Forum Linux.pl

Sprzęt => Karty graficzne => Wątek zaczęty przez: Paweł Mikutel w 2005-10-20, 19:59:31

Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Paweł Mikutel w 2005-10-20, 19:59:31
Witam! Czy znacie jakieś serwery ftp, z których można ściągnąć obrazy płyt DVD z Debianem 3.1?
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-10-20, 20:00:49
2005-10-20 19:59:31 czuczu napisał:

> Witam! Czy znacie jakieś serwery ftp, z których można ściągnąć obrazy płyt DVD z Debianem 3.1?

www.debian.org
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Paweł Mikutel w 2005-10-21, 14:32:29
Jest jeden problem. Dlaczego jak ściągam te obrazy to ich rozmiar jest znacznie mniejszy od podanych?
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Krzychu S w 2005-10-21, 14:36:56
2005-10-21 14:32:29 czuczu napisał:

> Jest jeden problem. Dlaczego jak ściągam te obrazy to ich rozmiar jest znacznie mniejszy od
 > podanych?

Najlepiej ściągnij netinstall jakies 120 MB a resztę doinstalujesz z netu, to co jest ci potrzebne.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Paweł Mikutel w 2005-10-21, 16:48:47
Chcę obrazy.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Dominik Przyborowski w 2005-10-21, 17:34:43
2005-10-21 16:48:47 czuczu napisał:

> Chcę obrazy.

Obrazy DVD sciągasz przez program jigdo. Jak kriks napisał najlepszą metodą jest instalacja sieciowa. Jeżeli tak bardzo chcesz miec Sarge\\'a na płytach dvd to je kup z jakimś miesięcznikiem.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: andree andreas w 2005-10-21, 18:07:30
Chcesz ściągnąć Debiana, a nie byłeś nawet na ich oficjalnej stronie. Litości.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-10-21, 20:31:22
2005-10-21 17:34:43 Lorenzo napisał:

> 2005-10-21 16:48:47 czuczu napisał:
 >
 > > Chcę obrazy.
 >
 > Obrazy DVD sciągasz przez program jigdo. Jak kriks napisał najlepszą metodą jest instalacja
 > sieciowa. Jeżeli tak bardzo chcesz miec Sarge\\'a na płytach dvd to je kup z jakimś
 > miesięcznikiem.

www.rise.pl

kiedys tam zamawialem

--
Maciek
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Maciej Rutecki w 2005-10-21, 20:32:51
2005-10-21 20:31:22 Maciek_Rutecki napisał:

 >
 > www.rise.pl
 >
 > kiedys tam zamawialem
 >
 > --
 > Maciek
 >

Hmm. Maja przerwe, ale na stronie Debiana sa adresy innych (takze polskich) sklepow.

--
Maciek
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Paweł Mikutel w 2005-10-23, 22:18:53
Po pierwsze neta nie miałem jakiś czas, więc nie wiedziałem, że Sarge DVD jest na ftpekach. Woody nie był tam dostępny i można było go pobrać przez jigdo, którego też próbowałem i nie jest to dobre rozwiązanie. Widziałem Debiana na Allegro i chyba z niego skorzystam. Dzięki za fatygę.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: robert grubba w 2005-10-23, 23:43:56
2005-10-23 22:18:53 czuczu napisał:

> Po pierwsze neta nie miałem jakiś czas, więc nie wiedziałem, że Sarge DVD jest na ftpekach.
 > Woody nie był tam dostępny i można było go pobrać przez jigdo, którego też próbowałem i nie
 > jest to dobre rozwiązanie. Widziałem Debiana na Allegro i chyba z niego skorzystam. Dzięki za
 > fatygę.


www.linux.com.pl

mozesz tam zamowic ich archiwalny nr (bodajze sprzed 2ch  miesiecy) zawierajacy dystrybucje debian sarge 3.1 (bodajze na 3 DVD) ja zamowilem i czekam az dojdzie.

Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Zagiewa w 2005-10-20, 16:38:03
Witam. Mam taki problemik. Posiadam grafike radeon 9600pro i siedze na mandriva 2005. Przeczytalem juz chyba wszystko co sie dalo na temat instalacji sterow ATI ale mimo wszystko cos nie dziala :/. Po przeczytaniu artykulu z tej strony odnosnie instalacji sterow ATI ściagnolem plik "fglrx_4_3_0-8.18.6-1.i386.rpm" i z wylaczonymi X'ami zaczolem instalacje (instalacja doszla do konca bez problemu) wiec zaczolem konfigurowac plik /usr/X11R6/bin/fglrxconfig i co do tego pliku tez skonfigurowalem go dobze (zgodnie z informacjami podanymi w artykule) zapisalem zaminy w pliku i odpalilem system w X'ach no i niby sie  odpalily bez zadnego problemu ale stery nie dzialaja Tuxrace dalej tnie a wygaszacze koszmar :/. Co moglem zrobic zle albo czego nie zrobilem ? (przeczytalem wiecej niz tylko ten artykul). Jak wiecie jak mi pomoc to byl bym wdzieczny z gory dzieki. Pozdrawia narka
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Remigiusz Witkowski w 2005-10-20, 21:56:50
2005-10-20 16:38:03 Zagiewa napisał:

> Witam. Mam taki problemik. Posiadam grafike radeon 9600pro i siedze na mandriva 2005.
 > Przeczytalem juz chyba wszystko co sie dalo na temat instalacji sterow ATI ale mimo wszystko
 > cos nie dziala :/. Po przeczytaniu artykulu z tej strony odnosnie instalacji sterow ATI
 > ściagnolem plik "fglrx_4_3_0-8.18.6-1.i386.rpm" i z wylaczonymi X'ami zaczolem
 > instalacje (instalacja doszla do konca bez problemu) wiec zaczolem konfigurowac plik
 > /usr/X11R6/bin/fglrxconfig i co do tego pliku tez skonfigurowalem go dobze (zgodnie z
 > informacjami podanymi w artykule) zapisalem zaminy w pliku i odpalilem system w X'ach no i niby
 > sie  odpalily bez zadnego problemu ale stery nie dzialaja Tuxrace dalej tnie a wygaszacze
 > koszmar :/. Co moglem zrobic zle albo czego nie zrobilem ? (przeczytalem wiecej niz tylko ten
 > artykul). Jak wiecie jak mi pomoc to byl bym wdzieczny z gory dzieki. Pozdrawia narka

 Przeczytałeś za mało .
 Pobież sterowniki do Xorg czyli: fglrx_6_8_0-xxx...
 U mnie hula od dawna aż miło :)
 Pozdrawiam narka
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Zagiewa w 2005-10-20, 23:18:33
>  Przeczytałeś za mało .
 >  Pobież sterowniki do Xorg czyli: fglrx_6_8_0-xxx...
 >  U mnie hula od dawna aż miło :)
 >  Pozdrawiam narka

No wiec zainstaluje te stery ktore podales (do xorg) ale takie jeszcze pytanie. Po wejsciu na stronie ati moge mam tak jak by dwie kategorie dla linux x86 i dla linux x86_64 i wsumie nie wiem czy to sie rozni :/ ale po wybraniu linux 86 mam piec plikow: stery ati, stery dla 3 roznych kerneli i stery dla tego xorg. W zadnych z artykolow nie pisalo ze trzeba instalowac te stery dla ati nalezalo tylko zainstalowac stery odpowiednie dla mojego kernela i tak zrobilem. I chcialbym sie tylko dowiedziec czy musze instalowac te stery dla ati przed instalacja pakietu xorg i na poczatku czy musze wybrac linux x86 czy moze linux x86_64 ?? Z gory dzieki
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2005-10-20, 23:23:01
x86_64 -> 64 bitowowa architektura amd64
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Zagiewa w 2005-10-20, 23:30:19
> x86_64 -> 64 bitowowa architektura amd64
 >

