Nowe posty

xx Zmiana części pliku tekstowego (sed?) (5)
Wczoraj o 16:31:07
xx Problem z uruchomieniem Kali Linux! (6)
2019-11-16, 18:06:29
xx postfix otrzymane emaile from z mojej domeny (1)
2019-11-15, 13:27:39
xx Prawy przycisk myszy - > Nowy plik (4)
2019-11-14, 21:35:55
xx Konto root i crontab backupu (2)
2019-11-13, 22:51:23
xx Najlepsze gry na Androida według Was (3)
2019-11-13, 14:04:31
xx jak w C++ robić operacje na pieniądzach (7)
2019-11-13, 14:00:35
xx [C++] Do czego potrzebny jest czas kompilacji (1)
2019-11-13, 13:57:53
xx chrome - urządzenie audio (4)
2019-11-10, 12:33:43
xx PORADNIK ! [Poszukiwanie bledow] (1)
2019-11-09, 17:54:50

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - Bartek Iwan

Strony: [1]
1
Administracja / Wynik działania fsck
« dnia: 2007-06-10, 16:39:54 »
Cześć,

Co jakiś czas przy restarcie systemu uruchamia mi się program, który sprawdza montowane dyski. Dzisiaj zauważyłem, że w podsumowaniu sprawdzania dysku mam wpis (1.9% non-contiguous) w przypadku /dev/hda2 i (4.5% non-contiguous) w przypadku /dev/hda3. Próby uruchomienia fsck z różnymi opcjami nic nie dają i ciągle mam informację o "nieciągłości" systemu plików. Wygląda na to, że pojawił się problem fragmentacji/defragmentacji plików - do tej pory wydawało mi się, że problem nie istnieje w Linuxie.  
Czy jest jakiś sposób aby na każdym z dysków ponownie mieć (0% non-contiguous) ?

Mój system :
kernel:.2.6.18
dyski : hda2 (ext3 , 9.6G , zajęte 88%) , hda3 (ext3, 11G, zajęte 48%)

2
Programy graficzne / Picasa problem z polskim interfejsem
« dnia: 2007-04-29, 16:45:10 »
Czy ktoś z Was wie jak całkowicie spolonizować interfejs w Google Picasa ? Po odpaleniu programu niby mogę wybrać polski język jako domyślny, niestety zamiast polskich literek typu "ą", "ś" mam kwadraciki. Picasa instalowałem zarówno pod Slackware jaki i KateOS i w każdej z tych dystrybucji rezultat polonizacji był taki sam.  

3
KDE / KDE - przyśpieszanie czasu startu aplikacji
« dnia: 2007-04-25, 08:48:07 »
Ostanio zauważyłem, że aplikacje uruchomione w KDE (3.5.4) po raz pierwszy startują wolniej niż te uruchamiane po raz drugi. Np. Firefox uruchomiony zaraz po starcie KDE uruchamia się w ok.5-6s , a ten sam FF (oczywiście zamknięciu wcześniej otwartego FF) startuje w ok. 2s. Takie samo zachowanie zauważyłem w przypadku innych aplikacji (Amarok).
Domyślam się, że przyśpieszenie uzyskiwane jest dzięki temu, że aplikacje przy pierwszym odapaleniu są ładowane do pamięci i w niej pozostają co przyśpiesza ich czas startu przy kolejnych uruchomieniach.
Czy można zatem załadować aplikacje do pamięci (np. podczas startu KDE), tak żeby kosztem dłuższego czasu uruchamiania środowiska zyskać szybsze działanie aplikacji ?    


4
KDE / KDE - kolor czcionki na panelu
« dnia: 2007-04-05, 19:12:32 »
Cześć,

Czy istnieje  w KDE (3.5.4) możliwość ustawienie koloru czcionki na pasku zadań (Kicker) ?  Chodzi o to , że używam w miarę jasnego zestawu kolorów KDE , ale tło paska mam czarne. Jasny zestaw kolorów ma zdefiniowane ciemne kolory czcionek , których prawie nie widać na moim nowym czarnym panelu. Ja, w całym interfejsie KDE, chciałbym mieć czarne czcionki a na pasku zadań białe. Czy jest to możliwe ? Jeśli tak to jak to ustawić ?

