Forum Linux.pl

System => Inne => Wątek zaczęty przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-07, 08:02:27

Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-07, 08:02:27
Witam mam mały problem. Otóż od wczoraj mam neostrade i narazie internet mam na 1 komputerze (a mam 2 komputery w domu). Gdy kombinuje ze switch\\'em to żaden komputer nie ma internetu. I mam pytanie czy ktos moze mi pomóc, bo nie umiem rozdzielić neostrady na 2 komputery w domu (posiadam switch\\'a na 8 portów).
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-07-07, 09:18:39
jaki modem ?

czy wiesz, ze bezposredni dostep do sieci bedzie mial tylko 1 kompuer, ktory to polaczenie bedzie udostepnial drugiemu ?

co probowales dotychczas zrobic ?
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-07, 12:24:58
2005-07-07 09:18:39 chmooreck napisał:

> jaki modem ?
 >
 > czy wiesz, ze bezposredni dostep do sieci bedzie mial tylko 1 kompuer, ktory to polaczenie
 > bedzie udostepnial drugiemu ?
 >
 > co probowales dotychczas zrobic ?


podlaczac kable do 1 switcha (myslalem ze rozdzieli to dostep do internetu). modem to SAGEM F@st 800-840. Nie wiem jak rozdzielić łącze jak możesz to pomóz ;p
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-07-07, 13:18:38
Co to za switch? Jakie ma porty? Wszystkie oznaczone tak samo? Np. od 1 do 8, czy jest jakis dodatkowy? Jest jakis przycisk? Jezeli to d-link des-cos-tam, to wystarczyc powinno podlaczenie kabla z modemu do np. 1 portu, a kable z 1. i 2. kompa do ostatnich portow. Pisze np., bo dla mnie tak jest przejrzysciej, ktore kable co robia :)
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-07, 13:28:06
2005-07-07 13:18:38 de_laurent napisał:

> Co to za switch? Jakie ma porty? Wszystkie oznaczone tak samo? Np. od 1 do 8, czy jest jakis
 > dodatkowy? Jest jakis przycisk? Jezeli to d-link des-cos-tam, to wystarczyc powinno podlaczenie
 > kabla z modemu do np. 1 portu, a kable z 1. i 2. kompa do ostatnich portow. Pisze np., bo dla
 > mnie tak jest przejrzysciej, ktore kable co robia :)


Switch: EUSSO 8-port 10/100M Nway Switch
A porty sa od 1-8.
Nie wiem co musze zrobić zeby miec internet na 2 komputerach pomozcie plz!
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-07-07, 17:21:32
Napisz po kolei co robiles, sprobuj podlaczyc tylko kompy i sprawdzic czy da rade pingowac miedzy nimi. Jezeli tak to podlacz 1. kompa i interek do switcha i sprawdz czy laczy sie z interkiem, potem podlacz 2. kompa i interek do switcha i tez sprawdz. Potem podlacz wszystko, sprobuj pingowac kompy i interek... Napisz co nie gralo...
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-07, 17:42:56
2005-07-07 17:21:32 de_laurent napisał:

> Napisz po kolei co robiles, sprobuj podlaczyc tylko kompy i sprawdzic czy da rade pingowac
 > miedzy nimi. Jezeli tak to podlacz 1. kompa i interek do switcha i sprawdz czy laczy sie z
 > interkiem, potem podlacz 2. kompa i interek do switcha i tez sprawdz. Potem podlacz wszystko,
 > sprobuj pingowac kompy i interek... Napisz co nie gralo...

Ogólnie rzecz biorąc to nic nie zrobiłem :). Ale od początku.

Dostałem neostrade z modemem F@ast 800. Zrobiłem wszystko tak jak było napisane na instrukcji i mam internet na 1 komputerze, ale ja chce na 2 komputerach mieć internet. Wyciągnąłem SWITCH\\'a (ma on 8 portów od 1-8). I zrobiłem tak:

Podłączyłem kabel pod telefonem przeciągnąłem jego końcówke do switcha i podpiałem do portu nr 1. Nastepnie podłączylem 2 kabel do portu nr 2 i komputera nr 1. I to samo z 2 komputerem. Sprawdziłem czy działa internet, ale nie działał :) Nie wiem co zrobić pomóżcie mi od początku do końca co mam zrobić.
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-07-07, 21:17:56
No wlasnie ci napisalem w poprzednich postach, co masz zrobic...

