Nowe posty

xx Zlecę skrypt w bashu (0)
2020-02-19, 14:07:39
xx Nadawanie praw katalogom takich, jak nazwa usera (4)
2020-02-17, 14:15:18
xx Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi (44)
2020-02-16, 12:17:18
xx Komputer do nauki linuxa (10)
2020-02-15, 07:03:28
xx Patronat serwisow internetowych. (1)
2020-02-13, 00:13:24
xx Xfce-terminal v 0.8.7.4 - jak ustawić wklejanie skopiowanego tekstu? (3)
2020-02-12, 18:59:24
xx HD ISO, jak odzyskać starsze pliki (6)
2020-02-12, 10:54:31
xx QEMU KVM gpu passthrough brak obrazu (4)
2020-02-11, 17:05:06
xx i7-9700 + Intel H370 (0)
2020-02-11, 12:36:55
xx Co to jest .xsession-errors.old ? (1)
2020-02-09, 22:55:09

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - heniek m.

Strony: [1] 2
1
Urządzenia sieciowe / kamera wifi
« dnia: 2016-03-11, 09:07:56 »
Dzień dobry.
Dostałem zabawkę - kamerkę obrotową wifi. Co prawda udało sie uruchomić ją w P2P iCamera pod wine ale mocno obciąża procesor.
 Ciekaw jestem czy można ją jakoś obsłużyć bezpośrednio z linuxa.
Jeśli ktoś miał z tematem coś do czynienia to proszę podzielić sie doświadczeniami.
Pozdrawiam.

2
System pclinuxos - jak w temacie.
Jednak po wejściu do zarządzania energią, dokonaniu  jakiejkolwiek zmiany i -"Zastosuj"- wyłączanie po określonym czasie działa. Podejrzewam błąd w skryptach. Problem niby banalny ale dokuczliwy - po każdym uruchomieniu systemu muszę klikać do zarządzania energią.
Może ktoś podpowie, jaką komendą wywołać program do zarządzania energią i jak przeładować ustawienia , żeby system je wczytał.
Z napisaniem komend w skrypcie i umieszczeniem go w odpowiednim miejscu chyba sobie poradzę.

Z góry dziękuję.

3
Inne urządzenia / Canon MF4010, sterowniki i mandriva 2010.1
« dnia: 2010-09-19, 20:28:17 »
Chyba bez zastanowienia nabyłem urządzenie jak w temacie. Po zaistalowaniu sterownika ze strony Canona utknąłem chyba na znalezieniu prawidlowego URI.
Ustrojstwo spięte jest z komputerem kablem usb.

Fragment instrukcji znalezionej ze sterownikiem:
USB Connection
Enter the following lpadmin command:
# /usr/sbin/lpadmin -p [Printer Name] -m [PPD file] -v usb:[device file location] -E
Note
[device file location] differs with the operating system distribution you are using. Normally, you can specify "/dev/usb/lp0" or "dev/usblp0".
If you cannot print correctly, specify the device URI for [device file location]. You can confirm the device URI by executing the command "/usr/sbin/lpinfo -v".
If you are connected via USB to a device that requires bi-directional communication, specify "cnusb" instead of "usb" in commands. In such cases, you can confirm [device file location] by executing the "/usr/lib/cups/backend/cnusb" command (in the case of 32-bit operating systems) with administrator privileges.
For information on printer models that require bi-directional communication, refer to "Supported Canon Products" in "1. Introduction".

Czy ktos mi może podpowiedzieć, jak naprawde ustalic owy URI.
Na razie brak reakcji urządzenia na polecenie drukowania.

4
Inne / polskie znaki w nazwach plików w archiwum
« dnia: 2009-11-30, 08:21:04 »
Pobieram np.:
http://biblioteka.natan.pl/bibliotekarz.php?id=1621

Plik jest widodoczny ale profilaktycznie zmieniam nazwe na 1.zip - tu nie ma problemu, nawet w dolphinie. Więc rozpakpwuje:

unzip 1.zip

i otrzymuje plik: Misterium na Bo�e Narodzenie.doc
Tu się zaczynają schody. Dolphin np. plik widzi i jego rozmiar, ale openoffice mówi, że plik nie istnieje. Moze zmiana nazwy? Dolphin nie potrafi zmnienić. No to w konsoli:

mv 'Misterium\\ na\\ Bo�e\\ Narodzenie.doc' /home/ego/1.doc
mv: nie można wykonać stat na `Misterium\\\\ na\\\\ Bo\\245e\\\\ Narodzenie.doc': Nie ma takiego pliku ani katalogu

Czy ktos ma pomysł jak zmnienic nazwe pliku np. w czasie rozpakpwywania? A może inny myk? Plik jest dobry, pod windowsem rozpakowany otwiera sie nawet przy idiotycznej nazwie z polskimi znakami.

