Forum Linux.pl

Sprzęt => Karty muzyczne => Wątek zaczęty przez: Michal Rzymski w 2005-05-18, 13:20:15

Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Michal Rzymski w 2005-05-18, 13:20:15
Mam prośbe,aby ktoś podał link serwera z którego ściągnął w pełni dobrze działające płyty instalacyjne tej dystrybucji.Ściągnęłem wszystkie 3 plyty instalacyjne ale podczas instalacji po utworzeniu partycji wywala błąd \\"hdd list not found\\".Pozatym mimo iż płytki sa bootowalne,to nie chce sie odpalac instalacja z plytki (w biosie mam ustawione aby startowal z cdrom,instalacja windy odpala sie bez problemu wiec to wina plytki linuxa).Ktoś mi poradzil abym sciagnal caly obraz plyty na nowo z innego serwera.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Grzegorz Świtkowski w 2005-05-18, 14:15:31
> po utworzeniu partycji wywala błąd \\"hdd list not found\\".

A nie jest to cos w stylu \\"hdlist.cz not found\\"? Wbrew pozorom to dosc istotna roznica.

Ktoś mi poradzil
 > abym sciagnal caly obraz plyty na nowo z innego serwera.

No to sciagnij. Lista mirrorow jest szeroko dostepna (http://www1.mandrivalinux.com/pl/ftpcontent.php3#iso2005). Sprawdz tez, jak Ci polecano sume MD5. Ewentualnie daj sobei spokoj ze sciaganiem, idz do kiosku i kup najnowszy Chip Special Linux z gotowymi plytkami z Mandrivą.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Michal Rzymski w 2005-05-18, 21:56:17
przepraszam,dokładnie ten błąd wygląda tak: \\"no hdlists found\\" co z tym zrobic? Jesli ktos chce powiedziec ze trzeba sciagnac na nowo obraz plyty to czy mam sciagac na nowo obrazy wszystkich 3 plyt czy tylko pierwszej? i niech ktos poda dokladny adres serwera (a nie liste serwerow,bo na chybił trafił sciągać nie będe) z ktorego mozna sciagnac te obrazy plyt,ale takie w ktorych nie ma wyzej wspomnianego blędu \\"no hdlists found\\".A jesli ktos mi radzi zebym sprawdzil sume md5 to w jaki sposob zrobic to pod windowsem(krok po kroku),bede bardzo wdzieczny.Dzieki.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Michal Rzymski w 2005-05-18, 22:09:14
Zapomnialem dodac,chociaz nie wiem czy to ma jakis wplyw,ale na dysku c: na ktorym mam wgranego windowsa mam zamontowane LILO z slackware 10.1,gdyz wczesniej mialem tens system razem z windowsem,ale mi nie pasowal,wiec go wywalilem,partycje na ktorych byl linux calkowicie usunalem,windowsa zostawilem tak jak byl,ale LILO tez zostal bo zostal zamontowany na partycji na ktorej znajduje sie windows.Nowe partycje pod linuxa utworzylem w trakcie instalacji Mandrivy,po czym wyskakuje wyzej wspomniany bląd.Czy pozostawione LILO ma wplyw na instalacje Mandrivy i czy to przez niego wystepuje bląd,w zwiazku z czym musze formatowac windowsa,wgrywac go na nowo a potem linuxa? (windowsa te potrzebuje)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: konrad okurowski w 2005-05-19, 20:59:30
2005-05-18 22:09:14 MichaUeQ napisał:

zaraz podam Ci linka :
ftp://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirrors/Mandrakelinux/official/iso/10.2/i586/
ja sciagałem z Niemiec i mam go zainstalowanego,problemów wiec nie było.A jesli chodzi o lilo to polecam robic fdisk /mbr za pomoca dyskietki startowej win98 (gdzies w sieci sa obazy).
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-19, 21:21:22
Sumę MD5 pliku sprawdzisz za pomocą programiku md5sum.exe (wpisz jego nazwę w googlach).
Używa się go tak:

mp5sum.exe

Porogram wygeneruje ciąg cyfr, które musisz porównać z tymi opubikowanymi na serwerze. Jeśli cyfry się zgadzają, to możesz spokojnie wypalać obraz na płytę. Jeśli nie, to niestety ponowny download.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Michal Rzymski w 2005-05-19, 22:39:09
Dzieki za odpowiedz, juz sciagam obrazy na nowo bo w tych ktore mam nie zgadzala sie suma :(. Dziekuje.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: dw dw w 2005-06-21, 21:26:08
2005-05-19 20:59:30 kfiaciarka napisał:

> 2005-05-18 22:09:14 MichaUeQ napisał:
 >
 > zaraz podam Ci linka :
 > ftp://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirrors/Mandrakelinux/official/iso/10.2/i586/
 > ja sciagałem z Niemiec i mam go zainstalowanego,problemów wiec nie było.A jesli chodzi o lilo
 > to polecam robic fdisk /mbr za pomoca dyskietki startowej win98 (gdzies w sieci sa obazy).
Też mam taki problem :/
Hej ten link co podałaś, nie działa. Ściągnąłem go i nadal wyskakuje mi ten błąd. Może ktoś dać działający link do Mandrivy bez tego błędu.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: tomasz migdzik w 2005-08-18, 09:13:20
2005-06-21 21:26:08 DyMeK napisał:

> 2005-05-19 20:59:30 kfiaciarka napisał:
 >
 > > 2005-05-18 22:09:14 MichaUeQ napisał:
 >  >
 >  > zaraz podam Ci linka :
 >  > ftp://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirrors/Mandrakelinux/official/iso/10.2/i586/
 >  > ja sciagałem z Niemiec i mam go zainstalowanego,problemów wiec nie było.A jesli chodzi o
 > lilo
 >  > to polecam robic fdisk /mbr za pomoca dyskietki startowej win98 (gdzies w sieci sa
 > obazy).
 > Też mam taki problem :/
 > Hej ten link co podałaś, nie działa. Ściągnąłem go i nadal wyskakuje mi ten błąd. Może ktoś dać
 > działający link do Mandrivy bez tego błędu.
 >
a ja mam inny blad i niestety nie wiem jak mam temu zaradzic wyskakuje mi  hda lost interrupt i tak kilka razy a pozniej hdc lost interrupt (to jest cd rom) i dalej nie pojdzie
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-18, 09:20:21
Wczoraj po raz pierwszy na moim kompie zainstalowałem system Linux. Byłem tym bardzo podekscytowany bo to mój pierwszy kontakt z tym systemem. Ale dobra... jest git... spartycjonowałem to co jeszcze zostało z mojego dysku i oddałem się procesowi instalacji. Wybrałem dystrybucję RedHat 8.0 bo to jedna z popularniejszych. Po dłuższej chwili zapomnienia (instalacji) Linux został zainstalowany w mym kompie. Odpalam go, a tu ni cholery dźwięku nie ma!! Jestem totalnym laikiem w sprawach linuksowych więc proszę o pomoc, tylko najlepiej jakąś prosto napisaną. Pod Windowsem 98 SE wszystko chodzi. Z góry dziękuję za otrzymaną pomoc.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-05-18, 09:24:29
najpierw przeczytaj to:
http://rtfm.bsdzine.org/
potem wroc na forum...
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-05-18, 09:31:00
Moj pierwszy kontakt z linuxem tez byl ekscytujacy :)

 > Wybrałem dystrybucję RedHat 8.0 bo to jedna z popularniejszych. Po

Masz racje, Kapelusz i to w wersji 8.0 byl popularny, ale niestety kilka lat temu. Od tego czasu zaszly o wiele wieksze zmiany niz w swiecie windowsow. Wiec polecalbym ci zainstalowac czegos na czasie:

http://fedora.redhat.com/
http://www.aurox.org/pl/
ew. mandrake, oj przepraszam mandriva :)

Sprobuj z czyms nowszym i jezeli dzwiek (albo cos innego) nadal nie bedzie dzialac, to zapraszam ponownie z pytaniami. Chetnie pomozemy.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-18, 20:07:34
Ale sprawa jest taka, że jeszcze się dobrze nie przyzwyczaiłem do jakiegokolwiek Linuxa więc narazie pozostanę przy RedHacie 8.0. Niewiecie może jakie mogą być tego przyczyny(niedziałania karty)?? Tylko proszę o odpowiedzi nie w stylu Przeczytaj Manual Linuxa. ok? A dystrybucję zmienię na nowszą jak rozgryzę tą ;)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Jakub Zalas w 2005-05-18, 20:34:55
2005-05-18 20:07:34 Neoo napisał:

> Ale sprawa jest taka, że jeszcze się dobrze nie przyzwyczaiłem do jakiegokolwiek Linuxa więc
 > narazie pozostanę przy RedHacie 8.0. Niewiecie może jakie mogą być tego przyczyny(niedziałania
 > karty)?? Tylko proszę o odpowiedzi nie w stylu Przeczytaj Manual Linuxa. ok?