Pozdrawiam,
Bartek

5
Konfiguracja / Laptop - rozdzielczość 1280x800
« dnia: 2006-11-26, 19:05:42 »
Mam dosyć netypowy problem z uruchomieniem serwera X (7.1) na moim laptopie. Laptop ma panel LCD 1280x800 i kartę VIA Unichrome. Do obsługi karty graficznej używam modułu "via". Dodatkowo do pliku xorg.conf dodaję opcję "VBEModes" "1" (bez niej panel pozostaje czarny). Taka konfiguracja działa tylko na Kubuntu (pod ta dystrybucją jest wszystko ok). Gdy jednak próbuję tak samo skonfigurować serwer X'ów pod innymmi dystrybucjami (KateOS, Zenwalk) to wyświetlany pulpit jest większy niż sam panel LCD - na LCD widzę 1/4 całego pulpitu. Próbowałem dodawać różne opcje do xorg.conf (np. PanelSize) , ale nic to nie dało.
Może ktoś z Was miał podobny problem ? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

6
Konfiguracja / Zarządzanie energią w laptopie
« dnia: 2006-11-01, 16:47:32 »
Kilka dni temu zinstalowałem na laptopie Kubuntu 6.10. Wygląda na to, że wszystko działą ok. poza zarządzaniem energią. Chodzi dokladnie o "głośność" pracy laptopa.
Gdy na laptopie nic nie robię (samo KDE) to wiatraczka na procesorze nie słychać (nie pracuje). Gdy jednak cokolwiek uruchomię to wiatrak na procesorze zaczyna szumieć. W takim zachowaniu nie ma niby nic dziwnego , ale dzieje się tak nawet przy uruchamianiu aplikacji , które w nieznaczny sposób obciążają procesor (np. konsola) . Gdy pracuję na Windowsie , który był oryginalnie zainstalowany na laptopie, to muszę odpalić kilka aplkacji, żeby wiatrak zaczął pracować.
Gdzie (i jak) w Linuxie można zmień parametry sterujące wiatrakiem na procesorze ? Czy są jakieś programy pozwalające na zdefiniowanie kilu trybów pracy laptopa (np. tryb oszczedzania energii) ?

7
Instalacja / Fujitsu-Siemens l7310w
« dnia: 2006-09-24, 11:03:58 »
Jakieś dwa miesiące temu kupiłem sobie laptopa (model taki jak w tytule). Na laptopie oryginalnie był zainstalowany Windows. Ostatnio chciałem zainstalować na nim Linuxa. Próbowałem kilku systemów (Slackware, Ubuntu, Kubuntu i SuSe) i kerneli (2.4 i 2.6) , ale żaden z systemów nie był w stanie poprawnie wykryć całego sprzętu.Jednym z problemów jest np. obsluga karty graficznej. Niby wiem jakie moduły wgrać do jądara ale całość działa raczej średnio - nie mogę np. ustawć rozdzielczośći 1280x800.
Gdy kupowałem laptopa myslałem ,że kupuję sprzęt popularny i nie powinno być z nim problemów pod Linuxem. Na dodatek ten sam model Siemens sprzedaje z zainstalowanym Linuxem. Czy komuś z Was udało się może skonfigurować Linuxa na takim laptopie ? Chodzi dokładnie o LCD, kartę graficzną i zarządzanie energią. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki lub linki.

Pozdrawiam,
Bartek      

P.S. Jakiego Linuxa polecalibyście na laptopa. Który najlepiej daje sobie radę z zarządzaniem energią ?

8
Komunikatory / Problem z gg2-2.2.8
« dnia: 2006-09-03, 17:57:37 »
Jeden z urzytkowników mojego komputera domowego (Kubuntu)  zrobił następującą rzecz (takie są jego zeznania):
1) zamontował aparta cyfrowy
2) wszedł na ten aparat jak na normalny dysk
3) usunął wszystkie pliki z karty przeciągając je do kosza
4) opróznił kosz

W pewnym momencie urzykownik zorientował się ,że usunięte z apartau zdjęcia i filmy sa mu bardzo potrzebne. Postanowił więc uruchomić Windows i użyć jednego z programów do odzyskiwania danych. Programy zadziałały ale udało im się odzyskać tylko część danych (25 zdjęć z 80). Pozostała cześć danych jest uszkodzona. Wnioskuję więc że programy Windowsowe narobiły niezłego zamieszania na karcie. Mam zatem pytanie. W kroku 3 potrzebne pliki znalazły się w koszu który jednak został opróżniony. Czy istnieje możliwość odtworzenia zawartości kosza ?

