Forum Linux.pl

Dystrybucje Linuksa => Mandriva => Wątek zaczęty przez: Artur Janicki w 2005-07-07, 21:56:09

Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Artur Janicki w 2005-07-07, 21:56:09
czy można zabezpieczyć pewne opcje w lilo na hasło? (chodzi mi o zabezpieczenie np. by bez hasła nie dało sie odpalić tryby failsafe)
Mandrake 10.1
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Kamil H. w 2005-07-08, 07:21:27
2005-07-07 21:56:09 arj napisał:

> czy można zabezpieczyć pewne opcje w lilo na hasło? (chodzi mi o zabezpieczenie np. by bez hasła
 > nie dało sie odpalić tryby failsafe)
 > Mandrake 10.1

dopisz do pliku lilo.conf:
password=hasło
restricted

będzie wówczas żądane hasło, jeśli lilo będzie próbował przekazywać jakieś parametry do jądra (czyli np. dla uruchomienia single user mode). naturalnie należałoby jeszcze zablokować możliwość odczytu pliku konfiguracyjnego lilo zwykłym użytkownikom (chmod)
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Przemysław Wesołowski w 2005-07-07, 18:45:33
prosze podajcie mi jakiś adres aby ściągnąć 7płyt mandrivy lub CAŁĄ dvd a nie 3cd lub 2,2gb
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: w 2005-07-07, 18:51:44
http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=29
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Przemysław Wesołowski w 2005-07-08, 15:48:20
2005-07-07 18:51:44 reaz napisał:

> http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=29
przykro mi ale mnie nie zrozumiałeś bo pisałem że nie chce na 3cd ani1dvd o poj.2.4gb tylko co jest teraz wydana na 7cd:)z dodatkowym oprogramowaniem
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Tadeusz Gruszczyński w 2005-07-08, 16:33:00
2005-07-08 15:48:20 ryby007 napisał:
> nie chce na 3cd ani1dvd o poj.2.4gb tylko co
 > jest teraz wydana na 7cd:)z dodatkowym oprogramowaniem.

* A jest w ogóle taka możliwość ???
gdyby była to na wielu serwerach........?
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Jakub Guzik w 2005-07-08, 18:28:14
2005-07-08 16:33:00 Tad napisał:

> 2005-07-08 15:48:20 ryby007 napisał:
 > > nie chce na 3cd ani1dvd o poj.2.4gb tylko co
 >  > jest teraz wydana na 7cd:)z dodatkowym oprogramowaniem.
 >
 > * A jest w ogóle taka możliwość ???
 > gdyby była to na wielu serwerach........?
 >

nie ma trakiej mozliwosci...... wersja komercyjna jest tylko dla klubowiczów od srebrnego wzyz
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Mateusz Ławrynowicz w 2005-07-08, 22:26:41
To czego najbardziej potrzebujesz, jest na tych 3 płytach które można ściągnąć, i są one identyczne jak pierwsze 3 w gazecie. A jak przejrzysz gazetę (bo zdaje się o gazetowej wersji mowa) to się zorientujesz, że na pozostałych 4 płytach jest cała masa programów, które bez najmniejszych przeszkód znajdziesz za darmo w sieci (często będą to już nowsze wersje).
pozdrawiam
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: Przemysław Wesołowski w 2005-07-08, 22:38:18
2005-07-08 22:26:41 patek napisał:

> To czego najbardziej potrzebujesz, jest na tych 3 płytach które można ściągnąć, i są one
 > identyczne jak pierwsze 3 w gazecie. A jak przejrzysz gazetę (bo zdaje się o gazetowej wersji
 > mowa) to się zorientujesz, że na pozostałych 4 płytach jest cała masa programów, które bez
 > najmniejszych przeszkód znajdziesz za darmo w sieci (często będą to już nowsze wersje).
 > pozdrawiam
Masz racje że tam jest mas programów i to jest mi potrzebne bo nie idzie mi instalacja linuxowych programów ciągle są jakieś braki w pakietach a te braki też coś znowu potrzebują i tak tworzy się drzewo.Zaś te jak są na płycie do dystrybucji dodane to one już jakoś będą łatwiejsze w instalacji i bez braków prawdopodobnie.Teraz mam auroxa10.2  i za dużo to nie zainstalowałem zbyt zielenizna mnie jeszcze zarasta:))DZIĘKI za odpowiedzi:)))
Tytuł: full mandriva
Wiadomość wysłana przez: w 2005-07-09, 01:08:37
2005-07-08 22:38:18 ryby007 napisał:
 > Masz racje że tam jest mas programów i to jest mi potrzebne bo nie idzie mi instalacja
 > linuxowych programów ciągle są jakieś braki w pakietach a te braki też coś znowu potrzebują i
 > tak tworzy się drzewo.Zaś te jak są na płycie do dystrybucji dodane to one już jakoś będą
 > łatwiejsze w instalacji i bez braków prawdopodobnie.Teraz mam auroxa10.2  i za dużo to nie
 > zainstalowałem zbyt zielenizna mnie jeszcze zarasta:))DZIĘKI za odpowiedzi:)))

to nie uzywaj do instalacji rpm -i tylko urpmi nazwa_pakietu
Zainstaluje ci pakiet z potrzebnymi zaleznosciami. Najlepiej dodaj sobie nosniki sieciowe - konfiguracji dokonasz bez problemu przy pomocy http://easyurpmi.zarb.org

i wszystko stanie sie banalnie latwe :)