Forum Linux.pl

Sprzęt => Monitory => Wątek zaczęty przez: w 2011-02-02, 11:00:17

Tytuł: Problem z monitorem B2430HD
Wiadomość wysłana przez: w 2011-02-02, 11:00:17
Witam
Jestem tu nowy ale użytkownikiem Linuksa jestem już od dawna. Do tej pory nie miałem z nim problemów. Teraz zakupiłem monitor Samsung B2430HD i mam problem z działaniem jego pod Linuksem. Przy włączaniu Linuksa ( moment gdy widać wczytujący się pasek z napisem u góry Ubuntu) powstaje komunikat "Mode not supported " . Wcześniej na starym monitorze wszystko działało bez problemu. Dodam tylko że teraz ten nowy monitor cały czas od momentu uruchomienia komputera zmienia wewnętrznie rozdzielczości i częstotliwości a potem w momencie który opisałem pojawia się ten komunikat i nic się więcej nie dzieje (chociaż linuks się włączył ale nie ma obrazu)
Jak rozwiązać ten problem ?
Z góry dziękuję za pomoc
Tytuł: Problem z monitorem B2430HD
Wiadomość wysłana przez: Piotr Chmura w 2011-02-02, 12:03:02
Najprościej podłączyć pod wyjście cyfrowe karty.

lub przekonfiguruj X'y
Jeśli nie uda Ci się przełączyć na konsolę (np. Ctrl+Alt+F2) możesz to zrobić z poziomu jakiegoś livecd

Jakbyś się pochwalił jaka masz kartę graficzna oraz jak był ustawiony i podłączony poprzedni monitor też by nie zaszkodziło...
Tytuł: Problem z monitorem B2430HD
Wiadomość wysłana przez: w 2011-02-02, 12:19:48
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na karcie mam tylko wyjście na monitor za pomocą standardowej wtyczki (tej przykręcanej) a do monitora dostałem cd ale ze sterownikami do windowsa a ten działa z monitorem dobrze . Dodam że mam dwa systemy : windows i linuks a monitor działa tzn jest obraz tylko pod windowsem a pod linuksem nie ma obrazu i jest ten komunikat " Mode not supported. W którym momencie mam coś zrobić lub coś przycisnąć ?
Tytuł: Problem z monitorem B2430HD
Wiadomość wysłana przez: w 2011-02-02, 12:24:32
Karta to NVIDIA GeForce 7 Series
Tytuł: Problem z monitorem B2430HD
Wiadomość wysłana przez: w 2011-02-03, 22:57:41
Już udało mi się uruchomić monitor pod linuksem. Wziąłem stary monitor popróbowałem z różnymi częstotliwościami i działa.