Radziłbym Ci jednak przeczytać to do czego dał Ci linka kolega chmooreck. Wiedziałbyś, że wypadałoby podać więcej szczegółów (np jaką masz kartę, co próbujesz zrobić aby zadziałała i co się dzieje).

Spróbuj użyć konsolowego programu alsaconf. Uruchom emulator terminala i wpisz 'alsaconf'. Jeśli dzięki temu nie uda Ci się skonfigurować karty, to wybierz nowszą dystrybucję (lub zainstaluj nowszą alse).

Pomocne linki:
www.google.com
www.alsa-project.org

> A dystrybucję
 > zmienię na nowszą jak rozgryzę tą ;)

Nowsze dystrybucje mają to do siebie, że mają nowsze programy i sterowniki. Oznacza to lepsze wsparcie dla Twoich urządzeń oraz nowe funkcje, poprawione błędy itd.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-18, 22:46:14
Gomath, w RH 8 nie ma jeszcze ALSY :)

Jeśli jest jakieś narzędzie do dźwięku to chyba sndconfig (w konsoli jako root).

Popieram też chmoorka, szkoda nowe, ładne forum zapełniać topikami o np. takich tytułach jak ten...

Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-05-19, 08:04:11
dzieki za poparcie :-)

Neoo -> chcemy ci przekazac, ze w (naj)nowszych wersjach linuxa nie powinienes miec tego problemu... byc moze RH8 wcale ie ma wsparcia dla twojej karty muzycznej...

jakbys napisal jaki masz sprzet, to na prawde byloby latwiej ci pomoc... (bo na jakims pentium 100 SB16 powinien chodzic zapewne nawet na RH8 ;-) )

zawsze mozesz sprobowac zainstalowac alse :-) ale sie zaloze, ze i tak bedziesz musial zupgradowac wiekszosc bibliotek do nowszych wersji - wiec NA PRAWDE lepiej zainstalowac od razu cos NOWSZEGO
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-19, 10:34:05
Dobra, dzięki za wszystko tylko teraz chwilowo niemam czasu aby ściągać nowszego linuxa (RH8 ściągałem przez 3 dni!!! był na 5CD). Na następną dystrybucję chyba wybiorę Debiana, albo SuSE... Poradźcie coś!!! Może powiem wam odrazu jaki ten problem jest, bo chyba rzeczywiście zbyt mało go sprecyzowałem (mogło przecież chodzić o wypiętą wtyczkę ;)) Jest taki program w menu... że tak powiem START w grupie System Settings o nazwie Soundcard Detection. Kiedy go zapuszczam, to wyświetla mi informację No Soundcards Were DEtected (co zapewne oznacza że nie wykryto żadnych kart dźwiękowych). AA i jescze przy pierwszym uruchomieniu systemu wykrył kartę i napisał, że to jakiś Crystal Codec. Miałem do wyboru skonfiguruj, albo porzuć... Oczywiście dałem skonfiguruj... i co? Nic... chwilę dysk popracował i dalej się system uruchamiał. Z tym, że oczywiście jak go odpaliłem, to ani przez chwilę nie było żadnych dźwięków. Wyświetliło się także okienko... cośtam o serwerze dźwięku (że niedziała). Mam dość słaby komp. Oto jego konfiguracja : Procesor PentiumII (i686) 334 Mhz Karta graf. ATI Rage IIC AGP 4MB. Pamięć ram 288 MB SDRAM i karta dźwiękowa zgodna z SB 16. Tyle. Jak chcecie wiedzieć jeszcze coś więcej to napiszcie. Ale i tak z góry dzięki.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-05-19, 14:21:01
do instalacji systemu zwykle starcza jedna (pierwsza) plyta... i na takim sprzecie podaruj sobie kde... lepiej cos lzejszego - rozgladnij sie troche na googlach za innymi "windows manager"ami albo "desktop environment"ami :-)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-19, 17:48:13
Wy... ale jajca... zmieniłem kartę dźwiękową na inną i ona też nie działa (tamta była Genius'a, a ta jest Yamahy). Jakie jest prawdopodobieństwo, że obu tych kart RH8 nie obsługuje?? Proszę o rychłą odpowiedź.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-19, 19:01:05
RH8 Linux poprostu nie instaluje moich kart... Co zrobić, żeby je zainstalować?? Tylko napiszcie krok po kroku. Z góry dzięki. Aha, i jest to forum dla początkujących, i takie posty jak ten są jak najbardziej na miejscu :D.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-19, 19:20:17
2005-05-19 19:01:05 Neoo napisał:

> RH8 Linux poprostu nie instaluje moich kart... Co zrobić, żeby je zainstalować?? Tylko napiszcie
 > krok po kroku. Z góry dzięki.

Jako root wykonaj w konsoli:

kudzu

To polecenie wykryje nowy sprzet i powinno uruchomic instalatora karty muzycznej.
Jesli tego nie zrobi to masz jeszcze:

sndconfig

albo

redhat-config-sound

Te polecenia sluza do konfiguracji k. muzycznych w RH.

Jesli karta jest kompatybilna z sb16 to na bank bedzie dzialac w RH8 przy pomocy OSS (te narzedzia, ktore wymienilem sluza do konfiguracji k. muz. w tym wlasnie systemie).

Poczytaj tez:
man kudzu
man sndconfig

(jesli nie wiesz co to jest man to zmykaj do dzialu Artykuly http://newbie.linux.pl/?id=article i czytaj o podstawach :) )

Jest jeszcze inna mozliwosc - zainstalowac ALSE, ale jako poczatkujacy bedziesz mial z tym sporo klopotow o ile nie poczytasz dokladnie dokumentacji na http://alsa-project.org.

> Aha, i jest to forum dla początkujących, i takie posty jak ten są
 > jak najbardziej na miejscu :D.

Posty jak najbardziej, ale my 'czepialismy' sie formy (malo mowiacy tytul, brak szczegolow itd.)

Pozdrawiam
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-05-20, 07:47:47
zauwaz jeszcze, ze zostales skierowany w miejsce, gdzie mozesz sie nauczyc jak zadawac pytania... a nie po prostu olany... z naszego punktu widzenia lepiej jest nauczyc cie rozwiazywania problemow, niz uruchomic za ciebie twoja karte dzwikeowa ;-)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 08:53:16
Dobra. Dzięki za wszystko. To forum w rzeczy samej jest wypasione!!
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 09:45:30
Tylko taki jest jeszcze problem. Kiedy wpisuje do konsoli "kudzu", to pisze mi: "bash: kudzu: command not found" to samo, jeżeli wpisze "sndconfig". Jak wpisze man kudzu, to normalnie wyświetla manual. To samo z man sndconfig. Powiedzcie, mam zrombany system, czy coś sam źle robię??
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Tomcio Paluch w 2005-05-20, 10:04:57
Tak sie zastanawiam po co Ty sie w ogole meczysz na jakims starociu. W chwili obecnej to malo kto siedzi na RH 8.0 a od czasow jego swietnosci juz sporo faz ksiezyca minelo, kto bedzie pamietal jak sie cos tam w RH 8.0 robilo (z googla pewno tez juz wszystkie watki na ten temat wyparowaly).

Jezeli chcesz sie zapoznac z linuksem jest sporo jednoplytowych, w pelni dzialajacych dystrybucji, ktore sa zdecydowanie nowsze od RH 8 (od chocby taki knoppix, bazujacy na debianie, ktorego mozna odpalic zarowno z CD jak i zainstalowac na HD).

Do nauki linuksa warto tez wybrac dystrbucje, ktora jest choc troche wymagajaca. Czegos sie byc moze nauczysz.

Oczywiscie ostateczna decyzja i tak jest Twoja, ale tak na serio - nowsze w tym przypadku znaczy zdecydowanie lepsze.

