Forum Linux.pl

System => Konfiguracja => Wątek zaczęty przez: abc abc w 2005-05-23, 18:57:33

Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: abc abc w 2005-05-23, 18:57:33
Witam, w jaki sposob mozna uruchomic knoppixa 3.8 z dysku?
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-24, 09:52:50
2005-05-23 18:57:33 abc_ napisał:

> Witam, w jaki sposob mozna uruchomic knoppixa 3.8 z dysku?

Zainstalować go :)
Chyba ze chodzi ci o cos innego.
Napisz cos wiecej my tu wróżkami nie jesteśmy.

PZDR
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: abc abc w 2005-05-24, 11:39:38
2005-05-24 09:52:50 Zbooj napisał:
 >
 > Zainstalować go :)
 > Chyba ze chodzi ci o cos innego.
 > Napisz cos wiecej my tu wróżkami nie jesteśmy.
 >
 > PZDR

No moje pytanie raczej bylo konkretne, w jaki sposob uruchomic knoppixa bezposrednio z dysku. Nie z plyty, poniewaz nie mam dostepu teraz do cd-romu a potrzebne mi uruchomienie knoppixa.
A tak jak ty powiedziales \\"zainstalowac go\\" to raczej musze go najpierw uruchomic, no nie ? ;)
Mam nadzieje, ze teraz wszystko jasne..
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: Piotr Skwarna w 2005-05-24, 12:04:49
2005-05-24 11:39:38 abc_ napisał:

 > No moje pytanie raczej bylo konkretne, w jaki sposob uruchomic knoppixa bezposrednio z dysku.
 > Nie z plyty, poniewaz nie mam dostepu teraz do cd-romu a potrzebne mi uruchomienie knoppixa.
 > A tak jak ty powiedziales \\"zainstalowac go\\" to raczej musze go najpierw uruchomic, no
 > nie ? ;)
 > Mam nadzieje, ze teraz wszystko jasne..

qemu -cdrom plik_iso
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: abc abc w 2005-05-24, 12:40:43
> qemu -cdrom plik_iso

Hmm, ale to go chyba odpali w eumlatorze, a ja chce tak zwyczajnie jak z plyty, tylko ze z dysku np z partycji FAT32, pamietam ze byly takie mozliwosci przy roznych distro, ale nie wiem czy w knoppixsie 3.8 z jadrem 2.6.11 bedzie mozliwosc utworzenia dyskietek startowych :/
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-24, 13:27:59
2005-05-24 12:40:43 abc_ napisał:

> > qemu -cdrom plik_iso
 >
 > Hmm, ale to go chyba odpali w eumlatorze, a ja chce tak zwyczajnie jak z plyty, tylko ze z
 > dysku np z partycji FAT32, pamietam ze byly takie mozliwosci przy roznych distro, ale nie wiem
 > czy w knoppixsie 3.8 z jadrem 2.6.11 bedzie mozliwosc utworzenia dyskietek startowych :/

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=4872
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: abc abc w 2005-05-24, 16:59:50
2005-05-24 13:27:59 Zbooj napisał:

 > http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=4872

No sorry, ale ja tam nie widze rozwiazania mojego problemu. Domyslam sie, ze poprostu nie da sie uruchomic wersji 3.8 z dysku. Jezeli sie jednak myle to niech ktos da znac jak to zrobil.
I powtarzam, ze ja nei chce instalowac na dysku, tylko go poprostu uruchomic z dysku tak jak z plyty.
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: Marcin Marcin w 2005-05-24, 18:51:12
ci chodzi o to ze masz obraz plyty na dysku
i chcesz go uruchomic
jak ci o to chodzi to sciagnij sobie Microsoft Virtual Pc z ich strony i bedzie działac (program działa przez 30 dni)
a teraz moje pytanie jak mam Windoze 2003 Enterprise i chce uruchomic Knoppix\\'a 3,6, przestawiam na bootowanie z cd-romu i dupa włacz sie windoza ktoś moze probował juz?
mi sie wydaje ze jest zabezpieczenie przeciw Hakerskie bo glupio by było ze jakis Duzy Serwer mozna by było shakować jedna plytka :D
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: abc abc w 2005-05-24, 22:41:27
2005-05-24 18:51:12 Lock14 napisał:

> ci chodzi o to ze masz obraz plyty na dysku
 > i chcesz go uruchomic
 > jak ci o to chodzi to sciagnij sobie Microsoft Virtual Pc z ich strony i bedzie działac
 > (program działa przez 30 dni)

na takie rozwiazanie to chyba zdecydowalbym sie w skrajnej ostatecznosci ;) juz wolalbym stare wersje upgrade\\'owac...

 > a teraz moje pytanie jak mam Windoze 2003 Enterprise i chce uruchomic Knoppix\\'a 3,6,
 > przestawiam na bootowanie z cd-romu i dupa włacz sie windoza ktoś moze probował juz?
 > mi sie wydaje ze jest zabezpieczenie przeciw Hakerskie bo glupio by było ze jakis Duzy Serwer
 > mozna by było shakować jedna plytka :D

LOL, tym to mnie rozbroiles ;) nie komentuje
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: hmm niepodam w 2005-05-23, 16:15:18
Mialem zainstalowane 2 systemy na hda1 windows a na hda2 linux (hda3 swap) musialem jednak niestety przeinstalowac windowsa. Podczas instalacji windowsa utworzylem sobie jeszcze jedna partycje. Potem uruchomilem livecd uruchomilem chroota potem lilo zeby mi sie znowu wpisal w mbr. I teraz mam taki problem ta partycje dodatkowa to utworzyla mi sie jako hda2 a linuxa przenioslo mi na hda3 i teraz jak go wlaczam to mi wyskakuje

EXT3-fs: unable to read superblock 
Kernel panic-not syncing Unable to mount root fs on unknow-block(3,2)
Mozna to jakos naprawic??
z gory dzieki za odpowiedz
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-05-23, 17:07:29
W pliku /etc/fstab pozmieniaj hda2 na hda3 i hda3 na hda4 (ew. hda5)
Najlepiej bedzie jezeli zobaczysz jaki masz teraz uklad partycji:
fdisk -l /dev/hda i pozmieniasz wedlug tego.
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: hmm niepodam w 2005-05-23, 22:24:27
no niestety zmiany w fstab nic nie daly:/
Tytuł: Problem z odpaleniem linuxa
Wiadomość wysłana przez: heniek m. w 2005-05-23, 22:51:06
2005-05-23 22:24:27 Dziurek napisał:

> no niestety zmiany w fstab nic nie daly:/
A lilo.conf? Poprawny dysk root?