Co znaczy:
\\"Podłączyłem kabel pod telefonem przeciągnąłem jego końcówke do switcha (...)\\"?
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Rafał Lewandowski w 2005-07-07, 22:10:58
czytałem wspaniałą dyskuję:-) i pozwolicie ze sie wcisnę.
Wydaje mi się ze do rozdzielenia netu potrzeba routera!!!!!
Switch służy jedynie do zrobienia sieci z conajmniej dwóch kompuerów. Nie wiem co to za switch (czy ma on router czy nie)-nie chce mi się czytać. ALe jeżeli twierdzisz ze wpiąłeś kabel od telefonu do switcha - to musi być z routerem.
Propnuje zrobić tak.
1. jezeli masz switcha z routerem to ustaw jako bramkę adres routera w komputerach (zazwyczaj 192.168.1.1- zresztą sam ustawiasz). i będzie śmigał net aż miło.
2. jeżeli masz switcha bez routera to zrób tak.
podłącz net do jednego kompa i udostępnia go!
na drugim kompie wpiszadres bramki jako ip pierwszego komputera. Oba kompuy wepnij do switcha i będzie śmigać.
pzodr
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz Świtkowski w 2005-07-08, 11:32:46
Nie wiem co to za switch
 > (czy ma on router czy nie)-nie chce mi się czytać. ALe jeżeli twierdzisz ze wpiąłeś kabel od
 > telefonu do switcha - to musi być z routerem.

A czemu musi?:) Kiedys jeden znajmoy mi czlowiek wlozyl kabel z linią telefoniczną do sieciowki ethernet zamiast do modemu. Czy w takim razie sieciowka ta musiala byc z modemem? Na pewno nie:)
Moim zdaniem chodzi o zwykly lanowski switch. W takim razie zastosowanie ma tu drugi sposob przytoczony przez Ciebie
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-07-08, 14:28:22
2005-07-07 17:42:56 keNzolek napisał:

> 2005-07-07 17:21:32 de_laurent napisał:
 >
 > > Napisz po kolei co robiles, ...

 > Ogólnie rzecz biorąc to nic nie zrobiłem :). Ale od początku.

rece opadaja...
http://rtfm.killfile.pl/
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Tomcio Paluch w 2005-07-08, 16:06:16
Zabawne, zabawne.

Polowa ludzi nie wie do czego sluzy google, a polowa drugiej polowy nie umie sie nim poslugiwac jak nalezy. Ale to tak na marginesie.

Wracajac do tematu.
Cytat
\\"Podłączyłem kabel pod telefonem przeciągnąłem jego końcówke do switcha ...\\"
Czy ja mam kurna rozumiec ze wzioles kabel i polaczyles gniazdko telefonu bezposrednio ze switchem (a modem w kat) ??

Ludzie, nauczcie sie mysli wyrazac pisemnie, zgroza.
Za tydzien to przeczytasz i sam sie bedziesz zastanawial o co chodzilo.
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-08, 16:39:25
2005-07-08 16:06:16 Xax79 napisał:

> Zabawne, zabawne.
 >
 > Polowa ludzi nie wie do czego sluzy google, a polowa drugiej polowy nie umie sie nim poslugiwac
 > jak nalezy. Ale to tak na marginesie.
 >
 > Wracajac do tematu.
 > Cytat
 > \\"Podłączyłem kabel pod telefonem przeciągnąłem jego końcówke do switcha ...\\"
 > Czy ja mam kurna rozumiec ze wzioles kabel i polaczyles gniazdko telefonu bezposrednio ze
 > switchem (a modem w kat) ??
 >
 > Ludzie, nauczcie sie mysli wyrazac pisemnie, zgroza.
 > Za tydzien to przeczytasz i sam sie bedziesz zastanawial o co chodzilo.

Tylko spokojnie :-)

Czytam temat juz kilkakrotnie i mam pytanie:

Ile jest tych komuterów i jaki domyślnie  pracuja na nich system?

