1)
2020-05-10, 19:58:54
xx Uruchamianie pliku z każdego katlogu (2)
2020-05-10, 19:23:33
xx grafika w jadrze (1)
2020-05-10, 08:18:46

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki -

Strony: [1]
1
Mam problem z napisaniem skryptu, który będzie wyszukiwał tekst w plikach. Skrypt powinien przeszukiwać rekurencyjnie folder w poszukiwaniu plików o zadanym rozszerzeniu a w znalezionych plikach wyszukiwać zadany ciąg znaków. Wyjście powinno być w formacie:

nazwa_pliku1: linia zawierająca string
nazwa_pliku_2: linia2...

Polecenie "grep -r wyrażenie" wydaje się być sensownym rozwiązaniem, ale nie wiem jak podać do niego listę plików (np. z find'a) aby nie przeszukiwał wszystkich możliwych plików tylko wybrane.

Proszę bardziej doświadczonych o pomoc.

2
Administracja / Dziwny problem z udev
« dnia: 2009-02-05, 16:22:27 »
Witam. Mam Debiana Etch (jądro 2.6.18-6-686 z paczki, zaktualizowane). Od jakiegoś czasu (prawdopodobnie od jakiegoś upgrade'u) mam dziwny problem z systemem. Mianowicie raz na jakies 2-3 uruchomienia systemu udev odmawia posłuszeństwa. Daję komunikaty startowe:
Begin: Running /scripts/init-bottom...
kill: Could not kill pid '1049': No such process
Done
udevd[386]: udev_rules_init: could not read '/etc/udev/rules.d/z60_xserver-xorg-input-wacom.rules': No such file or directory
udevd[386]: udev_rules_init: could not read '/etc/udev/rules.d/z99_hal.rules': No such file or directory
[b]//tych błędów czasem jest więcej, spisałem te co były podczas ostatniego uruchomienia[/b]
INIT: version 2.86 booting
Setting hostname to 'linux' ... done
* .udev/ already exists on the static /dev!
Starting the hotplug events dispatcher: udevdudevd[1270]: init_udevd_socket: bind failed: Address already in use
error initializing udevd socket
failed!
* Files under mount point '/dev/pts' will be hidden.

[b]Uruchamianie swapa, zegara etc - bez przeszkód[/b]

Will now check all file systems.
Failed to open the device '/dev/hdb1': No such file or directory
[b]//dodam, ze hdb1 znajduje się fizycznie na drugim dysku w stosunku do systemu (system jest na hda)[/b]
(... komunikaty od fsck...)
fsck died with exit status 8
* File system check failed
(...)
Give root password for maintenance
(or type Control-D to continue):
Jeżeli będę kontynuował rozruch, system zawiesi się na logo nVidia.
Jeżeli widzę te komunikaty na początku, od razu wciskam reset, zawsze po zresetowaniu system odpala.
Nie jestem w stanie określić, czy jakaś konkretna czynność powoduje ten błąd - po prostu czasem sie włączy normalnie, czasem wywala takie komunikaty.
Próbowałem oczywiście przeinstalować kernel, udev'a, hal, initramfs-tools... i dalej nic. Proszę o porady....

3
Inne urządzenia / Kernel 2.6.23 i kamera PWC
« dnia: 2007-11-25, 13:02:27 »
Witam. Próbowałem na Debianie Etch zainstalować kernel 2.6.23 w celu potestowania  CFS. Próbowałem kompilacji z różnymi konfigami: debianowym i wlasnym oraz z wersjami 2.6.23-rt4, 2.6.23.1 oraz 2.6.23.8. System normalnie startuje, daje się zainstalować kartę graficzną, kartę wlan etc. Problem sie pojawia przy próbie użycia kamerki internetowej.

Jest to kamera USB PixelView, lsusb widzi ją jako
Bus 002 Device 002: ID 0471:0304 Philips Askey VC010 WebCam [pwc]

Kamera na oryginalnym kernelu Debiana (2.6.18.5) obsługiwana jest poprzez moduł pwc, a wbudowany mikrofon przez moduł snd_usb_audio. Wszystko funkcjonuje poprawnie.