Ps. Nigdy nie robie nazw plików ze spacjami czy polskimi znakami. Widze jednak, że ludzie masowo tak robią

5
Instalacja / Zaawansowane pytanie laika :) - Mysql problem
« dnia: 2006-08-31, 17:39:08 »
Witam.
Problem nie dotyczy bezposrednio linuxa ale jest tu tylu speców, że zanim dam zarobić serwisowi, zapytam.
Chodzi o laptopa Compaq, na którym jest fabryczny windows i linux. Wszystko działało przez 1,5 roku bez zarzutu, ale od 2 miesięcy jest problem. Co kilka dni wyświetlacz głupieje. To znaczy zero reakcji, nawet w czasie startu biosu czarno. Oba systemy uruchamiają się (o ile trafie na wyczucie w moment wyboru systemu by odpalic windows), działają, co słuchać i widac w sieci. Tylko na monitorze nic nie widać.
Czasami po kilku godzinach wszystko niby wraca, uruchamiam komputer i działa. Jak podłączyć zewnętrzny monitor, to na nim jest ok. Dodatkowo zauwarzyłem, że po uruchomieniu windowsa, usunieciu monitorów w menadżer urzadzeń, zamknięciu systemu i ponownym uruchomieniu windowsa ekran odpala.
Zawsze, jak juz zaskoczy w biosie, to działa.
Nie wyglada to też na problem mechanicznego uszkodzenia, żadne zamykanie i otwieranie panelu, stukanie itd nic nie zmienia, ale nie wykluczam.
Pytanie więc, czy to problem sprzętowy, czy może z biosem cos nie tak? Czy są wirusy które mogą sie zagnieździc w biosie? Nie mam zielonego pojecia co to za cholera.
Każdy pomysł rozważę.
Dzięki za cierpliwość.


6
Konfiguracja / system szuka drukarki w sieci lokalnej
« dnia: 2006-05-24, 18:36:26 »
Jestem w lekkiej desperacji. I mam problem niezwiązany z linuxem.
Osmiele sie jednak zwrócić do Was, bo sprawa jest pilna.
Potzrebuje znaczek

\\"x\\" z podkresleniem na górze

w OO lub od bidy w wordzie. Dziękuje za wyrozumiałość.

7
Inne / P166+64RAM+dysk z bad-sectorami na router - jaki LINUX?
« dnia: 2006-02-22, 19:21:42 »
Mandriva 2006, mysz bezprzewodowa z odbiornikiem pod usb (trust). Było pięknie. W przeglądarkach przyciski na bokach działały jako wstecz - dalej.
Zrobiłem update pakietów (m.in. xorg) i teraz te przyciski na bokach myszy nic nie robią (lub prawie nic, bo  na linku działają jak lewy przycisk). /etc/X11/xorg.conf nie zmienił sie (porównałem z kopia).
Może jakieś podpowiedzi? Juz obmyślam jak zainstalować na powrót 7 pakietów xorg\\'a.
Drugie pytanie na marginesie: czy można i jeśli tak to jak to zrobić, żeby zmusić menadżera plików konqueror, zeby te przyciski działały jak w przeglądarkach wstecz- dalej.

ps.
Jak to się człowiek przyzwyczaja do drobnostek, no brak mi tej funkcji w myszy bardzo.

8
Szukam programu na linuxa do odzyskiwania danych, np. przypadkowo usunietych, na partycjach fat czy ntfs. Prosze o krótka opinie osoby, które jakis tego typu program testowały.
Pozdrawiam.

9
Inne urządzenia / bad sektory
« dnia: 2006-01-29, 10:25:12 »
Banalne ale jestem juz bez pomysłu. Np.:
ping newbie.linux.pl
A jak to wyłączyć? Zamknąć konsolę, owszem. Ale jak odpale w trybie tekstowym?
To samo dotyczy wielu innych polecen i programów.
q, end, enter, i inne nic nie dają, oprócz literek lub krzaczków na ekranie.
Za zawracanie głowy banałem przepraszam. A może to nie banał?
Pozdrowienia.