9
Instalacja / Aktualizacja KDE
« dnia: 2006-08-19, 21:58:11 »
Ostatnio zainstalowaeł sobie Kubuntu 6.06. Wszystko działa ok mam jednak mały problem z modułami jądra ładowanymi przy starcie systemu. Problem wygląda tak ,że mam zainstalowaną katę TV WInfast 2000 XP , ale system prawdopodnie błędnie ją wykrył i ładuje moduły z nieprawidłowymi parametrami. Żeby zatem uruchomić kartę muszę najpierw odłączyć domyślne moduły (te ze złymi parametrami) a potem dopiero wgrać te dobre. Jak sprawić aby te złe moduły jądra nie były ładowane wraz ze startem systemu ?

10
Konfiguracja / Bungled squid.conf line 705: cache_dir diskd
« dnia: 2006-07-16, 20:11:49 »
Właśnie zainstalowałem SUSE 10.1 i mam mały problem z ustawieniem rozdzielczością monitora. W programiku SaX2 wpisuję parametry monitora niestety ekran po restarcie X\\'ów jest znacznie mnieszy od rzeczywistej wielkości ekranu monitora - ok 2cm od każdej krawędzi ekranu. Ustawienia monitora które wpisuję są na 100% ok gdyż tych samych używam w Slackware i wszystko jest poprawnej wielkości. Co  zatem może być przyczyną takiego zachowania się SUSE ? Czy może to być problem ze sterownikami do karty graficznej (moja karta to NVidia GeForce) ?

11
Konfiguracja / konfiguracja proftpd
« dnia: 2006-03-18, 09:40:15 »
Kilka dni temu kupiłem sobie kartę telewizyjną Winfast 2000xp RM. Właściwe bezproblemowo udało mi się ją zainstalować pod Linuxem (Slackware 10.2 , kernel 2.4.31 , bttv card=34 tuner=38).
Dzisiaj , z ciekwości, postanowiłem uruchomić kartę pod Windowsem. Muszę przyznać , że jakość obrazu pod Windowsem (przy użyciu oprogramowania dostarczonego przez producenta) jest dużo lepsza od tej pod Linuxem (tvtime). Jaka jest tego przyczyna ? Czy da się pod linuxem uzyskać taką samą jakość obrazu jak pod Windowsem ?



12
Inne / bazy danych - teoria
« dnia: 2006-01-30, 15:41:54 »
Od kilku dni posiadam dysk zewnętrzny , który podłączam do komputera przez USB. Używam go jako \\"dużego pendrivea\\". Jednocześnie do komputera czasami podłączam aparat cyfrowy.
Nie jestem jedynym użytownikiem komputera więc procedura montowania zarówno dysku jaki i aparatu musi być maksymalnie uproszczona.
Wszystko jest ok , gdy do systemu podłączam pojedyńcze urządzenie. Wtedy problem można rozwiązać prostymi wpisami do pliku fstab.
Kłopoty pojawiają się gdy do komputera podłączam oba urządzenia jednocześnie. Wtedy system wykrywa aparat i dysk jako urządzenia /dev/sda lub /dev/sdb lub na odwrót w zależności od kolejność ich  uruchamiania. Jak zatem dokonać wpisów do fstab skoro to samo urządzenie może być rozpoznane przez system jako /dev/sda , /dev/sdb ?  
Ogólnie zależy mi na tym żeby punkt montowania dla konkretnego urządzenia był zawsze taki sami. Tzn aby aparat można było montować pod np. /mnt/aparat a dysk pod /mnt/Dysk.


13
Konfiguracja / Grub: plik menu.lst i nazwy dysków
« dnia: 2005-09-07, 17:39:27 »
W firmie mam komputer z zainstalowanymi dwoma systemami : Slackware 10.1 i Windows XP. Chciałbym ukryć Windows przed innymi pracownikami. Jak zatem zrobić aby w menu Lilo nie było Windowsa , ale  jednocześnie dało się go uruchomić  np. przez wpisanie jego nazwy z klawiatury ?

14
Inne / Anjuta problem wyświetlanie
« dnia: 2005-08-10, 17:13:14 »
Mam mały problem z nagrywaniem płyt przy użyciu Graveman\\'a. Wszystko jest ok gdy nagrywam z pozycji  root\\'a. Niestety gdy próbuję nagrać płytę z innego konta program nawet nie wykrywa napędów , nie mówiąc już o nagraniu płyty.
Może ktoś wie jak rozwiązać ten problem ?

15
Inne / Segmentation fault.
« dnia: 2005-06-08, 22:31:57 »
Czy istnieje możliwość dodania opcji zamykania i restartowania systemu do menu w Gnome ? Jeśli tak to jak to zrobić ?

Strony: [1]