Forum Linux.pl

System => Sieć => Wątek zaczęty przez: w 2005-05-19, 17:55:03

Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-19, 17:55:03
Witam.Mam kolejne pytanie na tutejszym forum :) Udalo mi sie zainstalowac Mplayera po kilkunastu probach :) Tylko ze jako to mplayer chodzi mi z wiersza polecen. Jak zrobic zeby stworzyc do niego srodowisko graficzne tzn. gmplayer? Czy skorki powinny byc rozpakowane bezposrednio w katalogu skin czy moga byc w tym \\"skin\\" jeszcze wsadzone w jakis katalog np. nazwa skory? Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-05-20, 07:53:38
wszystyko jest dokladnie opisane w dokumentacji...

http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/gui.html
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-05-20, 11:03:18
2005-05-20 07:53:38 chmooreck napisał:

> wszystyko jest dokladnie opisane w dokumentacji...
 >
 > http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/gui.html

... i w artykulach na tej stronie
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 14:51:20
2005-05-20 11:03:18 Maciek_Rutecki napisał:

> 2005-05-20 07:53:38 chmooreck napisał:
 >
 > > wszystyko jest dokladnie opisane w dokumentacji...
 >  >
 >  > http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/gui.html
 >
 > ... i w artykulach na tej stronie

No dobra.Wedlug powyzszego byl mi potrzebny gtk.Sciagnalem go.Przy ./configure wyskoczyl error - brakuje glib. Sciagnalem glib i robie mu ./configure. Znowu error - musze zaladowac jakies gettext. W tym momencie sie zamotalem. Moze jakas podpowiedz?
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-05-20, 15:24:22
2005-05-20 14:51:20 Piotrek1981 napisał:

 > No dobra.Wedlug powyzszego byl mi potrzebny gtk.Sciagnalem go.Przy ./configure wyskoczyl error
 > - brakuje glib. Sciagnalem glib i robie mu ./configure. Znowu error - musze zaladowac jakies
 > gettext. W tym momencie sie zamotalem. Moze jakas podpowiedz?
 >

Witam

Nie wiem jaka masz dystrybucje, ale moze masz wszystko w pakietach (gtk, glib, gettext, atk...)?

Jesli jednak chcesz z zrodel to wpisz \\"gtk\\" w wyszukiwarke obok i zajrzyj na www.gtk.org.

--
Maciek
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-05-20, 15:30:07
2005-05-20 14:51:20 Piotrek1981 napisał:

> 2005-05-20 11:03:18 Maciek_Rutecki napisał:
 >
 > > 2005-05-20 07:53:38 chmooreck napisał:
 >  >
 >  > > wszystyko jest dokladnie opisane w dokumentacji...
 >  >  >
 >  >  > http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/gui.html
 >  >
 >  > ... i w artykulach na tej stronie
 >
 > No dobra.Wedlug powyzszego byl mi potrzebny gtk.Sciagnalem go.Przy ./configure wyskoczyl error
 > - brakuje glib. Sciagnalem glib i robie mu ./configure. Znowu error - musze zaladowac jakies
 > gettext. W tym momencie sie zamotalem. Moze jakas podpowiedz?
 >

Moze juz masz zainstalowane gtk? Z reszta po co kompilowac, jak na pewno jest w twoim distro...

Kompilowales MP sam czy instalowales jakies pakiety? Jezeli to pierwsze, to trzeba bylo dodac opcje --gui podczas konfiguracji:
./configure --help - poda ci wiecej szczegolow. Jezeli z paczki to juz raczej masz gui, chyba, ze trzeba bylo doinstalowac paczke np. mplayer-gui... Streszczajac, w obu przypadkach uruchamia sie emplejera ;) z gui, poprzez gmplayer, ktory jest linkiem symbolicznym do mplayer... :)
Wlasnie zauwazylem, ze ja nie mam takiej linki w systemie, he he:
ln -s /usr/local/bin/mplayer /usr/local/bin/gmplayer
Juz mam...
Jeszcze o \\"okryciu innych tkanek\\" czyli skorach, powinienes dostac w prezencie standardowa skine, wiec o to sie az tak strasznie nie martw...
Pozdro i powodzenia z okrutnie dobrym playerem (ktory ostatnio jednak niestety chyba (?) ma tche problemy z rozwojem... :( )
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 16:45:23
2005-05-20 15:30:07 de_laurent napisał:

> 2005-05-20 14:51:20 Piotrek1981 napisał:
 >
 > > 2005-05-20 11:03:18 Maciek_Rutecki napisał:
 >  >
 >  > > 2005-05-20 07:53:38 chmooreck napisał:
 >  >  >
 >  >  > > wszystyko jest dokladnie opisane w dokumentacji...
 >  >  >  >
 >  >  >  > http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/gui.html
 >  >  >
 >  >  > ... i w artykulach na tej stronie
 >  >
 >  > No dobra.Wedlug powyzszego byl mi potrzebny gtk.Sciagnalem go.Przy ./configure wyskoczyl
 > error
 >  > - brakuje glib. Sciagnalem glib i robie mu ./configure. Znowu error - musze zaladowac
 > jakies
 >  > gettext. W tym momencie sie zamotalem. Moze jakas podpowiedz?
 >  >
 >
 > Moze juz masz zainstalowane gtk? Z reszta po co kompilowac, jak na pewno jest w twoim
 > distro...
 >
 > Kompilowales MP sam czy instalowales jakies pakiety? Jezeli to pierwsze, to trzeba bylo dodac
 > opcje --gui podczas konfiguracji:
 > ./configure --help - poda ci wiecej szczegolow. Jezeli z paczki to juz raczej masz gui, chyba,
 > ze trzeba bylo doinstalowac paczke np. mplayer-gui... Streszczajac, w obu przypadkach uruchamia
 > sie emplejera ;) z gui, poprzez gmplayer, ktory jest linkiem symbolicznym do mplayer... :)
 > Wlasnie zauwazylem, ze ja nie mam takiej linki w systemie, he he:
 > ln -s /usr/local/bin/mplayer /usr/local/bin/gmplayer
 > Juz mam...
 > Jeszcze o \\"okryciu innych tkanek\\" czyli skorach, powinienes dostac w prezencie
 > standardowa skine, wiec o to sie az tak strasznie nie martw...
 > Pozdro i powodzenia z okrutnie dobrym playerem (ktory ostatnio jednak niestety chyba (?) ma
 > tche problemy z rozwojem... :( )

wiec tak. Przywalilem mu jeszcze raz ./configure -- enable-gui. Wszystko szlo pieknie do linijki :
Error : The GUI requires GTK devel packages (wich were not found)
-cokolwiek to oznacza. I co teraz?
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-05-20, 17:13:19
2005-05-20 16:45:23 Piotrek1981 napisał:


 > wiec tak. Przywalilem mu jeszcze raz ./configure -- enable-gui. Wszystko szlo pieknie do
 > linijki :
 > Error : The GUI requires GTK devel packages (wich were not found)
 > -cokolwiek to oznacza. I co teraz?
 >

Witam

Nie dowiem sie pewnie jaka masz dystrybucje, jesli Mdk, to brakuje ci libgtk+1.x-devel. Wskazuje na to komunikat. Polecam jednak przeczytanie artykulow na tej stronie, bedzie prosciej, bo za chwile padnie pytanie o polskie literki w napisach do filmow...

Ponadto zainteresuj sie innymi opcjami \\"./configure\\" jesli chcesz miec program w jezyku polskim.

