Nowe posty

xx Program do obróbki zdjęć (20)
Wczoraj o 10:46:39
xx Pomoc dla Lwa (kotka) (0)
2020-02-27, 10:42:59
xx Mulenie strony [Tylko informacja] (0)
2020-02-25, 16:36:43
xx Film Hakerzy dla wolności 2018 lektor (0)
2020-02-25, 08:47:38
xx Mageia instalacja (1)
2020-02-24, 14:43:32
xx Zlecę skrypt w bashu (0)
2020-02-19, 14:07:39
xx Nadawanie praw katalogom takich, jak nazwa usera (4)
2020-02-17, 14:15:18
xx Fedora na laptopie HP 15-bs152nw brak wifi (44)
2020-02-16, 12:17:18
xx Komputer do nauki linuxa (10)
2020-02-15, 07:03:28
xx Patronat serwisow internetowych. (1)
2020-02-13, 00:13:24

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości -

Strony: [1]
1
GNOME / GNOME 3 ustawienia sieci, zmiana okna
« dnia: 2012-03-10, 10:34:00 »
Dokładnie.



Można powiedzieć że problem rozwiązany

https://extensions.gnome.org/extension/184/network-connections-shortcut/

Dodaje opcje Network Connections

2
GNOME / GNOME 3 ustawienia sieci, zmiana okna
« dnia: 2012-03-10, 10:18:48 »
Czy jest jakiś sposób na to aby po kliknięciu "ustawienia sieci" pojawiało się okno ustawień takie jak ma Unity czy bodajże Gnome2 ?

3
Dzięki pkraszewski, skorzystałem z 2 sposobu i wszystko działa bez problemu.

@vanhelzing, jeśli wywołanie całego skryptu przez sudo polega na dodaniu początku jaki dał kolega pkraszewski to zkorzystałem z tej opcji :D i tak teraz wygląda mój pierwszy profesjonalnie napisany skrypt:

#!/bin/bash

if [ $EUID -ne 0 ]
then
  sudo "$0" $*
  exit
fi

ifconfig wlan0 192.168.2.2 netmask 255.255.255.0

iptables -t filter -P FORWARD DROP
iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.2.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT
iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.2.0/255.255.255.0 -j ACCEPT
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.2.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE
sysctl net.ipv4.ip_forward=1
iptables-save

/etc/init.d/dnsmasq restart

hostapd -d /etc/hostapd/hostapd.conf
Dzięki bardzo i pozdrawiam !

4
Witam

Nie wiem czy temat odpowiednio skonstruowany ale już naświetlam o co  się rozchodzi.

Przeczytałem artykuł na stronie jaki linux, jak zrobić AP. Wszystko działa jak trzeba, jedyne co to po uruchomieniu komputera trzeba wykonać kilka poleceń, zrobiłem sobie więc skrypcik który sobie uruchamia co trzeba.

#!/bin/bash


sudo ifconfig wlan0 192.168.2.2 netmask 255.255.255.0

sudo iptables -t filter -P FORWARD DROP
sudo iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.2.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT
sudo iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.2.0/255.255.255.0 -j ACCEPT
sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.2.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE
sudo echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
sudo iptables-save

sudo /etc/init.d/dnsmasq restart

sudo hostapd -d /etc/hostapd/hostapd.conf
Wszystko działało do ostatniej aktualizacji systemu, problem jest z poleceniem:

sudo echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

"Brak dostępu", muszę teraz otwierać specjalnie dla tej jednej linijki nowe okno terminala zalogować na root wykonać i zamknąć okienko. Nie jest to może jakaś katastrofa no ale fajnie było by gdyby wszystko samo zatrybiło bez zbędnych ingerencji :P

Wspomnę tylko ze próbowałem wstawić na początku skryptu su  ale po podaniu hasła nic się nie dzieje.

Będę wdzięczny za jakąś sugestie.

Pozdrawiam.

5
Guglowałem i guglowałem aż trafiłem na rozwiązanie.

Na wszystkich forach itp można znaleźć wiele propozycji rozwiązania tego problemu niestety wszystkie magiczne sztuczki zawiodły aż nareście trafiłem na filmik na YT w którym to pewien Gość robi to tak:

http://www.youtube.com/watch?v=QNty5LWrrAI


Czyli odpalamy gre w nasŧpujący sposób:

 
 LD_PRELOAD=/usr/lib/libpulsedsp.so sciezka/do/pliku/armyops
W moim przypadku
LD_PRELOAD=/usr/lib/libpulsedsp.so /usr/local/games/armyops/armyops

Pozdro

[edit Lord Darius ]
Przeniesiono wątek do bardziej odpowiedniego działu, oraz wprowadzono małą zmianę w tytule.