10
Karty muzyczne / PLD i alsa
« dnia: 2005-12-09, 10:07:14 »
Bawie się juz kilka dni bez pozytywnego rezultatu. Laptopik Conpaq Presario i Mandriva 2006. Na jednym z \\"fabrycznych\\" jąder 2.6.12-12mdk-i686-up-4GB działa bardzo dobrze hibernacja. Ale po zanstalowaniu sterów nvidii juz nie. To znaczy hibernuje ale problem przy rozmrażaniu. Tak jakby system ożywał ale karta grficzna nie (nie uruchamia sie ekran). Dodam ze klawisze tez głuche (nie reaguja ani na ctrl+alt+backup ani na przełaczanie na inna konsole). Kombinowałem z róznymi wpisami w xorg.conf section module (wg różnych artykułów, ale bez skutku).
Przetestuje każda propozycje. Może jest ktos, kto się tym zajmował. Da się życ bez hibernacji, ale na laptopie dosyc często się przydaje, a i sama ciekawość gryzie.
Pozrowienia dla wszyskich.
Ps. Zima idzie.

11
Pobrałem tenże program, zainstalowałem i nawet działa. Duzo, dużo wiecej mozliwości niż dotychczasowe wersje. Brakuje mi tylko spolszczenia (mój angielski jest tylko troche lepszy od mojego wietnamskiego). Być moze nie ma jeszcze polskiego \\"user interface\\", a może jest, tylko źle szukam.
Moze ktos z szanownych znalazł?

12
Sieć / PPoE konfiguracja
« dnia: 2005-09-27, 22:29:42 »
Cos popaprałem i nie montuje mi sie cdrom. Dawno się bawiłem w edycje fstab.
Prośba: czy ktos z uzytkowników posiadajacych działajacego supermounta moze wkleić swój wpis odnosnie cdromu. Bede wdzięczny, bo juz łeb mnie boli nad tym siedzieć.

13
Komunikatory / LIBSNDFILE - ERROR
« dnia: 2005-09-10, 17:25:39 »
Mandriva10.2, KDE
Chyba mnie przyćmiło. Pare miesięcy temu gdzies sobie ustawiłem (graficznie) to nieszczesne podwójne pukniecie i zapomniałem jak to zrobiłem. Terar bardzo mi to przeszkadza w pisaniu i chce to wyłączyc, ale jak. Juz czepiłem się nawet XF86Conf, ale nie wiem który wpis zmienic.
Przepraszam za duperelkowate pytanie.
Podrzuccie jakieś olsnienie.

14
Inne / dlugi czas wlaczania sie linux
« dnia: 2005-07-28, 22:04:14 »
No dobra. Zadko ogladam filmy więc nie zwróciłem na to uwagi. Mam mandriva102 i jest tam fajny(?) program kaffeine. Wszystko fajnie, jeśli film i napisy są w tym samym folderze i maja taki samą nazwę - po kliknięciu filmu jest okno wyboru pliku napisów.

Ale jeśli nazwy sie nie zgadzaja albo foldery inne - kicha, za nic nie potrafie odpalić tych napisów. Siedze, mieszam w ustawieniach i nic. Bede wdzięczny za naprowadzenie jak to rozwiazać. Nie chce kopiować filmów na dyski i zmieniać nazwy (jak na razie tylko tak sobie radze). Moze da się ten genijalny program ustawić, żeby pytał o napisy zawsze.

Pozdrowionka.

15
Konfiguracja / FEDORA 4
« dnia: 2005-06-18, 15:46:24 »
System Mandriva 10.2 na laptopie HP, KDE, działa poprawnie z jednym, od dłuższego czasu problemem:
po pewnym czasie gdy nie dotykam komputera przestaje odpowiadać ikonka zarządzania zasilaniem na tacy systemowej lub znika, tak samo ikonka knemo. Jednocześnie niektóre programy nie dają się uruchomić, np konqueror; w konsoli nic nie wypisuje tylko wisi. Próbowałem z powyłączanymi wygaszaszami, z wyłączonym oszczędzaniem monitora, jednak ta sama sytuacja. Pomaga przelogowanie więc pewnie cos nie tak z KDE, ale nie mam pomysłu czego jeszcze spróbować.
Wszelkie sugestie mile widziane, bo mnie ten problem troszkę już wkurzył.
Pozdrowienia.

Strony: [1] 2