--
Maciek
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 17:45:30
2005-05-20 17:13:19 Maciek_Rutecki napisał:


 >
 > Witam
 >
 > Nie dowiem sie pewnie jaka masz dystrybucje, jesli Mdk, to brakuje ci libgtk+1.x-devel.
 > Wskazuje na to komunikat. Polecam jednak przeczytanie artykulow na tej stronie, bedzie
 > prosciej, bo za chwile padnie pytanie o polskie literki w napisach do filmow...
 >
 > Ponadto zainteresuj sie innymi opcjami \\"./configure\\" jesli chcesz miec program w
 > jezyku polskim.
 >
 > --
 > Maciek

Rzeczywiscie mam mandrive 2005le. Jak zdobyć takie to cos co napisales?jezeli wystarczy wpisac to w wyszukiwarce to co oznacza symbol x? Co do polskich liter to mam to juz mysle opanowane i przygotowane :) Aha. Czy moja dystrybucja jest dobra czy sa moze lepsze rownie przyjazne w obsludze?np suse ? i dont know.
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-05-20, 20:48:04
2005-05-20 17:45:30 Piotrek1981 napisał:

 > Rzeczywiscie mam mandrive 2005le. Jak zdobyć takie to cos co napisales?jezeli wystarczy wpisac
 > to w wyszukiwarce to co oznacza symbol x? Co do polskich liter to mam to juz mysle opanowane i
 > przygotowane :) Aha. Czy moja dystrybucja jest dobra czy sa moze lepsze rownie przyjazne w
 > obsludze?np suse ? i dont know.
 >

Witam

Poszukiwany pakiet to libgtk+1.2-devel. byc moze nie 1.2 tylko 1.0 (nie pamietam). Na 99% masz na plytce instalacyjnej->Centrium Sterowania->Instalacja pakietow.

Mdk (czy juz teraz mandriva) jest przyjazna, jednak przyjrzyj sie uwaznie narzedziom graficznym dostarczanym z systemem, ulatwia zycie.

--
Maciek
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Maciej Frasina w 2005-05-18, 17:36:51
I znowu mam problem z internetem pod Linuxem
Tylko w tym wypadku jest to nieco dziwne Confused , otóż w poprzednich wersjach mandrak'a internet działał mi w zasadzie bezbłędnie i bezproblemowo, wystarczyło włączyć podczas instalacji usługę hotplug i wsio, internet miałem od razu.
Natomiast z LE 2005 tak nie jest, zainstalowałem, skonfigurowałem, włączyłem usługę hotplug i faktycznie podczas startu system rozpoznaje kartę sieciową, łączenie się przez usb, pisze, że eth0 i eth1 jest "okey" doszło do końca i modem się z restartował Mad i to samo co ostatnio.
Tylko tym razem, jako że o mandarynie mam juz jakieś tam pojęcie Cool , po wyłączałem wadliwe według mnie usługi, wyłączyłem dnsowanie uruchomiłem komputer ponownie i modem się nie zrestartował Idea znowu eth1 i 0 jest okey, lecz system nie może połączyć sie z internetem(a zostawiłem domyślny lan w ustawieniach potem stworzyłem jeszcze jedno kablówkowe połączenie i to samo).
Mogę powiedzieć tylko, że bawiłem sie już sporo w ustawieniach zarówno sieciowyh jak i usług(teraz mam np. włączony hotplug idnsowaniei nie restartuje się modem Confused )
Proszę was o poradę
Posiadam Kartę sieciową Ria Via 85(czy jakoś tak, zintgrowana z płytą główna Mewrcury) mam modem Terrayon a modem połączony z kompem za pomocą kabla usb
Pozdrawiam
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Remigiusz Witkowski w 2005-05-18, 20:43:25
2005-05-18 17:36:51 prawdapunk napisał:

> I znowu mam problem z internetem pod Linuxem
 > Tylko w tym wypadku jest to nieco dziwne Confused , otóż w poprzednich wersjach mandrak'a
 > internet działał mi w zasadzie bezbłędnie i bezproblemowo, wystarczyło włączyć podczas
 > instalacji usługę hotplug i wsio, internet miałem od razu.
 > Natomiast z LE 2005 tak nie jest, zainstalowałem, skonfigurowałem, włączyłem usługę hotplug i
 > faktycznie podczas startu system rozpoznaje kartę sieciową, łączenie się przez usb, pisze, że
 > eth0 i eth1 jest "okey" doszło do końca i modem się z restartował Mad i to samo co
 > ostatnio.
 > Tylko tym razem, jako że o mandarynie mam juz jakieś tam pojęcie Cool , po wyłączałem wadliwe
 > według mnie usługi, wyłączyłem dnsowanie uruchomiłem komputer ponownie i modem się nie
 > zrestartował Idea znowu eth1 i 0 jest okey, lecz system nie może połączyć sie z internetem(a
 > zostawiłem domyślny lan w ustawieniach potem stworzyłem jeszcze jedno kablówkowe połączenie i
 > to samo).
 > Mogę powiedzieć tylko, że bawiłem sie już sporo w ustawieniach zarówno sieciowyh jak i
 > usług(teraz mam np. włączony hotplug idnsowaniei nie restartuje się modem Confused )
 > Proszę was o poradę
 > Posiadam Kartę sieciową Ria Via 85(czy jakoś tak, zintgrowana z płytą główna Mewrcury) mam
 > modem Terrayon a modem połączony z kompem za pomocą kabla usb
 > Pozdrawiam
 

    Podłącz modem pod sieciówkę a nie usb , w ustawieniach daj eth 0  ,  połaczenie przez kablówkę i pójdzie . Po co to usb tego nie rozumiem .
Tytuł: Chello i Mandriva LE 2005
Wiadomość wysłana przez: Maciej Frasina w 2005-05-18, 21:08:56
2005-05-18 20:43:25 xadmi napisał:

> 2005-05-18 17:36:51 prawdapunk napisał:
 >
 > > I znowu mam problem z internetem pod Linuxem
 >  > Tylko w tym wypadku jest to nieco dziwne Confused , otóż w poprzednich wersjach
 > mandrak'a
 >  > internet działał mi w zasadzie bezbłędnie i bezproblemowo, wystarczyło włączyć podczas
 >  > instalacji usługę hotplug i wsio, internet miałem od razu.
 >  > Natomiast z LE 2005 tak nie jest, zainstalowałem, skonfigurowałem, włączyłem usługę
 > hotplug i
 >  > faktycznie podczas startu system rozpoznaje kartę sieciową, łączenie się przez usb,
 > pisze, że
 >  > eth0 i eth1 jest "okey" doszło do końca i modem się z restartował Mad i to samo
 > co
 >  > ostatnio.
 >  > Tylko tym razem, jako że o mandarynie mam juz jakieś tam pojęcie Cool , po wyłączałem
 > wadliwe
 >  > według mnie usługi, wyłączyłem dnsowanie uruchomiłem komputer ponownie i modem się nie
 >  > zrestartował Idea znowu eth1 i 0 jest okey, lecz system nie może połączyć sie z
 > internetem(a
 >  > zostawiłem domyślny lan w ustawieniach potem stworzyłem jeszcze jedno kablówkowe
 > połączenie i
 >  > to samo).
 >  > Mogę powiedzieć tylko, że bawiłem sie już sporo w ustawieniach zarówno sieciowyh jak i
 >  > usług(teraz mam np. włączony hotplug idnsowaniei nie restartuje się modem Confused )
 >  > Proszę was o poradę
 >  > Posiadam Kartę sieciową Ria Via 85(czy jakoś tak, zintgrowana z płytą główna Mewrcury)
 > mam
 >  > modem Terrayon a modem połączony z kompem za pomocą kabla usb
 >  > Pozdrawiam
 >  
 >
 >     Podłącz modem pod sieciówkę a nie usb , w ustawieniach daj eth 0  ,  połaczenie przez
 > kablówkę i pójdzie . Po co to usb tego nie rozumiem .


przez sieciówke również nie idzie :/