Po skompilowaniu nowego kernela nie mogę użyć kamerki w najnowszym Skype. Po wciśnięciu przycisku "test" obraz się nie pojawia. Co ciekawe, przy próbie przechwycenia obrazu programem "streamer" wszystko działa. Nie działa również mikrofon - w żadnym programie (Skype, Wengo, Audacity).
Moduły pwc i snd_usb_audio wyglądają na załadowane poprawnie, w dmesg nie ma nic ciekawego.

Macie jakieś pomysły?

4
Inne urządzenia / IrDA w laptopie Asus
« dnia: 2006-11-08, 17:36:07 »
Próbuję podłączyć telefon (Siemens C75) poprzez IrDA do laptopa (Asus A6B00L, Kubuntu 6.06, orygianlny kernel) w celu wymiany plików. Laptop ma jakąś bliżej niezidentyfikowaną irdę (lspci/lshw nic nie pokazuja), jak się dowiedziałem z google w podobnych laptopach tej firmy jest instalowany chip obsługiwany przez moduł o nazwie bodajże nsc_ircc. Zainstalowałem irda-utils. No to robię:

modprobe irda
modprobe ircomm
modprobe ircomm_tty
modprobe nsc_ircc
setserial /dev/ttyS1
irattach /dev/ttyS1

Dmesg nie zwraca błędów. Teraz włączam irdadump -d i włączam w telefonie funkcję przesyłania pliku przez podczerwień. Irdadump odbiera kilka (od 4 do 6) pakietów i się zawiesza a telefon wyświetla "Błąd". Komunikacja działa w obie strony, ponieważ telefon przyjmuje jakieś dane (gdy nie odbiera żadnych danych to nie wyświetla komunikatu 'Błąd" tylko 'Brak urządzenia'). Wydawałoby się, że IrDA działa, ale nie do końca. Otóż po odebraniu tych pakietów podczerwień "zawiesza się" tzn. dopóki nie zrestartuję kompa w ogóle już nie jest w stanie niczego odebrać. Po użyciu irdy przy zamykaniu systemu Linux zawiesza się na zamykaniu połączenia podczerwieni.
Próbowałem po prostu załadować moduły i bez testowania, od razu przesłać dane do telefonu (przez ircp oraz program scmxx do siemensów) - bez skutku. Ircp pokazuje błąd połączenia, scmxx I/O error.
Dodam tylko, że na słusznym systemie działa normalnie, zarówno poprzez dedykowany soft (Mobile Phone Manager) jak i przez windowsowy "Wyślij pliki do innego komputera" (irftp) - wnioskuję zatem że przynajmniej ircp powinno zadziałać.

Co robię nie tak?

5
Instalacja / Blad przy instalacji programu
« dnia: 2006-06-18, 21:41:47 »
Mam problem z XMMS i kilkoma aplikacjami na GTK. Zainstalowałem XMMS 1.2.10 z paczki na Slackware 10.2 (kernel 2.4.32). Program się uruchamia, odtwarza pliki po przeciągnięciu ich na okno, konsola nie zwraca żadnych komunikatów. Gdy jednak dam ręcznie \\"otwórz plik\\" zaczynają się schody. Zawartość mojego katalogu domowego oraz foldery w /home widzi poprawnie. Gdy jednak ustawię katalog na / w dolnej części okna pojawia się napis:  \\"Nie można odczytać katalogu. Wartość za duża dla zdefiniowanego typu danych\\".  Próbowałem zainstalować starsze XMMS oraz samodzielnie kompilować ze źródeł - to samo. Dzisiaj zainstalowałem kilka innych aplikacji na gtk używających identycznego jak xmms okna wyboru pliku - ten sam problem. Próbowałem różnych kombinacji wersji GTK i towarzyszących bibliotek ale nic nie wymyśliłem. Obecnie mam takie wersje: atk 1.9.1 glib 1.2.10 glib2 2.6.6 GTK+ 1.2.10 GTK+2 2.6.10 gdk-pixbuf 0.22.0 pango 1.8.2. Pogrzebałem trochę po google, ale żadnych konkretów.

Jakieś pomysły?