6
Witam.
Ostatnio był mi bardzo potrzebny słownik angielsko-polski i na odwrót googlowałem trochę i każdy miał inny pomysł, trafiłem w końcu na normalny opis uruchomienia translatora eng-pl i pl-eng na linuxie:

Instalujemy program Ktranslator

Pobieramy pakiety językowe:

angielsko-polski

polsko-angielski

Obydwa pliki rozpakowywujemy.

Uruchamiamy Ktranslator, wybieramy Tools >> Preferences >> Dictionares >> Add


W okienku: Next >> wpisujemy jaki język chcemy dodać np. Eng-pl, Next >> zaznaczamy StarDict file dictionary, Next >> wybieramy  wcześniej rozpakowany katalog z interesującym nas językiem, zaznaczamy plik .ifo np. dictd_www.mova.org_slovnyk_en-pl.ifo, OK >> Next >> Finish.

I mamy co prawda prosty ale na pewno przydatny translator.

W ten sam sposób możemy dodać również inne pakiety językowe które dostępne są TU


Pozdrawiam.

7
*Suse / Problem z VMware na openSuSe 11.1
« dnia: 2008-12-24, 01:46:43 »
Zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na http://portal.suse.pl/wiki/index.php/VMware#Pobieranie_i_instalowanie_oprogramowania przystąpiłem do działania jednak nie wszystko idzie tak jak trzeba. Zgodnie z instrukcjami zainstalowałem wszystkie potrzebne pakiety przed wykonaniem polecenia vmware-config.pl jednak w końcowej fazie konfigurator wysypuje się i nie wiem zabardzo czemu. Wszystko wygląda następująco:



linux-dloq:/home/koeshi # vmware-config.pl
Making sure services for VMware Server are stopped.

Stopping VMware services:
   Virtual machine monitor                                             done

Configuring fallback GTK+ 2.4 libraries.

In which directory do you want to install the mime type icons?
[/usr/share/icons]                                            

What directory contains your desktop menu entry files? These files have a
.desktop file extension. [/usr/share/applications]                        

In which directory do you want to install the application's icon?
[/usr/share/pixmaps]                                              

/usr/share/applications/vmware-server.desktop: warning: value "vmware-server.png" for key "Icon" in group "Desktop Entry" is an icon name with an extension, but there should be no extension as described in the Icon Theme Specification if the value is not an absolute path                            
/usr/share/applications/vmware-console-uri-handler.desktop: warning: value "vmware-server.png" for key "Icon" in group "Desktop Entry" is an icon name with an extension, but there should be no extension as described in the Icon Theme Specification if the value is not an absolute path                
Trying to find a suitable vmmon module for your running kernel.                                                                                      

None of the pre-built vmmon modules for VMware Server is suitable for your
running kernel.  Do you want this program to try to build the vmmon module for
your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] yes

Using compiler "/usr/bin/gcc". Use environment variable CC to override.

Your kernel was built with "gcc" version "4.3.2", while you are trying to use
"/usr/bin/gcc" version "4.3". This configuration is not recommended and VMware
Server may crash if you'll continue. Please try to use exactly same compiler as
one used for building your kernel. Do you want to go with compiler            
"/usr/bin/gcc" version "4.3" anyway? [no] yes                                  

What is the location of the directory of C header files that match your running
kernel? [/lib/modules/2.6.27.7-9-pae/build/include]                            

Extracting the sources of the vmmon module.

Building the vmmon module.

