Nowe posty

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości -

Strony: [1] 2
1
Inne / Problem z x-ami w PLD
« dnia: 2005-09-04, 16:03:20 »
Witam
Ostatnio zainstalowalem sobie PLD i chcialem zainstalowac i skonfigurowac Xorg wedlug zalecen z oficjalnej strony http://pl.docs.pld-linux.org/x_xserver.html
Zrobiłem wszystko co było tam napisane(na 100% poprawnie), ale jak piszę komendę # X
to wyskakuje mi
modprobe: Can not locate module nvidia
(EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0): ***Aborting***
(EE) Sreen(s) found, but none have a usable configuration

Fatal server error:
no screens found
Co mogę zrobić jeszcze? Podkreślam że cała instalacja przebiegła pomyślnie i skonfigurowałem tak ajk tam było napisane. Dziękuję

2
hehe spoko dzięki wielkie:D....kurcze to mi się podoba:) bye bye windows:D
z tym glibem poradze sobie jakos:D spoko dzieki jeszcze raz...

3
[root@kosmit luca]# rpm -ivh libxmms1-1.2.9-5mdk.i586.rpm
ostrzeżenie: libxmms1-1.2.9-5mdk.i586.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 26752624
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
   1:libxmms1               ########################################### [100%]
[root@kosmit luca]# rpm -ivh xmms-1.2.9-5mdk.i586.rpm
ostrzeżenie: xmms-1.2.9-5mdk.i586.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 26752624
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
   1:xmms                   ########################################### [100%]
zainstalowalem(chyba) w taki sposob xmms-a.....
.....nie wiem gdzie:|

4
2005-08-24 21:51:25 lenox napisał:

> 2005-08-24 20:53:58 luca_brasi napisał:
 >
 > ten plik zanjduje się w libglib1.2-devel-1.2.10-15mdk.i586.rpm wiec sprwadź czy i ten pakiet
 > masz zainstalowany (jeżeli używasz pakietów Mandrivopodobnych)
 >
o jaki plik Ci chodzi ?
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
        plik /usr/lib/libglib-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
        plik /usr/lib/libgmodule-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
        plik /usr/lib/libgthread-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
z tego komunikatu wynika ze te trzy pliki (np plik /usr/lib/libglib-1.2.so.0.0.10), ktore zostaly zainstalowane wczesniej z pakietu libglib1.2-1.2.10-15mdk nie zgadzaja sie z jakimis plikami z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk ktory chce zainstalowac.
Patrzac na ten pakiet (libglib1.2-1.2.10-15mdk-zainstalowany)
jest nowszy od tego ktory probuje zainstalowac....

5
Jeszcze jedno pytanie odnośnie kompilacji.
Po rozpakowaniu np pliku *tar.gz do katalogu ten plik *tar.gz moge wyrzucic.
Ale czy po skompilowaniu poleceniami
./configure
make
make install  moge usunac ten katalog w ktorym kompilowalem? przeciez jest juz katalog w usr/local/*

6
2005-08-24 21:35:28 xavery napisał:

>  > aaa jeszcze: jakie polecenie do rpm żeby zainstalowało mi tego gliba a nie sprawdzało
 >  > zależności,
 >
 > rpm --nodeps

[root@kosmit luca]# rpm -nodeps libglib1.2-1.2.10-15mdk.i586.rpm

-nodeps: nieznana opcja

7
> Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
 >         plik /usr/lib/libglib-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w
 > konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
 >         plik /usr/lib/libgmodule-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w
 > konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
 >         plik /usr/lib/libgthread-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w
 > konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
 >
 zaraz zaraz....z teog komunikatu wynika ze mam zainstalowany pakiet glib 1.2-1.2.10-15mdk.....więc czemu przy kompilacji tego xmms-a nie znajduje?

8
ok dzięki wszystkim
Mam jeszcze tyle naprawdę początkujących pytań, których nie chcę zadawać, ale nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi. Macie jakieś dobre Newbie guidy? mogą byc po angielsku oczywiście...

