Nowe posty

xx Framebuffer 640x5760 => 2560x1400. "pocięcie" pamięci framebuffer (2)
Wczoraj o 22:06:34
xx kontrola dostępu (1)
Wczoraj o 07:47:58
xx Użytkownicy należący do grupy (1)
Wczoraj o 07:44:46
xx Klawiatura nie działa po włączeniu Ubuntu (3)
2020-10-25, 19:23:34
xx Szkielet z getops (3)
2020-10-25, 15:06:20
xx 2 adresy na jednej sieciówce - brak pingu (1)
2020-10-22, 14:09:22
xx Knoppix z polską klawiaturą. Czy tak się da w ogóle? (5)
2020-10-20, 21:31:47
xx DNF autouzupełnianie (0)
2020-10-20, 18:18:23
xx Propozycja recenzji (11)
2020-10-19, 17:58:22
xx Logi: USB brak komunikacji. (0)
2020-10-18, 20:30:10

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Madzia_82

Strony: [1] 2
1
Sieć / Odp: router w trybie bridge i przekierowanie portów
« dnia: 2020-04-17, 12:43:11 »
odnośnie bezpieczeństwa jest świadoma. jeśli coś tam wystawiałam na FTP to zaszyfrowane. nie trzymam na stałe dostępu do GUI z WAN - uruchomiłam do testów. Na razie chciałabym żeby ruszył ten serwer FTP bo stosunkowo prosto się go stawia. .177 jest przypisane na stałe. Postawiłam serwer na Windows 7 i KDE NEON (na kde również Apache server). Zrobię jeszcze tak - wypnę ten router WIFI i przekieruje z tego modemu (przestawię go z trybu BRIDGE). Wtedy zobaczę co się dzieje....

2
Sieć / Odp: router w trybie bridge i przekierowanie portów
« dnia: 2020-04-17, 00:14:29 »
1. Na routerze WIFI jest oryginalny soft. Jest to ASUS RT-N12+ Rev B1. Przekierowanie wygląda u mnie jak w załączeniu.

2. działało nieco inaczej bo miałam router RT-AC66. On wspierał FTP w związku z tym nie musiałam stawiać serwera na komputerze. Niestety jeden siadł po 1,5 roku. Wymienili w ramach gwarancji a z 2 tygodnie temu wysiadł kolejny router. Tym razem nowego nie dostanę.

3. istnieje takie ryzyko - korzystam z usług Multimedia. Nie brałam tego pod uwagę z uwagi na to, że w dane na router docierają (wcześniej FTP działał, teraz mogę się zalogować na router) więc jakim cudem mogliby je wycinać...Z ich strony internetowej:
Cytuj
Czy Multimedia Polska S.A. blokuje jakieś porty internetowe?
Tak, ze względów bezpieczeństwa blokowane są między innymi port 25 (tylko ruch TCP wychodzący) i port 123 (tylko ruch UDP przychodzący). Blokowane porty służą najczęściej do rozsyłania spamu lub wzmacniania ataków sieciowych wykorzystujących niezabezpieczone przez Abonentów serwery pocztowe (port 25) lub NTP (port 123). Multimedia Polska S.A. regularnie poprawia warunki świadczenia usług oraz bezpieczeństwo swojej sieci i klientów, opierając się m.in. o wnikliwe analizy oraz portale eksperckie.  Istnieje możliwość odblokowania portów po kontakcie z infolinią Operatora (244 244 244) lub poprzez formularz mailowy umieszczony w panelu klienta EBOK bądź kontakt w formie czatu, nie dotyczy to jednak zasobów wykorzystywanych przez operatora do zarządzania siecią lub urządzeniami abonenckimi.

4. muszą docierać pakiety z zewnątrz skoro jestem się w stanie zalogować na GUI z sieci WAN. Próbowałam zmienić port FTP na port dostępu z sieci WAN. Raczej openWRT na obecnym routerze nie uda się zainstalować. to prosty router. Sprawdzę to.

5. raczej nie ma. To stary D-LiNK 524 T.

W akcie desperacji pożyczyłam komputer z Windows i uruchomiłam serwer za pomocą. Cerberus FTP Server. Taka sama sytuacja jak w KDE NEON.

3
Sieć / Odp: router w trybie bridge i przekierowanie portów
« dnia: 2020-04-15, 11:51:20 »
Z komórki LTS. Jak przełączę się na WIFI w komórce wszystko ożywa.

4
Sieć / Odp: router w trybie bridge i przekierowanie portów
« dnia: 2020-04-14, 20:43:14 »
Topologia jak przedstawiłeś. Tak WAN routera WIFI ma adres publiczny (dynamiczny). Nie rozumiem i już tracę wiarę w siebie... Wygląda na to, że problem jest gdzieś po mojej stronie skoro mogę się wbić na router WIFI z zewnątrz. Hmm porty przekierowałam, iptables ustawiłam. Jeszcze raz będę to sprawdzać dziś wieczorem.

5
Sieć / router w trybie bridge i przekierowanie portów
« dnia: 2020-04-13, 22:04:57 »
Może ktoś mnie poratuję bo ja już sama nie wiem co mam zrobić...:(

Popsuł mi się router i musiałam nieco zmienić konfigurację sieci ale nie mogą sobie poradzić. Obecnie mam router z modemem ADSL, którego ustawiłam w trybie BRIDGE MODE. Router ten nie ma WIFI za to ma modem ADSL dlatego pomyślałem że będzie dobrze jeśli przekaże dane na Router z WIFI. Na routerze  z WIFI przekierowałam porty 80, 20, 21 żeby dostać się na serwery HTTP i FTP działające na komputerze. Niestety o ile łącze się normalnie z serwerami z komputera w sieci lokalnej (bez względu czy podaje adres wewnętrzny czy publiczny), to z poza sieci lokalnej połączyć się mogę. Otrzymuje informację, że witryna jest nieosiągalna. Żeby było śmieszniej to normalnie mogę wbić się na interfejs routera WIFI z zewnątrz. 