Wiec mozliwe ze probliem tkwil w tym ze potrzbuje pliki z katalogu x86_64 :) ale to trzeba bedzie jeszcze sprawdzic. A co z tymi sterownikami sa one wymagane?? I jeszcze jedno przed chwila probowalem zainstalowac stery tego xorg no i wyskoczyla mi informacja ze nie mozna bo sa juz starsze zainstalowane mimo ze kazalem nadpisac stara paczke (uzylem komendy rpm -Uh --force fglrx...). Da rade jakas komenda ktora nadpisze mi te stara paczke i zamieni na nowa? Z gory dzieki.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Zagiewa w 2005-10-22, 01:17:06
Witam ponownie. sprubowalem inaczej usunolem paczke ktora instalowalem wczesniej (dla kernela) i zainstalowalem same sterowniki ati (nie chodzi mi o fglrx dla xorg) ale podczas instalacji wyskoczyl mi blad "ze nie moze znalesc pliku /usr/share/fglrx-install.log" pomyslalem ze moze potrzebuje od nowa zainstalowac stedy tyle ze juz nie dla kernela tylko dla xorg i tak zrobilem zainstalowalem go skonfigurowalem plik /usr/X11R6/bin/fglrxconfig no i skonfigurowalo wszystko poprawnie dlatego postanowilem ponownie zainstalowac stery ("ati-driver-installer...") ale mimo wszystko znowu wyskoczyl mi ten blad ze nie moze znalesc tego pliku. I teraz takie pytanie:
1. czego nie moze znalesc tego pliku (slad go wziasc)
2. czy musze instalowac cos jeszcze oprucz tych dwoch paczek a moze wystarczy tylko jedna (ktora) chyba ze jeszcze trzeba cos skonfigurowac o czym nie wiem.

Z gory dzieki. Pozdrawiam Zagiewa.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Remigiusz Witkowski w 2005-10-22, 16:14:52
2005-10-22 01:17:06 Zagiewa napisał:

> Witam ponownie. sprubowalem inaczej usunolem paczke ktora instalowalem wczesniej (dla kernela) i
 > zainstalowalem same sterowniki ati (nie chodzi mi o fglrx dla xorg) ale podczas instalacji
 > wyskoczyl mi blad "ze nie moze znalesc pliku /usr/share/fglrx-install.log" pomyslalem
 > ze moze potrzebuje od nowa zainstalowac stedy tyle ze juz nie dla kernela tylko dla xorg i tak
 > zrobilem zainstalowalem go skonfigurowalem plik /usr/X11R6/bin/fglrxconfig no i skonfigurowalo
 > wszystko poprawnie dlatego postanowilem ponownie zainstalowac stery
 > ("ati-driver-installer...") ale mimo wszystko znowu wyskoczyl mi ten blad ze nie moze
 > znalesc tego pliku. I teraz takie pytanie:
 > 1. czego nie moze znalesc tego pliku (slad go wziasc)
 > 2. czy musze instalowac cos jeszcze oprucz tych dwoch paczek a moze wystarczy tylko jedna
 > (ktora) chyba ze jeszcze trzeba cos skonfigurowac o czym nie wiem.
 >
 > Z gory dzieki. Pozdrawiam Zagiewa.
 >

Miałeś jasno napisane , teraz próbujesz być mądrzejszy, za dużo kombinujesz, tak Ci zależy na tych sterownikach ?
Wystarczy jedna paczka, np. fglrx-6_8_0-xxxx.
#rpm -Uvh --force fglrx_xxxxxxxxxxxx
#fglrxconfig
 dalej czytałeś (podobno)
 Pozdrawiam.
  P.S.
  Jest tu wyszukiwarka , ten temat był przerabiany wielokrotnie .
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Zagiewa w 2005-10-22, 22:27:20
> Miałeś jasno napisane , teraz próbujesz być mądrzejszy, za dużo kombinujesz, tak Ci zależy na
 > tych sterownikach ?
 > Wystarczy jedna paczka, np. fglrx-6_8_0-xxxx.
 > #rpm -Uvh --force fglrx_xxxxxxxxxxxx
 > #fglrxconfig
 >  dalej czytałeś (podobno)
 >  Pozdrawiam.
 >   P.S.
 >   Jest tu wyszukiwarka , ten temat był przerabiany wielokrotnie .

No ale mimo wszystko jak mialem zainstalowane tylko fglrx-6_8_0-xxx i po poprawnej konfiguracji pliku fglrxconfig i restarcie kompa x'y sie odpalaly ale dalej nie dziala mi wspomaganie opengl tux dalej mi tnie dlatego pytam dlaczego.
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Piotr Gabryjeluk w 2005-10-23, 21:38:50
Może musisz dodać coś jeszcze do /etc/X11/xorg.conf, np.
LoadModule glx
W ogóle wklei tu zawartość tego pliku, może ktoś zobaczy jakieś nieprawidłowości
Tytuł: Niby jest wszystko OK a nie dziala.
Wiadomość wysłana przez: Piotr Gabryjeluk w 2005-10-23, 21:40:38
 > LoadModule glx

Już się poprawiam: nie LoadModule glx, tylko w Section Module:

Load glx

to tak w ramach sprostowania :D.