6
Instalacja / NFS - o co w tym chodzi
« dnia: 2006-05-15, 20:35:59 »
Dzisiaj robiłem defragmentację partycji Linuxa (ext3). Żeby nie działać na zamontowanym systemie, uruchomiłem e2defrag z płyty liveCD. Zdefragmentowałem i zrobiłem restart. Bootloader nie wystartował, zobaczyłem tylko napis \\'GRUB\\'. Kiedy próbowałem go naprawić skryptem grub-installer pokazało mi, że partycja jest tylko do odczytu. Nie mogę jej w żaden sposób ustawić na read-write. Wywala mi błąd dysku i na tym koniec. Fsck pokazuje uszkodzenie plików, ale nie jest w stanie ich naprawić. Co radzicie?

7
Konfiguracja / Jak wyłączyć menedżer okien
« dnia: 2006-04-12, 18:15:20 »
Mam potrzebę uruchomienia WiFi na laptopie Asus A6B00L. Wbudowana karta sieci bezprzewodowej nie jest wykrywana pod Linuxem (Debian). Notabene Windows też jej automatycznie nie wykrywa. Producent dostarcza sterów tylko pod jedyny słuszny system. Jednak ani przed ani po instalacji na windzie nie ma w nich żadnego pliku INF - nie moge ich użyć w ndiswrapperze. Na stronie ASUS-a również wiele nie znajduję. Sterowniki od podobnych urządzeń nie działają. Proszę o radę.

8
Konfiguracja / Nowe jądro i problemy z modułami - Gentoo
« dnia: 2006-02-09, 13:52:50 »
Zacząłem się bawić Knoppixem i napotkałem na kilka problemów, być może będziecie w stanie udzielić mi rad: smile.gif

1) Domyślne sterowniki dźwięku są kompatybilne z moją kartą dla playerów i gier, ale nie dla Skype i audacity. Po włączeniu alsaconf wszystko jest OK, ale nie mam \\"głóśniczka\\" w trayu. Nie mogę w związku z tym włączyć zwiększenia wydajności urządzenia nagrywającego (kmix nie daje się uruchomić, w aumixie tego nie znalazlem). Zwiększenie wydajności by się przydało, bo praktycznie nie słychać mnie, gdy mówię do mojego \\"zawansowanego\\" mikrofonu za klika zł ;D
2) Zarówno w FF jak i w Konquerorze nie mam polskich fontów (nie na wszystkich stronach), tylko \\"kratki\\". Przełączanie kodowania nie pomaga.
3) Czy istnieje możliwość trwałego zainstalowania knopa na dysku fat32? Skopiowałem zawartość płytki na dysk twardy, przy starcie dałem parametr \\"knoppix bootfrom=/dev/hda5\\" i poszło, ale system plików nadal jest read-only. Da sie coś z tym zrobić?
4) Konfiguruję drukarkę. Włączam /etc/init.d/cupsys, wchodzę w kreator KDE Print, wybieram drukarkę lokalną, port (USB), model (HP DJ 930C), przechodze cały kreator, ale potem drukarka nie działa. Pisze \\"plik został pomyślnie wysłany na drukarkę\\" i na tym się kończy. Przy wyborze portu mam 16x USB. Próbowałem na 6-ciu pierwszych (tyle mam w kompie) i nic. Co robię nie tak?
5) Za każdym razem DHCP ustawia mi neta tak, że działa wylącznie w konsoli i na konquerorze. Abym mógł skorzystać z innych aplikacji, musze w pliku /etc/resolv.conf zmienić DNS. Domyślnym DNS dla mojej sieci jest adres routera (192.168.1.1) i takowy adres jest domyślnie w resolv.conf. Inne aplikacje zadziałają dopiero wtedy, gdy zmienię go na tepsiarski - 194.204.159.1. Dlaczego tak się dzieje?

9
Administracja / program adduser passwd
« dnia: 2005-07-15, 19:52:10 »
Witam.
Mam taką sytuację na kompie:
Dysk C: - winXP, NTFS
Dysk D: - FAT32

Czy istnieje taka dystrybucja Linuxa, która będzie się dawała zainstalować na FAT, bez naruszenia zawartych tam danych i zmiany zawartości MBR (boot np. z loadlina)? Chodzi mi o to, by móc się pobawić systemem bez konwersji partycji na ext2, w miarę bezboleśnie.

Strony: [1]