Ktoś może pomóc ?

6
Przeglądarki internetowe / Odp: chrome - urządzenie audio
« dnia: 2019-11-10, 12:33:43 »
identyczna sytuacja -przestawiam działa. uruchamia nowy wątek - znowu uruchamia się z domyślnym ustawieniem dźwięk wbudowany.

7
Przeglądarki internetowe / Odp: chrome - urządzenie audio
« dnia: 2019-11-10, 11:58:56 »
tak próbowałam ale wraca do tego samego ustawienia - czyli wbudowany dźwięk nawet nie przy uruchomieniu ponownym chrome ale przy uruchomieniu jakiegoś nowego wątku który korzysta z multimediów. W ten sposób musiałabym za każdym razem zmieniać...

8
Przeglądarki internetowe / chrome - urządzenie audio
« dnia: 2019-11-10, 09:18:07 »
Mam taki problem - używam dwóch kart muzycznych: zewnętrznej E-0404 USB i wbudowanej na płycie do której podpinam słuchawki. W KDE NEON ustawiłam jako domyślna kartę muzyczną EMU 0404 USB. Mimo tego Chrome jako domyślnej używa karty wewnętrznej (tej płyty głównej). Pozostałe przeglądarki Firefox oraz Vivaldi nie mają problemu - jako domyślnej używają karty EMU - zgodnie z ustawieniami systemowymi. Ktoś może pomóc ?

9
KDE / Odp: KDE Wallet
« dnia: 2019-03-23, 21:57:05 »
To już pisałam, że kończy się takim wynikiem - żaden program się nie uruchamia.
$ kwalletmanager5
~$

ale to już nawet nie o to chodzi. Można to obejść i wywołać program przez ustawienia. Gorzej że w portfelu nie widać żadnych danych...

10
KDE / Odp: KDE Wallet
« dnia: 2019-03-23, 13:25:07 »
dystrybucja: KDE NEON; obecnie jądro: 4.15.0-46-generic

kf5-config --kde-version: 5.56.0

sudo kwalletmanager5 --version:

QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
kwalletmanager5 18.12.3

bez sudo nie pojawia się żaden wynik po wywołaniu komendy sudo kwalletmanager5 --version.

Po wywołaniu komendy: kwalletmanager5. Nic się nie dzieje. Żadnego komunikatu.

udało mi się uruchomić kwalletmanager w ten sposób, że wchodzę w ustawienia systemowe ->Portfel KDE->Zarządzenie portfelami. Wówczas okno manager się pojawia. Wchodzę np. w Chrome Keys lub w Chrome Form Data - ale tam nic nie ma.

11
KDE / Odp: KDE Wallet
« dnia: 2019-03-23, 11:11:00 »
to chyba faktycznie działa automatycznie. ale teraz mam inny problem - założyłam sobie nowy folder z hasłami. Niby faktycznie wszystko działa automatycznie - chrome prosi mnie o hasło do folder z hasłami przy uruchomieniu i później już mam hasła automatycznie wprowadzane. Z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć KWalletManager - uruchamia i nic się nie wyświetla. Od czasu do czasu chciałabym podejrzeć sobie hasło. nie wiem czy to da się zrobić.

12
KDE / KDE Wallet
« dnia: 2019-03-08, 21:19:03 »
Pomyślałam żeby zacząć używać managera haseł. Na co dzień korzystam z Google Chrome. Chciałam zintegrować przeglądarkę z Kde Wallet. W KDE Wallet założyłam nowy portfel. Uruchamiam google chrome: /usr/bin/google-chrome-stable %U --password-store=kwallet. Wchodzę na jakieś forum i chyba przy logowaniu powinnam dostać informację czy chce zapisać hasło w KDE Wallet. jednak nic się nie dzieje. Mam włączoną integrację chrome z KDE (przez wtyczkę).

Może ja czegoś nie rozumiem. Jak korzystać z tego KDE Wallet ? 

13
Inne / Odp: GMail w KDE
« dnia: 2018-10-21, 13:49:48 »
też będę kombinować jeszcze. do środy jestem zapracowana. jeśli do czegoś dojdę to napiszę tutaj. Może warto podejrzeć jak to rozwiązali w Gnome Gmail: https://github.com/davesteele/gnome-gmail

póki co uruchamia się google chrome z wiadomością ale nie dodaje załącznika.

14
Inne / Odp: GMail w KDE
« dnia: 2018-10-19, 13:07:53 »
ja podmieniłam w polu Exec na po prostu na google-chrome (Exec=google-chrome) ale dalej wywołuje kmailservice. Dziwne.

grep -i mail {.config/mimeapps.list,.local/share/applications/mimeapps.list}

wynik: x-scheme-handler/mailto=org.kde.kmail.desktop;

15
Inne / Odp: GMail w KDE
« dnia: 2018-10-19, 07:25:38 »
grep -i mail {.config/mimeapps.list,.local/share/applications/mimeapps.list}

wynik: .config/mimeapps.list:x-scheme-handler/mailto=google-chrome.desktop



sudo find -iname mimeapps.list
wynik: ./.local/share/applications/mimeapps.list
./.config/mimeapps.list

odpowiedź dla pavbaranov:
w terminalu wykonując to co opisałam dostaje:

Cannot initialize model with data QJsonObject() . missing: QJsonValue(string, "urls")
qrc:/org/kde/purpose/RunningJob.qml:46:16: Unable to assign ulong to double
Default mailto handler: "kmailservice.desktop\n"



Strony: [1] 2