Jakie masz urządzenia (modemy, switche, routery)?

I co chcesz zrobić? :-)

Co zrobiłeś do tej pory?

... bo juz się pogubiłem

--
Maciek
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-08, 18:37:56
Ok od początku.
1. Zamówiłem neostrade.
2. Gdy dostałem zestaw instalacyjny to zrobiłem wszystko tak jak było w instrukcji (podłączyłem mikrofiltr, rozdzielacz sygnału, oraz modem). Wgrałem sterowniki i internet chodzi normalnie, ale na jednym komputerze, a że posiadam 2 komputery w domu postanowiłem zrobić też internet na 2 kompie.
3. Posiadam switch\\'a i zrobiłem tak. Do 1 komputera [ Windows XP ] podpiąłem modem F@ast 800 [ ten z neostrady ] i zrobiłem internet. Do switch\\'a podpiąłem kabel, który łączy się z 1 komputerem za pomocą sieciówki. Następnie drugi kabel podpiąłem do drugiego komputera [ Windows 98 ] i do switch\\'a. Następnie ustawiłem IP i pingowałem [ nie było sygnału ]. Internet dalej był na 1 komputerze ;/.

A oco mi chodzi? Zrobienie LAN\\'u z 2 komputerów [ Windows XP i 98 SE ] oraz żeby na tych 2 komputerach był internet. [ a z google korzystałem i korzystam i znalazłem dużo stron robiłem tak jak było napisane i dalej to samo, ponieważ nie znalazłem jak zrobić to na 2 różnych windowsach ;/.

Jeśli ktoś może pomóc to bardzo bym prosił.
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-08, 19:05:35
2005-07-08 18:37:56 keNzolek napisał:

 > A oco mi chodzi? Zrobienie LAN\\'u z 2 komputerów [ Windows XP i 98 SE ] oraz żeby na tych 2
 > komputerach był internet. [ a z google korzystałem i

Tak mi się właśnie zdawało. To jest forum o Linuksie, pytania nt. Windows zadawaj na innych forach.

Podpowiedź: jak masz 2 karty sieciowe to zrób kabelek skrosowany i switch bedzie zbedny. W obydwu komputerach ustaw stałe IP (np 192.168.0.1 dla tego z modemem i 192.168.0.2 dla drugiego, maska 255.255.255.0). W drugim komputerze ustaw adres bramy na adres IP pierwszego komputera (z modemem) i juz.

Z resztą pod Linuksem jest to samo :-)
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-09, 05:14:38
Własnie tak wczoraj zrobiłem i nic ;/ pingowałem zero odzewu ;/ nie wiem co jest nie tak ale wydaje mi sie ze z kablami cos pochrzanilem.
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-09, 13:01:47
Tak jak mowilem ;] kable kable i jeszcze raz kable ;]
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: . . w 2005-07-09, 13:47:50
1.
Zgadzam sie z wypowiedzią poprzednika. Kabel którym podłączamy sie do switcha jest kablem standardowym, a jeśli chcemy połączyć sie bezpośrednio z innym komputerem, to musimy skorzystać z kabla, który ma zamienione dwa dróciki w jednej wtyczce, taki kabel nazywamy kablem skrosowanym.

2.
Jeśli chcemy połączyć sie z win98 do xp bezpośrednio to musimy :

a) uruchomić winxp i podłączyć sie do intka i sprawdzić czy udostępniamy połączenie innym użytkownikom :
  * kliknij prawym przyciskiem i wybierz właściwości z Start->Połącz z ->Neostrada
  * po wyświetleniu okienka wybierz zakładke \\"zaawansowane\\" i zaznacz udostępnianie połączenia internetowego (drugie z góry)

b) uruchomić win98 i włączyć pod nim płyte instalacyjną z xp, po czym wybrać \\"wykonaj zadania dodatkowe\\" -> \\"Konfiguruj siec w domu lub w małej firmie\\"

i coś tam jeszcze.

