Forum Linux.pl

Dystrybucje Linuksa => Debian => Wątek zaczęty przez: w 2006-12-10, 15:22:44

Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-10, 15:22:44
Dobra, ściągnąłem sobie net install Debiana, nagrałem na płytę. Przy uruchamianiu kompa przez chwilkę coś się dzieje (ale za szybko, nie zdążam przeczytać, bo znika) i dalej ładuje mi się windows xp normalnie. W biosie mam uruchamianie pierw z napędu danych. Jak mogę zainstalować tego debiana przez net install?
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Damian Labuda w 2006-12-10, 15:27:44
> Dobra, ściągnąłem sobie net install Debiana, nagrałem na płytę. Przy uruchamianiu kompa przez
 > chwilkę coś się dzieje (ale za szybko, nie zdążam przeczytać, bo znika) i dalej ładuje mi się
 > windows xp normalnie. W biosie mam uruchamianie pierw z napędu danych. Jak mogę zainstalować
 > tego debiana przez net install?


hmm, powinna Ci się od razu odpalić instalka. Spróbuj ustawić w biosie aby w perwszej, drugiej i trzeciej kolejności uruchamiał się system z płyty - czyli netinstal.  Jak nie pomoże to daj znać.



Pozdrawiam!


Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-10, 15:53:20
> hmm, powinna Ci się od razu odpalić instalka. Spróbuj ustawić w biosie aby w perwszej, drugiej
 > i trzeciej kolejności uruchamiał się system z płyty - czyli netinstal.  Jak nie pomoże to daj
 > znać.
Nie działa, co dalej?
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Damian Labuda w 2006-12-10, 15:59:01
> Nie działa, co dalej?

A skoro nie działa to co się dzieje? inny system się uruchamia? :> czy stoi w miejscu.
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-10, 16:19:17
> A skoro nie działa to co się dzieje? inny system się uruchamia? :> czy stoi w miejscu.
Pisałem:
"Przy uruchamianiu kompa przez chwilkę coś się dzieje (ale za szybko, nie zdążam przeczytać, bo znika) i dalej ładuje mi się windows xp normalnie."
przez jakąś 1/10 sec coś się wyświetla (nigdy nie zdążę odczytać) i potem ładuje się windows xp normalnie. Dodam, że mam tez net install OpenSUSE i ona jakoś mi działa. Sprawdzałem sumy kontrolne i płytka debiana się zgadza.
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Damian Labuda w 2006-12-10, 16:31:39
> Pisałem:
 > "Przy uruchamianiu kompa przez chwilkę coś się dzieje (ale za szybko, nie zdążam
 > przeczytać, bo znika) i dalej ładuje mi się windows xp normalnie."
 > przez jakąś 1/10 sec coś się wyświetla (nigdy nie zdążę odczytać) i potem ładuje się windows xp
 > normalnie. Dodam, że mam tez net install OpenSUSE i ona jakoś mi działa. Sprawdzałem sumy
 > kontrolne i płytka debiana się zgadza.


To coś źle ustawiałeś w biosie. Ustaw w biosie żeby ZAWSZE startował z płyty - zawsze! I jeżeli, ustawisz tak żeby zawsze Ci startował z płyty, a mimo to wystartuje xp to oznacza to, że coś z tą płytką jest źle.


Pozdrawiam!
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-10, 16:41:46
 > To coś źle ustawiałeś w biosie. Ustaw w biosie żeby ZAWSZE startował z płyty - zawsze! I
 > jeżeli, ustawisz tak żeby zawsze Ci startował z płyty, a mimo to wystartuje xp to oznacza to,
 > że coś z tą płytką jest źle.
 >
 >
 > Pozdrawiam!
Dobrze ustawiłem ponieważ jak w biosie ustawie tylko napęd cd/dvd a dysku nie dam to mi się nic nie uruchamia:D a Opensuse działa
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Dominik Przyborowski w 2006-12-10, 18:17:09
A sumy kontrolne sprawdził przed nagraniem płyty?
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-10, 21:05:24
> A sumy kontrolne sprawdził przed nagraniem płyty?
Pisałem już, tak!
"Sprawdzałem sumy kontrolne i płytka debiana się zgadza."
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Dominik Przyborowski w 2006-12-10, 21:51:08
Fakt. Sorki nie zauwazyłem ;-)

Moze to płytka jest trefna jakaś. Weź nagraj jeszcze raz, najlepiej na jakiejś niskiej prędkości (=<32x) - czasem zdarzają się przekłamania.
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-10, 23:04:08
2006-12-10 21:51:08 Lorenzo napisał:

> Fakt. Sorki nie zauwazyłem ;-)
 >
 > Moze to płytka jest trefna jakaś. Weź nagraj jeszcze raz, najlepiej na jakiejś niskiej
 > prędkości (=<32x) - czasem zdarzają się przekłamania.
Człowieku... straciłem już 3 płyty CD:D:) (jedna z prędkością nawet 8x:O:D:) i dwa razy ściągałem ten obraz płyty na wszelki wypadek. Niestety nie działa. No nic, widocznie nie pomożecie:)
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Dominik Przyborowski w 2006-12-10, 23:10:26
O Człowieku... u mnie działa :-)
Jesli na gwałt potrzebujesz tego netinstala to mam wersje dyskietkową :D

http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~przyboro/other/sarge_install/

2 obrazy dyskietek. Nagrywasz (np. rawritem) odpalasz i siedzi.

P.S. Nie pisz mi prosze że nie masz stacji dyskietek ;-)
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Krzysztof Plucinski w 2006-12-11, 00:00:57
2006-12-10 23:04:08 tatar111 napisał:

 > Człowieku... straciłem już 3 płyty CD:D:) (jedna z prędkością nawet 8x:O:D:) i dwa razy
 > ściągałem ten obraz płyty na wszelki wypadek. Niestety nie działa. No nic, widocznie nie
 > pomożecie:)

Niestety to mozliwe - ostatnio netinst.iso czesto bywalo trefne, za to businesscard.iso  zawsze dzialalo...

Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-11, 16:13:32
2006-12-10 23:10:26 Lorenzo napisał:

> O Człowieku... u mnie działa :-)
 > Jesli na gwałt potrzebujesz tego netinstala to mam wersje dyskietkową :D
 >
 > http://fatcat.ftj.agh.edu.pl/~przyboro/other/sarge_install/
 >
 > 2 obrazy dyskietek. Nagrywasz (np. rawritem) odpalasz i siedzi.
 >
 > P.S. Nie pisz mi prosze że nie masz stacji dyskietek ;-)
Stację dyskietek mam:D:) ale nie mam dyskietek;) nie używam już. Ale jest oki, bo sobie zamówiłem Debiana najnowszego, teraz tylko poczekać;)
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: Damian Labuda w 2006-12-11, 17:30:40
> zamówiłem Debiana najnowszego

Najnowszego? to znaczy którego?
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-11, 17:35:43
> Najnowszego? to znaczy którego?
 >
Stable, 3.1r4 64 bitowego;)
Tytuł: net install
Wiadomość wysłana przez: w 2006-12-14, 19:11:33
Spróbuj ustawić wszystkie urządzenia z których ma bootować na CDROM.