PS. A Wracajac do tematu, to jaki kernel tak w ogole masz ? Jaki system dziwku, skoro ktos wspomnial wczesniej ze ALSY to w RH 8 nie ma choc chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby zainstalowac jakis nowszy kernel, ktory ALSE obsluguje (seria 2.6 ma jej obsluge wbydowana). Moze po prostu twoj system w obecnej konfiguracji twoich kart nie obsluguje, a wtedy na bank nie zadziala.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-20, 10:08:16
2005-05-20 09:45:30 Neoo napisał:

> Tylko taki jest jeszcze problem. Kiedy wpisuje do konsoli "kudzu", to pisze mi:
 > "bash: kudzu: command not found" to samo, jeżeli wpisze "sndconfig". Jak
 > wpisze man kudzu, to normalnie wyświetla manual. To samo z man sndconfig. Powiedzcie, mam
 > zrombany system, czy coś sam źle robię??

To nie jest windows! Tutaj dokumentacja jest w jednym pakiecie a aplikacja w innym.
Masz zainstalowana dokumentacje, niestety nie masz aplikacji sndconfig.

Szerze to najszybciej bedzie jesli dowiesz sie w jakim pakiecie jest sndconfig - polecam google albo rpm.pbone.net, skorzystaj z funkcji rozszerzonego szukania dopasujesz wtedy szukanie do dystrybucji.
Potem tylko wydasz stosowne polecenie
urpmi pakiet <- to jest lepsze bo urpmi ;)
lub
rpm -ivh pakiet

Wydaje mi sie ze karte Geniusa szybciej odpalisz.Jakbys jeszcze napisał na jakim chipsecie ten Genius to byłoby miło.
Swego czasu z Yamahami byl problem.

Pozdro
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-20, 10:10:22
2005-05-20 10:08:16 Zbooj napisał:

> 2005-05-20 09:45:30 Neoo napisał:
 >
 > > Tylko taki jest jeszcze problem. Kiedy wpisuje do konsoli "kudzu", to pisze mi:
 >  > "bash: kudzu: command not found" to samo, jeżeli wpisze "sndconfig".
 > Jak
 >  > wpisze man kudzu, to normalnie wyświetla manual. To samo z man sndconfig. Powiedzcie,
 > mam
 >  > zrombany system, czy coś sam źle robię??
 >
 > To nie jest windows! Tutaj dokumentacja jest w jednym pakiecie a aplikacja w innym.
 > Masz zainstalowana dokumentacje, niestety nie masz aplikacji sndconfig.
 >
 > Szerze to najszybciej bedzie jesli dowiesz sie w jakim pakiecie jest sndconfig - polecam google
 > albo rpm.pbone.net, skorzystaj z funkcji rozszerzonego szukania dopasujesz wtedy szukanie do
 > dystrybucji.
 > Potem tylko wydasz stosowne polecenie
 > urpmi pakiet <- to jest lepsze bo urpmi ;)
 > lub
 > rpm -ivh pakiet
 >
 > Wydaje mi sie ze karte Geniusa szybciej odpalisz.Jakbys jeszcze napisał na jakim chipsecie ten
 > Genius to byłoby miło.
 > Swego czasu z Yamahami byl problem.
 >
 > Pozdro

ftp://mirror.switch.ch/mirror/fedoralegacy/redhat/8.0/os/i386/sndconfig-0.69-1.i386.rpm

Ale ja jestem dzis miły ;)

Pozdro
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: de Laurent w 2005-05-20, 10:15:40
To ja moze sprobuje jeszcze raz. Daj sobie spokoj z tym Kapeluszem, bo to staroc. Jak zainstalujsz cos nowszego, to na 100% nie bedziesz mial problemu z zadna z tych kart... No, chyba, ze chesz sie "czegos" nauczyc... Przy okazyjnie, z tego co mi wiadomo, jezeli masz karte oparta na (ch)czipsecie opl, to nie powinno byc z ta kartka zadnego wiekszego problemu (nawet w takim starym Kapeluszu)... Nie mam pojecia jak stare sa te karty, ale raczej wszystko co jest starsze (i popularne) niz 2-3 lata ma wsparcie... :)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-20, 10:48:42
Sndconfig i Kudzu w RH8 są wg mnie na jakieś 90%. Problem jednak w tym, że prawdopodobnie nie jesteś zalogowany jako root :)

Aha, Zbooj się troszkę zagalopował i polecił użycie urpmi. Obawiam się jednak, ze RH8 nie słyszał nigdy o tym wynalazku ;)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Szymek W w 2005-05-20, 15:51:22
2005-05-20 10:48:42 xis napisał:

> Sndconfig i Kudzu w RH8 są wg mnie na jakieś 90%. Problem jednak w tym, że prawdopodobnie nie
 > jesteś zalogowany jako root :)
 >
 > Aha, Zbooj się troszkę zagalopował i polecił użycie urpmi. Obawiam się jednak, ze RH8 nie
 > słyszał nigdy o tym wynalazku ;)
 >
Dzieki Xis dobrze wiedziec. Swego czasu mialem Mandraka 6.1 i wydawalo sie ze juz urpmi napisali ;)
Pozdro :)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-20, 16:08:13
2005-05-20 15:51:22 Zbooj napisał:

 > Dzieki Xis dobrze wiedziec. Swego czasu mialem Mandraka 6.1 i wydawalo sie ze juz urpmi
 > napisali ;)
 > Pozdro :)

Nie ma sprawy :) Właściwie nie jestem pewien, ale urpmi jest chyba tylko i wyłącznie w MDK. W RH jest up2date a w Fedorach (pochodzących od RH) jest yum. Wydaje mi się, że poza nieoficjalnym apt-get nie ma więcej nakładek na RPM. Oczywiście, mogę się mylić :)

Pozdrawiam
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-20, 16:29:24
Z radością oznajmiam, że problem został częściowo rozwiązany. Jedyne, co pozostaje do zrobienia, to to, aby dźwięk zostawał po zrebootowaniu kompa. Zrobiłem wszystko, co napisaliście (przynajmniej jeszcze rano) tzn. zalogowałem się jako root, zapuściłem kudzu - kaplica! Zapuściłem sndconfig - działa!! Tylko powstał pewien problem, XMMS nie chce mi odtwarzać mp3, ale to chyba wada niedopracowania, bo ogg chodzi bezproblemowo. Jądro systemu, który posiadam ma wersję 2.4.18-14.
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: xis w 2005-05-20, 17:04:36
2005-05-20 16:29:24 Neoo napisał:

> Z radością oznajmiam, że problem został częściowo rozwiązany. Jedyne, co pozostaje do zrobienia,
 > to to, aby dźwięk zostawał po zrebootowaniu kompa. Zrobiłem wszystko, co napisaliście
 > (przynajmniej jeszcze rano) tzn. zalogowałem się jako root, zapuściłem kudzu - kaplica!
 > Zapuściłem sndconfig - działa!! Tylko powstał pewien problem, XMMS nie chce mi odtwarzać mp3,
 > ale to chyba wada niedopracowania, bo ogg chodzi bezproblemowo. Jądro systemu, który posiadam
 > ma wersję 2.4.18-14.

Dziwne, bo sndconfig powinien zrobić odpowiednie wpisy w /etc/modules.conf (nic tam nie zmieniaj!) :)

Co do xmms to, prawy przycisk myszy -> opcje -> wtyczki wyjsciowe i tam sobie popstrykaj i potestuj (każda zmiana wtyczki okupiona musi zostać zatrzymaniem i zastartowaniem piosenki na nowo).

Jeśli rzeczywiście po reboocie nie masz dźwięku to zrób tak:

wpisz lsmod (wynik wklej na forum)
wykonaj sndconfig i ponownie skonfiguruj karte
Po sndconfig znow wpisz lsmod i wklej wynik na forum.

W skrócie: wklej nam tutaj wynik polecenia 'lsmod' PRZED i PO wykonaniu sndconfig.

(lsmod jako root oczywiście)
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Jakub Zalas w 2005-05-20, 23:34:28
Być może nie możesz słuchać mp3, bo nie masz pluginu do ich odtwarzania (ze względów licencyjnych nie dodawali jej do fedory, nie pamiętam jak było z redhatem).
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-21, 21:24:52
Ok. Dzięki, za wszystko. Problem rozwiązany. Proszę jeszcze tylko o jedno: czy jest możliwość pobrania dodatkowych pluginów do XMMS (chodzi mi głównie o mp3) i jeżeli jest to poprosze o adres takiej strony. Z góry dziękuję, bo wiem, że można na was liczyć ;).
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-05-22, 12:13:35
hmmm... www.google.pl -> xmms plugin ??

na prawde warto korzystac z czegos takiego, jak wyszukiwarka...
Tytuł: Niemam dźwięku!!!
Wiadomość wysłana przez: w 2005-05-22, 13:21:05
Ok. Dzięki