--------
Dokładny opis jest w Enterze nr 03/2005
Super opisek można by powiedzieć
--------

A najprościej chyba jest połączyś sie do rutera z modemem DSL (ok 240 zł) (jak sie zapytasz w sklepie o ruter pod neostrade to też ci wszystko wytłumaczą) no ale możliwe że ty go właśnie masz, skoro podłączyłeś tam wtyczkę od telefonu, bo jest troche mniejsza.

odkładasz wtedy modem od TPSA do  pudełka.
Łączysz kompy z routerem kablem standardowym (nieskrosowanym)

Ustawiasz ip i te inne na routerze i śmigasz na intku.

Wtedy wcale nie będą ci potrzebne sterowniki z sagema, no ale jave i macromedia flash czy jak tam temu było chyba warto.

Z routerem jest o tyle lepiej, że nie musisz mieć włączonego komputera z XP żeby skorzystać z tego pod 98
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-07-09, 17:55:03
Cze, chcialem zapytac jak w Linuksie...
Y, hem, hehem, tego, przepraszam chlopaki windowsiaki, ale jeszcze niedalej jak wczoraj bylo tutaj forum linuksowe, jeszcze raz przepraszam... Widocznie cos pomylilem przy wpisywaniu adresu!
(Hym, dziwne...)


2005-07-09 13:47:50 Granit25 napisał:
 > 2. Jeśli chcemy połączyć sie z win98 do xp bezpośrednio to musimy :
 >
 > a) uruchomić winxp i podłączyć sie do intka i sprawdzić czy udostępniamy połączenie innym
 > użytkownikom :
 >   * kliknij prawym przyciskiem i wybierz właściwości z Start->Połącz z ->Neostrada
 >   * po wyświetleniu okienka wybierz zakładke \\"zaawansowane\\" i zaznacz udostępnianie
 > połączenia internetowego (drugie z góry)
 >
 > b) uruchomić win98 i włączyć pod nim płyte instalacyjną z xp, po czym wybrać \\"wykonaj
 > zadania dodatkowe\\" -> \\"Konfiguruj siec w domu lub w małej firmie\\"
 >
 > i coś tam jeszcze.
 >
 > --------
 > Dokładny opis jest w Enterze nr 03/2005
 > Super opisek można by powiedzieć
 > --------
 >
 > A najprościej chyba jest połączyś sie do rutera z modemem DSL (ok 240 zł) (jak sie zapytasz w
 > sklepie o ruter pod neostrade to też ci wszystko wytłumaczą) no ale możliwe że ty go właśnie
 > masz, skoro podłączyłeś tam wtyczkę od telefonu, bo jest troche mniejsza.
 >
 > odkładasz wtedy modem od TPSA do  pudełka.
 > Łączysz kompy z routerem kablem standardowym (nieskrosowanym)
 >
 > Ustawiasz ip i te inne na routerze i śmigasz na intku.
 >
 > Wtedy wcale nie będą ci potrzebne sterowniki z sagema, no ale jave i macromedia flash czy jak
 > tam temu było chyba warto.
 >
 > Z routerem jest o tyle lepiej, że nie musisz mieć włączonego komputera z XP żeby skorzystać z
 > tego pod 98
 >
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-09, 18:07:02
2005-07-09 17:55:03 de_laurent napisał:

> Cze, chcialem zapytac jak w Linuksie...
 > Y, hem, hehem, tego, przepraszam chlopaki windowsiaki, ale jeszcze niedalej jak wczoraj bylo
 > tutaj forum linuksowe, jeszcze raz przepraszam... Widocznie cos pomylilem przy wpisywaniu
 > adresu!
 > (Hym, dziwne...)
 >
 
Właśnie się przysłuchuję wymianie zdań i ciekawe rzeczy się tutaj dzieją.

