Forum Linux.pl

Sprzęt => Monitory => Wątek zaczęty przez: Andrzej Zabrzeski w 2006-07-22, 17:22:16

Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: Andrzej Zabrzeski w 2006-07-22, 17:22:16
Witam!

Przesiadłem się ostatnio z Windy na Suse 10.1 i wszystko było super, do czasu. Ni z gruchy, ni z pietruchy, przy otwieraniu CD/DVD wyskakuje okienko \\"Brak dostępu\\", mimo że samą płytę wykrywa.
Dziwne jest to, że - po pierwsze - do tej pory wszystko działało. Po drugie - pod rootem dzieje się dokładnie to samo, a zdaje się, że tak już być nie powinno :)

To jest wyciąg z fstab:
/dev/hdc             /media/dvdram        subfs      noauto,fs=cdfss,umask=000,d                  mask=000,fmask=000,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0

Próbowałem polecenia chmod 777 i nic :(

Szukałem tutaj na forum długo i namiętnie, ale nic nie znalazłem.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc:) Pozdrawiam!
Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: w 2006-07-22, 11:08:47
Mam monito HYUNDAI i od pewnego czasu sam mi sie wylacza. Gdy cos robie on poprostu gasnie i zachowuje się tak jakby caly komputer byl wylączony. Czasami jest tak ze po paru sekundach sie sam wlaczy, a czasami tak ze komputer sam sie resetuje. Bardzo prośze o jakąs pomoc co mam zrobic.
Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2006-07-22, 11:29:22
2006-07-22 11:08:47 wiolak napisał:

> Mam monito HYUNDAI i od pewnego czasu sam mi sie wylacza. Gdy cos robie on poprostu gasnie i
 > zachowuje się tak jakby caly komputer byl wylączony. Czasami jest tak ze po paru sekundach sie
 > sam wlaczy, a czasami tak ze komputer sam sie resetuje. Bardzo prośze o jakąs pomoc co mam
 > zrobic.


Spróbuj

xset -dpms

xset q | grep DPMS

Zobaczymy czy to wina monitorra czy czegoś innego. Sprawdź też przewód sygnałowy i zasilający do monitora, moze to wina sprzętu.

Potem pomyśłimy co dalej.

--
Maciek
Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: w 2006-07-29, 08:30:34
2006-07-22 11:29:22 Maciek_Rutecki napisał:

> 2006-07-22 11:08:47 wiolak napisał:
 >
 > > Mam monito HYUNDAI i od pewnego czasu sam mi sie wylacza. Gdy cos robie on poprostu gasnie
 > i
 >  > zachowuje się tak jakby caly komputer byl wylączony. Czasami jest tak ze po paru
 > sekundach sie
 >  > sam wlaczy, a czasami tak ze komputer sam sie resetuje. Bardzo prośze o jakąs pomoc co
 > mam
 >  > zrobic.
 >
 >
 > Spróbuj
 >
 > xset -dpms
 >
 > xset q | grep DPMS
 >
 > Zobaczymy czy to wina monitorra czy czegoś innego. Sprawdź też przewód sygnałowy i zasilający
 > do monitora, moze to wina sprzętu.
 >
 > Potem pomyśłimy co dalej.
 >
 > --
 > Maciek
Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: w 2006-07-29, 08:32:32
2006-07-29 08:30:34 wiolak napisał:

> 2006-07-22 11:29:22 Maciek_Rutecki napisał:
 >
 > > 2006-07-22 11:08:47 wiolak napisał:
 >  >
 >  > > Mam monito HYUNDAI i od pewnego czasu sam mi sie wylacza. Gdy cos robie on poprostu
 > gasnie
 >  > i
 >  >  > zachowuje się tak jakby caly komputer byl wylączony. Czasami jest tak ze po paru
 >  > sekundach sie
 >  >  > sam wlaczy, a czasami tak ze komputer sam sie resetuje. Bardzo prośze o jakąs pomoc
 > co
 >  > mam
 >  >  > zrobic.
 >  >
 >  >
 >  > Spróbuj
 >  >
 >  > xset -dpms
 >  >
 >  > xset q | grep DPMS
 >  >
 >  > Zobaczymy czy to wina monitorra czy czegoś innego. Sprawdź też przewód sygnałowy i
 > zasilający
 >  > do monitora, moze to wina sprzętu.
 >  >
 >  > Potem pomyśłimy co dalej.
 >  >
 >  > --
 >  > Maciek
 >
Czy mogę liczyć na jakieś wytłumaczenie i opisanie co mam zrobic? Jestem laikiem w takich sprawach. Z góry serdecznie dziękuję.
Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: Jarosław Pelczar w 2006-07-29, 10:03:37
> Czy mogę liczyć na jakieś wytłumaczenie i opisanie co mam zrobic? Jestem laikiem w takich
 > sprawach. Z góry serdecznie dziękuję.

Napisał wyraźnie co zrobić. Odpal konsolę i wklep te polecenia.
Tytuł: Wyłączanie monitora
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz L w 2006-07-29, 11:29:52
Jezeli sie komputer sam restartuje to raczej to nie jest problem z monitorem. Moze to byc problem np ze sterownikiem np. grafiki. Sprawdz tez jaka masz temperature i czy w logach nie ma jakichs komunikatow, ktore mogly by wskazywac na problem.