Using 2.6.x kernel build system.
make: Wejście do katalogu `/tmp/vmware-config3/vmmon-only'
make -C /lib/modules/2.6.27.7-9-pae/build/include/.. SUBDIRS=$PWD SRCROOT=$PWD/. modules
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-2.6.27.7-9-obj/i386/pae'                  
make -C ../../../linux-2.6.27.7-9 O=/usr/src/linux-2.6.27.7-9-obj/i386/pae/. modules    
  CC [M]  /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.o                                
In file included from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/./include/x86.h:20,                
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/./include/machine.h:24,            
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.h:15,                
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:49:                
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/./include/x86apic.h:79:1: warning: "APIC_BASE_MSR" redefined
In file included from include2/asm/fixmap_32.h:29,                                        
                 from include2/asm/fixmap.h:5,                                            
                 from include2/asm/apic.h:9,                                              
                 from include2/asm/smp.h:13,                                              
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/smp.h:28,                    
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/topology.h:33,              
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/mmzone.h:687,                
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/gfp.h:4,                    
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/kmod.h:22,                  
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/module.h:13,                
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:12:                    
include2/asm/apicdef.h:134:1: warning: this is the location of the previous definition    
In file included from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/./include/machine.h:24,              
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.h:15,                    
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:49:                    
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/./include/x86.h:830:1: warning: "PTE_PFN_MASK" redefined    
In file included from include2/asm/paravirt.h:7,
                 from include2/asm/irqflags.h:55,
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/irqflags.h:57,
                 from include2/asm/system.h:11,
                 from include2/asm/processor.h:17,
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/prefetch.h:14,
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/list.h:6,
                 from /usr/src/linux-2.6.27.7-9/include/linux/module.h:9,
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:12:
include2/asm/page.h:22:1: warning: this is the location of the previous definition
In file included from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/vmhost.h:13,
                 from /tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:71:
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/./include/compat_semaphore.h:5:27: error: asm/semaphore.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:146: error: unknown field ‘nopage’ specified in initializer
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:147: warning: initialization from incompatible pointer type
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:150: error: unknown field ‘nopage’ specified in initializer
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:151: warning: initialization from incompatible pointer type
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c: In function ‘LinuxDriver_Ioctl’:
/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.c:1670: error: too many arguments to function ‘smp_call_function’
make[4]: *** [/tmp/vmware-config3/vmmon-only/linux/driver.o] Błąd 1
make[3]: *** [_module_/tmp/vmware-config3/vmmon-only] Błąd 2
make[2]: *** [sub-make] Błąd 2
make[1]: *** [all] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-2.6.27.7-9-obj/i386/pae'
make: *** [vmmon.ko] Błąd 2
make: Opuszczenie katalogu `/tmp/vmware-config3/vmmon-only'
Unable to build the vmmon module.

For more information on how to troubleshoot module-related problems, please
visit our Web site at "http://www.vmware.com/download/modules/modules.html" and
"http://www.vmware.com/support/reference/linux/prebuilt_modules_linux.html".

Execution aborted.


Moim skromnym zdaniem może to mieć coś z wersją gcc ale nie bardzo wiem oco kaman. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

Pozdro

8
Napędy CD/DVD / K3b nie widzi nagrywarki
« dnia: 2008-12-22, 19:27:26 »
Tak jak napisał Dulek odpalcie K3B z root-a i wszystko będzie ok też miałem ten problem. Pozdro

9
*Suse / Compiz Fusion i problem z odtwarzaniem filmów
« dnia: 2007-11-10, 02:32:41 »
Jeżeli wszystko będzie działać bez problemu to nie będę nic zmieniał niech pozostanie tak jak jest, no a jeżeli zdarzy się w przyszłości że coś zacznie mi ekranik świrować wtedy si pobawię i spróbuje niczego nie zepsuć :)

Wielkie dzięki za pomoc ! zmiana która nastał pozwoli mi na bezstresowe definitywne pożegnanie się z produktem Pana Bila G.

10
*Suse / Compiz Fusion i problem z odtwarzaniem filmów
« dnia: 2007-11-10, 02:16:18 »
Tak na marginesie zmiany w xorg.conf wprowadziłem również na komputerze stacjonarnym zdziwiłem się bardzo ponieważ, zapomniałem że na PC mam kartę nvidi (wbudowany GeForce 6100) i zacząłem wprowadzać zmiany przeznaczone dla kart Intel i ATI o dziwo AIGLX zadziałało bez najmniejszych problemów :)

Trudno bywa...

11
*Suse / Compiz Fusion i problem z odtwarzaniem filmów
« dnia: 2007-11-10, 02:02:21 »
Po kilkudniowych zmaganiach udało mi się wreście doprowadzić odtwarzanie filmów do porządku !