Powtarzam jeszcze raz: to jest forum LINUKSOWE, pytania odnośnie Winsowsa prosze kierować gdzie indziej, bo post prosi sie o usuniecie ;)
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Czajkowski w 2005-07-09, 18:08:08
2005-07-09 18:07:02 Maciek_Rutecki napisał:

> 2005-07-09 17:55:03 de_laurent napisał:
 >
 > > Cze, chcialem zapytac jak w Linuksie...
 >  > Y, hem, hehem, tego, przepraszam chlopaki windowsiaki, ale jeszcze niedalej jak wczoraj
 > bylo
 >  > tutaj forum linuksowe, jeszcze raz przepraszam... Widocznie cos pomylilem przy
 > wpisywaniu
 >  > adresu!
 >  > (Hym, dziwne...)
 >  >
 >  
 > Właśnie się przysłuchuję wymianie zdań i ciekawe rzeczy się tutaj dzieją.
 >
 > Powtarzam jeszcze raz: to jest forum LINUKSOWE, pytania odnośnie Winsowsa prosze kierować gdzie
 > indziej, bo post prosi sie o usuniecie ;)


to usuncie juz problem rozwiazany
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Adam Szemraj w 2005-07-06, 23:34:59
mam mandrive le 2005. i mam kolejny problem :D
a mianowicie chodzi o to ze nie wylacza sie :P tzn gdy leci pasek wylaczania to pod koniec sie zatrzymuje. jest napisane ze naciskajac esc pokaza sie dodatkowe informacje itd... jest na to jakies "lekarstwo"???
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Jakub Guzik w 2005-07-07, 11:16:32
2005-07-06 23:34:59 adamski89 napisał:

> mam mandrive le 2005. i mam kolejny problem :D
 > a mianowicie chodzi o to ze nie wylacza sie :P tzn gdy leci pasek wylaczania to pod koniec sie
 > zatrzymuje. jest napisane ze naciskajac esc pokaza sie dodatkowe informacje itd... jest na to
 > jakies "lekarstwo"???

Napisz w jakim momencie sie zatrzymują te "OK" (tzn przy jakiej fukcji)
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Adam Szemraj w 2005-07-07, 15:52:14
> Napisz w jakim momencie sie zatrzymują te "OK" (tzn przy jakiej fukcji)
 >

no zatrzymuje sie po komunikacie ze wylaczono dysk ... zhaltowano system. ale sam komputer nie chce sie wylaczyc.
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-07, 16:45:02
2005-07-07 15:52:14 adamski89 napisał:

>  > Napisz w jakim momencie sie zatrzymują te "OK" (tzn przy jakiej fukcji)
 >  >
 >
 > no zatrzymuje sie po komunikacie ze wylaczono dysk ... zhaltowano system. ale sam komputer nie
 > chce sie wylaczyc.

Zainstaluj program "acpid" i być może będziesz musiał dopisać do lilo/grub (odpowiednio pole append i kernel) wpis "acpi=on". Jeżeli masz starszy komputer, który nie wspiera ACPI, to może konieczne będzie zainteresowanie się APM.
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Adam Szemraj w 2005-07-07, 23:15:06
> Zainstaluj program "acpid" i być może będziesz musiał dopisać do lilo/grub
 > (odpowiednio pole append i kernel) wpis "acpi=on". Jeżeli masz starszy komputer,
 > który nie wspiera ACPI, to może konieczne będzie zainteresowanie się APM.

no acpid zainstalowalem. dalej sie nie wylacza. prosilbym o dokladniejszy opis tego dopisywania w lilo/grub. no bo jak narazie to nie bardzo wiem o co chodzi :D

pozdro
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-08, 09:37:08
2005-07-07 23:15:06 adamski89 napisał:


 > no acpid zainstalowalem. dalej sie nie wylacza. prosilbym o dokladniejszy opis tego dopisywania
 > w lilo/grub. no bo jak narazie to nie bardzo wiem o co chodzi :D
 >
 > pozdro

Lilo nie posiadam wiec nie pomogę. Zdaje się, że w /etc/lilo.conf w opcjach jadra, w polu "append" dopisujesz: acpi=on.