I jeszcze jedno...moglibyście zajrzeć do tematu poniżej Tkabber? bo nie wiem co robić, oczywiście na 3 pytanie znam odpowiedź:)


aaa jeszcze: jakie polecenie do rpm żeby zainstalowało mi tego gliba a nie sprawdzało zależności, ponieważ wyskakuje mi to:
Przygotowywanie...          ########################################### [100%]
        plik /usr/lib/libglib-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
        plik /usr/lib/libgmodule-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk
        plik /usr/lib/libgthread-1.2.so.0.0.10 z instalacji libglib1.2-1.2.10-15mdk jest w konflikcie z plikiem z pakietu libglib1.2-1.2.10-11mdk

9
Dzięki
Właśnie przed chwilą przeczytałem że glib a glibc to inne biblioteki:) Dziwne akurat teraz jak już się zdecydowałem na napisanie posta:|

Mam jeszcze jedno pytanko: jakie są różnice jeśli program się skompiluje a jeśli zainstaluje się do z RPM-a?

10
Jakby to miało znaczenie, to wersja xmms to 1.2.10

11
Witam
Mam taki problem właśnie, że kiedy w katalogu xmms wpisuje ./configure pokazuje na końcu błąd:
*** The glib-config script installed by GLIB could not be found
*** If GLIB was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in
*** your path, or set the GLIB_CONFIG environment variable to the
*** full path to glib-config.
configure: error: *** GLIB >= 1.2.2 not installed - please install first ***

Za pomocą polecenia rpm -qa znalazłem plik: glib-2.3.3-10.mdk
To nie dlatego że nie ma devela bo też był tam plik glib-devel-2.3.3-10.mdk
Jestem poczatkujacy i nie wiem czemu tak jest.
Prosiłbym o pomoc

12
Instalacja oprogramowania / Tkabber
« dnia: 2005-08-23, 12:26:46 »
Witam,
jako że jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Mandrake 10.0, mam dużo pytań
1. Chcę zainstalowac Tkabbera. Jak już napisałem "make install" wyskakuje mi:
mkdir -p //usr/local/share/tkabber
cp -r *.tcl aniemoteicons emoticons-tkabber ifaceck ifacetk plugins jabberlib-tclxml pixmaps sounds textundo msgs mclistbox-1.02 //usr/local/share/tkabber
mkdir -p //usr/local/share/doc/tkabber/
cp -r examples //usr/local/share/doc/tkabber
mkdir -p //usr/local/bin/
echo -e "#!/bin/shnexec wish /usr/local/share/tkabber/tkabber.tcl -name tkabber "$@"n" > //usr/local/bin/tkabber
chmod +x //usr/local/bin/tkabber

Sprawdziłem te dwa katalogi ale tylko w //usr/local/share/ jest katalog tkabber
Czytałem, że do uruchomienia tego programu trzeba wpisać w konsoli tkabber.tcl ale nic się nie dzieje pisze tylko że nie ma takiej komendy. Może trzeba coś dodać przed

2. Sięgnąłem do innego klienta jabbera Gajim ale ściągnełem plik "gajim-0.8-1.x86.package" jak mogę to rozpakować? zainstalować?

3. I jeszcze jedno. Chciałem zainstalowac xmms-a ale pisze że potrzeba lepszej wersji glib-a. Czytałem  na ten temat i wiem że najpierw trzeba odinstalować       starą bibliotekę. Ale czytałem gdzieś że lepiej nie odinstalowywać starej a po prostu zainstalować nową "z binarek?!" albo jako pakiet .rpm, którego jednak znaleźć nie mogę
                       Proszę o pomoc, z góry dziękuję..

13
Instalacja oprogramowania / Jak wogule zacząć?
« dnia: 2005-08-23, 12:35:34 »
Tutaj masz link o instalacji programów, nie jest zbyt obszerny, ale na początek wystarczy:
https://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=16


14
Inne urządzenia / Hp 840c+Aurox 10.0+USB+gnome
« dnia: 2005-09-04, 16:03:20 »
Witam
Ostatnio zainstalowalem sobie PLD i chcialem zainstalowac i skonfigurowac Xorg wedlug zalecen z oficjalnej strony http://pl.docs.pld-linux.org/x_xserver.html
Zrobiłem wszystko co było tam napisane(na 100% poprawnie), ale jak piszę komendę # X
to wyskakuje mi
modprobe: Can not locate module nvidia
(EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0): ***Aborting***
(EE) Sreen(s) found, but none have a usable configuration

Fatal server error:
no screens found
Co mogę zrobić jeszcze? Podkreślam że cała instalacja przebiegła pomyślnie i skonfigurowałem tak ajk tam było napisane. Dziękuję

15
Inne / auroks 11
« dnia: 2005-08-24, 22:25:34 »
hehe spoko dzięki wielkie:D....kurcze to mi się podoba:) bye bye windows:D
z tym glibem poradze sobie jakos:D spoko dzieki jeszcze raz...

Strony: [1] 2