Zmiany w opcjach mplayera nie przynosiły pożądanego efektu a co gorsza powodowały niejednokrotnie jeszcze większe efekty uboczne, więc poszedłem za twoją radą i spróbowałem uruchomić AIGLX, korzystając z opisu ze stronki: http://portal.suse.pl/wiki/index.php/Konfiguracja_AIGLX

Postępowałem zgodnie z instrukcjami tam podanymi jednak za każdym razem gdy wprowadziłem zmiany jakie należało zaimplementować, X-y się nie podnosiły więc zacząłem kombinować i doszedłem do tego że, pewna linijka w Section „Device” psuje cały proces uruchamiania się interfejsu graficznego.

Section „device” orginalnie u mnie wyglądało tak :

Section "Device"
  BoardName    "945 GM"
  BusID        "0:2:0"
  Driver       "intel"
  Identifier   "Device[0]"
  Option       "SaXDualHead"
  Option       "monitor-LVDS" "Monitor[0]"
  Option       "SaXDualMonitorVendor" "AUO"
  Option       "SaXDualOrientation" "LeftOf"
  Option       "SaXDualResolution" "1280x800"
  Option       "SaXDualMode" "Clone"
  Option       "SaXDualHSync" "30-62"
  Option       "SaXDualMonitorModel" "AUO LCD MONITOR"
  Option       "SaXDualVSync" "50-60"
  Option       "SaXExternal"
"Identifier&EXT+DisplaySize&+VendorName&AUO+PreferredMode&1280x800+HorizSync&30-62+ModelName&AUO LCD MONITOR+VertRefresh&50-60"
  VendorName   "Intel"
EndSection

Zmianę jaką wprowadziłem w tej sekcji to wprowadzenie
 
Option      "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
Option      "DRI"     "true"

oraz usunięcie z sekcji

"Identifier&EXT+DisplaySize&+VendorName&AUO+PreferredMode&1280x800+HorizSync&30-62+ModelName&AUO LCD MONITOR+VertRefresh&50-60"

Po usunięciu powyższej linijki interfejs graficzny zaczął się uruchamiać i wszystko teraz działa jak należy (na razie), nie wiem za co odpowiedzialna była usunięta przezemnie linijka lecz poskutkowało. Ale jeżeli usunięcie jej morze mieć wpływ na późniejsze użytkowanie systemu w jakimś znacznym stopniu to proszę kogoś aby mi to uświadomił.

Pozdrawiam.

12
*Suse / Compiz Fusion i problem z odtwarzaniem filmów
« dnia: 2007-11-07, 12:11:45 »
Witam !

Mój problem wygląda następująco: po instalacji openSUSE 10.3 GM zainstalowałem mplayera , smplayera oraz win32codec-all wszystkie filmy działały bez zarzutu, zabrałem się więc do upiększania pulpitu instalując Compiz Fusion w wersji 0.6.0 z pakietu 1-click-install pobranego ze stronki suse.ehelp.pl. Wszystko ładnie działa gumowe okienka, animacja podczas minimalizacji,3D pulpit podczas przechodzenia, Emerald itd.. Poezja dala oka i wszystko był by pięknie gdyby nie 1 drobny mankament przy odtwarzaniu filmów.
Podczas gdy ogląda się coś w okienku programu np. mplayer film odtwarza się normalnie jednak po przejściu w tryb pełnoekranowy pojawia się dziwna biała krecha po prawej stronie ekranu i zaczyna się pokaz slajdów dźwięk leci normalnie natomiast obraz lekko przycina a w niektórych momentach zawiesza się na kilka sekund po czym rusza dalej i tak w kółko.

Googlowałem trochę  i jedyne co znalazłem to porada żeby włączyć w Compiz Manager opcję Video Playback oraz że jest to spowodowane użyciem akceleracji 3D karty graficznej. Właczenie wtyczki Video Playback nic nie zmieniło a wyłączenie obsługi 3D przez kartę spowodowało iż mogłem cieszyć się efektami Compiz Fusion w Znacznym spowolnieniu.

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Podam jeszcze parametry techniczne mojego komputera:

Laptop MSI VR600X, procesor Mobile Intel Celeron M 1866 MHz, grafika Mobile Intel 945GM Express Chipset Family, muzyka Intel 82801 GBMICH7-M -High Definition Audio Controler .
(wyniki testu programu Everest).

Pozdrawiam!

Strony: [1]