W Grub jest tak:

W /boot/grub/menu.lst dopisujesz "acpi=on" tak jak na przykładzie:

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.4.27-2-k7
root      (hd0,5)
kernel      /boot/vmlinuz-2.4.27-2-k7 root=/dev/hda6 ro hdb=ide-scsi acpi=on
initrd      /boot/initrd.img-2.4.27-2-k7
savedefault
boot

Ponadto (po restarcie) zobacz czy po wydaniu polecenia lsmod (jako root) zobaczysz miedzy innymi coś podobnego (dla jadra 2.6.12.2):

thermal                13512  0
fan                     4548  0
button                  6608  0
processor              17380  1 thermal
ac                      4804  0
battery                10116  0

--
Maciek
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-07-08, 09:54:27
jak masz lilo, to nie zapomnij go przeladowac (tzn. uruchomic lilo) po zmianie konfiguracji...
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-08, 10:48:09
2005-07-08 09:54:27 chmooreck napisał:

> jak masz lilo, to nie zapomnij go przeladowac (tzn. uruchomic lilo) po zmianie konfiguracji...

Właśnie, dzięki za przypomnienie :-)
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Adam Szemraj w 2005-07-08, 22:15:19
tylko ze ja tu mam trzy pola append w pliku lilo.conf :image=/boot/vmlinuz
   label="linux"
   root=/dev/hdd6
   initrd=/boot/initrd.img
   append="acpi=ht resume=/dev/hdd7 splash=silent"
   vga=788
   read-only
image=/boot/vmlinuz
   label="linux-nonfb"
   root=/dev/hdd6
   initrd=/boot/initrd.img
   append="acpi=ht resume=/dev/hdd7"
   read-only
image=/boot/vmlinuz
   label="failsafe"
   root=/dev/hdd6
   initrd=/boot/initrd.img
   append="failsafe acpi=ht resume=/dev/hdd7 devfs=nomount"
   read-only
other=/dev/hdd1
   label="windows"
   table=/dev/hdd
...
nie chce niczego rozwalic. w sumie to moglbym we wszystkich wpisac ale sie pytam dla pewnosci :P
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Adam Szemraj w 2005-07-08, 22:20:39
a tak w ogole to jak mam wlaczyc lilo w linuxie. chodiz o to zeby po prostu zrestartowac go? czy co? no bo nie rozumiem [poczatkujacy w 100procentach :P wiec nie nasmiewac sie]
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Remigiusz Witkowski w 2005-07-08, 22:33:44
demon " acpid"
mcc - lilo - włącz ACPI
bios - włącz - acpi
i będzie grało...
 mcc to ....centrum sterowania mdk...
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Adam Szemraj w 2005-07-09, 00:27:13
ale jak mam zrestartowac LILO? ...
w mmc klikalem przy acpi na uruchom ale nic sie nie dzialo :| ...
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-07-09, 11:19:35
2005-07-08 22:15:19 adamski89 napisał:

> tylko ze ja tu mam trzy pola append w pliku lilo.conf :image=/boot/vmlinuz
 >    label="linux"
 >    root=/dev/hdd6
 >    initrd=/boot/initrd.img
 >    append="acpi=ht resume=/dev/hdd7 splash=silent"

Zmień na:

append="acpi=on resume=/dev/hdd7 splash=silent"

 >    vga=788
 >    read-only
 > image=/boot/vmlinuz
 >    label="linux-nonfb"
 >    root=/dev/hdd6
 >    initrd=/boot/initrd.img
 >    append="acpi=ht resume=/dev/hdd7"
 >    read-only
 > image=/boot/vmlinuz
 >    label="failsafe"
 >    root=/dev/hdd6
 >    initrd=/boot/initrd.img
 >    append="failsafe acpi=ht resume=/dev/hdd7 devfs=nomount"
 >    read-only
 > other=/dev/hdd1
 >    label="windows"
 >    table=/dev/hdd
 > ...
 > nie chce niczego rozwalic. w sumie to moglbym we wszystkich wpisac ale sie pytam dla pewnosci
 > :P

Na koniec wpisz w konsoli jako root polecenie "lilo"

I już

No i oczywiście restart systemu :-)

--
Maciek
Tytuł: Wyłączanie
Wiadomość wysłana przez: Andrzej Kruk w 2005-07-09, 19:54:22
Tyle pisania o nic!!!
W centrum sterowania kliknij "uruchamianie" następnie
"konfiguracja sposobu uruchamiania systemu" zaznacz pierwszą opcję czyli "włączanie ACPI" kliknij dalej i "zakończ"
Zrestaruj komputer i po sprawie.
Jeśli w biosie jest opcja ACPI też musi byc uruchomiona.