Forum Linux.pl

Oprogramowanie => Przeglądarki internetowe => Wątek zaczęty przez: exPredator w 2019-12-03, 13:56:10

Tytuł: Google Chrome - jak umieścić cache w ramdisk??
Wiadomość wysłana przez: exPredator w 2019-12-03, 13:56:10
Gdzie google chrome ma jakiś about:config znaby z Firefoksa?
Chodzi o przeniesienie folderów cache trzymanych na dysku do tzw. RAMDISK w pamięci RAM.
Tak mam na Firefoksie i Thunderbirdzie, mam RAMDISK wielkości 4GB (laptop ma 16GB) i działa to super, po restarcie kompa nie zostają na dysku jakiekolwiek śmieci.
Da się to ogranąc w Chrome?
Tytuł: Odp: Google Chrome - jak umieścić cache w ramdisk??
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w 2019-12-03, 22:17:15
chromium --disk-cache-dir=/ram/disk/katalog
. Za chromium może być chrome.
Oczywiście /ram/disk/katalog to jest przykład, pod który musisz sobie podłożyć to co z Twojego systemu wynika.
Są jeszcze inne rozwiązania typu profile-sync itp.
Tytuł: Odp: Google Chrome - jak umieścić cache w ramdisk??
Wiadomość wysłana przez: exPredator w 2019-12-04, 08:41:31
Zrobione, dzięki, działa.
Tytuł: Odp: Google Chrome - jak umieścić cache w ramdisk??
Wiadomość wysłana przez: exPredator w 2019-12-05, 15:06:10
Pytnko przy okazji:

Firefox 71 + Mint 19 = było widać w ramdisku że po otwarciu przeglądarki tworzą się katalogi entries i domed. W entries były plik cache stron www.
Po restarcie kompa = ramdisk czysty,   zatem ok...

tymczasem w Firefox 71 + Xubuntu 19.1 ramdisk jest czysty.
Nic się nie tworzy pomimo poprawnej konfiguracji, a about:cache w firefoksie mówi że cache jest ONLY IN MEMORY.

Czemu xbuntu nie widzi plików a mint już tak?
Tytuł: Odp: Google Chrome - jak umieścić cache w ramdisk??
Wiadomość wysłana przez: pavbaranov w 2019-12-05, 16:48:45
No dobra, ale czego dotyczy Twoje pytanie? FF? To załóż jakiś wątek i zacznij podawać tam konfigurację, albowiem inaczej można się wyłącznie domyślić.
Ten wątek dotyczył chrome/-ium na ramdisk - i to zostało rozwiązane. Ogólna zasada na wszystkich forach: jeden problem - jeden wątek.
Tytuł: Odp: Google Chrome - jak umieścić cache w ramdisk??
Wiadomość wysłana przez: exPredator w 2019-12-06, 22:25:07
Aha, no dobra, jeden wątek = jeden temat ale i tak uznaję już za załatwione. Przy okazji powiem jedynie to że chyba OLX coś kombinuje. Już wiem co się dzieje z Firefoksem. Gdy zapodam Cache Firefoxa do ramdisk, za groma nie mogę zalogować się do Allegro i OLX, gdy cache przerzucę na dysk - wszystko działa.
Brak praw dostępu do zapisu w RAM z poziomu internetu i już grupa OLX fochy łapie???